קרב ענקים מתנהל בימים אלו בין קופת חולים כללית לקופת חולים מכבי, ובמרכזו עומד רופא אחד שהוגשו נגדו תלונות על הטרדות מיניות מצד מטופלות. מעיון בפרטים לא ברור אם האחריות הציבורית מעניינת את קופות החולים או הרצון לשמור על הלקוחות אצלן – ובעיקר לא ברור למה משרד הבריאות לא משמיע עדיין את קולו בנושא באופן ברור.
כפי שמתאר מכתב שדולת הנשים למשרד הבריאות שנשלח בעניין הרופא בשבוע שעבר, הסיפור החל בינואר השנה, אז התקבלה תלונה על הרופא שעבד בשירות הרפואה הקהילתי של "מכבי" במערב ירושלים. מטופלת התלוננה כי במהלך בדיקה שגרתית הוא ביקש ממנה לתאר באוזניו תיאורים מיניים. קופת החולים מכבי ערכה לרופא שיחת הבהרה והוא נשאר בתפקידו. כעבור כמה חודשים, כשהגיעו שתי תלונות נוספות ואחת מהן כללה גם דיווח על נגיעות בעלות אופי מיני, הרופא עזב את עבודתו והתלונות עברו למשרד הבריאות להמשך בירור.
לפני כמה שבועות חזר הרופא לעסוק באותו תפקיד – הפעם במרפאה של קופת חולים כללית במזרח ירושלים. לא רק זאת, הכללית אף הגדילה לעשות ובחרה לפרסם את דבר הצטרפותו לצוות הרפואי של הקופה באופן פומבי ובולט, במודעה בעיתון המופץ במזרח ירושלים, עם הכיתוב "בשורות טובות". נראה כי לכאורה המהלך הזה השתלם לקופת חולים כללית, כשהרופא הצליח להעביר איתו עשרות מטופלים שהיו מבוטחים במכבי.
לאקונה רצינית במערכת
מעיון בפרשה, עולה כי מסתמנת לאקונה רצינית במערכת שבמסגרתה אין דיווחים בין ארגוני הבריאות לגבי רופאים שעומדות נגדם תלונות על הטרדה. אלא שלו היה מידע כזה עובר מארגון לארגון, לא ברור מה קופת חולים כללית הייתה עושה עמו.
כמה ימים לאחר העסקת הרופא הגיע אליה מכתב ממכבי, עם עותק למשרד הבריאות, שבו מפורטים המקרים שבהם היה הרופא מעורב. ואולם המכתב לא פגע או הקפיא את העסקתו לצורך בדיקה עצמאית של הקופה. מנגד, מתגובת עורך דינו של הרופא, עולה כי הוא המשיך לעבוד במכבי גם אחרי התלונות שהוגשו נגדו, רק אצל קבלן משנה של הקופה.
מעיון בפרשה, עולה כי מסתמנת לאקונה רצינית במערכת שבמסגרתה אין דיווחים בין ארגוני הבריאות לגבי רופאים שעומדות נגדם תלונות על הטרדה
בשבוע שעבר פנתה שדולת הנשים בישראל אל משרד הבריאות בבקשה לבחון בדחיפות את המשך העסקתו של הרופא, "וזאת כדי למנוע פגיעה עתידית בנשים". לדבריהן: "קיים חשש לא מבוטל כי גם בעתיד לא יהסס הרופא לפגוע במטופלות – נשים ונערות הנמצאות בעמדת נחיתות וזקוקות לעזרתו".
"אנו קוראות לכם לקבוע נוהל ברור ומחייב על מנת להבטיח את ביטחונן של המטופלות", חתמו בשדולת הנשים את המכתב. אבל משרד הבריאות עדיין שומר על שתיקה.
הכללית: "נערכה שיחה עם הרופא"
בינתיים, נראה כי כל אחת מהקופות בוחרת להעביר את האחריות אחת לשנייה, או לפחות להתנער ממנה לעת עתה. בתווך נמצא הרופא, שבעזרת עורך דינו טוען שהמאבק הוא בכלל מונע משיקול מסחרי, שכן בעזיבתו ממכבי לכללית, לקח עמו לקוחות רבים.
במכבי מסרו שהם רואים בחומרה את הפרשה: "כשנודע לנו שהוא התקבל לעבודה אצל מעסיק אחר גילינו אחריות והודענו להם ולמשרד הבריאות על התלונות. בנושא הטרדות מיניות אין גבולות בין קופות".
מכללית נמסר כי: "הדברים הנטענים לגבי הרופא נודעו לנו באמצעות מכתב שנשלח למשרד הבריאות ועותק ממנו נשלח אלינו. נציין כי אופי התלונות או פרטיהן לא צוינו במכתב, הם נודעו לנו באופן כללי ובדיעבד. לנוכח העובדה שאין בידינו מידע מלא ומבוסס ואף לא הרשעה במסגרת הליך משמעתי או כל הליך אחר, לא נותר לנו אלא להמתין לממצאי משרד הבריאות. יחד עם זאת, מתוך דאגה ואחריות לשלום לקוחותינו נערכה שיחה עם הרופא במסגרתה הובהרה עמדתנו הנחושה והחד משמעית למתן שירות רפואי הולם בסביבה מוגנת ובהתאם לחוק".
כששאלנו את קופ"ח כללית אין מנגנון המאפשר בעת קבלה לעבודה או ראיון, לברר אם עומדות נגד הרופא תלונות בקופה אחרת –קיבלנו תשובה שלא. נדמה שהליך בדיקה המתקיים בכל מקום עבודה אחר, ושיכול לעלות בשיחה פשוטה עם ממליצים – אינו קיים בקופות החולים.
עורך דין אפרים אבן צדק מסר בשם הרופא: "מרשי מכחיש כל קשר לעניין ההטרדות המיניות. הוא חווה קשיי שפה והתאקלמות. העברית שלו היתה לא רהוטה ולא פירשו נכון את דבריו. עיקר עבודתו לא היה בביצוע העבירות שמיוחסות לו. הוא עושה עבודת קודש והציבור רץ אחריו.
עורך דינו של הרופא: "הפרשה הנוכחית היא ככל הנראה תולדה של הסכסוך הכספי בין הקופות לאחר שמבוטחים מסוימים עברו עימו קופה"
"היו נגדו תלונות בתקופת עבודתו במכבי, אולם בתום בירורן הוא הועבר לטפל בחולים באזור בית חנינא החדשה והועסק אצל קבלן משנה של מכבי. בעת עבודתו במקום החדש הוא סבל מהלנת שכר, והוא מצא משרה בקופת חולים מתחרה. הפרשה הנוכחית היא ככל הנראה תולדה של הסכסוך הכספי בין הקופות לאחר שמבוטחים מסוימים עברו עימו קופה". למרות בקשת המקום הכי חם, סירב עורך הדין להראות עדות להלנת השכר.
ממשרד הבריאות נמסר: "הנושא בבדיקה".
היסטוריה של תלונות במערכת הבריאות
תלונות על הטרדות מיניות מצד רופאים אינם עניין חדש במערכת הרפואית. בפברואר הוגש כתב אישום נגד רופא נשים ד"ר מיקי שטטמן, שנאשם בשלוש עבירות מין במטופלות שלו. חמש שנים לקח למשרד הבריאות לבדוק את התלונות נגדו. בזמן הזה, למרות שידעו על החשדות נגדו, קופות החולים מכבי וכללית המשיכו להעסיק אותו ורק קבעו כי הוא יקבל מטופלות עם איש צוות נוסף.
בנוסף, ב-2017 רופא משפחה מטירת הכרמל המועסק בקופת החולים ״מכבי״ שנחשד בביצוע עבירות מין במטופלת, המשיך לעבוד ולקבל מטופלים. בקופה בחרו שלא להשעות אותו עד לקבלת החלטה של הפרקליטות בעניינו.
מקרים דומים מתרחשים בכל קופות החולים, ולא פעם רופאים שנחשדים בעבירות דומות עוברים מקופה לקופה מבלי שננקטים נגדם צעדים משמעותיים.
בדוח נציבות שירות המדינה לשנת 2018 עולה כי 32 תלונות על הטרדות מיניות הוגשו במשרד הבריאות, שני רק למשרד החינוך. שנה קודם לכן הודיע משרד הבריאות שהוא מקדם נהלים הנוגעים להטרדות מיניות, אבל מעיון בהם עולה כי הוא לא שם דגש על שתי בעיות אקוטיות ברמה המערכתית: היעדר חובת הדיווח של תלונות על רופאים למשרד הבריאות ובין קופות החולים, והעדר מנגנון אחיד לטיפול בתלונות.