כשוויטלי סוחין יצא ביום שבת בתחילת אוגוסט לטיול סנפלינג קבוצתי מאורגן ליד ים המלח, הוא לא חשב שזה ייגמר בחקירות, תביעות והתעמרות מתמשכת מצד רשות הטבע והגנים.
קבוצה של עשרה מטיילים ומדריך דוברי רוסית הגיעו לעין בוקק, וכאשר סיימו את הטיול סמוך לשעה 11 בבוקר, חיכה להם פקח של רשות הטבע והגנים, שהודיע כי הם מעוכבים לחקירה בתחנת השמורה בעין גדי.
״הוא אמר לנו שהוא חושד שהיינו באזור של שמורת הטבע, סטינו מהמסלול המסומן וביצענו סנפלינג במקום שבו אסור לעשות זאת. אחר כך הוסיף גם שגרמנו נזק לשמורה. לא ברור על מה זה מבוסס״, סיפר סוחין. לפי סוחין, הוא וחבריו חשבו שגלשו במקום שמותר לגלישה. "לפי המדריך שלנו היה מותר. רט"ג אומרים שאסור. אני נרשמתי לטיול סנפלינג וסמכתי על המדריך. הסיפור שלנו דומה למצב שנהג אוטובוס היה חשוד בעבירה והיו עוצרים כל הנוסעים וחוקרים אותם".
לאחר שלקח את רישיונות הנהיגה וציוד הסנפלינג היקר של חברי הקבוצה, הודיע הפקח שגם מכשירי הטלפון שברשותם מוחרמים. כאשר חלקם סירבו לתת את מכשירי סלולר מרצונם, חטף אותם מידיהם.
״לא הייתה להם הוכחה לכך שעשינו משהו לא חוקי בשמורה, אז הם רצו לפרוץ לטלפונים לחפש תמונות שיוכיחו את הטענה", אומר סוחין. "חלק מהאנשים לא הסכימו לתת לו את הטלפונים כי לא הבנו מה הסמכות שלו לקחת לנו אותם. הוא התחיל לקחת אותם בכוח מהידיים של האנשים והתחיל שם מאבק, בסופו הוא הצליח לקחת מרובנו את המכשירים. אני מיד התקשרתי לעורך דין״.
הקבוצה, ובה גם קטין בן 13 שטייל עם אמו, עוכבו ונחקרו בתחנת השמורה במשך כשמונה שעות. כאשר טענו חברי הקבוצה שאין לפקחים זכות לעכב קטין, הודיעו הפקחים שהוא חופשי ללכת לביתו – אך אימו נותרה מעוכבת. בהעדר אפשרות להגיע לביתו בחולון ללא אמו, נשאר הקטין בתחנה ביחד עם שאר המעוכבים במשך כל היום.
"הם הפעילו מניפולציות על הילד על מנת שיפתח את מכשיר הטלפון שלו ויראה להם את התמונות שצולמו באותו היום. הם אמרו לו שאם ישלח להם את כל התמונות הם יחזירו לו את המכשיר". נכון לעכשיו החקירה נמשכת, ולא הוגשו עדיין כתבי אישום.
"עשינו סנפלינג, אבל לא בשטח של השמורה", אומר מדריך קבוצות הסנפלינג, סרגיי גולדנברג. "כשהפקח צעק עלינו שאנחנו עבריינים ושהוא לוקח אותנו לחקירה, אמרתי לו 'סליחה, אנחנו לא בשמורה בכלל'. בהתחלה הוא לא חשב לקחת את הטלפונים שלנו, אבל הוא דיבר עם מישהו בקשר ואז חטף אותם. ועכשיו אני שומע ממטיילים שלי שלא היו באירוע הזה שיזמנו אותם לחקירה, למרות שהם לא קשורים לאירוע".
סמכויות שיטור וקנסות כבדים
רשות הטבע והגנים היא גוף סמך ציבורי הכפוף לשר להגנת הסביבה. לפי האתר של הרשות: "פקח רשות הטבע והגנים מוודא שכל הגורמים הפועלים בשטח ממלאים אחר הוראות החוק ואינם פוגעים בטבע. את הפקח בשטח מגבה מחלקה משפטית. לפקחים יש סמכויות שיטור בכל הקשור לעבירות של פגיעה בטבע ובמורשת.
"לפקחים נתונה הסמכות לגרום להפסקת העבודה, לרשום דוחות, לעכב חשודים, לבצע חקירה, ולהביא לדין את הפוגעים בערכי הטבע והמורשת. סמכויות אלו מומשו במקרים שבהם בוצעה פגיעה וחריגה מסיכומים ובמקרים אחדים הביאו לקנסות כבדים בבתי משפט".
״יש לפקחים סמכויות מרחיקות לכת״, אומר עורך הדין אבנר פינצו'ק, מהאגודה לזכויות האזרח. "בסמכותם לעכב אנשים בשטח, להוציא צו חיפוש ואף להחרים ציוד אישי״.
לטענת אורי בן דוד, מיוזמי המאבק "מחזירים את הטבע לציבור" ומנהל קבוצת פייסבוק בשם זה המונה אלפי אנשים, "כשהפקחים תופסים קבוצה של גולשי סנפלינג הם מחרימים להם את הטלפונים, ללא כל צורך. הם נכנסים לפייסבוק, לוקחים תמונות שצולמו בשמורות, מזהים מספרי רכב ומתקשרים לאנשים לזמן אותם לחקירה, או שהם נותנים דוחות לאנשים שלא היו בכלל במקום, על סמך העדויות שהם מוצאים בפייסבוק. אני מכיר מקרים כאלו וזה חמור מאוד".
רון רהב בן 71 מחיפה הוא אחד מהם. בתחילת אוגוסט קיבל שיחה ממשרדי רט״ג אשר מזמנת אותו לחקירה בעקבות תמונות שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו. ״אני מוביל טיולי גיפים ולקחתי את הקבוצה לטיול בכיוון צור הדסה״ מספר רון. ״פתאום מצלצלים אליי ומודיעים לי שאני חשוד בנסיעה בדרך אסורה ואני מזומן לחקירה באזהרה. הפקח סיפר לי שיש לו 192 תמונות שהוא מצא בדף בפייסבוק שלי שמראות אותי נוסע בדרכים אסורות. הוא זימן אותי לחקירה באפק, ליד ראש העין במשרדים של רט״ג, אני אמרתי לו שאני חיפאי בן 71 ויש קורונה ולא אעלה על תחבורה ציבורית ואחליף שלושה אוטובוסים. הוא איים עליי בצו הבאה״. עד כה לא הובא רהב לחקירה.
בן דוד אומר שהם שואפים ״להציב גבול ברור לשיכרון הכוח של רשויות המדינה כלפי ציבור חובבי הטבע. הם טוענים שכמה שיש פחות אנשים בשטח, ככה הטבע יותר מתפתח. לכן הם סוגרים מסלולי גלישה, מסלולי ג'יפים ואף מסלולי הליכה רגלית. הם למעשה מכוונים את הקהל להגיע לגנים לאומיים, שם גובים כסף בכניסה. בגנים הלאומיים הם נחמדים״.
רוצים את הטלפונים? בואו לבאר שבע
לאחר שחברי קבוצת המטיילים שוחררו ללא מכשירי הטלפון שלהם, הם פנו בעזרת עורך הדין ליאוניד פרחובניק לבית המשפט בחיפה, שם רובם מתגוררים, על מנת לקבל את הטלפונים בחזרה.
נציגי השמורה הציגו בבית המשפט צו חדירה לטלפון התקף ל-30 יום ושהתקבל במעמד צד אחד בבית המשפט בבאר שבע. הם ציינו שהם מעוניינים להשאיר את המכשירים הסלולרים ברשותם גם לאחר פקיעת התוקף של הצו, בעזרת חוק המקנה להם 180 יום להחזיק רכוש למטרת חקירה.
״אני סנגור, מייצג בתיקים פליליים חמורים ולא תמיד רואה התייחסות כזאת לטלפונים", אומר עו"ד פרחובניק. "החקירה פה דרקונית מאוד, ועושה שימוש באמצעים קיצוניים, כאילו מדובר בתיק רצח. לדעתי מדובר באובדן פרופורציות ועם כל הכבוד, בהתעלמות מזכויות של אנשים. חדירה לטלפון סלולרי של אדם היא פגיעה אנושה בפרטיות. אם לוקחים לי את הטלפון ואני לא יכול לעבוד, זה ממש מרחיק לכת בהתחשב בעבירה".
"החקירה פה דרקונית מאוד, ועושה שימוש באמצעים קיצוניים, כאילו מדובר בתיק רצח. לדעתי מדובר באובדן פרופורציות"
השופטת בבית משפט השלום בחיפה סירבה לבקשת רשות הטבע והגנים, והורתה להחזיר את הטלפונים לאחר פקיעת צו החדירה, בנימוק של פגיעה בפרטיות ובזכות הקניין של הנחקר.
"מבלי להקל ראש בעבירות אלה, ברור כי אין מדובר בעבירות חמורות", אמרה השופטת עידית וינברגר. "על בית המשפט לערוך איזון בין האינטרס של הרשות החוקרת בביצוע החקירה – שהוא כמובן אינטרס לגיטימי גם בעבירות מסוג עוון – לבין האינטרס של הנחקר, שבמקרה זה כולל פגיעה בפרטיותו ופגיעה בזכות הקניין שלו".
אלא שהרשות התנתה את החזרת הטלפונים בכך שכל חברי הקבוצה יגיעו מחיפה לבאר שבע, ויאספו איש איש את המכשיר שלו. ״הם התנגדו להצעתנו שנשלח שליח או שמישהו מטעמנו יגיע ויאסוף את הטלפונים עבור כל השאר", אומר סוחין. כשהגיעו התברר להם שהסיבה הייתה שרט״ג רצתה לזמן אותם להמשך חקירה במועד מאוחר יותר.
מרשות הטבע והגנים נמסר: "מדובר בתיק המצוי בחקירה פלילית ומטבע הדברים איננו יכולים להתייחס באופן פרטני ומפורט לטענות. יחד עם זאת אנו מוצאים לנכון להבהיר כי לא נפל דופי בהתנהלות גורמי אכיפה אשר פעלו בהתאם לסמכותם כדין. קביעה זו אף עולה בקנה אחד עם קביעות בית המשפט בהליך הדיוני .נדמה כי אין לגולשים אלא להלין על עצמם בלבד לנוכח התנהגותם הנלוזה וחוסר שיתוף הפעולה עם גורמי אכיפת החוק"