“אנחנו מרגישים את גלי האהדה הולכים ומתגברים", אומר רונן רז מיפו ומתבונן בסיפוק במבקרים החדשים שמגיעים למאהל המחאה בבלפור. אתמול בבוקר הוא היה עד לפינוי של המאהל שאותו ביצעו פקחי עיריית ירושלים ושוטרים חמושים, ועכשיו הוא יושב על כיסא כתר פלסטיק, אחד מיני רבים שהביאו תורמים ומספר בעיניים נוצצות איך אישה שיצאה מרכב כמה דקות קודם לכן הגישה לו זוג נעליים לאחר שנעליו נלקחו במהלך הפינוי. "האכפתיות הזו הביאה אותי לידי דמעות".
שעות אחרי הפינוי יושבי המאהל התקשו להירגע. "היינו 30 איש שישנו פה", מספרת שושי איריץ. "הכל היה בסדר. בעשרים לשש עצרו לידנו מכוניות של משטרה ועירייה ופקחים ושוטרי יס"מ עצרו והתנפלו עלינו. לאחד השוטרים היה סכין ביד כדי לחתוך את האזיקונים והוא פצע את אחד המפגינים. זה היה מטורף".
זהו היה הפינוי השני שחוו המוחים. גם בראשון בבוקר הגיעו פקחים ושוטרים לפנות את המתחם. הבוקר, כנראה בשל הסערה שהתחוללה אתמול, היה שקט. אולי בגלל התמיכה הציבורית, או ביקור הפוליטיקאים במקום כמו יאיר לפיד ותמיד זנדברג, שהגיעו להביע תמיכה. ואולם ייתכן שאותו פינוי שני ברצף, לא יכול היה לבוא בתזמון טוב יותר, כהכנה לקראת ההפגנה הגדולה שתתרחש הערב במקום.
"מה שהוא עשה יצא לו בהפוך על הפוך", אומרת אתי יחיאלי, מוותיקות המפגינות ומתכוונת לשוכן בבית הסמוך. "אתמול בערב היו פה עשרות אנשים ונשארו ללון כ-40. ככל שביבי ימשיך ככה אנחנו נתחזק".
"ביביסטיליה", הם קוראים להפגנה הערב, כרפרנס ליום הבסטיליה, ה-14 ביולי, שמצוין היום. המארגנים צופים כי היא תהיה המחאה הגדולה ביותר שתתרחש במקום, גדולה אף יותר מזו שהיתה שם לפני כשלושה שבועות, אז נעצר אמיר השכל. לפי הערכות, צפויים להגיע למקום כמה אלפי אנשים.
השכל עצמו פנה אתמול למפגינים שמתכננים להגיע היום וקרא להם "לעבות את המצור על בלפור במחאה לא אלימה", והוא שב והדגיש – "לא אלימה". אחרי שהזמר אסף אמדורסקי קרא לאנשים לעלות לירושלים עם "לפידים בוערים", יש מי שחושש שהאלימות תתפרץ היום. אחד מהם הוא אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה. "מה נראה לך שעושים עם לפידים?", כתב בתגובה בפייסבוק לנועם לוטם, ששיתפה את הסרטון של הזמר. "ואת יודעת איך כיבוש הבסטיליה נגמר? עם ראש ערוף ועוד עשרות הרוגים. זו קריאה להסתה – הוסיף".
"הם משתמשים בכל מה שניתן לפרש כקריאה לאלימות כדי להציג את המחאה כלא-לגיטימית", אומר אחד הצעירים שיגיעו היום לירושלים. "יהיו אנשים שזה ישכנע אותם לא לבוא. וזה למה חשוב לא לתת להם מתנות כאלה".
הצעירים בדרך
לאור המראות שנראו ביומיים האחרונים, נראה שהשאלה אם תתפתח אלימות בין המפגינים לשוטרים. "השוטרים מנסים לאותת שהם מנתקים מאיתנו מגע", טוען ישי הדס. "בדרך כלל המשטרה מתקשרת אלינו לפני אירועים לא שגרתיים שמתוכננים אצלנו ושואלים אותנו מה מתוכנן וכמה אנשים צפויים להגיע. הפעם אף אחד לא פנה אלינו".
הדס מספר שבהפגנה שהתקיימה במתחם ביום שישי ושאליה הגיעו מאות אנשים, נשמרה מערכת יחסים תקינה עם המשטרה. "היתה אווירה שקטה ורגועה ביננו", הוא מסביר. הפעם נראה שההתנהלות תהיה שונה.
"אנחנו ערוכים לכל תרחיש", אומרים במשטרת מחוז ירושלים. גם הצעירים שיגדשו את הרחוב שמול ביתו של ראש הממשלה באים מוכנים. בקבוצת הוואטסאפ שלהם פרסמו מדריך זכויות למפגין/ה העצור/ה, שכולל כללי עשה ואל תעשה במקרה שמופעלת כלפיך אלימות מצד השוטרים.
"המשטרה בירושלים אלימה יותר מאשר בתל אביב", אומרת שירה פלורנטין, בת 28 מירושלים, שמתייחסת למה שאירע בהפגנת העצמאים בתל אביב בשבת, אז נרשמו 19 עצורים. "אני מקווה שהאירוע יסתיים בטוב. אין לנו עניין באלימות. אבל מניחה שיהיו אנשים שיהיה להם קשה לשמור את האגרסיות, גם מבין השוטרים וגם האזרחים".
עד לאחרונה היה הגיל הממוצע של השוהים והמפגינים במקום קרוב יותר לגיל פנסיה. "אפורי השיער", כמו שאומר רז בחיוך. אבל כעת לא מעט צעירים גודשים את הרחוב.
"לפני חודש אמרנו שנעלה לראות מה קורה פה והיינו בהלם", אומר יניב סגל. "ראינו סבים וסבתות ומולם עשרות מפגינים ביביסטים שצועקים עליהם. לקחתי מגפון וצעקתי עליהם בחזרה וראיתי כמה הכוח של הצעירים מחזק את מי שנמצא פה".
סגל מספר שהוא שחקן שלא עובד כבר ארבעה חודשים, מאז הקורונה. הוא גם היה בהפגנה בכיכר רבין בשבת. "משדרים בנו זלזול", הוא אומר. "זורקים לנו פירורים, עובדים עלינו". עומר שמר, גם הוא שחקן, תושב תל אביב שהיה בזמן הפינוי האלים בבלפור אומר: "היה פה אקט של הפחדה, אבל הם לא יפחידו אותנו. אני קורא לכמה שיותר צעירים להתעורר כי המבוגרים פה נלחמים עבורנו".
כשגבריאל סטרטיכוסקי בן 37 מפרדס חנה ראה את סרטון הפינוי בפייסבוק הוא לא חשב פעמיים ועשה את הדרך לבלפור. הגיע עם אנרגיות שיא, רץ על המדרכה, תוקע בזמבורה, צועק. "אני עובד באירועים ומתחילת הקורונה מובטל", הוא אומר. "די. נמאס. הייתי בהפגנה בכיכר, ומול הכנסת והגעתי לקבלת השבת פה וזה המקום שבו צריך להיות, כי מכאן הכל מתחיל. אני מקווה שהערב יהיו פה המונים".
"נראה לנו אבסורד שמבוגרים מקדישים את הזמן שלהם עבורנו ואנחנו לא מצטרפים אליהם", אומרת פלורנטין. "החלטנו להצטרף אליהם. אנחנו רוצים לייצר רוח של שינוי, שכל אחד ידע שהוא יכול להגיד מה שהוא רוצה בלי לחשוש".
במקביל לפסטיבלפור יתקיים היום בגן צ'ארלס קלור בתל אביב אירוע של ב' זה ביחד, שמובילה דפני ליף. "אירוע שמטרתו לתת תקווה", היא כותבת. חלק שואלים איך שוב – כמו במחאת העצמאים – לא מאחדים כוחות ופועלים יחד.
"אנחנו לא עובדים עם נוסחאות", אומרת יחיאלי. "אנחנו בכוונה לא לוקחים בעלות על המחאה", מוסיפה פלורנטין. "הצעירים החליטו שמי שרוצה לעשות משהו – עושה. אין היררכיה".
שיחה על זה post