נוהל משרד הבריאות שהתפרסם בסוף חודש ינואר על ידי משרד הבריאות (21.1.19) מגדיר הנחיות מפורטות בכל הנוגע לאובדן לידה: משלבי אבחון ועד להשלמת הלווי והטיפול, ככל הנדרש למטופלת ולמשפחתה בקהילה. הנוהל מפרט את כל השלבים, החל מיידוע האישה ההריונית, טיפול בצרכים הנפשיים שלה ובני משפחתה ועד החזרה לקהילה ותהליך הקבורה.
לפי הנוהל בכל בית חולים תמונה "מתאמת בית חולים", אחות מוסמכת או עובדת סוציאלית שבנוסף לתפקידה, תרכז את נושא אובדן הריון ואת התיאום בין הגורמים הרפואיים והפסיכו-סוציאליים השונים בבית החולים.
סעיף מיוחד מתייחס לשלב סיום ההריון וריקון חלל הרחם בבית החולים. על פי הנוהל, ריקון חלל הרחם יבוצע מהר ככל הניתן ועד 72 שעות מרגע גילוי אובדן ההריון, על ידי השראת לידה או טיפול תרופתי בהתאם לאינדקציות רפואיות ייחודיות.
עם פרסום הנוהל על ידי משרד הבריאות חשפנו כאן כי המסמך נתקע במשך שנים במשרד הבריאות. נוסח ראשון שלו אמנם הועבר כבר בשנת 2016 למשרד הבריאות, אבל הפרסום המלא קרה רק כשנתיים וחצי לאחר מכן, בזכות לחצים רבים שהפעילו גורמים מקצועיים, עמותות פרטיות וח"כ עליזה לביא.
עדות שנחשפת כאן לראשונה מלמדת כי גם לאחר פרסום הנוהל שום דבר לא באמת השתנה. משרד הבריאות הורה לגופים המוסמכים להתנהל בהתאם לתקנות ברורות על מנת לייצר אחידות בטיפול בנושא הכאוב שכאלף נשים חוות מידי שנה. אבל בתי החולים אינם ערוכים מבחינת כוח אדם או תקציב ומי שממשיכות לשלם את המחיר הכבד הן אותן נשים ובני משפחותיהם שעוברים טראומה אישית, והבירוקרטיה מוסיפה להן עוד סבל.
בימים האחרונים פרסמה אישה בשם חברתה הודעה בקהילת "חיבוק בשקט- נשים לאחר לידה שקטה".
חברה שלי גילתה בשבוע עשירי שאין דופק… במערכת הבריאות קבעו לה תור לגרידה רק עוד שלושה שבועות. מכירות או יודעות למי ניתן לפנות באופן פרטי?
יש נוהל אבל אף אחד לא עומד בו
מסתבר שלמרות הפרסום הרשמי של משרד הבריאות הנוהל החדש אינו מיושם. אלה בנארוש, בודקת תוכנה שמתגוררת בגן יבנה, חוותה את הסיוט הזה בעצמה רק לפני שבוע. בנארוש חוותה שלושה הריונות שהסתיימו במפח נפש. היא עברה גרידה בשבוע 16 כשהייתה בהריון עם תאומים, אז נאלצה להמתין שבוע שלם (עוד טרם יציאת הנוהל), ואף חוותה לידה מוקדמת בשבוע 25 שלאחריה העובר לא שרד בפגייה.
בשבוע שעבר היא גילתה, כשהיא בשבוע ה-7 להריונה הרביעי, כי לעובר אין דופק. "הלכתי לבדיקה כי היתה לי תחושה לא טובה ואז גילו שיש דופק איטי ואז ללא דופק. בעברי עברתי גרידה בשבוע ה-16 וידעתי שזה לוקח זמן. עשיתי גרידה בשלב מאוחר מאוד בהריון עם תאומים, אבל כיוון שיש נוהל חדש שרק התפרסם, אמרתי לבעלי: "יקבלו אותי מהר, הם מחוייבים. אפילו לא עלה בדעתי שיש נוהל שלא יעמדו בו. הוא היה יותר סקפטי ממני".
יש שתי אופציות לעבור הפלה עד שבוע 18: האחת באמצעות גרידה , הליך פולשני שנעשה בחדרי ניתוח או על ידי כדורי ציטוטק שמעודדים הפלה טבעית (מוגדר כהפלה תרופתית) .
בנארוש פנתה מיד למיון נשים בבית החולים "שמיר אסף הרופא". "ענתה לי אחות ואני מסבירה לה את הסיטואציה והיא עונה לי שאסף הרופא לא עושים הליך של כדורי ציטוטק. אמרתי שאני מעדיפה הליך גרידה ומתי אוכל להגיע לעבור הליך שכזה. היא מאוד התחמקה מלתת לי תשובה, אמרה שקודם כל צריך להגיע למיון ולעבור תהליך. התעקשתי ושאלתי כמה זמן זה צפוי לקחת. האחות ענתה שזה ייקח בין שבוע ל-10 ימים. אמרתי: 'אבל יש נוהל חדש שאומר שצריך להוציא עובר מת תוך 72 שעות'. היא ענתה: 'קיים נוהל, אבל בית החולים לא עובד בקונסטלציה הזאת'. שאלתי למה הכוונה והיא ענתה: 'אין לנו אופציה אחרת, את מוזמנת לפנות לבתי חולים אחרים. אנחנו לא עומדים בזה'".
הטלפון הבא היה לקפלן. במיון יולדות נאמר לה שבית החולים אינו ערוך לטיפול מהיר על פי הנוהל החדש.
הפניה הבאה הייתה לתל השומר. לאחר שנענתה כי ההמתנה אורכת זמן ממושך, שאלה בנארוש איך יכול להיות שהם לא עובדים לפי נוהל משרד הבריאות. האחות השיבה לה מרוגזת ובצעקות. "זו היתה השיחה השלישית שעשיתי וכבר הייתי מזועזעת מהתגובות. היא ענתה: 'יופי שיש נוהל, אבל לפני שהמדינה מוציאה נוהל שתגדיל את התקציב ואת כוח האדם'. אמרתי לה שאני לא צד בענין הזה, היא לא התנצלה אלא פשוט ניתקה את השיחה.
לאחר מכן התקשרה לאסותא באשדוד. "אצלם הייתה האופציה לתור הכי קצר תוך שבוע".
בייאושה החליטה לפנות למרפאת "מדילי" ברחובות, מרפאה פרטית, שם ההליך משולם דרך הביטוח הפרטי. את התור לגרידה שם ניתן לקבוע מהיום למחר.
במהלך אותם בירורים התייעצה בנארוש עם רופאת נשים שהסבירה לה כי עדיף שתעשה הפלה באמצעות כדורי ציטוטק, בגלל ההתערבויות הכירורגיות הרבות שעברה. היא התקשרה שוב לאסותא באשדוד על מנת לתאם תור לטיפול באמצעות כדורי ציטוטק. שם הוסבר לה שמאחר ויום חמישי, היא תיאלץ להמתין ליום ראשון, כי הפרוצדורה הזו מתבצעת אך ורק בימי א'-ה', בשעות הבוקר, כי יש צורך בהשגחה של ארבע שעות. "הגעתי בראשון לבית החולים וההתנהלות שם היתה בסדר גמור. יש להם נוהל מסודר, ואת צריכה לבוא לביקורת אחרי כמה ימים. במידה ויש צורך בגרידה לאחר מכן זה כן מצריך תיאום מראש".
בנאשור, שחוותה גם מקרה טראגי של מוות של תינוק לאחר הלידה, מכירה לעומק את הצדדים השליליים של מערכת הבריאות. "כשאיבדתי את הבן שלי בפגייה, היה נוהל שאפשר היה להשתתף בקבורה ואף אחד לא דאג להגיד לי את זה. מי שהחתים אותי על המסמכים היה רופא. וכששאלנו אותו מה המשמעות של אותם מסמכים, הוא ענה שהוא לא יודע. היו שם המון כשלים, העובדת הסוציאלית בכלל לא היתה בבית החולים באותן שעות כי זה היה אחרי שעות העבודה שלה ולאחר מכן לא יצרה איתי בכלל קשר.
עכשיו שיצא נוהל שאמור להסדיר וליישר קו בין בתי החולים היא ציפתה שיהיה תיאום בין הנוהל הכתוב למה שקורה בפועל בבתי החולים. "הנוהל הזה לא שווה שום דבר. כשקראתי אותו אמרתי לעצמי שיש למישהו שכל, אבל מסתבר שזה מילים ותו לא.
"חייבת לומר שהאנשים שבאים איתך במגע בבתי החולים הם בסדר ומבצעים את עבודתם, אבל הבירוקרטיה היא בעיה קשה. אני מאוד מקווה שהנוהל הזה יהיה אמיתי ולא רק מילים באוויר. בתור אישה שעברה חוויות קשות ונחשבת למנוסה, אני יודעת כמה זה נורא להסתובב עם עובר מת במשך שבוע או יותר בבטן או כזה שגזר דינו הוא מוות".
באותו נושא:
אחרי שנים של אטימות הצליחו לגבש נוהל שיאפשר לאישה להיפרד מהתינוק המת שלה
האם יצליחו עכשיו ליישם אותו? שלוש שנים נסחב ניסוח של נוהל בן ארבעה עמודים, וגם אז נשארו בחוץ נספחים חשובים
למה תינוק שנרצח בפיגוע זכאי לשם ולקבורה, ותינוק אחר שמת בלידה לא?
נשים שילדו בלידה שקטה או איבדו תינוקות בני יומם נדהמו בשבוע שעבר לראות כיצד מצליחה חברה קדישא לעקוף את נהליה ולקבור תינוק שלא מלאו לו 30 יום בלוויה רשמית. "בעוד שתינוקות נקברים ללא נוכחות הוריהם, ללא סימון וללא מצבה פתאום מצליחים בחברה קדישא למצוא פתרון ולקבור בצורה מכובדת. זה מעלה שאלות רבות"
תגובות
דובר משרד הבריאות מסר כי "נוהל אובדן היריון הינו נוהל חדש ונמצא בהליכי הטמעה. אנו פועלים לבדיקת ולווידוא ההטמעה בהתאם לחוזר.
המרכז הרפואי "שמיר אסף הרופא": במרכז הרפואי פועלת מזה שנים רבות וועדה מסודרת להפסקת הריון בניהול סגן מנהל בית החולים ומנהלת השירות הסוציאלי, אשר עושה ככל יכולתה לקצר את זמני ההמתנה להפסקת הריון.
עם קבלת הנוהל החדש לפני שבועיים, נערכים כעת דיונים בהנהלה לגבי מציאת מתאמת אחראית ייעודית.
אסותא אשדוד: בית החולים פועל על פי נוהל משרד הבריאות. מונתה עובדת סוציאלית מתאמת, ונהלי זמן הטיפול בנשים שחוו אובדן הריון יתקיימו בהתאם.