הקצין ת' בן ה-25 מצא את מותו בבית החולים לניאדו בנתניה בערב יום שבועות. הוא הובהל לשם מבית הכלא הצבאי שבו היה עצור בחודשים האחרונים. הצבא טוען כי מותו נגרם כתוצאה מהתאבדות, קרוביו דוחים את הטענה הזו. מותו, כמו החודשים שקדמו לו, מלווים בהרבה סימני שאלה ופרטים שרובם אסורים בפרסום.
ת', יליד עיר גדולה בצפון, היה ילד מחונן. בתיכון התקבל לתוכנית לילדים מצטיינים באוניברסיטה. סיים תואר ראשון במחשבים בזמן התיכון. חבריו מספרים על ילד מופנם חברתית, ביישן, שחי בעולם של עצמו, פריק של מחשבים. בספר המחזור נכתב עליו כי בעתיד "יחיה באי ויעשה אקזיט עד גיל 23".
הוא התגייס ליחידת מודיעין 8200 והיה בצוות שזכה בפרס על תחום עבודתו. חבריו מספרים שפרח בצבא. שאהב את מה שהוא עשה. במבדקים שנעשו לו לפני הגיוס מספרים כי זכה לציון המקסימלי ביכולות הטכניות. ביכולות הרגשיות לעומת זאת, זכה לציון מינימלי. למרות זאת הצבא גייס אותו לתפקיד הרגיש.
בנובמבר 2020 הוא היה אמור להשתחרר מהצבא, אבל באוגוסט הכל השתבש. מהפרטים שהגיעו לידינו, ת' נעצר בדרכו מהבסיס, בעודו רוכב על קורקינט אל דירתו השכורה בתל אביב. רכב עצר לידו והוא הוכנס לתוכו. במשך שבוע היה עצור בלי שאף אחד יודע מה עלה בגורלו.
בשל חומרת העבירה הביטחונית, משפחתו של הקצין לא ידעה במה הוא מואשם. כתב האישום כולו היה מושחר, מלבד משפט אחד השייך לדין האזרחי.
בשל חומרת העבירה הביטחונית, משפחתו של הקצין לא ידעה במה הוא מואשם. כתב האישום כולו היה מושחר, מלבד משפט אחד השייך לדין האזרחי
המדינה ביקשה להשית על ת' עונש מאסר של עשר שנים, בלי לומר על מה ולמה. לפי החוק, מאסר בסדר גודל כזה יכול להתקבל בסעיפים של ריגול או "מסירת ידיעה סודית". לדברי המקורבים, הצבא הציע למשפחה להגיע לתהליך של גישור כדי למנוע ממידע לדלוף. השבוע הסכים הצבא לומר כי "הקצין לא הואשם בריגול או בעבירה של בגידה, ולא היה במגע עם סוכן זר או הופעל על ידו".
מקורביו מספרים כי הקצין כלל לא שיער שיסתבך כל כך. "הוא האדם הכי תמים שהכרתי", אומר אחד מחבריו. "אני לא מאמין שהוא עשה משהו בכוונה לפגוע במדינה". "אני לא זוכרת אותו כפטריוט או ציוני במיוחד, לא היה לו חלום לסיים תואר ולהתגייס למודיעין", אומרת מכרה שלו. "אבל מצד שני הוא גם לא היה אנטי ממסדי".
שיחה עם המשפחה יום לפני מותו
בית הכלא שבו שהה הקצין עד מותו הוא "נווה צדק", הממוקם סמוך לבית ליד ואמור להחליף את כלא 6 וכלא 4. בנייתו הסתיימה בסוף מרץ וסמוך למועד הזה עבר ת' אליו ונכלא במתחם הקצינים עם כלואים נוספים.
בית המעצר מורכב מכמה מתחמים ובו משוכנים האסירים בהתאם לדרגות העבירות שלהם. החידוש של הכלא הוא במרכז חוסן שהוקם בו, שכולל מערך ת"ש, רפואה, בריאות הנפש ומערך גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין) המאבחנים את הכלואים. ככל הידוע למקורביו, ת' לא נפגש עם קב"ן או פסיכולוג במהלך החודשים שבהם שהה בכלא. הם טוענים שכשאר בני משפחתו נפגשו עמו, מצב רוחו היה טוב והוא לא הראה סימני מצוקה כלשהם.
"הוא האדם הכי תמים שהכרתי", אומר אחד מחבריו. "אני לא מאמין שהוא עשה משהו בכוונה לפגוע במדינה"
בזמן שהיה כלוא, ת' זכה לשיחות עם משפחתו. הוריו גם פגשו אותו במהלך הדיונים. בהמשך הוא קיבל אישור לשוחח עם סבתו בת ה-95 שקרובה אליו עד מאוד ולא יודעת כי נכדה האהוב מת. "לא ברור איך הוא קיבל את הצ'ופר הזה", אומר אדם המקורב אליו. "אולי ראו שהוא חנון לא מזיק וזרמו איתו".
ביום ראשון, ה-15 במאי הוא שוחח עם בני משפחתו בטלפון, וביקש מהם לשלוח אליו בין היתר חולצות ושמפו. ממידע שהגיע למקום עולה כי באותו ערב, בחג השבועות ת' אכל עם שאר הכלואים. לא ברור מדוע דווקא הפעם ניתן לו לאכול יחד עם כולם, בעוד שבזמן שהיה כלוא אכל את ארוחותיו בנפרד.
בשעות הלילה, הבחינו שהוא מחרחר וקצף יוצא מפיו, והזעיקו את האחראים. ת' כאמור הובהל לבית החולים לניאדו, שם נפטר. הוריו קיבלו את הידיעה על כך רק בבוקר.
מידע שהגיע למקום עולה כי בערב מותו, בחג השבועות, הקצין ת' אכל ארוחת חג עם שאר הכלואים
מקורבים אומרים שבנתיחה הפתולוגית לא זוהו סימנים של חבלה גופנית, תליה או פגיעה פיזית או דקירה, או כניסה של מחט. כמו כן התגלה כי המוות לא נגרם כתוצאה משבץ או אפילפסיה. לדבריהם, ת' היה אדם בריא שלא נטל תרופות באופן קבוע. דגימות דם נלקחו לבדיקה טוקסיקולוגית ובני המשפחה מחכים לתוצאותיה שאולי ישפכו אור על מה שאירע לת'.
ביום שבו נפטר, ילדה אחותו הגדולה את בנה הראשון, נכד ראשון למשפחה. אחותו השנייה בחודש השמיני להריונה.
בנתיחה הפתולוגית לא זוהו סימנים של חבלה גופנית, תליה או פגיעה פיזית או דקירה, או כניסה של מחט
לאחר מותו פרסם צה"ל הודעה קצרה: "תקרית חריגה ורגישה הלילה בכלא הצבאי החדש שליד בית ליד: לפי החשד, חייל צה"ל התאבד לאחר שנעצר ונכלא. לא ניתן לפרסם בשלב זה על דבר העבירה בגינה נחשד. היחידה לחקירות פנים בצה"ל (המקבילה למח"ש) חוקרת".
למרות שת' שהה בכלא צבאי וצה"ל התייחס אליו כחייל בחודשים האחרונים לחייו, אחרי מותו הוא נקבר כאזרח וכך גם ההתייחסות של צה"ל כלפיו. לדברי מקורביו, איש מהיחידה שבה שירת ת' לפני שנעצר לא הגיע להלוויה או לשבעה. "אף אחד מהיחידה לא היה מוכן לדבר", אומר אחד מחבריו. "הוא נשאר לבד גם אחרי מותו".
שיחה על זה post