רכבת ישראל תפצה את זוהרה חדד ומאיר ברוכין, שני פעילים מ״מסתכלים לכיבוש בעיניים״ בסכום של 30 אלף שקל, זאת לאחר שהפעילים עוכבו בחודש אוגוסט בכניסתם לתחנת רכבת השלום בתל אביב על ידי מאבטחים של הרכבת, בטענה שהחולצה שלבשה חדד, שנשאה את שם הארגון, ״מעוררות פרובוקציה״. ברוכין אף הותקף על ידי אחד המאבטחים כשנחלץ לעזרת זוהרה.
חדד וברוכין תבעו את רכבת ישראל על סכום של כ-141 אלף שקל, באמצעות עו"ד בן מרמרלי על איסור אפלייה ללא הוכחת נזק. "הנתבעת פגעה בזכותם של התובעים לקבל שירות תחבורה חיוני. במעשיה הנתבעת לא רק פעלה בניגוד לחוק וביצעה את העוולה האזרחית הקבועה בחוק, אלא גם הפרה את זכויות היסוד של כל אדם לכבוד ולשוויון, באי מתן השירות".
"המאבטח אמר שהכיתוב על החולצה מהווה הסתה ועלול לפגוע בסדר הציבורי", אמר ברוכין ל"המקום הכי חם". "זוהרה ענתה לו שאין בסמכותו למנוע ממנה להיכנס לתחנה. כשהמאבטח תפס אותה והתחיל לגרור אותה, ניסיתי לגונן עליה. המאבטח עבר אלי, תקף אותי באגרופים, הפיל את המשקפיים והנייד שלי על הרצפה וחנק אותי. מאבטח נוסף שעמד בסמוך לא ניסה להפריד".
במסגרת הסכם פשרה בין הצדדים הוחלט כי הרכבת תפצה את השניים. "אנו מברכים את רכבת ישראל על כך שלקחה אחריות והסכימה לשלם פיצוי", אומר עו"ד מרמרלי. "במקרה הזה, לנוכח העובדה שרכבת ישראל חסכה לצדדים זמן יקר והתדיינות משפטית בכך שלקחה אחריות, הוסכם כי תשלם 30 אלף שקל בלבד, אך ברור כי אם מקרה כזה יקרה שוב, תג המחיר יהיה גבוה יותר".
״כל עיכוב או סירוב כניסה על בסיס השקפה פוליטית מהווה אפליה אסורה לפי החוק, המזכה את הנפגע בעד עשרות אלפי שקלים. לא ייתכן שכיתוב עם קריאה כה בסיסית ואף מתונה מאד על החולצה 'מסתכלים לכיבוש בעיניים' יוביל לעיכוב בכניסה והתנפלות באלימות על הפעילים. ברור שלא הייתה למאבטחי הרכבת שום סמכות לעכב את התובעת ולדרוש ממנה להחליף חולצה כשעל חולצתה מלים המבטאות עמדה אידיאולוגית. גם הרכבת הסכימה איתי והחליטה לפצות את מרשיי״.
עו"ד מרמרלי: "לנוכח העובדה שרכבת ישראל חסכה לצדדים זמן יקר הוסכם כי תשלם 30 אלף שקל בלבד. ברור כי אם מקרה כזה יקרה שוב, תג המחיר יהיה גבוה יותר"
מיד לאחר המקרה, הודיעה שרת התחבורה לשעבר מרב מיכאלי כי "דרשתי ממנכ"ל הרכבת לקיים בירור יסודי לגבי התנהגות המאבטח וכל הנחיה או התנהלות שעשויה היתה להביא לתקרית החמורה הזו. בנוסף, הנחיתי להוציא באופן מיידי הבהרת נהלים לכלל גורמי האבטחה ברכבת, כדי שמקרים כאלה ודומים להם לא יקרו עוד".
אלא שבחודש שעבר שוב עוכבה כניסתה של אישה לתחנת רכבת השלום בתל אביב בגלל כיתוב על חולצה. טלי אוסטרובסקי, שהשתתפה בהפגנת מחאה נגד מדיניות הממשלה במוצאי שבת, ביקשה להיכנס לתחנת הרכבת בתום ההפגנה, אך המאבטחת סירבה להכניסה בטענה שחולצה שלבשה שעליה כתוב "קומי", עשויה לעורר פרובוקציה.
"נכנסתי לתחנת רכבת השלום בעשר וחצי בלילה, רכבת אחרונה. המאבטחת שאלה אותי אם אני באה מההפגנה, לא הבנתי למה זה רלוונטי״, סיפרה אוסטרובסקי למערכת ״המקום״. ״היא שאלה מה כתוב על החולצה? אמרתי לה כתוב 'קומי', היא שאלה אם יש לי חולצה אחרת, שאלתי למה? היא אמרה שזו חולצה שיכולה לעורר פרובוקציות״.
כעבור שבוע התרחש מקרה נוסף, הפעם בתחנת רכבת סבידור בתל אביב. תמר רוטמן, שהשתתפה גם היא בהפגנה נגד מדיניות הממשלה החדשה סורבה להיכנס לתחנת הרכבת בטענה שהחולצה שלה עליה כתוב ״מלבד זאת אני סבורה שיש להפיל את ממשלתו של בנימין נתניהו״ – עשויה לעורר פרובוקציה.
"בדרך לרכבת עוד התבדחתי עם אחי וגיסתי בנושא הזה״, כתבה רוטמן בעמוד הפייסבוק שלה, ״אז אחרי שהתעקשו שאסור לי להיכנס ככה לתחנה, עשיתי את הדבר המתבקש והורדתי את החולצה. אלא שאז נשארתי רק עם חזיה, ואם יש דבר שמפחיד יותר מחולצה עם כיתוב נגד הממשלה זו אישה בחזיה. השומרים התרעמו, צעקו עלי לצאת החוצה. לשמחתי, באותו הרגע הגיעה משפחה ואבי המשפחה הבין מה קורה והתחיל לצלם את המתרחש.
"כשהשומרים צעקו עלי שאני לא יכולה להיכנס ככה, אמרתי שאין בעיה, לבשתי את החולצה ואמרתי שיתנו לי להיכנס ככה. סירבו. התחילו לצעוק שלרכבת יש נהלים. אז נאלצתי להסביר שבמדינה דמוקרטית יש חופש ביטוי והרכבת לא חורגת מכך. אחד השומרים בינתיים התקשר למפקד שלו שהבין מה קורה ואישר לי להכנס. זה היה לא נעים״.
ביולי 2020 הגישו ערן ורד ויגאל רמבם תביעה לבית משפט השלום בבת ים נגד רשת מלונות דן על סך 75 אלף שקל, בטענה כי בוצעה נגדם עוולה אזרחית הקבועה בחוק איסור אפלייה במוצרים ובשירותים, בכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים.
בזמן שהתקיים כנס של לשכת עורכי הדין במלון, שכרו השניים שם חדר ויצאו להפגין סמוך למלון נגד הכנס של הלשכה ונגד מי שעמד אז בראשה, אפי נוה. מאבטחי המלון אסרו עליהם להיכנס בחזרה והם נאלצו לעבור ללון במקום אחר.
השניים טענו כי המלון פגע בזכויות היסוד החוקתיות שלהם, בכך שהשפילו אותם ומנעו מהם שירות רק בשל השקפתם החברתית והפוליטית. השופט, רשם בכיר אבי כהן קיבל חלק גדול מטענותיהם ומתח ביקורת על מלון דן ואנשיו. הוא קבע כי על הרשת לפצות את השניים בכ-30 אלף שקל וכן לשאת בחלק מהאגרות ששילמו לבית המשפט וכן את שכר הטרחה של עורך דינם מרמרלי – כ-6,000 שקל. "פסק הדין של יגאל וערן היה הראשון מסוגו בישראל של אפליה על רקע השקפה", אומר עו"ד מרמרלי. "ועל בסיס פסק הדין הזה שילמה עכשיו הרכבת״.
רכבת ישראל בחרה לא להגיב לפנייתנו.