השבוע התבשרנו כי השרה גילה גמליאל היא חברת הממשלה האחרונה שנדבקה בנגיף הקורונה. לפניה היו אלה השרים יעקב ליצמן ורפי פרץ, שכבר הספיקו להחלים מן המחלה, וכן השרה פנינה תמנו שאטה, סגן השר גדי יברקן, חברי הכנסת איימן עודה, משה אבוטבול, משה ארבל וינון אזולאי מש"ס.
גמליאל עלתה לכותרות לא רק משום המחלה, אלא בשל התנהלותה סביבה ומול משרד הבריאות. בעקבות חשיפה של חיים לוינסון בהארץ התברר כי השרה להגנת הסביבה שהתה ביום הכיפורים בטבריה אצל משפחתה וביקרה בבית כנסת בעיר – במרחק 150 קילומטרים מביתה – כל זאת בניגוד גמור להנחיות. בנוסף, את הפרטים האלה ניסתה השרה להסתיר בחקירה האפידמיולוגית.
בעוד שההפרות הבוטות של גמליאל עוררו סערה ציבורית, וייתכן שיובילו לחקירה פלילית כנגדה, השרה מצטרפת בזאת לרשימה ארוכה של אנשי ציבור שהפרו את הנחיות הממשלה לאורך המגיפה, החל בשר הבריאות וכלה בראש הממשלה עצמו. לפניכם רשימה של הפרות ההנחיות, שפעמים רבות המפרים עצמם אישרו, הצביעו עליהן, וציפו מאיתנו לציית להן.
הרשימה המלאה:
- 28 במרץ. שלושה ימים לאחר כניסתה לתוקף של ההנחיה של משרד הבריאות, שלפיה "לא יתפלל אדם במקום שאינו מקום מגוריו, אלא אם כן התפילה במקום פתוח", יעקב ליצמן, עוד בהיותו שר הבריאות, הפר את ההנחיות שלו עצמו, והתפלל בביתו של חבר מחסידות גור. יומיים לאחר מכן אובחן כחולה קורונה והכניס כמות מכובדת של אנשים לבידוד. על אף הביקורת הציבורית הרחבה, לא ננקטו סנקציות כנגד השר.
- 9 באפריל. ראש הממשלה בנימין נתניהו השאיר את כולנו לחגוג ליל סדר מצומצם בבתים, בזמן שהוא מארח את בנו אבנר לסדר טלוויזיוני – וכל זאת בזמן שראש הממשלה עצמו אמור היה לשהות בבידוד בעקבות החשיפה לחולה ליצמן. גם כאן לא נרשמו סנקציות מיוחדות.
- 9 באפריל. נשיא המדינה, ראובן ריבלין, אירח את בתו בליל הסדר במשכן הנשיא, בזמן שיתר אזרחי ישראל נאלצו לאחל למשפחותיהם חג שמח בזום.
- 9 באפריל. ח"כ אביגדור ליברמן אירח גם הוא את בנו לארוחת החג בניגוד להנחיות.
- 9 באפריל. יואב גלנט, אז שר העליה והקליטה, קלט לרגל הפסח את בתו, שבילתה בביתו את ליל הסדר ולטענתו את הסגר כולו.
- 1 ביוני. מספר 9 בליכוד, ניר ברקת, חגג במסיבת גג עם עומר אדם וזיקוקים בשלל צבעים, בבר המצווה של משפחת טולדנו. החוגגים במקום לא הקפידו על כללי הקורונה, עם הגבלת אירועים ל-50 איש, שמירת מרחק, וחבישת מסיכות. הפרה זו מצטרפת להפרת ההנחיות של ברקת בליל הסדר, שבו אירח את בתו – זמן קצר לאחר שהעלה פוסט בפייסבוק וקרא לכולם "לחגוג יחד בלב אחד, איש איש בביתו".
- 2 ביולי. שר הבריאות הנכנס, יולי אדלשטיין, הפר גם הוא את ההנחיות שלו עצמו. רק כמה שעות לאחר שהכריז על הגבלת התקהלויות, חגג השר יום הולדת לאשתו יחד עם עשרות חברים – רגע לפני שההנחיות החדשות נכנסו לתוקף.
- 6 ביולי. סגן שר הבריאות יואב קיש תועד בחדר הכושר של משכן הכנסת, זמן קצר לאחר שהממשלה החליטה לסגור את חדרי הכושר בגלל הזינוק בתחלואת הקורונה.
- 7 ביולי. שרת התחבורה מירי רגב חנכה מחלף חדש בטקס חגיגי. במהלך נאומה הודתה מול עשרות הנוכחים: "אנחנו נמצאים לא בדיוק במגבלות שמשרד הבריאות הנחה. אנחנו צריכים להיות מצומצמים יותר".
- 30 באוגוסט. גדי יברקן, הרכש החדש בליכוד, שהה עם השרה פנינה תמנו שאטה שנדבקה בנגיף, ונדרש להיכנס לבידוד. יום למחרת הגיע יברקן לכנסת וסירב לעזוב, עד שנדרשה התערבות של משרד הבריאות. יום לאחר התקרית התגלה כי יברקן נדבק בנגיף.
- 3 בספטמבר. שגריר ישראל בסין חגג לבתו חתונה בגן האירועים המפואר חוות רונית, יחד עם 200 משתתפים, בעוד ההנחיות התירו באותה עת אירועים בהשתתפות 30 איש בלבד. המשטרה קנסה את בעל המקום ב-5,000 שקלים, אך עד לרגע זה לא ידוע על סנקציות שננקטו כנגד הדיפלומט.
- 9 בספטמבר. שר המודיעין, אלי כהן, השתתף בחתונה של בתו של פעיל ליכוד באולם סגור – ללא מסכה וללא הקפדה על מרחק.
- 9 בספטמבר. באותו יום סגן שר החינוך, מאיר פרוש, השתתף בחתונה בת מאות משתתפים בניגוד להנחיות. להגנתו טען שהשתתף בה "לדקות ספורות בלבד". זו לא הפרה של ההנחיות, רק הפרוֹנת.
- 15 בספטמבר. כשראש הממשלה המריא לארה"ב לחתום על הסכם נורמליזציה עם איחוד האמירויות, הוא וכל אנשי המשלחת שכחו את ההנחיות בבית: ללא מסכות, עם הגבלת בידוד מקוצרת לו ולמקורביו (חמישה ימים בלבד במקום 14 יום, כפי שמחייב משרד הבריאות כל ישראלי אחר). כנראה שיש נגיף אחר למי שמקורב מספיק לצלחת.
- 21 בספטמבר. לאחר החזרה מארה"ב, טופז לוק יועצו של ראש הממשלה הפר את הבידוד המצומצם והגיע להפגנות בירושלים. לטענתו, היה בדרך מבדיקת קורונה בבית ראש הממשלה, ורק עצר לצלם סרטון בתוך ההפגנה.
- 21 בספטמבר. יועץ נוסף של ראש הממשלה, ראובן עזר, נצפה בסופרמרקט הקרוב לביתו במבשרת ציון – בזמן שהיה אמור להיות בבידוד לאחר שחזר גם הוא מארה"ב. גם בארה"ב לא שמר על כללי המשלחת ויצא מהמלון לריצה, בניגוד להוראות שדרשו שיישאר במלון, לא ישתמש במתקניו, ויישאר צמוד לקפסולה.
- 2 באוקטובר. ח"כ צבי האוזר נצפה כשהוא יושב ללא מסכה בכיכר תל אביבית עם כוס קפה שלקח בטייק אווי, זאת בזמן שבבתי הקפה הסמוכים פקחים קונסים באלפי שקלים בתי קפה שמוכרים קפה לקחת.
- 5 באוקטובר. ח"כ מיקי לוי מיש עתיד פעל בניגוד להנחיות כשהפר את הסגר הכללי הנוכחי פעמיים במהלך החגים. לוי התארח אצל בתו בראש השנה ואצל בנו בסוכות. הפעם הח"כ, החבר בוועדת הקורונה, הודיע שיעזוב את תפקידו בוועדה.
- 6 באוקטובר. השר אופיר אקוניס נצפה בחוף הים של תל ברוך נהנה מכוס קפה והאוויר של הים בעוד שאר בני ישראל נמצאים בין ארבע קירות.
- 7 באוקטובר. ראש שב"כ, נדב ארגמן, אירח בביתו הפרטי ביום שבת בני משפחה שאינם מתגוררים עמו – בניגוד להנחיות. כך דווח על ידי העיתונאית כרמלה מנשה בכאן רשת ב'. לפי הדיווח, ארגמן אירח בין היתר את בתו שמתגוררת הרחק ממנו, ואורחים נוספים. משב"כ נמסר בתגובה לדיווח: "איננו מתייחסים לחיים הפרטיים של ראש שב"כ".
- 7 באוקטובר. שרה נתניהו, רעיית ראש הממשלה הזמינה ספר מקצועי למעון הרשמי בבלפור בזמן הסגר, כך נחשף הבוקר ב"ידיעות אחרונות". הגעת הספר מנוגדת להנחיות הקורונה, האוסרות על שהות בבית של אדם אחר לא לצורך חיוני
ההתרופפות מתחילה מהראש
לצד הנשיא, ראש הממשלה, השרים וחברי הכנסת, יש עוד ועוד מקורבים שמקבלים אישורים מיוחדים. לא מובן מהיכן הציבור הישראלי, המונחה לשמור על הכללים והסדר, אמור לשאוב את כוחו ואת תקוותו לשינוי, אם כך מתנהגים מנהיגיו – ללא כל סנקציה.
נבחרי ציבור במדינות אחרות, כמו סקוטלנד, אירלנד, וניו זילנד, אמנם נתפסו גם הם מפרים הנחיות – אבל ההבדל העיקרי הוא שהם עשו את המצופה מהם, לקחו אחריות ועזבו את תפקידם. זהו המחיר בגין מעילה באמון הציבור.
נשאלת השאלה איך דווקא במדינת ישראל נהפכה הדוגמא האישית לאות מתה? ייתכן שכשבראשות הממשלה עומד נאשם בשלושה כתבי אישום, שמנהל מלחמת חורמה כנגד מוסדות השלטון, ומפר בעצמו את ההנחיות – שאלת הדוגמא האישית והשמיעה להנחיות הופכת פחות ופחות רלוונטית.