איריס מילנר לא תיארה לעצמה שכאשר תנסה לגשת לקנות קפה בסניף ארומה במוזיאון ״אנו״ בתל אביב, כניסתה למקום תמנע על ידי מי שהציג את עצמו כמנהל הביטחון של המוזיאון, רק בגלל שלבשה חולצה עם הכיתוב "דמוקרטיה".
״אתה דוחף אותי! אני מבקשת להיכנס לשתות קפה בארומה״, אמרה מילנר, חוקרת ספרות בת 65, בעודה נדחפת בכוח על ידי עובד המקום. ״אין בעיה, אז תשתי בארומה בלי החולצה״, ענה לה איש הביטחון. ״אין לי בגדים אחרים״, השיבה מילנר. כאשר אישה נוספת ניסתה לעזור למילנר להיכנס למתחם המוזיאון, דחף איש הבטחון את שתיהן. בהמשך מספר אנשים התערבו לטובתה של מילנר, עד שהצליחה להכנס לתחום המוזיאון.
"אנו" הוא מוזיאון ש"מספר את סיפורו של העם היהודי באמצעות תערוכות, הרצאות, סדרות ועוד". אין ספק שבימים אלו סיפורו של העם היהודי כולל פילוג ושסע, והדברים באו לידי ביטוי גם שם.
בשנה האחרונה נרשמו מספר אירועים דומים בהם נמנעה כניסת אנשים שונים למקומות ציבוריים עקב לבוש הכולל סמלי מחאה. בין היתר, נמנעה מזוהרה חדד, שלבשה חולצה עם הכיתוב "מסתכלים לכיבוש בעיניים", כניסה לתחנת רכבת משום שלטענת המאבטח חולצתה "מעוררת פרובוקציה".
בחודש ינואר, עתרה האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ בדרישה להורות למשרד התחבורה להנחות את רכבת ישראל להפסיק באופן מיידי לעכב נוסעים בכניסה לתחנות הרכבת, או למנוע מהם להשתמש בשירותי הרכבת, בשל לבוש או נשיאת תכנים פוליטיים או תכנים שנויים במחלוקת, או בשל נשיאת חומרי הפגנה מכל סוג שהוא.
כפי שפורסם ב"המקום הכי חם", לאחרונה הגיעה רכבת ישראל להסכם, שבו נקבע שתשלם לחדד ולאדם נוסף שנחלץ לעזרתה, פיצוי של 30 אלף שקלים. חדד ומאיר ברוכין תבעו את רכבת ישראל על סכום של כ-141 אלף שקל, באמצעות עו"ד בן מרמרלי על איסור אפלייה ללא הוכחת נזק. "הנתבעת פגעה בזכותם של התובעים לקבל שירות תחבורה חיוני. במעשיה הנתבעת לא רק פעלה בניגוד לחוק וביצעה את העוולה האזרחית הקבועה בחוק, אלא גם הפרה את זכויות היסוד של כל אדם לכבוד ולשוויון, באי מתן השירות".
לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, אין להפלות ״בהספקת המוצר או השירות הציבורי, במתן הכניסה למקום הציבורי או במתן שירות במקום הציבורי, מחמת גזע, דת או קבוצה דתית, לאום, ארץ מוצא, מין, נטיה מינית, השקפה, השתייכות מפלגתית, גיל, מעמד אישי, הורות או לבישת מדי כוחות הביטחון וההצלה או ענידת סמליהם״.
תגובת המוזיאון: "מוזיאון "אנו" מבקש להתנצל על האירוע בכניסה למוזיאון היום. פעולה זו נעשתה שלא על דעת הארגון ובניגוד למדיניותנו. זכותו של כל אדם להיכנס למוזיאון, לא משנה מה הוא לובש, וגם אם הוא בא למחות.
כגוף פלורליסטי המסמל סובלנות וריבוי דעות, ברור לנו שחל כאן שיבוש קשה בשיקול הדעת של קצין הבטחון, שזומן לבירור מיידי.
גם אם האירוע הסתיים בתוך שניות עם כניסת המפגינים, שאף שהו לאחר מכן דקות ארוכות בשטח המוזיאון, ברור שהוא כלל לא היה צריך להתרחש.
כולם מוזמנים למוזיאון. דווקא בתקופה הזו, אנחנו ממשיכים לסמל את המשותף ולא את המפריד".