בשבוע שעבר התבשרו הורי אשכול גנים ברחוב העבודה בתל אביב באמצעות מינהל החינוך על התוכנית להרחבת מתחם הגנים שבמסגרתה יוכפל השטח הבנוי במקום על חשבון השטח הפתוח והחצר, תוך הגדלת מספר הילדים הלומדים במקום.
שדולת ההורים של תל אביב יפו, קבוצת הורים עצמאית, פנתה לעירייה במכתב שבו ציינו את הליקויים שעומדים בבסיס המהלך – כולל ביצוע העבודות בזמן שהגנים ממשיכים בפעולתם. הם הוסיפו כי "התוכנית היא פשרה, כורח הנסיבות, שנובעת מסירוב העירייה לקדם את הרחבת שטחי הציבור העומדים לרשות תושבי העיר". מהמכתב עולה שהבעיה היא לא מחסור בשטחי ציבור, אלא חוסר נכונות של העירייה להפנות שטחים שבבעלותה או שטחים שהיא יכולה להפקיע לטובת מוסדות חינוך.
"מרכז העיר הוא נדל"ן יקר", אומר עילם טייכר, רכז תחום חינוך לגיל הרך משדולת ההורים. "העירייה מסתכלת על כל קרקע שיש ברשותה כבעלת פוטנציאל נדל"ני ומעדיפה להשביח אותה. גם אם היא יכולים לקנות 'קרקע חומה' (קרקע בייעוד ציבורי – ג.ע) מהמדינה או מיזם פרטי, העירייה מעדיפה לא לעשות זאת בגלל העלויות ובוחרת להצטופף על הקרקעות שיש להם".
תיאטרון ומגרשי חניה פנויים
בבדיקה שערכה שדולת ההורים, שנשענת על נתוני העירייה בדבר יחידות הדיור המתוכננות להיבנות במרכז העיר והצפי לבנייה בפועל – עולה כי צפוי בקרוב מחסור של כ-30 כיתות גן. "בטווח של שלוש שנים יהיה מחסור גם בכיתות של בית ספר יסודי", מוסיף טייכר. "ולגבי גילאי 0-3 הבעיה אפילו גדולה יותר. הבעיה תחמיר כשיפתחו שני המגדלים במתחם השוק הסיטונאי – כבר עכשיו מוסדות הלימוד במתחם מלאים עד אפס מקום".
מזה ארבע שנים מנהלים תושבי לב העיר מאבק על השטח שבו שכן בעבר בניין בזק בפינת הרחובות יהודה הלוי ולינקולן, שהגיע לכדי עתירה בבית משפט. תוכנית בניין העיר (תב"ע) ייעדה לשמש את המבנה לשירותי חינוך וקהילה בלבד ואילו בעל הקרקע תכנן להקים בו תחנת משטרה וחדרי אירוח. "התוכנית לשטחי ציבור והחוק מאפשרים לעירייה להפקיע את המגרש הזה, שגודלו 2.5 דונם – שטח גדול במונחים של תל אביב", אומר טייכר. "העירייה אמרה בבית משפט שנכון שיש מחסור בשטחים ציבוריים, אבל היא עשתה את השיקולים שלה ומעדיפה לא להשקיע".
וזה לא השטח היחיד במרכז העיר שאותו העירייה יכולה להסב לטובת מבני חינוך. ברחוב אידלסון נמצא מגרש בבעלות בעירייה שמשמש את אגף הפיקוח ובו מבנה וחצר צמודה, שיוכלה להפוך למתחם הכולל שמונה גנים, כך על פי שדולת ההורים. בבית שטראוס ברחוב בלפור פועלת כיום תחנת טיפת חלב וכמה משרדים של העירייה. בעלות לא גבוהה אפשר להשמיש את הבניין לכיתות גן לגילאי 0-3 שיעבדו בצמוד לתחנת טיפת חלב.
חלופות נוספות לטווח קצר באזור לב העיר בתל אביב הן: מגרש חנייה ברחוב לונץ, בניין בית הרופא ברחוב לסקוב ותחנת התברואה בגן מאיר – כולם משמשים את אגף שפ"ע. עוד מגרש חנייה ברחוב לסקוב בגודל של דונם שעליו אפשר לבנות שש כיתות גן וחניון בית הדר ברחוב הרכבת. ויש גם את בניין התיאטרון ברחוב נחמני, שכולל חצר בגודל 100 מ"ר. "אגף הנכסים דוחה מדי תקופה את העברת הנכס לבעלות העירייה ולא ברור מדוע", אומר טייכר.
גם בניין המשרדים של תיאטרון אורנה פורת ששוכן ברחוב בלפור על שטח של כדונם יכול להפוך לגני ילדים, משום שעובדיו עוברים למתחם התיאטרון הקאמרי. לאחרונה פנתה שדולת ההורים לעירייה עם הצעה נוספת לבנות אשכול גנים על מגרש עירוני ברחוב הרב קוק, שיכול לשרת את תושבי נווה צדק וכרם התימנים. אך הניסיונות שלהם להגיע לפתרון מוסכם לא נענו.
"שאלתי את מנחם לייבה, מנכ"ל העייריה, אם הוא היה רוצה שהנכדים שלו יהיו בגן כמו אשכול העבודה, והוא אמר לי: 'כן, זה מצוין'. ברור, הנכדים שלו לומדים ברמת השרון – שם אין סיכוי שדבר כזה יעבור", אומר טייכר. "גם לייבה וגם אלי לוי מנהל אגף הנכסים מוציאים לפועל את המדיניות של חולדאי. אם הוא לא יחליט להגדיל את השטחים שמוקצים לטובת חינוך בתל אביב למרות שהאוכלוסייה גדלה – אין להם הרבה ברירות".
לדבריו הוא פנה לחברי המועצה בניסיון לקדם את בחירת החלופות. "לכל חברי המועצה אכפת וכולם חושבים שהתוכנית באשכול העבודה היא לא טובה – אבל אף אחד לא מוכן לצאת נגדה", מוסיף טייכר. "התוכנית תעלה לועדה לתכנון בעוד מספר חודשים והם יכולים להצביע נגד, אבל הם לא מוכנים להתחייב על כך. אף אחד לא אמר שהוא יתנגד, כולם אמרו לי רק שהם יחשבו על זה".
"לא ידעתי שהקהילה הגאה תתחיל ללדת ילדים!"
"זו החלטה של מדיניות עירונית מאוד בעייתית לגבי מרכז העיר", אומר גורם בעירייה שמעורה בפרטים על ציפוף הגנים. "אלו סדרי העדיפות של העירייה: כדי להצדיק את האיתנות הכלכלית שלה היא מוכרת את הנכסים שלה. אחרי שחולדאי ילך לא ישאר כלום".
עדות למצוקה והמחסור במבנים לגני ילדים, ניתן אולי למצוא בשיחה שערכו תושבי יפו לפני כחצי שנה עם חולדאי בנוגע לנושא אחר, עבודות הרכבת הקלה. בשיחה התרעם חולדאי על שלל אתגרי העיר והתהליכים החברתיים המתרחשים בה, ובין היתר ציין כי לא ידע "שיתחולל מהפך בתל אביב, והקהילה הגאה תתחיל ללדת ילדים. דבר שישנה את הרכב הכיתות בבתי הספר אצלי. ואת מספר הילדים במרכז העיר. אני לא ידעתי!"
בעיה נוספת שעולה במהלך הנוכחי של עיריית תל אביב היא שאשכול הגנים המדובר ברחוב העבודה הוא מבנה לשימור הנמצא בתחומי העיר הלבנה, מה שאוטומטית מטיל עליו מגבלות. "אם היה לך כאדם פרטי, בניין לשימור בעיר הלבנה כמו אשכול גנים ברחוב העבודה, בחיים לא היו מרשים לך לבנות בניין בחצר", אומר בכיר בעירייה לשעבר. "אבל לעירייה, בייחוד לאלי לוי, מנהל אגף הנכסים יש כוח והם יכולים לעשות איפה ואיפה. אם אומרים שאני בעיר הלבנה ובניין לשימור יש מגבלות איך אתם מעזים. מה שאתם גוזרים לאחרים תגזרו גם לכם".
"אם היה לך בניין לשימור בעיר הלבנה כמו אשכול גנים ברחוב העבודה, בחיים לא היו מרשים לך לבנות בניין בחצר. אבל לעירייה, בייחוד לאלי לוי, מנהל אגף הנכסים, מותר לעשות מה שהם רוצים"
מנגד, אותו בכיר טוען כי לא חסרים שטחים ציבוריים פנויים בתל אביב, ובסוף זה עניין של סדר עדיפויות: "העירייה מייצרת לעצמה שטחים חומים חדשים בקצב מסחרר. יש מגדלים חדשים שנבנים לאורך צירי הזרוע המטרופולינית. העירייה תקבל שטחים של 6,000 מ"ר בנוי בתוך מגדלי משרדים. ההיקפים של המבנים שהעירייה מנכסת לעצמה הוא בקנה מידה מטורף. אשכול גנים זה טיפה בים. השאלה אם נכון לייצר בכל שטח חום מגדל של שבע קומות. צריך לבחון את החלופות. הבניין במזא"ה 7 ו-9 עמדו שנים ריקים – בניינים שהעירייה קיבלה ולא עשו שם חלילה גנים אלה שמו יחידות כלכליות שהכניסו כסף".
מהעירייה נמסר בתגובה: "בשל גידול מבורך במספר הילדים בעיר, עלייה של כ-18 אחוז בחמש השנים האחרונות, ובמטרה לתת מענה למצוקת הגנים באזור, הוחלט להקים מבנה גדול יותר ברחוב העבודה, ולבנות אשכול גני ילדים אשר יכיל 10 כתות גן חדשות. נקבעה פגישה עם ועד הורי האשכול לימים הקרובים ובהמשך יקבע מפגש תושבים, ככל שיידרש, בו יציגו הגורמים המקצועיים את התכנית וישיבו על שאלות. כמו כן, תעשה העירייה מאמצים כבירים על מנת למזער את עבודות הבנייה הצפויות ולזרזן.
"לגבי שימוש בקרקעות שבבעלות העירייה, העירייה עורכת את שיקוליה בהתאם לאינטרסים הציבוריים, שבנוסף לתחום החינוך, הינם מגוונים ויש להתייחס ולתת מענה לכולם".
שיחה על זה post