האגודה לזכויות האזרח הגישה אתמול פנייה דחופה למפכ״ל המשטרה, יעקב שבתאי, עם העתק ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, בבקשה לחדד את נהלי השימוש באמצעים לפיזור הפגנות. בפנייה נטען כי בשתי הפגנות שהתקיימו בשבוע שעבר נגד הרפורמה המשפטית, ביום רביעי וביום חמישי (הטעות במקור, ההפגנה המדוברת התקיימה בשבת, א"ר), עשתה המשטרה שימוש באמצעים אלו בניגוד לדין, וכתוצאה מכך שישה מפגינים פונו לבית החולים.
על פי המכתב, בהפגנה שהתקיימה ברביעי, לאחר נאום שנשא מפקד מחוז תל אביב לשעבר, עמי אשד, ערב פרישתו מהתפקיד, ביצעה המשטרה ירי בכינון ישיר לראשם של מפגינים. כתוצאה מכך שישה בני אדם נפצעו ופונו לבית החולים איכילוב, אחד מהם נפצע בעינו ונזקק לניתוח. בהמשך דווח כי מספר המפגינים שפונו עמד על ארבעה עשר.
עוד נטען כי בחלק מהפעמים שבהן הופעל האמצעי, התבצע כינון ישיר כלפי מפגינים שכלל לא עמדו על הכביש, וכלפי כאלה שנראים עוזבים את המקום. אחד מהם נפגע ממכת"זית, שעה שהלך בצד הדרך ואושפז עם שברים בארובות העין ובאף.
בנוסף, טענו כי על מנת לפזר את ההפגנות המדוברות נעשה שימוש מנוגד לנהלים בפרשים ובמכת"זית במקביל, וכי פרש תועד מכה מפגינים בראשם באמצעות אלה, וזאת בניגוד לנוהל שקובע כי יש לכוון אלות לכיוון הכתפיים והזרועות.
עוד הזכירה האגודה כי בשבוע שעבר, לאור התנהלות המשטרה בהפגנות, פנתה ההסתדרות הרפואית ללשכת המפכ"ל וקראה לכינוס דיון דחוף שיעסוק בשימוש באמצעים אלו, בשל הסיכון הנשקף לבריאותם של המפגינים מהפעלת מכת"זית בניגוד לדין.
עו"ד הגר שחטר וסיון תהל, רכזת חופש הביטוי והמחאה באגודה, ביקשו מהמשטרה לחדד את הנהלים לשוטרים בשטח לאור ריבוי ההפגנות הצפויות בעת הקרובה. "שימוש מופרז באמצעים לפיזור הפגנות תוך פציעה אנושה של המפגינים מוביל לפגיעה בלתי מידתית בזכות החוקתית לבריאות ושלמות הגוף המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו", נכתב.
"המגבלות המוטלות על השימוש באמצעים אלו נועדו, בין היתר, לשם איזון בין השמירה על הסדר הציבורי לבין הגנה על הזכויות החוקתיות לחופש הביטוי והמחאה, לבריאות ולשלמות הגוף. לשימוש מופרז ובניגוד לדין באמצעים לפיזור הפגנות תוך פציעת מפגינים וסיכון עוברי אורח יש אפקט מצנן, אשר מרתיע את הציבור מפני מימוש זכותו החוקתית לחופש ביטוי וחופש ההפגנה".
עליית מדרגה בעימותים
המכתב מגיע על רקע עליית מדרגה במחאה, בעקבות ההצבעה הכנסת על ביטול עילת הסבירות, וכן בעקבות התפטרותו של אשד שטען בנאום הפרישה שלו: "לראשונה זה שלושה עשורים, נתקלתי במציאות הזויה – שקט וסדר הם לא ההישג הנדרש, אלא ההיפך".
עוד הוסיף כי "יכולתי בקלות להפעיל כוח לא סביר ולמלא את המיון באיכילוב בסוף כל הפגנה בתל אביב. יכולנו לפנות את איילון תוך דקות ספורות, במחיר נורא של שבירת ראשים וריסוק עצמות, במחיר של ניפוץ האמנה שבין המשטרה לאזרחי המדינה".
בדומה להפגנה הספונטנית שהתלקחה לאחר פיטורי גלנט, שהוחזר לתפקידו מאז, גם עם פרישתו של אשד יצאו אלפים להפגין ברחובות. בהפגנות אלה אשד כבר לא שימש כמפקד המחוז, והדבר התבטא באלימות שוטרים שפעלו בניגוד לנהלי שימוש באמצעים לפיזור הפגנות.
הפעם הקודמת בה אשד לא שימש כמפקד המחוז מאז פרוץ המחאה התרחשה כאשר היה בחופשה, בתאריך ה-1 במרץ. באותו יום שיבוש, התקיימו הפגנות נרחבות ברחבי הארץ, והוא נחשב לאחד הימים האלימים במחאה, בו נזרקו רימוני הלם בניגוד לנהלים לעבר המפגינים. ביום זה פונו 11 מפגינים לבית החולים, אחד הפצועים אף איבד את אוזנו. בנוסף, תועד אדם דורך על צוואר מפגין.
מחליפו של אשד, מפקד מחוז תל אביב החדש, פרץ עמר, אמר בעבר ש״חסימת כבישים ממש לא לגיטימית״ וסייר בשבת האחרונה בהפגנה בקפלן לראשונה.
בתחילת השבוע התכנסה הממשלה לישיבה בנושא מדיניות האכיפה בהפגנות לאור ריבוי מחאות מול בתי השרים וחברי הכנסת. במהלך הדיון נטען כלפי היועמ"שית כי לא עשתה די לשמירה על הסדר הציבורי והיא הואשמה באכיפה בררנית. בתגובה ענתה כי היא "מקווה שהממשלה לא מצפה שמערכת אכיפת החוק תעמוד ב'מכסות' של מעצרים או כתבי אישום נגד המוחים". בהרב מיארה נתבקשה להעביר הנחיות מסודרות לגבי חסימות צירים.
הבוקר יתקיים מבחן נוסף להתנהלות המשטרה מול מפגינים לאור יום השיבוש הארצי המתוכנן, במהלכו צפויים להיחסם כבישים רבים בכל הארץ וכן שיבוש התנועה בנמל התעופה בן גוריון.