מי שמסתובב בכיכרות המרכזיות בתל אביב יודע שבהיעדר ברים ומסעדות, הבילוי של תל אביביים רבים בימי הקורונה הוא לרכוש משקה מאחד הברים ולשבת איתו במרחב הציבורי. כך, צעירי העיר מצאו חלופה לא רעה ובטוחה יחסית לישיבה במקומות סגורים, ובעלי העסקים הצליחו למצוא דרך חלופית לייצר כמה שקלים לקופתם המדולדלת מהחודשים הרבים שבהם הם סגורים.
אלא שבקרוב כל זה עומד להשתנות. ביום שלישי האחרון התקבלה בקבוצת הוואטסאפ של בעלי הברים והמסעדות בתל אביב הודעה מטעם משטרת ישראל:
"היום תתקיים פעילות הסברה ומניעה לבעלי פאבים ומסעדות בכל מה שקשור לאיסור מכירת אלכוהול פתוח/סגור ב-take away", נכתב שם. "לא נצליח לעבור בכל העסקים, ולכן אני רואה בקבוצה הזאת גם דרך להעביר את המסר באופן שאינו משתמע לשני פנים – וזאת בנוסף על העובדה כי כל בעל עסק חתם על כך במעמד חתימה על דרישות המשטרה".
ההודעה מפרטת מי הם העסקים שחל עליהם איסור על מכירת אלכוהול בטייק אווי:
"עסקים שמחזיקים בפריטי רישוי 4.2 ו-4.8 חל עליהם החוק… פריטי הרישוי הרשומים מעלה מחויבים רק למכירה והגשה של משקאות משכרים במקום ולכן: 1. אין אפשרות בטייק אווי. 2. תקנות הקורונה אינן מאפשרות מכירה במקום. אנחנו מבינים שזאת דרך נוספת בתקופה זו להשאת רווחים אבל מה שלא במסגרת החוק לא נאפשר. תבוצע אכיפה".
"זה פשוט חוסר צדק", אומרת בעלת בר. "מה שהם אומרים לנו בעצם זה שאנחנו לא יכולים למכור אלכוהול בטייק אווי, אבל הסופר שנמצא דלת לידי יכול ורשאי למכור, ואנשים יכולים לקחת את המשקה מהם ולשבת במרחב הציבורי וזה יהיה חוקי. אין לי דרך אחרת לתאר את ההנחיה הזו מלבד התעמרות בבעלי עסקים".
"האישור למכירת אלכוהול הוא לצריכה במקום", מסביר תומר מור מארגון "מסעדנים חזקים ביחד". "המשטרה אומרת שזה לא חוקי למכור לאנשים שצורכים אותו מחוץ לבית העסק. מה לא חוקי? עצם מכירת האלכוהול כי זה עבירה על סעיף הרישוי, או צריכת אלכוהול במרחב הציבורי? זו פגיעה בפרנסה המינימלית שנשארה לבעלי עסקים. פניתי לשר לביטחון פנים ולעיריית תל אביב, שתומכת בבעלי הברים. אני מקווה שנוכל לבטל את ההנחיה הזו, כי זו הקפדה מיותרת שאין לה שום ערך והיא לא תמנע התקהלות, אלא בקשה קטנונית ולא מוסרית".
על פניו, ולמרבה הצער, נראה שהמשטרה פועלת במסגרת המותר לה בעניין זה: על פי אתר כל-זכות, המצב החוקי הוא כזה: ככלל מותר לאדם לשתות אלכוהול, כולל במקומות ציבוריים. במקרים מסוימים שוטר רשאי להחרים או לשפוך משקה אלכוהולי (או משקה הנחשד להיות אלכוהולי) של אדם המחזיק או שותה אותו במקום ציבורי. בין השעות תשע בערב לשש בבוקר ייחשב אדם המחזיק במשקה אלכוהולי במקומות ציבוריים כמי שעושה זאת בנסיבות המקנות לשוטר סמכות להחרים או להשמיד את המשקה, אלא אם יוכיח אחרת לשוטר.
מהמשטרה נמסר בתגובה: "בהתאם לתנאי הרישוי, חל איסור על הוצאת אלכוהול מחוץ לכותלי עסקים אלו. היות שהדבר מנוגד להוראות החוק ובנוסף יוצר מפגשים והתקהלויות אסורים בעת הזו, הדגישה המשטרה את הכללים במטרה להזהיר בטרם אכיפה ולמנוע את הצורך ברישום דו"חות והליכים משפטיים בגין הפרות".
פנינו לעיריית תל אביב בשאלה אם העירייה מתכוונת לסייע לבעלי העסקים הקורסים, אך תגובתה לא התקבלה עד רגע זה.