שעות לפני ההפגנה הכפולה בנתניה, הכל היה מוכן. הגדרות, המסכים, ציוד ההגברה. ככל שהמועד הלך והתקרב, הלחץ הלך ועלה והחשש גבר מאלימות בין מתנגדי ההפיכה המשטרית לתומכי הרפורמה, שההפגנות שלהם תוכננו להתקיים זו מול זו באחת השדרות המרכזיות בעיר, כאשר רק אי תנועה ברוחב מטרים בודדים מפריד ביניהן.
בקבוצות הוואטסאפ שלך מתנגדי ההפיכה שמו דגש על ההפגנה הזו. "בן גביר מארגן פרובוקציה גדולה הערב", קראו והוסיפו: "בואו לתגבר את הנתנייתים". השר לביטחון לאומי עצמו קרא לתומכיו להגיע לעיר ותמונתו התנוססה על המודעה שפרסמה את דבר האירוע, יחד עם תמונתיהם של חברי כנסת רבים נוספים מהקואליציה.
סמוך לשבע בערב, רגעים לפני תחילת ההפגנה פרסמה הנחיה של משטרת ישראל על הזזת ההפגנה נגד ההפיכה כ-600 מטרים צפונה מהמקום המתוכנן בשל מה שהגדירו "שיקולי מודיעין". לדברי עו"ד גלעד שר, קדמו לכך שבוע של "תיאומים והתרעות לגבי התכנון הלקוי של קו התפר בין המפגינים למען הדמוקרטיה לבין הכהניסטים בראשות שר המשטרה״.
"משטרת ישראל מקשה מאוד על קיום ההפגנה שלנו ומדי שבוע מנסה לדחוק אותנו למקומות אחרים, בשל הרצון של הימין המשיחי להתחכך בנו, במקום להעביר אותם למקום מרוחק בכמה מאות מטרים", כתב אתמול דודו סלמה, מארגן ההפגנות בנתניה למפקד מחוז מרכז של המשטרה, והתריע על הסמיכות בין שתי ההפגנות. "היה רצוי שאותם מפגינים ינותבו במרחק גדול יותר מההפגנה הקבועה, שאותה אנו מקיימים מזה שלושה חודשים בסדר מופתי".
למה לא הזיזו את הפגנת התומכים? לפי בן כספית משום שהתומכים שומרי שבת, "ואין איך להודיע להם".
ברבע לשמונה הוצבו משאיות בכניסה לצומת, על מנת למנוע חסימת כבישים, פרקיטה שהמשטרה מרבה להשתמש בה על מנת לתחם מפגינים ולמנוע חסימת צירים ראשיים. לאורך הצד הצפוני של הכביש, באזור שהוקצה לטובת תומכי הרפורמה, התפרסו עשרות שוטרי מג״ב. המתח הורגש באוויר.
״שמענו שיהיה פה חם בגלל הפגנת הימין, אז הגענו לתת קונטרה ולחזק את המפגינים״, אומר אלעד טסלר מרמת השופט, שהגיע לעיר עם חבריו מקבוצת ״אחים לנשק״. ״אנחנו מתכוונים להישאר אחרי הפיזור כדי לראות שהכל בסדר. אנחנו אמנם סומכים על המשטרה שתעשה את העבודה, אבל רוצים לוודא שאין פעילות עוינת נגד המפגינים״.
"מדי שבוע אנחנו בקפלן", אומרת אירית בירן משדה ורבורג. "הגענו לראשונה לנתניה ונגיע לאן שצריך כדי להראות שההפגנות לא מתרחשות רק בתל אביב".
כשהממשלה מפגינה
נתניה נחשבת למעוז ליכודי. בבחירות לכנסת ה-25 זכתה הליכוד ב-35 אחוז מקולות המצביעים. יש עתיד רק ל-17 אחוז, קצת מעל הציונות הדתית שבה בחרו 11 אחוז מתושבי העיר. הפגנות נגד ההפיכה המשטרית התחילו בנתניה שלושה שבועות אחרי ההפגנה הראשונה בתל אביב עם כמה מאות מפגינים, ומשבוע לשבוע הן צוברות קהל גדול יותר, כשבשבוע שעבר הגיעו למקום כ-35 אלף מפגינים. השבוע, לפי ההערכות הגיעו כ-40 אלף איש לעיר.
הנואם המרכזי בהפגנת המתנגדים היה יאיר לפיד, ראש הממשלה בעבר וראש האופוזיציה כיום. "לא רחוק מפה יש הפגנה אותה מוביל השר איתמר בן גביר, זה חידוש היסטורי, תראו לי מקרה אחד שבו הממשלה מפגינה נגד אזרחיה", אמר.
הפגנת התומכים היתה אמורה להתחיל בתשע, כדי לאפשר לשומרי השבת להצטרף. ״אנחנו כבר 400! בן גביר בדרך ועוד אלפים איתו!״, צעקה נערה לעבר כמה מפגינים מתנגדי ההפיכה, שבחרו להתעלם מצעקותיה. אבל האלפים לא הגיעו. יש הטוענים שהיו שם 150 אנשים, מה שבטוח שמדובר במאות בודדות.
אותם מפגינים אחזו בדגלי ישראל, דגלי משיח צהובים ושלטים בעד הרפורמה ונגד בג״ץ, תוך שהם שרים ״אנחנו הרוב יצאנו לרחוב״ וצועקים: ״תראו אותנו, אנחנו אותנטיים. לנו אף אחד לא משלם כדי שנבוא להפגין".
"אנחנו מפגינים כדי שגם הילדים שלכם יהיו טייסים ושגם אנחנו נוכל להיות מרצים באקדמיה. גם אנחנו חכמים״, אמר לנו אחד המפגינים בלהט. ״אנחנו רוצים לראות פה דמוקרטיה אמיתית", אומר מוטי גנות מנתניה. "זה אומר שהרוב קובע ולא החונטה של בג״ץ. זה לא הגיוני שבית המשפט מסכל לממשלה את כל מה שהיא רוצה לעשות״.
אם היה צריך הסבר לדבריו, סיפק זאת בן גביר בנאומו: "כשאני רוצה להקים את המשמר הלאומי, יש קשיים משפטיים. כשאני רוצה להציל את עם ישראל, יש קשיים משפטיים", אמר. "עם ישראל לא יוותר". ואחר כך הוסיף: איפה היועמ"שית כאשר מסיתים נגד שרה ויאיר נתניהו, איפה היועמ"שית כשקוראים לרצוח אותי?"
מנטליות של שליטים
״באתי להפגין כי אני מאמינה בממשלה ומאמינה שחייבת להיות רפורמה משפטית״, אומרת אסתר תושבת נתניה. ״השמאל מוציא את דיבת הארץ בכל העולם, למה ההפגנות שלהם נועדו? למה הפילוג? למה השנאה? למה ההסתה?״.
לדבריה של אסתר מתפרץ מפגין אחר. ״השמאל צריך להיענש", הוא צועק. "הוא ויאיר לפיד עושים את הדבר הגרוע ביותר: הם מוחקים את הדת וגורמים לזה שכל העולם שונא אותנו. הקדוש ברוך הוא איתנו ועם עם ישראל, לא עם השמאלנים שהם נגד הדת ונגד המדינה, אין דבר כזה מדינת כל אזרחיה – זו מדינה של היהודים״.
את דבריו קוטעות צעקות שמגיעות מהבמה המאולתרת, אשר מאורת בתאורה צבעונית. על הבמה עומדת חברת הכנסת טלי גוטליב. "השמאל איבד את זה", היא משלהבת את מאות המפגינים. "השמאל בגד במדינת ישראל ושכח את הערכים הכי בסיסיים של מדינה יהודית ודמוקרטית, לא ניתן להם להפיל ממשלת ימין של 64 מנדטים. עם ישראל היקר, תרימו ראש, תסגלו מנטליות של שליטים ולא של עבדים".
אנשי המחאה הודיעו כי יפנו ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה כדי שתפתח נגדה בחקירה על הסתה. "בהיסטוריה הלא רחוקה שלנו, אותו דיבור בדיוק הוביל לרצח פוליטי", אמרו. "זהו המשך ישיר של ההסתה המופרעת של ח"כ אמסלם, שקרא להעמיד לדין את נשיאת בית המשפט העליון".
סמוך לשעה עשר וחצי בערב מרבית המפגינים התומכים ברפורמה התפזרו, חלק קטן מהם עברו לצומת הראשית. למרות החששות והודות להיערכות הנרחבת של המשטרה, האירוע עבר ללא אירועים אלימים.