"היה נציג נוסף מטעם הבית היהודי בקלפי, דרוזי ממשפחת אסעד, חבר מרכז הבית היהודי. הוא הגיע ממש כמה דקות לפני. רק לאחר ספירת הקולות שמו לב לכפילות בינינו, ולכן כל היום הצלחתי לשבת בוועדה ללא בעיות, ולמנוע את הזיוף בסוף. אני לא נרשמתי בפרוטוקול כרגיל, אלא בתור הערה שהמזכיר הוסיף (כתב שהייתה כפילות)….כשדיברתי עם הטלפנייה במהלך היום, אמרו שהיתה טעות והייתי אמור להיות משקיף מטעם הליכוד (גם משקיף מטעם הליכוד כבר היה)".
את הטקסט הזה, שמתאר התפלחות לוועדת קלפי בירכא ללא כתב מינוי תקין, ניתן למצוא בנספח שהעביר חבר הכנסת דוד ביטן ליו"ר ועדת הבחירות בעקבות "מבצע טוהר הבחירות במגזר הערבי", שנוהל על ידי משרד יחסי הציבור והאסטרטגיה "קייזלר ענבר", עבור הליכוד ביום הבחירות האחרון. מבצע שנודע ופורסם בכלי התקשורת כמבצע המצלמות ואמור לחזור על עצמו ביתר שאת בבחירות הקרובות.
כפילות בחברי הוועדה מאותה סיעה בוועדת הקלפי אסורה – וכשמתגלה כפילות, על מזכיר ועדת הקלפי לדווח מיידית למנהל הוועדה האזורית על כך לצורך פתרון המצב. לא ברור כיצד התרחשה הכפילות המתוארת של נציג הליכוד. עדותו של הנציג נגעה למשקיפים מקלפי 5 ביישוב ירכא אשר לטענתו רצו לחלק את הקולות שנשארו בין נציגי המפלגות, אך הוא עצמו, יחד עם שני המזכירים – היהודי והמוסלמי – לא אפשרו להם. מה שעוד היה מעניין זו הסיפא האופטימית של העדות: "יש לי תובנות, מסקנות והערות לפעם הבאה, אשמח לשתף".
תובנותיו נהיות רלוונטיות לקראת הבחירות הקרובות, וההדרכות לקראת המבצע החדש שקורם עור וגידים ברגעים אלה ממש. לפי הדיווח של עקיבא נוביק בערוץ 13, ביום הבחירות ישקיעו בליכוד יותר מ-2 מליון שקלים במיזם המצלמות והמעקב על הקלפיות. ב-400 קלפיות ׳מועדות לזיופים׳ יציבו שני אנשים, כדי להקשות על תקיפתם.
האם זה תפקידה של מפלגת השלטון לקחת סמכות כזאת? העניין עוד מתברר בימים אלה. אבל בינתייים, שווה לחזור לעדויות עצמן שעלו מאותו מבצע מתוקשר, שפורסמו בהרחבה בכתבה של קלמן ליבסקינד ב"מעריב" באפריל בנושא הזיופים בקלפיות ביישובים הערביים. "המקום הכי חם" איתר חלק מהחברים בקלפיות המדוברות, וביניהם האנשים הספציפיים אשר הואשמו בעדויות בניסיונות לזיוף, ושמע את גרסתם – שלא נשמעה עד כה בכלי תקשורת.
הטבלה לא משקרת?
לאחר הבחירות האחרונות, ביקש השופט מלצר לפתוח בחקירות פליליות בקשר לדיווחים שקיבל מחבר הכנסת ביטן, סגן יו"ר ועדת הבחירות המרכזית מטעם הליכוד. מדובר בעדויות של חברי ועדות קלפי ומשקיפים מטעם סיעת הליכוד, על התנהלות לא תקינה בקלפיות ביישובים הערביים, ועל אחוז הצבעה חריג בהן. השבוע פורסם כי חקירה כזאת אכן צפויה להיפתח.
במכתב שהגיש ביטן למלצר הוא מגולל את הנסיבות שבמסגרתן הוצאו חברי ועדות הקלפי מטעם הליכוד מהקלפיות (בעקבות חשיפת המצלמות הנסתרות או כתבי מינוי כפולים, ג"פ), ומלין על כך שלמרות החלטת השופט מלצר בהמשך היום להשיבם, הם הוחזרו רק מאוחר יותר. לפי ביטן, שיעור ההצבעה באותן קלפיות היה גבוה בצורה ניכרת.
אל המכתב צורפה טבלה עם פרטי עדויות מקלפיות שבהן לטענתו היה שיעור הצבעה חריג, קלפיות בהן היו אי סדרים בהצבעה ועוד. ביטן צירף 20 הקלטות המהוות לטענתו ראיה למתרחש בקלפיות, וטען כי מדובר רק בתמצית מהחומרים שברשותם.
הטבלה המדוברת הגיעה לידי "המקום הכי חם". מדובר בעדויות מתוך 106 קלפיות. חלק גדול מהעדויות עסק בנסיבות הוצאת הנציג מהקלפי, תפיסת המצלמות, תחושת עוינות, טענות לאלימות וכו'. ניתן להבין כיצד הימצאות המצלמות יצרה את הכאוס האמור – אך עדויות בפועל לזיופים אין בחלק הזה.
בכ-60 מהקלפיות טענו הנציגים כי היו אי סדרים הנוגעים לניסיונות לזיוף בצורות שונות – הצעות לחלוקת קולות, מעטפות כפולות, תעודות זהות שלא שייכות לאדם שהצביע, הצעות לשוחד ועוד. ב-24 מהמקרים, צוין כי הדברים מתועדים באמצעות צילום או הקלטה.
"לא מעניין אותי מחל, לא מעניין אותי כלום"
אחד הסיפורים שנכללו בטבלת העדויות שמסר ביטן לשופט מלצר ושהופיעה בכתבתו של ליבסקינד, נגעה לקלפי 39 ברהט. כך תיאר חבר הוועדה מטעם הליכוד, את אי הסדרים בקלפי: "כן. היו רמאויות קטנות כמו דיבור כשאדם מאחורי הפרגוד ודברים נוספים. בנוסף, הוצע לי לחלק את הקולות שנשארו, יותר מחצי מהקולות (360 בערך) בערך ביחס של 350 דעם, 10 מחל. התנגדתי. ברבע לעשר בערך, לקח אותי יושב ראש הוועדה (מטעם דעם), בן אדם כריזמטי ומאיים….הוא שאל מה עושים עם כל האנשים שלא באו להצביע (באו 248 מתוך 607, ככה ש – 359 לא באו). אמרתי לו שכלום, והוא ניסה לשכנע אותי לשים אותם לדעם, בתמורה לכך שאני אקח עשר עשרים לליכוד. התנגדתי והוא התעצבן מעט. בסופו של דבר זה לא קרה". לפי החומרים שמסר ביטן, אותו חבר הוועדה קיבל מצלמה – אך אין תיעוד לחשד לזיוף.
הבחור הכריזמטי והסמכותי שתואר בעדות, הוא מורה בשם עופר אבו סדרה. זו התייחסותו לדברים: "אני הייתי יו"ר ועדת הקלפי. נכנסתי בבוקר, כיבדתי את כולם וכבר בהתחלה אמרתי לחברי הוועדה "חברה, צריך לעשות מזה יום חתונה. בכיף, בלי זיופים, ובלי כלום. כבר מההתחלה הרגשתי שיש בו משהו לא בסדר בגלל הגמגום שלו. בשמונה וחצי בבוקר בערך, שמתי לב שהייתה תלויה לו מצלמה נסתרת עם מיקרופון על החולצה. לקחתי אותו הצידה ושאלתי על כך. הוא אמר שאין לו. הסברתי שראיתי את המצלמה ושאני מבקש שיוריד אותה.
"הזמנתי משטרה והגיע גם אדם בכיר מוועדת הבחירות האזורית. הוא הציע לפסול אותו, אך אמרתי שאני האחראי, ושזה בטיפולי. השוטר שהגיע רצה לפתוח לו תיק ולחקור אותו, ואמר שזה תלוי בי. לא רציתי שיפתחו לו תיק כי הוא בכה והתחנן. אמר "אני מטעם הליכוד. הם נתנו לי את המכשיר הזה, לא חשבתי שזו מצלמה. אני לא יודע כלום. תעשה לי טובה, אני התחתנתי, יש לי ילדים. אני פשוט זקוק לכסף. לא מעניין אותי מחל, לא מעניין אותי כלום". הוא בכה לי בגלל האלף ומשהו שקל שהוא רצה לקבל על העבודה. לא רציתי לסבך אותו. ריחמתי עליו".
הבאתי לו כוס מים וקפה, והוא נרגע והמשיך את יומו. לקחתי ממנו את הסים. את המצלמה נתתי למישהו לשמירה, והחזרתי לו אותה באמצע היום. שאלתי אותו אם יש לו עוד דברים לא חוקיים, והוא אמר שלא. אבל בצהריים, ראיתי שהוא עונד בידו שעון מצלמה. זאת העבודה שלי להבחין בזה. הוא שוב התנצל. נזפתי בו – "שוב חזרת על מעשיך אחרי שכיבדתי אותך. אין לי אמון בך יותר". כשרצינו לכבות את מכשיר ההקלטה ולהוציא את הסים, הוא הוציא מתיקו מסמך – חומר הדרכה שקיבל באשר לשימוש בסים. זה לא ממש הסתדר עם הטענה שלו שלא ידע כלום. כשהחזרתי לו את הסים, הוא אמר "אני לא צריך את הסים, תוציאו ותשברו אותו". אני חושב שמישהו מהמשגיחים שבר. לא יודע מי. שהוא יספר לך.
הוא הגיע עם שתי מצלמות כנראה מתוך מחשבה שאם תפסנו את המצלמה בחולצה, בטח לא נעלה על המצלמה שבשעון. שאלתי אותו על כך מההתחלה, והתברר שהוא עובד עליי. עכשיו הוא מלין עליי במקום להתנצל? בערבית אומרים "מה, הרבצת לי, והלכת לשופט לבכות שאני הרבצתי לך?". בסוף, הוא הלך להתלונן עליי.
"הטענות שלו לא נכונות. אני איש חינוך ועובד ממשלתי, אין לי אינטרס להציע לו לחלק קולות. אני לא מעז לעשות דבר כזה. הוא זה שסימן את האנשים ואמר כמה מצביעים יש בקלפי. אמרתי לו "אם יש לך חשד שיש אחת שנכנסת וזו לא תעודת הזהות שלה, אתה רשאי לבדוק אותה. אני ראש הקלפי, אני צריך לשכנע אנשים למי להצביע? פנים הקלפי זה שוק? לא דיברנו בכלל על כמות האנשים שלא הצביעו. הוא בדה את זה מראשו. בשתיים לפנות בוקר, אנחנו נפרדנו בנשיקה. אני נשבע בצום שלי (השיחה התקיימה ברמאדן, ג"פ). גם עזרתי להם עם ההסעות".
"מוזר לשמוע שהיו בקלפי בעיות"
העדות הבאה שמופיעה בכתבתו של ליבסקינד היא של סגן יו"ר ועדת הקלפי מטעם הליכוד, בקלפי 3 באום אל פחם: "החל משמונה בערב, בחור בשם עדאל הוציא אותי לשיחה בחוץ. שאל אותי אם אני יודע למה הוא הוציא אותי. "אחוזי הצבעה נמוכים, בוא נעלה את אחוזי ההצבעה". השיחה הזאת מוקלטת. כל הזמן הוציאו אותי מהקלפי שהם יוכלו לזייף וכל הזמן אני חוזר- אני רואה כמעט 30 איש סביב הקלפי ולא נותנים לי להיכנס. גם זה מוקלט. נעלו את הקלפי ולא נותנים לי להיכנס "יש פה אישה מתלבשת, אסור להיכנס". לפחות 50 – 100 קולות התווספו מכמה דקות שהוציאו אותי החוצה!! מתשע וחצי בערך, החלו צעקות על הפעילים שלנו בקלפיות סמוכות. אני דובר ערבית והייתי ללא מצלמה, לכן לא העיפו אותי. בספירת הקולות שוב ניסו להוציא אותי אך התנגדתי ונשארתי".
שוחחנו עם אחת מחברות ועדת הקלפי שהתייחסה לטענות: "אני זוכרת שנציג הליכוד יצא החוצה עם מישהו מהקלפי כמה פעמים. יצא ונכנס. אני לא יודעת מי הבחור, ולא זוכרת שום שלב בו לא אפשרו לנציג הליכוד לחזור. ראיתי שכמה אנשים הוציאו אותו אבל לא יודעת מי הם היו, ומה נאמר לו. אם יכול להיות שהציעו לו בחוץ לרמות? גם אם זה קרה, זה לא קרה על ידי מישהו מוועדת הקלפי, אז איזו משמעות יש לזה? אם כל חברי ועדת הקלפי לא משתפים פעולה בקנוניה הזאת לכאורה, זה בלתי אפשרי לרמות. אני לא קיבלתי שום הצעה כזאת, ולא שמעתי שמישהו אחר בוועדה קיבל.
"אני זוכרת שנציג הליכוד יצא החוצה עם מישהו מהקלפי כמה פעמים. יצא ונכנס. אני לא יודעת מי הבחור, ולא זוכרת שום שלב בו לא אפשרו לנציג הליכוד לחזור"
"במהלך היום אכן היו אחוזי הצבעה נמוכים אבל לקראת שבע וחצי, התמונה השתנתה והאחוז עלה כי הרבה אנשים הגיעו להצביע. העלייה באחוזי ההצבעה התרחשה תוך כמה שעות ולא תוך כמה דקות. הטענה על כמות מוזרה של אנשים שהצביעו תוך דקות, שלכאורה מרמזת על ניסיון לזייף, היא לא הגיונית".
"אני לא זוכרת שום מקרה בו אישה התלבשה בחדר הקלפי. למה שהיא תעשה זאת? זה מוזר. היו שוטרים בכל מקום במתחם והוא יכול היה להגיד להם שמונעים ממנו להיכנס בטענה שיש אישה שמתלבשת בפנים. בשעות האחרונות הקלפי היתה מלאה אנשים. הם התגודדו בכניסה והיה שם לחץ. אבל הבלגן היה רק מחוץ לקלפי. יכול להיות שנציג הליכוד לא הצליח להיכנס בגלל הצפיפות, אבל ברור שאף אחד בפנים לא אסר עליו להיכנס".
"מוזר לשמוע שהיו בקלפי בעיות, הכל עבר חלק בעיניי. היו מצלמות שנתפסו בקלפיות אחרות והיה רעש סביב זה, אבל לא אצלנו. כשאותרו המצלמות בתחילת היום, בדקו גם את הבחור אצלנו. לא מצאו אצלו מצלמה, והוא נשאר".
"העלייה באחוזי ההצבעה התרחשה תוך כמה שעות. הטענה על כמות מוזרה של אנשים שהצביעו תוך דקות, שלכאורה מרמזת על ניסיון לזייף, היא לא הגיונית.
"נציג הליכוד ישב שם בספירת המעטפות ולא היה שום דבר חריג. הוא פתח מעטפות והעביר הלאה את הקולות. כשמישהו אמר שיש קול לסיעה מסוימת, זה נבדק ונכתב על ידי ארבעה חברים לפחות, ולעיני כולם. כדיי לרמות בספירת הקולות, צריך שיתוף פעולה של מינימום ארבעה חברים, ושתיקה של השניים הנוספים.
"זה בלתי אפשרי לרמות בלי שיתוף הפעולה של כולם. יש בין שניים לארבעה אנשים בקלפי שמסמנים את המספר או את תעודת הזהות של הבוחר, ואומרים את פרטיו בקול רם. בחלק מהזמן, היה זה הבחור מהליכוד שסימן את המספרים של המצביעים".
"מלך הבחירות בג'סר א-זרקא"
זוהי עדותו של חבר ועדה מטעם סיעת הבית היהודי, על אירועי קלפי 10 בג'סר א-זרקא: "יו"ר הועדה (מהכפר) רצה לבצע חלוקת קולות, אני והמזכירים וחבר הועדה הנוסף סרבנו לו". על פי טבלת העדויות, ישנו תיעוד של "הזיוף". חבר הוועדה מציין: "ממש מתחילת היום צריכה להופיע הבקשה שלו לרמות במצלמה, מאוחר יותר נאלצתי לכבות את המצלמה (כפי שביקשו הרכזים)".
כך התייחס יו"ר ועדת הקלפי, סאמי פדילי, לטענות: "אני 35 שנים יו"ר. אם את באה במקרה לג'סר א-זרקא ושואלת מי אני, יגידו לך "זה מלך הבחירות". אני על דבר כזה יכול לתבוע אותו על פגיעה בכבודי. למה לא פנית למזכיר וכתבת על כך בפרוטוקול ? הרי כל דבר כזה חייב להירשם. הוא מנסה להציג אותי כרמאי ולפגוע בכבודי. אם היה דבר כזה, הוא חייב קודם כל לפנות הלאה. לחבר ועדה אין שום משמעות במובן הזה. אם היית אומרת לי שהמזכיר טען, מילא. כי הוא אחראי על זיהוי והוא שסופר, ואחראי על הכל. זו ועדה שיש בה יו"ר, שני מזכירים, וסגן. אם רוצים לעשות דבר כזה, צריך להיות הסכם עם כולם. אם רוצים לרמות, כולם צריכים לשתף פעולה. מה שהוא מתאר לא קרה.
הייתי שם משש וחצי בבוקר, ולא הוחלפתי. בימי בחירות בעבר, הכלליות והמקומיות, היו מקרים של פליטות פה – אם היו – מהשעמום – בסגנון – "700 מצביעים ועדיין לא הגיעו עשרה אנשים, בוא נצביע במקומם". דברים כאלה קורים. לא היה דבר כזה הפעם. אפילו לא כפליטת פה. אני גם לא זוכר שהסגן אמר דבר כזה. לא הצעתי דבר כזה לאף אחד מחברי הוועדה לא בצחוק ולא ברצינות.
"אם רוצים לעשות דבר כזה, צריך להיות הסכם עם כולם. אם רוצים לרמות, כולם צריכים לשתף פעולה. מה שנציג הליכוד מתאר לא קרה"
בבחירות האחרונות כל המזכירים וחברי הוועדות היו מהליכוד. בבוקר קיבלתי דיווח על כך שתפסו אחד בצפון עם מצלמה. הייתי עם יד על הלב. חיפשתי בתיקים של המזכירים ושל כל החברים. הייתי בלי תיק. אמרתי להם שיחפשו עליי. אז איך אני אגיד לו, שיקליט אותי? "
כך התייחס אחד מחברי ועדת הקלפי האחרים, שביקש להישאר אנונימי, לטענות: "יו"ר ועדת הקלפי לא הציע לי הצעה כזאת, וגם לא שמעתי אותו מציע אותה לאחרים. הייתי בקלפי החל מתשע וחצי בבוקר ועד לאחר ספירת הקולות. יצאתי להפסקות שאני לא יודע מה היה בהן. אבל גם אם הוא היה מבקש, ברור שלא הייתי מאפשר זאת. נציג הבית היהודי התעסק לא מעט בטלפון. גם אם הוא צילם אותי, לא אכפת לי. אני עובד לפי החוק. המשטרה נכחה בקלפי בתחילת היום, במהלכו, ובסופו. היו כמה שוטרים שהסתובבו במתחם וגם בקלפי שלנו. הם בקרו בקלפי מידי פעם לבדוק אם משהו קורה. לפעמים הגיעו כל רבע שעה, לפעמים פחות, או יותר".
לא סומכים על המשטרה
אחד הדברים הבולטים בעדויות הללו היא העובדה שבמתחם הקלפיות הייתה תמיד גישה לשוטרים ולאנשי ועדת הבחירות. אבל משום מה, המשקיפים וחברי הוועדה שהשתתפו במבצע שנוהל על ידי "קייזלר ענבר", בחרו שלא לפנות אליהם כשהגיעו למקום, וגם שלא ליצור אתם קשר כשנתקלו בניסיון זיוף, או בהצעה לחלק קולות. הם הסתפקו בלתעד בסתר, או לדווח למעסיקיהם לאחר מכן.
את הסיבה לכך ניתן ללמוד מדברים שאמר קייזלר למשקיפים באחד התדריכים לפני הבחירות לכנסת ה-20, ב-2015, מול מצלמתו של העיתונאי שי גל: "אם אתם מתקשרים לוועדת הבחירות, הם שולחים עו"ד מטעם הוועדה לבוא לראות מה קרה באותה קלפי. כשמגיע עו"ד, שהוא ערבי תמיד, אתם תמיד תהיו בדעת מיעוט כי המזכיר יגיד שאתם פרובוקטורים, יושב הראש שלכם יגיד שזה לא היה בכלל, וחבר הקלפי יגיד שאתם בעצמכם זייפתם, ואז הוא יאיים עליך שזו הפעם האחרונה שאתה עושה את זה, וכו וכו'. ואנחנו לא רוצים להגיע למצב כזה. לכן, אנחנו לא מתקשרים גם אם אנחנו רואים שזה היה זיוף. אותו דבר מערכת ביטחונית – אנחנו, על השוטר, אותו דרוזי, ערבי, בדואי, או אפילו אם הוא יהודי שעבר בדיוק קורס משטרה, אנחנו לא סומכים עליו".
עד כה, אף אחד מחברי ועדת הקלפי אשר הואשמו בזיופים או בחלוקת קולות, והעניקו ל"המקום הכי חם" את גרסתם, לא הוזמנו לחקירה במשטרה. יו"ר ועדת קלפי 10 בג'סר א-זרקא, סאמי פדילי, אף צפוי לשמש שוב כיו"ר ועדת קלפי בבחירות הקרובות.
שת"פ בין הבית היהודי לליכוד?
עיון מעמיק בטבלה ובעדויות, מלמד כי המקרה שפתחנו איתו, של חבר הוועדה מטעם הבית היהודי שישב בכפילות ללא כתב מינוי במשך יום שלם בקלפי 5 בירכא בידיעת שולחיו, אינו היחיד. למרות שהפרויקט יוחס לסיעת הליכוד, לפחות שמונה מהנציגים שעדויותיהם נכללו בטבלה, הגיעו אל הקלפיות עם כתבי מינוי מטעם סיעת הבית היהודי. לא ברור מה מספרם בכלל הקלפיות שהשתתפו במבצע.
כפילות של נציג ועדה מטעם הבית היהודי, עלתה גם בשיחה עם יו"ר ועדת קלפי בג'סר א-זרקא, סאמי פדילי. פדילי סיפר כי הגיע אל הקלפי חבר ועדה מטעם הבית היהודי. הוא הוציא אותו מהוועדה מכיוון שלפי החוק אסור שיהיו שניים מאותה הסיעה. "הוא יצא בחוץ, עשה משהו בכתב יד, וסידרו את זה. קבלו אותו המזכירים. זאת אחריותם, אז קיבלתי", הסביר פדילי. "הם קיבלו אותו בסוף כחבר מתנועה אחרת והוא שימש כחבר ועדה".
חשוב להדגיש, על פי החוק, הסיעות יכולות להחליף את נציגיהן בוועדות הקלפי בכל עת במהלך יום הבחירות, וההחלפה האמורה היא תקנית. כך שטכנית, נציגי מבצע "טוהר הבחירות" של הליכוד, יכלו לשבת בקלפיות עם מצלמה וכתב מינוי מהבית היהודי. אך אם זה המצב, המשמעות היא שסיעת הבית היהודי תרמה את חלקה לפרויקט באמצעות אותם כתבי מינוי.
לשאלת "המקום הכי חם" בעניין ההשתתפות בפרויקט, השיבה סיעת "איחוד מפלגות הימין" (טרם האיחוד המחודש, ג"פ): "בקלפיות אשר הוקצו לאיחוד מפלגות הימין ביישובים הערבים הוצבו משקיפים (הכוונה היא לכל מי שהוקצה להם ע"י ועדת הבחירות – חברי ועדה/סגנים/יו"ר. ג"פ) מטעמנו. לאיחוד מפלגות הימין לא היה שום קשר עסקי עם חברת "קייזלר ענבר". אין לנו מידע האם אנשי הליכוד או מי מטעמם יצרו גם הם קשר עם המשקיפים לצורך גביית עדויות או בקשות מעקב מקדימות".
"הוא יצא בחוץ, עשה משהו בכתב יד, וסידרו את זה. קבלו אותו המזכירים. זאת אחריותם, אז קיבלתי"
ל"פניית המקום הכי חם" אל "קייזלר ענבר", בין היתר, בשאלה אם הבית היהודי לקח חלק בפרויקט, השיב המשרד כי "כל הקשור לפרויקט, אך ורק דרך דוברות הליכוד". מדוברות הליכוד נמסר: "אנחנו לא מתייחסים לפעולות הקמפיין".
על חשיבות כתבי המינוי בפרויקט, ניתן ללמוד מדברים שאמר קייזלר מול מצלמתו של העיתונאי שי גל, במסגרת הצצה נדירה שקיבל גל אל מאחורי הקלעים של המבצע לקראת הבחירות של 2015. באותו מבצע קיבל קייזלר, לטענתו, 700 כתבי מינוי מהליכוד ומהבית היהודי, ו-300 מישראל ביתנו. "להשיג את הקלפיות זה לירוק דם", הסביר קייזלר. "עד שלא יוצאת הנחיה של ראש אותה מפלגה, אז זה פשוט לא יורד לשטח. בליכוד היה צריך הנחיה של ראש הממשלה, והוא נתן".
זיופים מטעם הליכוד?
בניגוד לבחירות הקודמות שבהן השימוש במצלמות בקלפי הפתיע את ועדת הבחירות המרכזית שטיפלה בכך תוך כדי תנועה – הפעם – היא תידרש לקבל החלטות בנושא מבעוד מועד. לאור פניות מארגונים וחברי כנסת, החליט השבוע יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, כי בתקופה הקרובה יקיים דיון מקיף בנושא במסגרת הליך שיקבע על-ידו. הדיון יערך לאחר שתושלם בדיקה שמבוצעת בנושא במטה הוועדה.
ממשרד המשפטים נמסר כי בעקבות מידע שהתקבל מוועדת הבחירות המרכזית הנוגע לבחירות הארציות האחרונות, הוחלט לפתוח בשתי חקירות בגין חשד לביצוע עבירות של טוהר הבחירות ביישובים כסרא סמיע, ועפולה. עוד נמסר כי עד כה, נחקרו מספר חשודים, נגבו הודעות ממעורבים ונתפסו מסמכים רלוונטיים. החקירה מתנהלת ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלה"ב 433.
על פי פרסום של העיתונאי מיכאל שמש לפני כשבוע, המשטרה זימנה בשבועות האחרונים דווקא פעילי ליכוד לעדות על רקע טענות לזיופים שהתרחשו במספר קלפיות לטובת הליכוד ביישובים האמורים. במסגרת עדותם, טענו הפעילים כי אין להם חלק בזיופים וכי הם לא חלק ממערך של הליכוד שנועד להביא לזיופים בקלפיות.
ממשרד המשפטים נמסר בנוסף שהוחלט כי משטרת ישראל תפתח בבדיקה של הטענות שהעלה ח"כ ביטן, בהקשרים של טוהר הבחירות. עם סיום הבדיקה תתקבל החלטה אם יש הצדקה לפתוח בחקירה. כמו כן, נמסר כי למיטב ידיעתו, לאחר הבחירות האחרונות, הוגש כתב אישום אחד בעבירות על חוק בחירות (הצבעה שלא כחוק וסיוע להצבעה שלא כחוק), על ידי התביעה המשטרתית.
בעניין הכפילות בקלפי ביישוב ירכא, נמסר מוועדת הבחירות: "כפילות בחברי ועדה מאותה סיעה, אסורה. חברי ועדת הקלפי יודעים שאם לא יציגו את כתב המינוי ולא ירשמו בפרוטוקול ועדת הקלפי, לא יוכלו לקבל את שכרם. לכן, לא ייתכן מצב כפי שאת מתארת בפנייתך, לא בהיבט של התהליך ולא בהיבט האישי, שחבר ועדת הקלפי לא ירשם. לא נרשם – אין תשלום".