איתי פרידלנדר, בן 26 מירושלים, יצא ביום ראשון שעבר להפגנה שנערכה מחוץ לביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ברחוב עזה. הוא לא שיער שיסיים את היום בבית החולים עם נזק לראייה. "פתאום קיבלתי מכה לפנים שהעיפה אותי אחורה לכביש", הוא מספר. המכתזית, שהופעלה לדבריו בלי התראה, כוונה ישירות לפנים שלו. "מצאתי את עצמי רטוב על הרצפה, ואחרי כמה דקות הרגשתי שמשהו לא בסדר עם העין שלי. נסעתי מיד לבית החולים ובדרך הרגשתי שאני מאבד את הראייה".
הרופאים בבית החולים הדסה עין כרם הסבירו לפרידלנדר שיש לו קרעים בשרירי העין ודימום פנימי. "כרגע האישונים לא שווים, אני רואה מטושטש ויש לי רגישות יתרה לאור, אני מרגיש מסנוור כל הזמן״, הוא מספר. "הרופאים עדיין לא יודעים אם הנזק בלתי הפיך וגם אם אחלים, זה ייקח כמה חודשים".
הצלם איתי כהן הגיע לקפלן כדי לתעד את ההפגנה שהתקיימה במוצ"ש. "פתאום הרגשתי מכה חזקה בצד ימין של הפנים, מצאתי את עצמי על הרצפה עם כל הציוד רטוב. הייתי מעולף כמה שניות, הציוד שלי התרסק, המצלמה נשברה״, הוא מספר.
גם כתבת גל"צ אנה פינס, שהיתה במקום לצורך עבודתה, מספרת כי קיבלה סילון של מכתזית ישר לפניה. כך היא כתבה בטוויטר: מאז שפגעה בי מכתזית אמש אני לא יכולה להזיז את רגל ימין, חשד לשבר… השקפתי ממדרון החול לפני הירידה לאיילון ודיווחתי מבלי להפריע ולהתגרות. שוטר התעצבן, חברי אורי סלע ואני הסברנו שאנחנו עיתונאים. הוא המשיך להתעצבן ובחרנו לא לריב, הורה שנעלה למעלה וכך עשינו. בעודי מטפסת, עם הגב לכביש ולבקשת המשטרה, זרם חזק הדף אותי לפתע קדימה. הסתובבתי באינסטינקט (טעות של מתחילים) והעיף לי גם את הפרצוף… עד שאני ומשקל הנוצה שלי מתגלגלים שם בבוץ לגמרי".
לפי נהלי המשטרה השימוש במכת"זית הנושאת מים, מים צבועים או בואש (נוזל בעל ריח חריף הגורם לתחושת דחייה עזה), יעשה רק במקרים שבהן קיימת "הפרה של הסדר הציבורי תוך התנגדות אלימה כלפי כוחות המשטרה ו/או הציבור באופן העלול לגרום לחבלות בגוף ונזק לרכוש". הסמכות המאשרת את השימוש בכלי זה הוא מפקד המרחב.
ב-2018 הוגשה לבג"ץ עתירה על ידי עו"ד יובל יועז ועו"ד דורון ברקת ממשרד יועז-ברקת נגד משטרת ישראל, בעניין הפעלה לא מידתית של מכת"זיות בהפגנות חרדים. בעתירה נטען כי השימוש במכת"זיות ובנוזל ה'בואש' – ובפרט באזורים בנויים – מהווה פגיעה חמורה בזכויות בסיסיות של המפגינים, תוך ענישה קולקטיבית וסביבתית הפוגעת גם בעוברי אורח, תושבים ובעלי עסקים.
בתגובה לעתירה השיבה המדינה: "המכת"זית והבואש הם אמצעים ראויים המאזנים בין הצורך לשמור על הסדר הציבורי ולהביא לפיזור ההמון המתקבל לבין פגיעה במשתתפים בהפרות סדר. מכאן, הרי שאין כל עילה להתערבות בית המשפט הנכבד בפעולות המשטרה ובשימוש שנעשה באמצעי זה לפיזור המון באירועי הפרות סדר ודרך הפעלתו ודין העתירה להידחות".
בעקבות עתירה של האגודה לזכויות האזרח והתנועה לחופש המידע, פורסמו מספר רב של נהלי משטרה ובינהם גם נהלי להפעלת מכת"ז ובואש. עיון בנהלים אלה, שהיו מושחרים ומצונזרים בחלקם והותרו לפרסום במלואם רק בשנה שעברה, מעלה כי "השימוש בבואש יתבצע בשיטת הרטבה / התזה לא ישירה. התזת החומר תעשה מעל הראשים של המפגינים (דמוי אפקט הגשם). לחילופין ניתן להתיז לכיוון הרגלים ומטה. בכל מקרה אין להתיז ישירות לכיוון ראשי המפגינים מחשש לפגיעה טראומתית באזורים רגישים כתוצאה מעוצמת הסילון. (ההדגשה במקור)".
בדצמבר 2022 פסק בית המשפט המחוזי שעל המשטרה לפרסם את הנהלים ללא השמטות וללא מחיקות. בנהלים אלו נכתב במפורש כי השימוש במכת"ז בהתזה ישירה יהיה בטווחי הפעלה מכ-22 מטרים. "ככל הניתן, יש לבצע התזות ישירות תחילה בעוצמה של 5 בר ולאחר מכן בעוצמה של 12 בר. התזה ישירה יש לבצע למרכז מסה ו/או פלג גוף תחתון של נשוא הפעולה. אין לבצע התזה ישירה מכוונת לעבר ראשו של אדם".
נהלי המשטרה מבהירים גם מה יש לעשות במידה והמפגינים יושבים על הכביש: "ניתן לבצע הרטבה של מפרי סדר באמצעות המתז התחתון". כמו כן הבהירה המשטרה כי "אין לבצע התזות כלפי מקומות בהם קיים חשש ממשי לפגיעה של אדם מנזק אגבי כגון: נפילה ממקומות גבוהים, הטחה כלפי קיר".
בשבועות הראשונים של המחאה הנוכחית נמנעה המשטרה להפעיל מכת"זיות כאמצעי לפיזור ההפגנות. גם כשכבר עשו בהן שימוש, מפעילי המכת"זיות כיוונו את הזרנוק כלפי מעלה וזרם המים היה חלש יחסית.
השינוי התרחש לאחר ההפגנה הספונטנית שהתקיימה ביום ראשון שעבר, עם ההודעה על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו פיטר את שר הביטחון יואב גלנט. מאז אפשר לראות את המכתזית יורה סילוני מים לפלג הגוף העליון וגם יורה לעבר מפגינים שצועדים על המדרכות ולא מפריעים לתנועה או מפרים את הסדר.
שימוש לא מידתי במכת"ז נעשה גם בזמן ההפגנות בבלפור ב-2020, אז פנה עו"ד גונן בן יצחק בשם עמותת "חוזה חדש" אל מ"מ מפכ"ל משטרת ישראל ניצב מוטי כהן וכתב "מדובר בשימוש בכוח בלתי מידתי ובלתי מוצדק כנגד מפגינות ומפגינים. שימוש אשר מסכן באופן ממשי את המפגינות והמפגינים ואשר הביא בימי האחרונים לפגיעות קשות בהם, כולל פגיעות ישירות בראש ובאיברים אחרים בשל ירי ישיר. מרשתי דורשת כי משטרת ישראל תבהיר מראש כי אין בכוונתה להשתמש במכת"זית נגד המפגינות והמפגינים במהלך ההפגנה".
ממשטרת ישראל נמסר: "מבלי להתייחס למקרה זה או אחר, במהלך מחאות שהתרחשו בחודשים האחרונים ברחבי הארץ והפכו להפרות סדר, החלו מוחים רבים להפר את הסדר הציבורי ולחסום ציר תנועה ראשיים בניגוד לחוק. מפרי הסדר לא נשמעו להוראות ואזהרות השוטרים, והמשטרה נאלצה להשתמש באמצעים לפיזור הפרות סדר, בהם מכלית התזה.
"השימוש באמצעים לפיזור הפרות סדר מתבצע על פי מדרג, בהתאם לנהלים סדורים ולהערכות המצב, תוך הפעלת שיקול דעת ולאחר ניסיונות אחרים לפזר את המתפרעים והוא נועד לשמור על החוק והסדר הציבורי ולהפסיק את ההתפרעויות הפוגעות באזרחים ובשוטרים.
נמשיך לאפשר את חופש המחאה לכל אדם כחוק, אולם לא נאפשר הפרת הסדר הציבורי והתפרעויות בניגוד לחוק.