בשבוע שעבר קיבלה המשוררת נעם פרתום מכתב מהרופא המטפל שלה ובו נכתב בקצרה כי המכון לטרשת נפוצה בבית החולים אסף הרופא שבו היא מטופלת ייסגר בסוף החודש. הסיבה: "חוסר רווחיות כלכלית". עוד הוסיף הרופא, ד"ר שלמה פלכטר כי הוא ממליץ לה לפנות לאחד המרכזים הקיימים בבתי חולים אחרים.
"המכתב היכה אותי בתימהון", מספרת פרתום. "זו החלטה ביזארית. האם בית חולים שמגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה ייכנס לגירעון בגלל מחלקה לטרשת? זה מה שאמור לשנות לבית החולים?"
בית החולים אסף הרופא הוא בית חולים ציבורי, המרכז הרביעי בגודלו במערכת הבריאות המשרת כמיליון וחצי איש. ההחלטה הנוכחית תפגע ב-400 מטופלים שיצטרכו לאתר יחידה דומה בבית חולים אחר, ולהתחיל מחדש את הטיפולים. השאלה המתבקשת היא כיצד הנהלת בית חולים ציבורי, ממשלתי, מקבל כזו החלטה שתפגע בחולים, ללא התייעצות מוקדמת עם משרד הבריאות. מבית החולים נמסר בתגובה: "הנושא נמצא כעת במשרד הבריאות". ממשרד הבריאות נמסר: המשרד בודק את הנושא מול בית החולים.
טיפולים משקמים וליווי
בישראל ישנם 5,000 אנשים שחולים בטרשת נפוצה, מחלה אוטואימונית כרונית של מערכת העצבים שפוגעת בתפקוד התקין של תאי העצב ומקשה על תפקודו של המוח, וכפועל יוצא, על תפקודו של הגוף כולו. אצל אנשים שונים היא באה לידי ביטוי באופנים שונים. פרתום למשל מספרת שיש לה הפרעות תחושתיות. "נרדמות לי הידיים, והרגליים ומקומות אחרים בגוף ולאחרונה היה לי התקף של טשטוש ראיה". ישנם חולים שאצלם המחלה מחריפה עם השנים ומובילה למגבלות תפקודיות קשות.
אין תרופה שיכולה לרפא את המחלה, אולם ישנם טיפולים שיכולים למנוע את החמרתה. למשל "קופקסון", שבין עורכי הניסויים איתה היה ד"ר פלכטר, מבכירי הרופאים בארץ בתחום ומי שמשמש גם כיו"ר ומייסד עמותת הבית לחולי טרשת נפוצה.
ממחקרים שנעשו על המחלה עלה כי לטיפולים תומכים יש השפעה מיטיבה על המחלה, ולכן במרכז לטרשת נפוצה באסף הרופא מעניקים טיפולים כאלו לחולים, בין היתר פגישות עם פסיכולוג, טיפול באומנות וטיפולים משקמים. בנוסף מתקיימים במרכז אבחונים והחולים מוזמנים להשתתף במחקרים.
"לשמחתי מצבי טוב ואני לא ערה לכל השירותים שמעניקה המחלקה", אומרת פרתום. "יש קבוצה טיפולית של אנשים שנפגשים אחת לשבוע לשיחות ויש קבוצה של עזרה בהבעה ויש בדיקות של רופא ואחיות. הם מעניקים שירות ל-70 חולים בשבוע. למעלה מ-400 חולים בסך הכול".
כתושבת תל אביב היא תוכל לקבל שירותים באיכילוב. "אבל אנשים מסופחים לבית החולים מכל אזור המרכז. יש שם אנשים מבוגרים, נכים – לאן הם ילכו עכשיו? מעבר לזה, יש מחלקה שלמה שנסגרת ו-400 חולים צריכים להשתבץ וככל הנראה בתי החולים לא יוכלו לקלוט כל כך הרבה חולים. אז במקום לספק עזרה למאות חולים מעדיפים להפוך את המרכז למחסן – זה לא ברור לי".
לדברי פרתום היא הבינה מהרופא שלה שההודעה על סגירת המרכז נחתה עליו כרעם ביום בהיר. "לפני מספר חודשים הייתה שריפה במרכז והוא עבר למקום אחר", היא מוסיפה. "ד"ר פלכטר קבע פגישה עם הנהלת בית החולים כדי להבין איפה יהיה המרכז החדש ובפגישה נאמר לו שהמקום נסגר.
שיחה על זה post