ועדת החינוך בכנסת דורשת ממשרד החינוך לגבש ב-60 הימים הקרובים תזכיר חוק או חוזר מנכ"ל שיאפשרו פיטורי מורה על בסיס אי התאמה, במידה והצטברו נגדו טענות להטרדה או פגיעה מינית בתלמידים – גם אם לא הוגשו נגדו תלונות במשטרה או שתיק החקירה נסגר מחוסר ראיות. "אין סיבה שעדויות של מורים או של יועצת בית הספר לא יספיקו", אמרה היום יו"ר הוועדה, ח"כ שרן השכל.
הדברים נאמרו לאחר שהתברר באחרונה כי מורים שהצטברו נגדם תלונות בגין עבירות מין בתלמידים לא פוטרו והמשיכו ללמד בבית הספר עד שהוגש נגדם כתב אישום או שהורשעו בדין, בשל נהלי משרד החינוך. לפי נתונים שהציגה המשטרה בדיון, במחצית הראשונה של 2021 נפתחו במשטרה 19 תיקים על רקע הטרדה מינית במערכת החינוך, וב-2020 נפתחו 20 תיקים כאלה.
רק באחרונה הסעירה את המדינה פרשת המורה יותם אוקון, שהואשם באונס ומעשים מגונים בקטינות שהיו תלמידותיו בבית ספר בתל אביב. בשבוע שעבר נעצר דימה מנשין, מורה למוזיקה מבית הספר תפן בכפר ורדים בחשד כי שכב עם תלמידה אחת, וביצע מעשים מגונים באחרת.
"חתיכת מייל כתבת לי, ילדה סוטה שכמותך": המורה הנערץ למוסיקה ניהל קשרים מיניים עם תלמידות
מאשה אברבוךבמקום הכי חם חשפנו לראשונה את פרשת ליאור בן שלוש, מורה למוזיקה שהעסקתו בתלמה ילין הופסקה לאחר טענות של תלמידות על התנהגות מאיימת מינית מצידו, אך עבר ללמד בתיכון רמון בהוד השרון. באותה שנה התלוננו במשטרה שש תלמידות עבר של בן שלוש וטענו כי ניצל אותן מינית לאורך השנים.
המקרים הללו חשפו את אזלת ידו של משרד החינוך בהתמודדות עם אנשי חינוך המתגלים כתוקפים ומטרידים מינית. במהלך הדיון בוועדת הכנסת אמרה נציגת נציבות שירות המדינה כי "יש הרבה מקרים שבהם מתלוננים על אירוע של הטרדה מינית או מעשים מגונים וההורים לא מסכימים להגיש תלונה במשטרה, או שמוגשת תלונה, התיק נסגר והמורה חוזר למערכת.
"אנחנו מרימים דגל אדום מול משרד החינוך. יש עובדים שיש עליהם מספר תלונות. עובד כזה במשרד אחר היה מפוטר על אי התאמה, אבל משרד החינוך מאפשר פיטורים על אי התאמה רק על רקע פדגוגי. צריך לעשות שינוי בתוך משרד החינוך".
"משרד החינוך מאפשר פיטורים על אי התאמה רק על רקע פדגוגי. צריך לעשות שינוי בתוך משרד החינוך"
נציגות משרד החינוך טענו בדיון כי גם אם אין ביכולתו של המשרד לפטר את המורים הבעייתיים באופן מיידי הוא פועל להשעייתם, וכי רק בשנת הלימודים הנוכחית הרחיק המשרד ארבעה מורים שמתנהלים נגדם הליכים פליליים הנוגעים לביצוע עבירות מין במסגרת עבודתם. המורים ממשיכים לקבל שכר מלא בתקופת השעייתם.
עוד סיפרו נציגות משרד החינוך כי באחרונה נכנסה לשימוש במשרד מערכת התראה חמה המעדכנת על כל חקירה פלילית הנפתחת בעניינו של עובד הוראה המצוי במצבת המורים של המשרד. עם זאת, הוועדה התעכבה על כך שמדובר רק בעובדי הוראה ולא בעובדים שנחשבים לתומכי הוראה או חברים בסגל המנהלי של בתי הספר.
"אנחנו מקבלים התראה תוך 24 שעות ובוחנים כל מקרה לגופו", סיפר לירון ספרד, העובד בייעוץ המשפטי של משרד החינוך. "אנחנו נותנים עדיפות עליונה לטיפול בהתראות על עבירות מין". ספרד טען כי במידה וההתראה המתקבלת נוגעת למורה שהוא עובד המשרד, ניתן לפעול להשעייתו באופן מיידי. במידה והוא מועסק על ידי רשות מקומית או בעלות, פונה משרד החינוך למעסיקיו הישירים.
רק בשנת הלימודים הנוכחית הרחיק המשרד ארבעה מורים שמתנהלים נגדם הליכים פליליים הנוגעים לביצוע עבירות מין במסגרת עבודתם
עוד הוסיף ספרד מהייעוץ המשפטי של משרד החינוך כי במהלך השנה האחרונה פנה משרד החינוך לפרקליטות יותר מעשר פעמים בבקשה לעיין בחומרי חקירה של עובדיו שנחשדו בעבירות מין אולם התיקים בעניינם נסגרו. הבקשות לפרקליטות הוגשו במטרה לבדוק האם ניתן לקיים הליך משמעתי לעובד על בסיס החומרים שנגבו במשטרה ולשלול ממנו את אישור העסקתו דרך אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה
נציגת נציבות שירות המדינה הודתה כי "אין נתון של כמה מורים פוטרו בעקבות התלונות האלה. המערכת שלנו מוגבלת ואין לנו יכולת להוציא נתון של כמה מורים התקבלו עליהם תלונות ובסופו של דבר פוטרו".
מלבד הדרישה לפעול לגיבוש נוהל פיטורים למורה על רקע אי התאמה בעקבות טענות על אלימות מצידו, דרשה יו"ר הועדה, שרן השכל, ממשרד החינוך להתחיל לדרוש מעולים חדשים המבקשים להשתלב במערכת החינוך תעודות יושר מהמדינות שמהן הגיעו. זאת, לאחר שמשרד החינוך נשאל בדיון אם הופקו לקחים מפרשת מלכה לייפר, והתברר כי טרם החל לדרוש תעודות יושר שאינן מונפקות על ידי משטרת ישראל.