מאות עורכי דין פרטיים הפגינו היום מול בתי המשפט המחוזיים בתל אביב, נצרת ירושלים וחיפה, במחאה על המהלכים שיוזמת הממשלה ושצפויים לשנות את פניה של מערכת המשפט בישראל. שינויים חד צדדיים, בלתי הפיכים והרסניים בשיטת המשטר אשר יקנו כוח בלתי מוגבל לפוליטיקאים, לדבריהם.
המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב: "פוליטיקאים ללא גבולות – זה יתהפך על כולנו" ו"הפיכת חזון המדינה", ונשמעו קריאות נגד פסקת ההתגברות, "לא מתגברים על זכויות של אזרחים".
"תאונה משטרית רבת נפגעים", כך הגדירה עו"ד דינה זילבר, לשעבר המשנה ליועמ"ש את התוכנית של שר המשפטים יריב לוין וראש הממשלה בנימין נתניהו. "אנחנו אומרים לעצמנו 'צריך לדבר יפה', אבל באיזה טון של שפה נעביר את המסר שהזמנים הללו קיצוניים? מה שמוצע לאזרחים זה מהלך דורסני. העוצמות חוצות ימין ושמאל, הצעקה איננה נגד מדיניות ימנית. רבים מזהים כאן משהו אחר – ריסוק יסודות משטריים אמיתיים".
"אומרים לנו אחינו מהמחנה שתומך בממשלה שצריך לתקן דברים במערכת המשפטית, קודם לעגן ורק אחר כך לתקן", אמר עו"ד דוד חודק. "איננו רוצים לנצח את הממשלה, זו הממשלה של כולנו, אנחנו רוצים למנוע ממנה את הרס הדמוקרטיה".
בשבוע שעבר הכריז שר המשפטים יריב לוין על הרפורמה שכוללת את שינוי שיטת בחירת השופטים, הגבלת כהונת נשיא בית המשפט העליון, ביטול עילת הסבירות, כינון פסקת התגברות ברוב רגיל ומינוי גם מי שאינו שופט בעליון לתפקיד נשיא בית המשפט העליון.
שוב ושוב חזרו עורכי הדין שאיתם שוחחנו כי "נעשה הכל על מנת למנוע את הפגיעה במערכת המשפט, והכל במסגרת החוק". "אנחנו פה כי אנחנו חרדים", אמר עו"ד גיורא ארדינסט. "אנחנו חושבים שהצעדים שנעשים הם בלתי הפיכים, הם יגרמו להרס של מערכת המשפט. זו הכוונה שלהם וזו התוצאה שלהם. נעשה כל מה שאפשר על דרך מחאה לפי החוק, כדי לשמור על בית המשפט ששומר עלינו".
הבוקר פורסם ב-ynet כי מרבית היועמ"שים ופרקליטי המדינה שכיהנו בתפקיד בעשורים האחרונים חתמו על גילוי דעת נגד הרפורמה של לוין. "אנחנו משוכנעים שתוכנית זאת אינה מבשרת את שיפור המערכת אלא מאיימת להרוס אותה", כתבו.
אתמול בערב הפגינו פעילי ליכוד מחוץ לביתו של אהרון ברק, נשיא בית המשפט העליון בדימוס. "אתה מושחת, אתה יושב בראש ארגון פשע", קראה פעילת הליכוד אורלי לב. הרקע להפגנה היא הביקורת שאותה השמיע ברק על הרפורמה המשפטית של השר לוין, באומרו "זה תחילת חורבן הבית השלישי".
בהפגנה התייחסה עו"ד ברוריה לקנר לשינוי שעובר על מערכת המשפט בהיבט המגדרי: "בלי התערבות בג"ץ לא היינו יכולות לשרת בתפקידי לוחמה בצה"ל, לא היו משמיעים אותנו בתחנות רדיו ולא היינו חברות במועצת דתיות או דירקטוריונים", אמרה. "מי יגן עלינו הנשים, עכשיו, במשטר החדש, השלטוני והמשפטי?
"החתירה לשוויון מגדרי, שהמאמץ לעשותו עוד לא תם, תבלם ובמקביל תבלם מערכת המשפט בבואה להגן על השוויון הזה. כולנו זקוקים לבג"ץ שייגן עלינו מפני שלטון פוגעני, שלטון המאיים לא רק על זכויות מיעוטים אלא גם על נוכחות נשים במרחב הציבורי".
ובהקשר לזה תהה עו"ד חודק: "היכן הנשים", והוסיף: "היכן ארגוני העובדים, הסטודנטים, אנשי האקדמיה, אנשי הרוח, הורים לילדים, הסבים והסבתות, הנוער? היכן כולם?"
"זה אירוע מכונן", אמרה ח"כ עו"ד אפרת רייטן. "יש פה עורכי דין מכל הקשת הפוליטית, שהמאחד את כולם הוא הרצון לשמור על שלטון החוק, הדמוקרטיה ועל צביונה של המדינה. עורכי הדין מבינים טוב יותר את המשמעות של הרפורמות ההרסניות של לוין, שתהפוך את ישראל לדיקטטורה. רוב האזרחים לא בקיאים בהשלכות הצפויות שלה".