"הבן שלי היה צריך לצאת למסע בפולין ב-25 בפברואר", מספרת ד', אמא לתלמיד כיתה י"א בבית ספר תיכון בתל אביב. "יום לפני המסע קיבלנו הודעה שהנסיעה מבוטלת, אחר כך אמרו שתהיה עוד ישיבה ואולי יחליטו משהו אחר. הטיסה היתה אמורה לצאת בשתיים בלילה ורק בשעה שש בערב קיבלנו הודעה שהמסע מבוטל. זה היה מאוד מאכזב – אבל מה שיותר מאכזב הוא שגבו מאיתנו את כל הכסף. את כל ה-5,000 שקל ששילמנו ושהלכו לפח".
לפי הודעת משרד החינוך באותו יום, שהיתה מגובה בהודעה רשמית של משרד הבריאות, בוטלו כל המסעות לפולין שתוכננו להתקיים בפברואר ובמרץ. כ-7,000 תלמידים פרקו את המזוודות ונשארו בבית.
בדיעבד היתה זו החלטה נכונה, שכן התפשטות הקורונה לא פסחה גם על מזרח אירופה, והחוזרים היו נשלחים לבידודי בית, במקרה הטוב. אולם ההורים מתרעמים על כך שהם לא זכו לקבל בחזרה את כל הסכום ששילמו עבור המסע ושלא בוטל מיוזמתם, אלא בהנחייה מגבוה ובשל כוח עליון.
"בהתחלה היו שמועות שלא נקבל את כל הכסף", מספרת ד'. "פנינו לכל הגורמים, אבל התעלמו מאיתנו. אף אחד לא דיבר איתנו. רק ביום ראשון קיבלנו מכתב ממנהל בית הספר שבו הוא אומר שחברת הנסיעות חזרה אליו ואמרה שמשום שהמסע בוטל קרוב מדי למועד היציאה לא נקבל בכלל כסף. הם הסבירו שכל הביטולים שנעשו עד שישה ימים לפני מועד היציאה לא זכאים להחזר. אבל זה לא אנחנו שביטלנו את הנסיעה – זה משרד החינוך".
"למה אנחנו בכלל צד בעניין?"
בתחילת החודש קיבלו סוכנויות הנסיעות שזכו במכרז להוצאת המשלחות לפולין הנחייה ממשרד החינוך, לפיה עליהן להחזיר את כספי התלמידים לפי מפתח שפורסם על ידי המשרד. כפי שאמרה ד', ביטול עד שישה ימים ממועד היציאה ההורים לא יקבלו החזר. משבוע ועד 13 ימי עבודה, מדובר בקיזוז של 1,950 שקל ועוד המקדמה, ומשבועיים ועד חודש לפני היציאה יקוזזו מהסכום ששולם 800 שקל ועוד המקדמה. יש לציין כי מדובר במפתח דמי ביטול סטנדרטי ולא חישוב מיוחד לביטול שנערך בעקבות הקורונה.
"גם ביטלו את המשלחת וגם לוקחים דמי ביטול של 1,265 שקל", כתבה בזעם אמא מראשון לציון בדף הפייסבוק שלה והוסיפה: "אף אחד לא ציפה את הקורונה, מן הראוי שנקבל את כספנו במלואם. זה פשוט בושה וחרפה למשרד החינוך!" (הטעויות במקור).
"פנינו לכל הגורמים, אבל התעלמו מאיתנו. אף אחד לא דיבר איתנו. רק ביום ראשון קיבלנו מכתב ממנהל בית הספר שבו הוא אומר שמשום שהמסע בוטל קרוב מדי למועד היציאה לא נקבל בכלל כסף"
מירב חדד, שבתה לומדת בכיתה י"א בבית הספר ברנקו וויס בבית שמש מספרת כי המסע של בתה אמור היה להתקיים ב-12 במרץ. "עוד קודם לביטול היינו בקשר עם סוכנות הנסיעות", היא אומרת. "הבנו שיש בעיה עם ההתפשטות של הקורונה. אבל לא קיבלנו תשובות. אחרי שיצאה הודעה על הביטול אמרו לנו שהם ישמרו את הכסף אצלם ליציאה עתידית של המסע, אבל אחרי שהתכתבנו עם מנהלת המנהלת לפולין הבנו שאין בכלל מכרזים עתידיים. רק לפני שבוע קיבלנו את הכסף בקיזוז דמי ביטול עצומים. למה אנחנו בכלל צד בעניין? אם משרד החינוך החליט לבטל, הוא אמור לספוג את הקיזוז ולא אנחנו".
לדברי חדד, המשבר הכלכלי שנוצר בעקבות התפשטות הקורונה מחייב את משרד החינוך ומשרד האוצר לסייע להם. "מכיוון שאני מתנהלת מול כל הגורמים, אני מקבלת פניות מהורים. התקשרה אלי אמא חד הורית בוכה שאין לה עבודה עכשיו ושהיא חייבת את הכסף הזה. אנשים יצאו לחל"ת, הם לא עובדים ואין להם כסף לקנות אוכל לחג. זו ממש לא קטנוניות".
"היו לנו הוצאות עקיפות בשווי אלף שקל", אומרת אם אחרת מאזור המרכז. "אנחנו לא מצפים לקבל את הכסף הזה בחזרה כמובן, אבל זה מבהיר את עומק הבור הכלכלי שנכנסנו אליו. כל הורה שאיתו אני מדברת עכשיו מספר את הסיפור העצוב שלו. כולנו באותה סירה ומשרד החינוך לא לוקח אחריות".
"אנחנו לא באים בטענות לבית הספר", מוסיפה ד', "האשם הגדול הוא משרד החינוך. כשפנינו לכמה גופי תקשורת שאלו אותנו אם אנחנו רוצים להכניס את המדינה להוצאות של מיליונים. אמרו לנו – אתם גרים בתל אביב. אז מה? זה הופך את התנהלות המדינה לפחות מרגיזה? אנשים נמצאים עכשיו בחל"ת בכל המדינה, גם בתל אביב".
עשיית עושר ולא במשפט
בשיחה עם ח"כ יעקב מרגי מש"ס, אז יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, במסגרת תחקיר בנושא בעבר, הועלו כמה טענות קשות נגד עצם אילוצם של הורים לממן את "טיולי השואה" ופרויקטים דומים נוספים של בתי הספר ותנועות הנוער.
"לגבי בתי ספר והמשלחות", אמר מרגי למקום, "לי יש השקפת עולם ברורה בנושא: אם מערכת החינוך החליטה שזה חיוני, שתממן את הנסיעות במסגרת חוק חינוך. גם לגבי פולין – או לבטל, או שהמדינה תממן. אם זה חיוני וחשוב, ואנחנו יודעים שיש תעשיה שלמה סביב המסעות לפולין, אין בעיה, שהמדינה תממן, זה קטן עליה. אבל אני הייתי דון קישוט בכל הנושא של תשלומי הורים, לצערי לא קיבלתי גב מאף גורם במערכת להילחם בתופעה הזו".
יעקב מרגי, ש"ס: "לי יש השקפת עולם ברורה בנושא: אם מערכת החינוך החליטה שזה חיוני, שתממן את הנסיעות במסגרת חוק חינוך"
מי שנרתם היום לסייע להורים הוא ח"כ משה ארבל מש"ס, שפנה מספר פעמים לשר החינוך רפי פרץ בעניין. "זה נובע מרשלנות של משרד החינוך ולא משום סיבה אחרת", הוא מבהיר. "משרד החינוך קבע קריטריונים לתשלום ובהינתן המצב הקיים כעת הוא לא קבע קריטריונים חדשים ומתייחס לזה כאילו מדובר בדמי ביטול רגילים, אבל זה לא המקרה.
"כחלק מתקנות לשעת חירום המדינה צריכה להכניס את היד לכיס במקרה הטוב, ובמקרה הפחות טוב לפנות לספקים ולומר להם 'אם אתם רוצים רוצים להמשיך לעבוד עם משרד החינוך תחזירו להורים את מלוא התשלום'.
"מהורים אחדים שפנו אלי שמעתי שישנם ספקים שגובים דמי ביטול ומגיעים במקביל להסדר מול חברות התעופה ולוקחים קופה נוספת. במידה והתופעה הזו אכן קיימת היא חמורה שבעתיים – משום שמדובר בעשיית עושר שלא במשפט.
"שר החינוך הבטיח לי שזה מונח על השולחן שלו, ואני בהחלט מקווה שהוא יטפל בזה. לזרוק הכל על ההורים זה הפתרון הקל ביותר, אבל הם למעשה לא קיבלו מוצר ולא קיבלו שירות בגלל הנחיות משרד החינוך".
ממשרד החינוך נמסר: "ככל שהמדינה תקבל החלטה מסודרת בנושא, גם המשרד יוציא התייחסות מסודרת".
שיחה על זה post