בית המשפט הורה הערב בהחלטה דרמטית ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטייין, לקיים הצבעה על החלפת יו"ר הכנסת עד יום רביעי. בהחלטה נכתב כי "סירובו לקיים הצבעה חותרת תחת אושיות הדמוקרטיה הישראלית". הערכות הן שאדלשטיין יכנס את המליאה לאפשר הצבעה על החלפתו או יתפטר מתפקידו לפני כן.
הכרעת הדין הנוכחית מגיעה לאחר שאדלשטיין הודיע מוקדם יותר הערב כי התערבות בית המשפט בהליך הפרלמנטרי אינה במקומה – ואמר כי יפעל כלשון תקנון הכנסת, לפיו יעלה את הדיון לסדר יומה של הכנסת לא יאוחר מהמועד שבו תכונס הכנסת לצורך כינון ממשלה.
"אני סבור שהתערבות בית המשפט בשיקול דעתו של יושב ראש הכנסת לקבוע את סדר יומה של המליאה ולהעלות להצבעה את נושא בחירתו הינה התערבות תקדימית בסדר היום הפוליטי, בשיקול דעתו ואיננה נכונה בימים אלה", כתב אדלשטיין. "בשל הנסיבות המיוחדות אני מתקשה בשלב זה לנקוב בתאריך מדויק אך בכוונתי להעלות את הנושא על סדר יומה של הכנסת עם התבהרות המצב הפוליטי. כולי תקווה שהדבר יקרה בזמן הקצר ביותר".
השופטים הורו ליו"ר הכנסת להגיש את עמדתו בעניין עד השעה 17:00, אך יו”ר הכנסת ביקש ארכה עד 21:00 ונענה בחיוב. כעת מגיעה הכרעת הדין בעניין, לאחר שסירב להשיב
הוראת השופטים גררה מתקפה חריפה היום מצד שרי הליכוד. שר המשפטים אמיר אוחנה צייץ: "לו אני יושב ראש הכנסת, אני משיב: לא". שר התיירות יריב לוין אמר כי "בית המשפט השתלט באופן רשמי על הכנסת, ומהיום הפך העליון את יו"ר הכנסת לחותמת גומי, כאשר את הכנסת והמליאה מנהלים שופטי העליון. אין דבר כזה באף דמוקרטיה. אני קורא ליו"ר הכנסת להודיע שרק הוא יקבע מתי המליאה תתכנס ומה יהיה על סדר יומה".
העתירות, שהוגשו לבג"ץ מטעם העמותה לדמוקרטיה מתקדמת וכחול לבן, קבלו על השימוש לרעה שעושה אדלשטיין בתפקיד הממלכתי של יו"ר הכנסת, והופך אותו לכלי פוליטי במטרה למנוע הצבעה על החלפתו או הקמת ועדות.
"עד השבוע האחרון, יושבי ראש הכנסת נמנעו מלעשות שימוש לרעה בתפקידם, או לפחות שימוש פוליטי בוטה כאמור. מעולם בתולדות ישראל לא מנע יו"ר כנסת זמני בחירת יו"ר קבוע, תוך הצמדות לתפקידו, בניגוד לכל דין", נכתב עתירה שהוגשה על ידי עו"ד יפעת סולל. "השלכותיהן של החלטות יו"ר הכנסת עשויות להשפיע על עצם התפקוד של חברי הכנסת ועל המערכת הפוליטית כולה, על כן נהוג לבחור את יו"ר הכנסת בישיבתה הראשונה של הכנסת וחובה לעשות כן טרם ההצבעה על אישור הממשלה". לפי תקנון הכנסת בחירת היו"ר אמורה להתקיים עד השבעת הממשלה. ואולם הנוהג הוא לבחור את היו"ר בישיבה הראשונה של הכנסת, כפי שנבחר אדלשטיין בעבר.
מגישת העתירה העמותה לדמוקרטיה מתקדמת מסרה הערב כי היא מברכת על ההחלטה וכי "עצוב מאוד, שצריך החלטה של בית המשפט הגבוה לצדק שתחייב את יו"ר הכנסת לעשות את מה שאמור להיות מובן מאליו במדינה דמוקרטית – לאפשר לפרלמנט הנבחר לבחור את העומד בראשו, בהתאם לרצון חברי הכנסת. השנה האחרונה דירדרה את הדמוקרטיה הישראלית לתהומות עמוקים, ההצמדות של יו"ר הכנסת בפועל, נטול אמון חברי הכנסת ונטול אמון הציבור אל כיסאו הוא השלב האחרון בהידרדרות זו. הציבור הישראלי ראוי שיוכל לתת אמון ברשות המחוקקת, שהיא גם הרשות המפקחת על הממשלה, ודאי בעת חירום זו".
מוקדם יותר היום, הגיעו היום אלפי מכוניות ומפגינים לכנסת, במטרה להפגין נגד המהלכים האחרונים לשיתוק הכנסת כחלק ממחאת הדגל השחור. המפגינים צפרו, הקיפו את הכנסת בשיירה אטית והפגינו נגד מה שהם מכנים הרס הדמוקרטיה. מחאת הדגל השחור החלה בחמישי נגד ניסיונות הליכוד למנוע ממליאת הכנסת להתכנס, להצביע על יו"ר הכנסת ולהקים ועדות, מה שנתפס כניסיון הפיכה שקט בצל משבר הקורונה. גם אז עשו מאות רכבים את דרכם לירושלים, אלא שהמשטרה עצרה את השיירה, חילקה דוחות לנהגים ואף עצרה תשעה מפגינים.