לא רבים הדברים הדומים בין ירושלים לתל אביב, אתמול הפער היה ניכר. הפגנת תומכי ההפיכה המשטרית התקיימה אתמול לראשונה במוקדים שונים ברחבי הארץ, העיקריים בהם היו ירושלים ותל אביב. בעוד שנראה שעיר הבירה משכה בעיקר את בני ובנות הציונות הדתית, אל ההפגנה בקפלן הגיעו תושבי שכונות דרום תל אביב, ראשון, חולון, בת ים והסביבה. הפגנה אחת עברה בשקט יחסי והשנייה היתה משולהבת יותר והנוכחים בה התמודדו עם אלימות משטרתית רבה יותר.
כבר בשעות אחר הצהריים החלו להתאסף מתחת לגשר בית המשפט העליון בירושלים אנשי ליכוד ותנועת אם תרצו, חלק קטן מהם בחולצות שנשאו את המסר "שמאלנים בוגדים", אחרים נשאו שלטים עם המסר ״העם בחר רפורמה משפטית״. קריאות "ד-מו-קר-טיה״ נשמעו משני הצדדים ומשניהם הונפו דגלי ישראל, שהפכו סמל המאבק.
"שאלנו את עצמנו מה עושים", אומרת רחלי ברכפלד אמא לשמונה מפדואל. "חשבנו אם המהלך הזה ירבה אהבה או לא. כשבינתיים, רוצים לסגור מדינה שלמה ונכפת דרך חיים שאין בה מקום להשמיע קול אחר.
"המון שנים לא יצאנו להפגנות, מאז הגירוש. הציבור שלנו ממש נכווה, עבר משבר מאוד קשה. בתחושה שלי, לא משנה מה נגיד ואיך נגיד, לא יציירו את זה בצורה חיובית ובסוף ההפגנה יספרו רק על העימותים שהיו בשוליים. לא קיבלנו אז את הלגיטימציה למחות באופן שהיום נותנים למתנגדי הרפורמה".
ההערכות שנשמעו אתמול מדברות על 30 אלף מפגינים שהגיעו לירושלים. השעות חלפו וכולם חיכו למוצא פיו של נתניהו, האם הוא מתכוון להמשיך עם הדהירה אל עבר החקיקה או שהוא עוצר. "כולנו מרגישים שצריך להפגין נוכחות, עניין ורצון ומי שאדיש פשוט מפסיד הזדמנות להגיד שיש לו דעה", אומרת שפרה בלס, פסיונרית מנווה צוף. "רוב האנשים מפחדים שמחר יעבירו חוקים כמו בהתנתקות ויזרקו אותם מהבתים. אולי אפילו ימנעו מנהגים ופרקטיקות דתיות".
ואם הרפורמה תיעצר לחלוטין?
"גם אם נפסיד, זה הבית שלנו ונצטרך לחיות עם מה שיש, אבל אני חוששת שזה יהיה לרעת המדינה. לאורך כל השנים קיוויתי שהדמוקרטיה תגבר ותתעצם. ועכשיו פתאום אני מרגישה עכשיו שקוראים לדמוקרטיה פופוליזם, ושהאליטות השתלטו".
אבל את שייכת לאליטה כזו.
"איזו אליטה?"
אליטה מבוססת מההתנחלויות.
"תשמעי, מי שמתפרנס טוב, חי טוב, זה לא קיבוץ".
זמן קצר אחרי שאלו וגם אלו צעקו "דמוקרטיה", השתנו לקריאות של תומכי ההפיכה ל״שמאלנים בוגדים״, ״כהנא חי״ ו-״ביבי מלך ישראל״. "רק ביבי", אומר אהרון מורן ממעלה אדומים. "אני ליכודניק, לאומני וציוני".
למה רק ביבי? כי זה מה יש?
"לא כי זה מה יש, אלא כי הוא המנהיג הכי טוב שיש".
מורן היה אחד המזרחיים המעטים בהפגנה. "למזרחים יש בעיה לצאת מהבית", אמר לנו. "יש להם בעיה כלכלית לצאת".
ולאשכנזים אין?
"אין בעיה. הם יכולים לעזוב, הם הבוסים. הם שולטים והכסף אצלם".
"אני אזרח סוג ב'", נכתב על השלט הנפוץ ביותר בהפגנה, זה שהופץ באלפי עותקים. אלו היו האמירות שנשמעו מהנואמים על הבמה "מעכשיו אנחנו מדי שבוע נצא להפגנות וצעדות, בדיוק כמו הטייסים שחושבים שאתם אזרחים סוג ב׳, שהקול שלהם שווה יותר מהקול שלכם. הם לא יגנבו לנו את הבחירות״.
בעוד ההפגנה הלכה וגדלה, היו גם אירועים נקודתיים כמו צעירים שחטפו דגל גאווה ממפגין וניסו לשרוף אותו. גרעין של להב״ה הסתובב עם שלטים שעליהם נכתב "כהנא צדק" ונראה כאילו הם מחפשים חיכוכים.
בשלב מסויים יצאה צעדת החזית הוורודה והתקדמה ברחבי מרכז ירושלים, עד שלבסוף התרכזו המפגינים בשני מוקדים – ארחוב עזה, בסמוך למעון הזמני של ראש הממשלה, ובכיכר פריז ליד המעון הרשמי בבלפור. בצעדות זינבו קומץ צעירים, בגילאי העשרה, שקיללו את הצועדים. נהג אופנוע עם תיבה של וולט ניסה לנסוע אל תוך המפגינים ונעצר על ידם מספר פעמים. בשדרות בן צבי הותקף צעיר ערבי על ידי מפגינים וחולץ על ידי שוטרים ואזרחים. כתב חדשות 13, יוסי אלי, הותקף ואובחן עם שבר בצלעותיו.
כשלילה הגיע וההפגנות התפזרו ברובן, נותרו בקריית הלאום חמישה מפגינים מתנגדי ההפיכה מול תומכי הרפורמה. כשהגענו למקום טענו המתנגדים כי חברתם הותקפה על ידי מי שהיא זיהתה כחלק מארגון "לה פמיליה". הם הוסיפו כי כשפנו לשוטרים שהיו במקום וביקשו סיוע, השוטרים דחפו אותם וצעקו עליהם ״עופו מפה״, לקול קללות תומכים. לטענתם, הם פנו למוקד המשטרה וביקשו סיוע. "אנחנו מוקפים", הבהירו והמוקדנית רק אמרה להם להתרחק מהמקום.
כוחות מג"ב הגיעו והתלקחה אלימות בין השוטרים לתומכים. מפגין אחד נעצר ומתנגדי ההפיכה חולצו בעזרת כוחות הביטחון.
לקראת תום האירוע החלו המפגינים להתפזר, המבוגרים בחזרה לרכבים ולתחנת הרכבת, שהתמלאה באחת בשלטים ״אין דמוקרטיה בלי בג״ץ״ לצד שלטי ״די לדיקטטורת בג״ץ״.
בעוד ההפגנה בירושלים מתפזרת, בתל אביב היא העלתה הילוך. כוחות משטרה גדולים ובהם סמויים וכוחות יס״מ התרכזו בירידה של מחלף השלום לאיילון דרום, כאשר מפגינים משני הצדדים מקיפים אותם מכל עבר. תומכי ההפיכה, רבים מהם בחולצות שחורות, הרוב המוחץ גברים צעירים, התמקמו באזור. הקריאות להפגין יצאו בקבוצות הטלגרם והוואטסאפ, שגם הפצירו במפגינים לא לנקוט באלימות. הם ניסו לפרוץ את איילון, ללא הצלחה ובקבוצת הוואטסאפ שלהם היה בעיקר בלבול וחוסר התמצאות.
לאחר כמה דקות נזרקו שני רימוני הלם לעבר הקהל, כוחות פרשים ומכת״זיות דחקו את מפגיני הימין לקניון עזריאלי ואת מפגיני השמאל לכיוון צומת קפלן.
בניגוד למתנגדי ההפיכה, שרגילים בהפעלת מכת"זית ובפרשים, עבור תומכי ההפיכה היתה זו הפעם הראשונה.
הפרשים היו חמושים באלות ובשוטים, בהם הצליפו במספר מפגינים. דחיקה אגרסיבית של המפגינים ופיזורם התבצעה בחמש פעימות, בין פעימה אחת לשנייה הוטחו קללות הדדיות ונזרקו בקבוקים ופחיות משני הצדדים. אחת מהן פגעה ברגל של מפגינה, פחית אחת פגעה בראשו של כתב המקום ואחת נוספת במצלמה שאיתה סיקר את האירוע.
ממשטרת ישראל נמסר: "האירועים המתוארים בפניה אינם מוכרים. בשלושת החודשים האחרונים מתמודדת משטרת ישראל עם עשרות רבות של מחאות, מרביתן לא מתואמות עם משטרת ישראל הכוללות חסימות צירים ראשיים, שיבוש מתמשך של מרקם החיים למשך שעות ארוכות, ולאחרונה אף גרימת נזק, הצתות וונדליזם. משטרת ישראל תמשיך לבצע את משימותיה ברגישות תוך איזון מתמשך בין זכות המחאה לבין שמירה על החוק והסדר הציבורי. ללא קשר לאירוע זה או אחר, התמודדות עם הפרת סדר לא חוקית מצריכה לעתים שימוש מידתי בכוח על פי חוק. ההנחיות לכוחות בשטח לגבי התנהלות מול עיתונאים חד משמעיות, משטרת ישראל מאפשרת חופש סיקור מלא באירועים ואינה מגבילה עיתונאים בעבודתם. כל טענה על התנהלות החורגת מן המקובל, ראוי שתיבחן ע"י הגורמים המוסמכים לכך".