במשך ארבעה ימים הוחזק חמד (שם בדוי) בתחנת משטרה במרכז הארץ בלי מיטה, בלי אפשרות להחליף את בגדיו. רק בלילה האחרון הביאו לו שוטרי התחנה מזרון. סמי (שם בדוי) המתין שעות לשוטרים שילוו אותו לשירותים מתא המעצר שבו שהה ואלכס (שם בדוי גם הוא), שהובא לתא מעצר כשהוא פצוע בפניו, לא קיבל טיפול רפואי ונאלץ לבלות את הלילה על ספסל בטון. בהוראת בית המשפט, המקרה שלו הועבר למח"ש.
תאי השהייה בתחנות המשטרה משמשים להחזקת עצורים מרגע הבאתם לתחנת המשטרה לצורך המתנה לחקירה, ולאחר החקירה בהמתנה להעברתם למשמורת שב"ס. ככל שעצור הובא לתחנת המשטרה במהלך הלילה, לעיתים קרובות הוא יובא ישירות לבית המשפט לדיון בהארכת מעצרו ורק לאחר מכן יועבר למשמורת שב"ס. בכל מקרה, החזקת עצור בתא שהייה אמורה להימשך שעות בודדות בלבד.
סעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי עצור יוחזק בתנאים הולמים, שלא יהיה בהם כדי לפגוע בבריאותו ובכבודו, ומפרט את התנאים המינימליים להחזקת עצורים אשר כוללים בין היתר תנאי תברואה ורפואה, מיטה, מזרון ושמיכות, אפשרות להחזיק חפצים אישיים, מי שתייה ומזון, תאורה נאותה והליכה יומית באוויר הפתוח.
אלא שהובאו לידיעתנו יותר מ-30 מקרים רק מחודש יולי, שבהם עצורים שוהים במשך ימים בתאי מעצר שלא מיועדים ללינה, תוך הפרה של זכויותיהם הבסיסיות. הסיבה לכך היא מחסור במיטות בבתי כלא שהצפיפות בהם הולכת וגוברת.
״רשויות האכיפה מחויבות לתת לעצורים ולאסירים תנאים אנושיים מינימליים לפי חוק, דבר שלא מתרחש בתאי השהייה בתחנות המשטרה", אומרת עו"ד הגר שכטר מהאגודה לזכויות האזרח, "מדובר בהפרה בוטה של הדין שעולה לכדי ענישה אכזרית, בלתי אנושית ומשפילה, שפוגעת באופן חמור בזכויות היסוד הבסיסיות ביותר של עצורים שטרם הוגש נגדם כתב אישום – לכבוד, לבריאות, לפרטיות ולהליך הוגן".
בית המשפט עצמו נדרש לנושא בהחלטותיו. בחודש שעבר דחה בית המשפט ערר שהגישה המדינה נגד החלטת שחרור בתנאים של חשוד בעבירת סמים. החשוד הוחזק בתנאי מעצר לא הולמים בתחנת המשטרה במקום לקלוט אותו בבית מעצר, בשל מצוקת מקום. לכן, לפי בית המשפט יש לתת משקל לפגיעה בזכויות החשוד: "הארכת המעצר כרוכה בהמשך פגיעה בו, משגם לדיון הובא בידי המשטרה ונראה שאינו בחזקת שב"ס. מה עוד שנראה שהארכת המעצר כרוכה בהמשך פגיעה בחשוד.
בעקבות ההחלטה, התנו בתי המשפט את הארכת מעצרם של חשודים בהעברתם למתקני שב"ס, וקבעו שאם לא יעשה כן, ישוחררו העצורים בתנאים.
״כל הלילה היינו בתחנה על כסאות וספסלי מתכת״, מספר נ׳, שנעצר לפני שבועיים בהפגנה נגד המהפכה המשטרית. ״אבל אנחנו היינו שם רק לילה אחד, האנשים שפגשנו היו במצב קשה. אחד מהם סיפר לנו שהוא כבר ארבעה ימים ישן בתחנה ואוכל סנדוויצ'ים לארוחת בוקר, צהרים וערב וצריך לחכות לקצין שיוציא אותו לשירותים. הוא לא היה נראה טוב. האופן שהמשטרה מתייחסת לעצורים שלה הוא ביזיון״.
נעליים במקום כרית
בשנה שעברה הסניגוריה הציבורית ערכה סדרה של ביקורי פתע בתחנות המשטרה בכל רחבי הארץ. "הממצאים שעלו מביקורים אלה היו מזעזעים״, מספר עו"ד נתנאל לגאמי, ממונה ארצי על ייצוג עצורים מהסנגוריה הציבורית. ״חלק מהעצורים ישנו על הרצפה, לעתים נעליהם שימשו להם ככרית, ריח צחנה עלה מהתאים, עצורים נדרשו לעשות את צרכיהם בבקבוק, נמנע מהם טיפול רפואי. לא מדובר בתופעה זניחה אלא במאות רבות של עצורים מדי חודש בכל רחבי הארץ״.
הסנגוריה הציבורית: "ריח צחנה עלה מהתאים, עצורים נדרשו לעשות את צרכיהם בבקבוק, נמנע מהם טיפול רפואי"
דוח של הסניגוריה הציבורית שיצא בעקבות הביקור לא חסך במילים: "נמצא כי תחנות המשטרה אינן ערוכות לספק לעצורים ציוד בסיסי הדרוש להם עם מעצרם, כגון פרטי לבוש, היגיינה, וכלי מיטה, ועצורים רבים לא מקבלים ציוד חיוני בעת מעצרם״, נכתב שם. ״כך, באחת התחנות פגשו המבקרים בעצור אשר לא זכה להחליף בגדים ולהתקלח במשך שלושה ימים״.
עוד נכתב שחלוקת המזון לעצורים אינה מסודרת, ושבמקומות מסויימים הוקצבו לעצורים מי שתייה בכמות שאינה מספקת. לדבריהם, שוטרים העידו שהם נאלצים לרכוש מזון לעצורים מכספי התחנה או מכיסם.
ב-2022 עתרה האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ בדרישה להפסיק את ההפרה הבוטה של זכויות העצורים. בעקבות העתירה התחייבה המדינה לפתוח אגפים במתקני שב"ס שיוכלו לקלוט עצירים ולהפוך חלק מהתאים בתחנות המשטרה לתאים מוכרזים שיאפשרו החזקת עצורים לפי חוק.
במשך מספר חודשים המדינה עמדה בהתחיבויותיה, אבל מהר מאוד היא שבה לסורה. "אנו עדים לעשרות מקרים מדי לילה שבהם עצורים – אנשים שעומדת להם חזקת החפות – הוחזקו בתנאים לא אנושיים", אומרת שכטר. האגודה פנתה בשבוע שעבר ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, בבקשה שתפסיק מיידית את התופעה.
שב"ס מורעב
״בעיית מקומות הכליאה בשב״ס מעיקה מאוד על קליטת העצורים במתקני שב״ס", כתב מפקד תחנת שרת לאחרונה בתגובה לשאלת בית המשפט בנושא זה. "מאחר ואין מקומות כליאה בשב״ס, העצור נשאר בתאי שהייה בתחנת שרת".
בשב״ס כלואים כיום כמעט 16 אלף כלואים, מתוכם יותר מ־5,000 אסירים ביטחוניים. ב-2017 הגישה האגודה לזכויות האזרח עתירה לבג"ץ בנושא הצפיפות בתאי אסירים, ובית המשפט קבע כי המדינה צריכה להבטיח שטח מחייה משמעותי של 4.5 מ"ר לכל אסיר, כולל שירותים ומקלחת. כדי לעמוד בכך המדינה התחייבה לבנות בתי כלא נוספים בעתיד ולהרחיב באופן משמעותי את השחרור המנהלי, אשר מקנה שחרור מוקדם לאסירים שתקופת המאסר שנותרה להם אינה עולה על יתרת המאסר המרבית שנקבעה בחוק. כלי השחרור המנהלי פועל בעת שתפוסת האסירים עולה על תקני הכליאה שנקבעו. עד כה, חמש שנים אחרי – לא השתנה השטח הנדרש.
בחודש יולי ביטל איתמר בן גביר, השר לבטחון לאומי את האפשרות לשחרור מנהלי של אסירים ביטחוניים וכך בתי הכלא הצפופים ממילא, הפכו לצפופים יותר.
״הסניגוריה הציבורית סבורה כי יש למצוא פתרון מיידי לתופעה כאובה ובלתי חוקית זו", אומר לגאמי. "הסנגוריה הציעה כמה פתרונות ישימים בדמות חלופות כליאה, שימוש מוגבר בסמכות קצין לשחרר בתחנה ושינוי מדיניות המעצרים הגואים״.
תגובת משטרה: "משטרת ישראל אחראית להגן על הציבור מפני עבריינים ופשיעה, תוך חתירה לחקר האמת והקפדה על זכויות ואילו האחריות על כליאת עצורים/ אסירים בישראל, הינה לפתחו של שירות בתי הסוהר. בשנים האחרונות, אנו עדים למצוקת מקומות כליאה במתקני שב״ס ברחבי הארץ וכן לכך שבתי המעצר אינם קולטים עצורים בשעות הלילה המאוחרות. נוכח האמור לעיל, המשטרה נאלצת לעיתים להחזיק ולשמור על עצורים במשך שעות בודדות 'בתאי שהייה' הקיימים בתחנות משטרה, זאת עד להבאתם בפני בימ״ש. יודגש כי, שחרור עצור שנשקפת ממנו סכנה לציבור בשל היעדר מקום כליאה – אינו בא בחשבון".
תגובת שב"ס: "בשנה האחרונה עלתה מצבת האסירים המוחזקים בשב"ס בכ-2,200. עלייה זו יצרה צפיפות בבתי הסוהר בעקבותיה החל שב"ס במבצע להוספת מקומות כליאה. בטווח הזמן המיידי נבנות הרחבות משמעותיות בבתי סוהר שונים בהם: עופר, מעשיהו, אלה, נפחא וצלמון. כמו כן, בימים אלו ממש עובדים בשירות בתי הסוהר על פרויקט אשכול מגידו שאמור להוסיף אלפי מקומות כליאה חדשים. שירות בתי הסוהר מתמודד ופועל ברמה יומית ושוטפת למציאת מתן פתרונות כליאה לעצורים על מנת לשמור על זכויותיהם באופן הראוי והמתאים".