בעקבות הירידה הדרמטית בשיעורי ההצבעה ביישובים הערבים והכישלון של הרשימה המשותפת – נשמעות קריאות לבדק בית במפלגות הערביות.
במידה והמספרים יישארו כפי שהם, חד"ש ובל"ד הן המפסידות הגדולות. מיד אחרי המדגמים, שנתנו למשותפת תשעה מנדטים, חגגו במטה המשותפת בשפרעם. אך בשעות הבוקר של יום רביעי, כשהמספרים נראו אחרת – חד"ש ירדה מחמישה לשלושה מנדטים, בל"ד משלושה לאחד ותע"ל משלושה לשניים – הפעילים של שלושת המפלגות דרשו להבין מה השתבש וגם ברשתות החברתיות נשמעו קריאות דומות, בהן להתפטרות איימן עודה.
היו אלו הפיצול של הרשימה המשותפת בבחירות והיחלשות הפעילות המפלגתית בישובים הערבים, שגרמו לירידה מ-15 ל-10 מנדטים למפלגות הערביות (שישה לרשימה המשותפת וארבעה לרע"מ). במקביל למכה שספגה המשותפת, נרשמה ירידה בשיעורי ההצבעה בחברה הערבית. אחרי שבבחירות האחרונות הגיעו כ-65 אחוז מהאזרחים הערבים לקלפיות, עתה מתברר שחלה ירידה משמעותית והמספרים עומדים על כ-50 אחוז. מדובר בהתנהגות פוליטית, הצבעת מחאה נגד הממשלה והמנהיגות הפוליטית.
הפעם צעירים רבים בחרו להחרים את הבחירות – פחות משליש מהם הגיעו לקלפיות. חוסר האמון ביכולת ההשפעה הפוליטית שלהם גורמת להם לחפש דרכים אחרות להשפיע על השיח הפוליטי חברתי. למשל באמצעות מחאה חברתית. הם מובילים את גל המחאה נגד ארגוני הפשע ואוזלת יד המשטרה, כשעשרות אלפים מהם יצאו למחות בעיר אום אלפאחם (שם ירדו אחוזי ההצבעה בצורה דרמטית – מ-63 אחוז בבחירות הקודמות ל-32 אחוז כעת).
הטעות של מרץ 2019
החברה הערבית היתה עסוקה בשני העשורים האחרונים בחיפוש דרכים להשפיע. הרשימה המשותפת היתה אמורה לארגן את הבית הפנים ערבי לקראת המאבק על העתיד המדינה, הדמוקרטיה והשלום. אבל, מאז הקמתה ב-2015 לאחר העלאת אחוז החסימה היא היתה עסוקה במלחמות פנימיות.
מאבק הכוחות הפנימי הביא לפיצול בבחירות מרץ 2019 ואז כאמור ירד שיעור ההצבעה. במקביל עלה אחוז התמיכה במפלגות יהודיות ונבחרו 10 חברי כנסת בשתי הרשימות.
העובדה שאזרחים רבים מחליטים לא להגיע לקלפי ולהעניש את נציגיהם על ידי החרמת הבחירות, חייבה את המפלגות לחשיבה מחודשת על ההיערכות שלהן בחברה הערבית. הן היו צריכות להבין את המסר – אך במרץ 2021 הן חזרו על אותה טעות.
והיתה טעות נוספת: במקום חידוש הפעילות המפלגתית ופתיחת סניפים, התבססו ראשי המשותפת על הרשתות החברתיות. הם השקיעו השקיעו בקמפיין בפיסבוק יותר מ-700 אלף שקלים. בדיעבד מתברר שזה לא סייע להם.
הבוחר הערבי חיפש תשובות לשאלות, חיפש סניפים, תנועות נוער, ארגוני נשים – ולא מצא אותם. למעט המפלגה הקומוניסטית, כמעט אין תנועות נוער של המפלגות וגם ארגוני הנשים נעלמו, למרות שתקציב מימון המפלגות עלה בעקבות העליה בכוח הרשימה המשותפת לאחר הבחירות של 2020.
הבוחר הערבי חיפש חיפש סניפים, תנועות נוער, ארגוני נשים – ולא מצא אותם. במקום זה הסתמכו ראשי המשותפת על הרשתות החברתיות
בבחירות אלו השלום, הצדק החברתי, הרב תרבותיות נדחקו הצידה. במקומם עסקו בנושאי דת ומדינה, משבר האלימות ומצוקת הכפרים הלא מוכרים בנגב. צוות הקמפין של המאוחדת הביך את המשותפת בנושאי דת ומדינה, תמיכה בקהילה הלהט"בית ומסורת.
עתה תצטרך החברה הערבית למצוא את דרכה להתמודד מול ממשלה שיכול להיות שישבו בה אנשי "כהנא". החברה הערבית תצטרך לעשות בדק בית מעמיק ולהתארגן מחדש כדי להתגונן מפני בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, ולהמשיך לתרום לשינוי פוליטי עמוק במדינה.
ההתארגנות חייבת להיעשות באמצעות פרלמנט שבו ידונו בנושאים במחלוקת ובאמצעותו יגיעו מאוחדים לבחירות הכלליות. האיחוד נועד לייצר סולידריות ושותפויות בציבור היהודי. מיעוט לא יכול לשרוד לבד, הוא חייב לייצר קואליציות וסולידריות עם קהילות שונות ברוב. זה תהליך שיקרה במידה שהציבור הערבי יכיר בדפוסי ההצבעה האתניים עדתיים בציבור היהודי וינסה ליצור איתם דיאלוג ושיתופי פעולה מעשיים, הן ברמה המקומית בערים מעורבות כמו חיפה והן ברמה הארצית.
תמיכת "הערבים"
המנצח של הבחירות בחברה הערבית הוא כמובן מנסור עבאס, שהחליט להתמודד מול איימן עודה ואחמד טיבי על הובלת הציבור הערבי. לאורך השנה האחרונה הוא מיתג מחדש את רע"מ בתוך הציבור הערבי; הקים מערך סיוע למשפחות נזקקות בימי הסגר הראשונים של הקורונה; עמד בראש הוועדה למאבק באלימות; והקים צוות לנושא הנגב.
עבאס יזם קרע בנושאי דת ומדינה ומיתג את רע"מ כמפלגה שמרנית שנלחמת על ערכי המשפחה והצניעות. הוא החליט להידבר פומבית עם נתניהו והליכוד, והיו גם הצהרות כלליות בוועדת הכנסת שבראשה עמד והדלפות לתקשורת.
עם ארבעה מנדטים וכ-166 אלף קולות, הפכה רע"מ למפלגה הגדולה בחברה הערבית. בבחירות אפריל 2019, כשהתמודדה עם בל"ד, הן קיבלו יחד כ-143 אלף קולות. כעת, כשהיא רצה לבד קיבלה המפלגה יותר קולות. הרשימה המשותפת על שלושת מרכיביה קיבלה כ-211 אלף קולות.
כעת, לראשונה מכריזה מפלגה ערבית שהיא תהיה מוכנה ללכת עם הימין, ומכריזה שאינה בכיס של השמאל. עבאס ינסה לקבל מנתניהו הישגים לחברה הערבית, ונתניהו ינסה להשתמש בו כדי להלחיץ את מפלגות הימין בתקווה שהוא יוכל לבנות קואליציית ימין ויותר אותו מחוץ לקואליציה אם תתגבש בהובלתו. בסופו של דבר, נתניהו מחויב לסמוטריץ' ובן גביר, שותפיו האמיתיים לקואליציה.
תוצאות הבחירות הסופיות מעניקות למחנה השינוי 61 מנדטים בתמיכת שתי המפלגות המשותפת והמאוחדת. אך כפי שקרה לאחר בחירות 2020, כשגנץ בעט במשותפת, יש לצפות שיהיו ח"כים במפלגתו של גדעון סער שיסרבו לקבל את תמיכת "הערבים".
מכה אנושה לבל"ד
כפי שמסתמן כעת, חד"ש הפסידה שני פרלמנטרים טובים, פעילים משתי קהילות גדולות וחשובות: ד"ר יוסף ג'בארין, שפעל בעיר אום אל פחם שנחשבת למעוז התנועה האסלאמית הצפונית וג'אבר עסאקה, שפעיל בציבור הערבי הדרוזי.
חד"ש, שהובילה את הרשימה המשותפת ספגה מכה משמעותית ורבים כבר דורשים התפטרות של המנהיגים שלדעתם אחראים לכישלון. בחיפה, העיר של ראש הרשימה המשותפת איימן עודה, הצביעו למפלגה רק כשליש מהמצביעים הערבים. עודה יידרש עתה לתת תשובות על הכישלון.
בחיפה, העיר של ראש הרשימה המשותפת איימן עודה, הצביעו למפלגה רק כשליש מהמצביעים הערבים
אם אכן בל"ד ירדה לנציג אחד בכנסת, מדובר במכה אנושה למפלגה שנפגעה מאז עזב מייסדה ד"ר עזמי בשארה. לראשונה מאז שהוקמה המפלגה בשנות התשעים, היא תהפוך למפלגה הקטנה ביותר ויהיו לכך השלכות על המחנה החילוני הערבי.
ח"כ אחמד טיבי מטעם תע"ל ספג את המכה הקלה ביותר. בל"ד ותע"ל ייצגו במשך שנים את הזרם השלישי בין חד"ש לאסלאמית. הזרם הזה שצמח מאז הוקמה המפלגה הדמוקרטית הערבית בשנות השמונים יחפש כעת את דרכו בין המפלגות הקומוניסטית לאיסלאמית.
הנציגות הנשית ברשימה המשותפת הצטמצמה, ושתי חברות כנסת – ד"ר היבה יזבק (בל"ד) וסונדוס סאלח (תע"ל) – יאבדו את מקומן בכנסת. במקומן יכנסו שתי נשים שנבחרו במפלגות יהודיות ג'אידא רינאוי זועבי (מרצ) ואבתסאם מראענה (העבודה). בסך הכל חמישה חברי כנסת ערבים יכהנו בכנסת מטעם מפלגות יהודיות: שניים במרצ, אחת במפלגת העבודה, אחד בישראל ביתנו ואחד בליכוד.
לאחר שחברת הכנסת ע'דיר מריח מכחול לבן הודיעה שהיא נוטשת את הזירה הפוליטית, ציפו ברשימה המשותפת שהתומכים בה יעברו אליהם, אך בפועל מצביעים רבים בקהילה הדרוזית עברו לתמוך דווקא בליכוד. למרות שרבים ציפו שקמפיין אבו יאיר יביא לו בין שניים לשלושה מנדטים – בישובים הערבים העלייה בתמיכה בליכוד לא היתה משמעותית.