עדכון: לאחר מחאת ארגוני הימין והפגנה שהתרחשה מול משרדי מפעל הפיס אתמול, הודיע היום מפעל הפיס: "דירקטוריון מפעל הפיס קיבל החלטה להמשיך ולחזק את תקציב האמנות והתרבות לטובת הרשויות המקומיות. בנוסף, הוחלט להפסיק את מימון הפרס לסרט הזוכה בפסטיבל "דוק אביב" ולבחון את נושא הזכייה הנוכחית באמצעות ייעוץ משפטי".
במפעל הפיס הבהירו כי יעצרו את סכום הזכייה שעדיין לא הועבר לסרט "לאה צמל" – וייבחנו את הנושא באמצעות ייעוץ משפטי. החל משנה הבאה לא יממנו את הזכייה כלל.
הפרס לסרט הזוכה נאמד כאמור ב-150 אלף שקל, שמחציתו כבר התקבל. החלק השני מיועד לשיווק הסרט והפצתו בחו"ל, בין היתר לשליחתו לתחרות האוסקר, שם יתמודד מול סרטי דוקו אחרים, בתור זוכה התחרות המקומית בדוק אביב.
חודש חלף מאז שהסרט "לאה צמל, עורכת דין", של רחל לאה ג'ונס ופיליפ בלאיש, זכה בפרס ראשון בפסטיבל דוקאביב – והוא עדיין לא יורד מהכותרות. אחרי שפורום המשפחות השכולות דרש לבטל את זכיית הסרט "על פרקליטת מחבלים", ולאחר שהנהלת פסטיבל קולנוע דרום החליטה לא להקרינו – הגיע תור חרם הצרכנים.
ארגון "בצלמו" יצא בימים האחרונים בקמפיין שקורא לציבור לבטל את המנוי למפעל הפיס במחאה על תמיכתו הכספית במימון הפרס הראשון בפסטיבל דוקאביב, בסך 150 אלף שקל. מתברר כי הקמפיין עשה את שלו ולמפעל הפיס הגיעו מאות בקשות לביטולי מנויים, כמו גם אנשים רבים שהעלו תמונה לרשת של גזירת כרטיס המנוי. ארגון "אם תרצו", שמלווים את פורום ההורים השכולים כינו את המעשה "קריאת השכמה להנהלת מפעל הפיס".
אולם הארגונים לא מסתפקים בכך. אחרי שהיה מי ששפך צבע אדום במדרגות הכניסה לבית מפעל הפיס בתל אביב, היום בשעה 14:00 תיערך שם הפגנה. היוצרים חוששים שלמפעל הפיס יהיה קשה לעמוד בלחצים הללו שכוללים גם חרם צרכנים וגם הכתמת המוניטין – והוא יתקפל. חלק מהיוצרים טוענים כי מפעל הפיס כבר העביר מסר לדוקאביב שלפיו הוא לא יעניק את כספי הזכייה בשנה הבאה.
ממפעל הפיס נמסר בתגובה: "מפעל הפיס הוא הגוף המשמעותי ביותר בכל הקשור לתמיכה ועידוד התרבות, האמנות והיצירה בישראל. בין היתר מממן מפעל הפיס את פרס אופיר, פרס ספיר, פרס לנדאו וכן את הפרס בפסטיבל דוקאביב. המשותף לכל אלה הוא שבכולם ללא יוצא מן הכלל, ועדות מקצועית ובלתי תלויות הן שקובעת את הדירוג של היצירות ובוחרת את המנצחים".
עם זאת, משיחות עם גורמים בענף ובמפעל הפיס נראה כי הם מנסים כעת לאמוד את מידת הנזק, ואופן הטיפול בעניין מורכב ועוד לא ברור. השאלה אם יהיו השלכות לגבי המשך התמיכה בסרט ובדוק אביב בכלל, נותרה פתוחה.
אתמול פורסם ב"מקור ראשון" כי גם קרן מקור, שמתוקצבת על ידי משרד התרבות בראשות השרה מירי רגב, מימנה ב-200 אלף שקל את הסרט. רגב החליטה להשתלח באויב הליכוד הנוכחי, אביגדור ליברמן, בעקבות הפרסום: "חוק הנאמנות בתרבות, שיזמתי ושזכה לסיכול ממוקד של ליברמן ממחנה השמאל, היה שם קץ למימון האדרתם של 'כוכבים' כצמל ודומיה – פרקליטיהם ומליצי היושר של הגרועים שבאויבנו – במוסדות תרבות נתמכים".
"תמיכות קריטיות"
"בארבע שנים האחרונות אנחנו נמצאים במתקפה בצורה אינטנסיבית", אומר לירן עצמור, אחד ממפיקי סרטי הדוקו המוכרים בארץ, שאחראי בין יתר ל"פרינסס שואו", "קינג ביבי" ועוד. "שרת התרבות והפקידות הגבוהה במשרד שלה, מי שאמורים לייצג ולהגן עלינו ולהבין את מורכבות החיים שלנו כיוצרים – הפכו להיות האויב. מפעל הפיס הוא מקור כספי שהפך להיות מאוד מרכזי עבורנו בשנים האלו, כי הוא נעדר אוריינטציה פוליטיות וההחלטות בו מתקבלות על ידי מועצות אומנותיות מקצועיות, ולכן התמיכות הפכו להיות קריטיות לקיומן של יצירות אמיצות ופורצות דרך. הם תמכו בהמון סרטים ללא מורא וללא משוא פנים".
עצמור מזהיר מפני הסכנה שעלולה להתרחש אם הנהלת מפעל הפיס תתקפל ותחזור בה מתמיכתה בסרט: "הם דוחקים אותנו לשוליים ומוציאים אותנו מחוץ לקונצנזוס, מחוץ למשחק הדמוקרטי אל המקום שהציבור הישראלי לא רוצה שנהיה בו. אנחנו לא נפסיק ליצור סרטים, ובהיעדר מימון נאלץ להסתמך על כספים של קרנות זרות ושל גופי שידור זרים. אם יפסיקו לתמוך בנו, נאלץ בלית ברירה ללכת לאותם מקומות שתומכים בחרם, בהתנגדות וביקורת על המדינה, והתוצאה תהיה הרבה יותר חריפה, אלימה וקיצונית מהסרטים שנעשים כיום".
אתמול פירסם האמן והצלם דוד עדיקא בדף הפייסבוק שלו את מכתב התמיכה ששלחו איגודי היוצרים והעובדים בקולנוע ובטלוויזיה למפעל הפיס. במכתב נכתב בין היתר: "הפרס של מפעל הפיס מוענק ליצירה תיעודית מצטיינת ולא לעבודה משפטית או פוליטית המתועדת בה. סרטים תיעודיים אינם האנשים המתועדים בהם, וסרטים טובים אף מייצרים מרחב בינם לבין המתועדים, מרחב המאפשר ביקורת ודיון".
"לפני שנתיים הייתי חבר בוועדת הפרס בדוקאביב ונתנו את הפרס לסרט 'מוות בבאר שבע' של טלי שמש על הלינץ' באזרח אריתארי שנקלע לזירת פיגוע", אומר עדיקא, חבר מועצת הפיס לאומנות ותרבות. "חשבנו שזה יכול לעורר אי אלו הדים, רעשים וקולות – ולא היה אכפת לנו. במועצת הפיס יש איזון עדין ויפה במכלול רב של דעות, ונעשה שם ניסיון מתמיד לתמוך ביצירות מכל הקשת ולאפשר קול יצירתי במגוון רחב. יש כבוד והערכה ללקטורים, ואותם אנשי מקצוע שמוצאים לנכון לתמוך ביצירה קודם כל בשל איכותה ".
שיחה על זה post