הבמאי גיא נתיב ואשתו ג'יימי ריי ניומן עשו היסטוריה בטקס האוסקר עם זכיית סרטם Skin. בקטגוריית הסרט הקצר. הסרט דובר האנגלית, שנתיב כתב יחד עם התסריטאי שרון מימון, עוסק בפשע שנאה בעיירה ענייה בארה"ב מנקודת מבט של שני ילדים. השניים, הצליחו לעורר תחושות גאווה בארץ, כאילו עם ישראל כולו אחראי ליצירת הסרט.
בנאומם הספונטני (שכלל הרבה מאוד צווחות התלהבות) על בימת האוסקר, אמר נתיב: "עברתי לכאן לפני חמש שנים מישראל. סבא וסבתא שלי הם ניצולי שואה ואת הגזענות שהם חוו בשואה אנחנו רואים היום בכל מקום באמריקה ובאירופה. הסרט הזה עוסק בחינוך, בחינוך של הילדים שלכם לדרך טובה יותר." ניומן הוסיפה בהתרגשות: "אנחנו מקדישים את זה לתינוקת בת החמישה חודשים שלנו שיושבת בבית עם ההורים שלי וצופה בזה. אנחנו מקווים שתגדלי לעולם בו הדברים האלה לא קורים, כי אנחנו לומדים לאהוב ולקבל אחד את השני".
הזוג הפוטוגני העלה תמונה לרשתות החברתיות למחרת הטקס של בתם עם הפסלון המוזהב. מאות התגובות לא איחרו להגיע:
"שלושה פרסים בתמונה אחת והכי ברור איזה פרס הכי שווה…"
"כמה אושר בתמונה אחת. מגיע לכם על כל ההשקעה, האמונה, החזון והתקווה. אתם זוג מנצח שמעצים אחד את השני ורק גדל יחד יותר ויותר. עלמה והאוסקר הם ההוכחה הכי טובה לכך".
"הפרס משמאל הכי שווה"
ניומן, שחקנית וזמרת יהודייה-אמריקאית, שהפיקה לצד בעלה את הסרט זוכה האוסקר, גם לקחה חלק כשחקנית בסדרות מוכרות. היא שיחקה את קאט גרדנר בסדרה איסטוויק של רשת איי. בי. סי, את קריסטינה קסידין באופרת הסבון "בית חולים כללי" וגם לקחה חלק בסדרה "mind games". נתיב הוא בוגר בית הספר לקולנוע "קמרה אובסקורה" וביים בישראל את הסרטים "זרים", "מבול" ו"הבן של אלוהים".
הם הכירו ב-2009 בישראל ובמשך שנים ניהלו מערכת יחסים בשלט רחוק. רק ב-2012 התחתנו בתל אביב והחליטו להתגורר בלוס אנג'לס.
מסתבר שלפני רצף הזכיות הנוכחי, לידת בתם עלמה נס ופסלון האוסקר, בני הזוג עברו תקופה מאתגרת ביותר בניסיון להביא ילדים לעולם. תקופה שכללה לידה שקטה, הפלות והפריה חוץ גופית. את בתם, עלמה, הם הביאו בעזרתה של פונדקאית אמריקאית.
ב-22.9.18, כשבתם נולדה, הם החליטו לספר על דרך הייסורים שעברו. באותו יום העלתה ניומן תמונה עם פוסט מרגש ובו כתבה:
"באוגוסט 2013, אחרי 3 שנים בהם קיימנו מערכת יחסים ארוכת טווח עם אהובי, גיא, שעבר מישראל ללוס אנג'לס. הייתי בחודש התשיעי להריון ותוך כמה ימים הגיעו הצירים. הגענו, הרבה יותר מנרגשים לבית החולים 'סדרס- סיני' שם קרה הגרוע ביותר. לתינוקת שלנו לא היה דופק ואיבדנו אותה בלידה שקטה. אחרי שנה של שוק ושנים של טיפולי הפריה חוץ גופית ועוד ארבע הפלות, איבדנו תקווה".
"אבל בחיים יש גם מתנות שמראות לך את המושג עליות וירידות. ביום שלישי 18.9.2018 הגיעה עלמה נס ניומן נתיב בעזרת הפונדקאית יוצאת הדופן שלנו שהפכה למשפחה. תפילת כל נדרי נשמעה בבתי כנסת ברחבי העולם. תחושה של אושר עוטפת אותנו, אז החלטנו לחלוק את הנס המדהים שלנו שיכול היה לקרות רק באמצעות מדע ואהבה, שנה טובה, שנה יפה ותקווה שלא אבדה. Ness = נס בעברית".
גם גיא שיתף בפוסט מרגש באותו יום:
"איבדנו את התינוקת שלנו בלידה שקטה ללא דופק ללא פעימות לב. ככה, בלי הכנות, בלי התראה מראש, בלי דף הוראות ויכולת להבין איך חבל טבור נכרך סביב צוואר התינוקת וגורם למוות של עובר וכמה זה נדיר… ג׳יימי היתה צריכה לעבור לידה שקטה…. אל תאבדו תקווה אנשים, ושתהיה שנה טובה ❤לכולם. גיא וג׳יימי".
עלמה נס נולדה בשלהי פסטיבל טורונטו בו זכה אביה בפרס המבקרים.
חודש אחרי, ב- 26.10.18 העלה נתיב תמונות משותפות עם הצוות הרפואי שהעניק להם את הנס וכך כתב:
"לפני שנה, הגענו אליהם מותשים, עצובים אחרי שנים של אכזבות ובעיקר לא רואים את הסוף. ד״ר קומאר וצוות המקצועניות שלו נתן לנו חיבוק גדול וחיוך ענק וברגישות אינסופית אמר ״אנחנו לא עוזבים אתכם עד שיהיה לכם תינוק בריא וזה יקרה״… שנה אחרי, היום בבוקר, הגענו לביקור ראשון עם עלמה לצוות הקוסמות של ד״ר קומאר להגיד להם תודה על ששינו לנו את החיים לתמיד. היה מרגש. מרגש מאוד.
מאות תגובות בעברית ובאנגלית, ביניהם לא מעט אנשים מתעשיית הטלוויזיה והקולנוע שמחו בשמחת בני הזוג.
"עקבתי אז אחרי ההיריון של ג'יימי ופתאום כשלא היו תמונות לידה תיארתי לעצמי שקרה משהו נורא וכמובן שלא העזתי לשאול. וכל כך משמח אותי לראות אתכם עכשיו בידיים מלאות. מגיע לכם הכי בעולם".
"כמי שהיתה איתך בכל הצער של הלידה השטקה ויודעת כמה ואיזה דרך עברתם! מזל טוב גיא וג'יימי שתכו לנחת, בריאות ואושר".
"מזל טוב, סיפור מרגש וחשוב להפיץ כאור ותקווה לאלה שחוו לידה שקטה".
האסון של גיא וג'יימי הוא לא נדיר, הוא קורה למאות זוגות בישראל מידי שנה. בשנים האחרונות הנושא זוכה ליותר ויותר מודעות, אבל עדיין נחשב לנושא מושתק שהחברה מסרבת לגעת בו, שהלידות עצמן מתרחשות תמיד בחדרי לידה צדדיים וצמד המילים "בידיים מלאות" מקבל משמעות מצמיתה. לא פחות מזה.
המזל הרע הזה תקף גם לא מעט מפורסמים: הבולטת שבהם היא ג'קלין קנדי אונאסיס, אשתו של נשיא ארה"ב הנרצח, שעברה דרך לא פשוטה לאמהות. גם הדוגמנית לינדה אווגליסטה והזמרת אנני לנוקס. גם בישראל יש מפורסמים שדיברו על כך באופן גלוי ובכך עשו אאוטינג לנושא הקשה, ביניהם: השחקן עמוס תמם והזמר מוקי. שניהם, אגב, הפכו את העלאת הנושא לסוג של שליחות.
נתיב וניומן יצאו עם סיפורם האישי החוצה עוד לפני זכייתם באוסקר. דווקא עכשיו, כשהזכייה הזו מביאה איתה גם חשיפה גדולה – הדרך שעברו מקבלת עוד יותר משמעות. השניים שחוו שברון לב בדרך להורות יצאו בחודשים האחרונים בידיים מלאות מחדר לידה ומטקס האוסקר. השנה הזו הפכה אותם להורים גאים לשניים: בתם עלמה והיצירה שהעניקה להם את האוסקר.
באותו נושא:
למה תינוק שנרצח בפיגוע זכאי לשם ולקבורה, ותינוק אחר שמת בלידה לא?
נשים שילדו בלידה שקטה או איבדו תינוקות בני יומם נדהמו בשבוע שעבר לראות כיצד מצליחה חברה קדישא לעקוף את נהליה ולקבור תינוק שלא מלאו לו 30 יום בלוויה רשמית. "בעוד שתינוקות נקברים ללא נוכחות הוריהם, ללא סימון וללא מצבה פתאום מצליחים בחברה קדישא למצוא פתרון ולקבור בצורה מכובדת. זה מעלה שאלות רבות"
אחרי שנים של אטימות הצליחו לגבש נוהל שיאפשר לאישה להיפרד מהתינוק המת שלה
האם יצליחו עכשיו ליישם אותו? שלוש שנים נסחב ניסוח של נוהל בן ארבעה עמודים, וגם אז נשארו בחוץ נספחים חשובים