מאז פרוץ משבר הקורונה, מזה שישה שבועות, העובדות הסיעודיות הזרות שמטפלות בקשישים המתגוררים ב"אחוזת צהלה" בתל אביב סגורות בתחומי המוסד. הן עובדות מסביב לשעון, ללא הפסקה וללא החלפה.
בימים כתיקונם המטפלות מורשות לעזוב את המקום לפי ההסדרים שלהן מול חברות הסיעוד שמעסיקות אותן, פעם בשבוע או פעם בשבועיים. הן נדרשות להביא במקומן מחליף, שיטפל בקשיש בזמן היעדרותן, ואם הן מחליטות לוותר על החופשה – הן מקבלות תשלום נוסף.
לאחר התפרצות הקורונה בבית האבות משען בבאר שבע והעלייה הדרמטית במספר החולים בבתי אבות ובמוסדות דיור מוגן נוספים בארץ, שם נמצאת אוכלוסיית הקשישים שנמצאת בסיכון גבוה להידבקות בנגיף – החליטו באחוזת צהלה להטיל מגבלות על המטפלות הסיעודיות. אם הן בוחרות לצאת לחופשה, עם שובן עליהן להישאר בבידוד של שבועיים עם הקשיש או בלעדיו, על חשבונן – מגבלה שלא מוטלת על העובדים הישראליים.
השבוע פנו אל הנהלת המוסד שבע עובדות, באמצעות עו"ד עמית בן ארויה ממשרד בן ארויה וולף, בדרישה לקבוע באופן מיידי נוהל ליציאה לחופשת סוף שבוע. העובדות, שחתמו על ייפוי כוח שמאשר לעורך הדין לשלוח בשמן מכתב בנושא היציאה לחופשה, דורשות שעם חזרתן הן ומטופליהן יופרדו מאוכלוסיית המוסד, ושבתקופת הבידוד יינתנו שירותים חיוניים למטופלים שלהן כמו טיפול רפואי במקרה הצורך, טיפול פיזיותרפיה ויציאה לחצר בהתאם למגבלות.
כמו חיילים בשוחות
כמו חיילים שנשארו בשוחות ולא שמעו שהמלחמה נגמרה, נראה שאל אחוזת צהלה, השייכת לרשת אחוזת רובינשטיין, לא הגיעו הבשורות על הקלת ההגבלות. בשבוע שעבר יצאה הנחיה מטעם יחידת הממונה על עובדים זרים בעבודה במשרד העבודה והרווחה, שמחייבת את המעסיקים בבתים, ומדגישה כי, "לא ניתן למנוע מעובד זר לנצל את זכותו למנוחה שבועית. וכי "העובד הזר יכול לצאת מבית המטופל לצורך המנוחה השבועית שלו תוך שהוא שומר על הנחיות משרד הבריאות".
באחוזת צהלה החליטו להעמיד שתי אפשרויות בפני העובדות הזרות שמבקשות לנצל את זכותן למנוחה ואת זכאותן לתנועה, במסגרת היותן עובדות חיוניות. הראשונה היא לחזור למוסד ולהיכנס לבידוד של שבועיים באותו חדר יחד עם הקשיש, ללא אפשרות לצאת לחצר ובלי שהקשישים יקבלו את הטיפולים החיוניים. האפשרות השנייה היא לשהות במשך 14 ימי הבידוד בדירה בתוך האחוזה, בתשלום שאותו יעבירו העובדות למוסד, תוך שהן דואגות למטפל מחליף אצל הדייר.
בזמן שהעובדות הזרות נעולות במקום, העובדים הישראלים במחלקת הסיעוד יוצאים מדי שבועיים לחופשת סוף שבוע ללא הגבלות מיוחדות עם חזרתם. גם עובדים אחרים, ביניהם השומרים שמחלקים חבילות לדיירים במסגרת עבודתם, יוצאים באופן סדיר.
לטענת עו"ד בן ארויה, מדובר באפליה לכל דבר. במכתב התראה טרם נקיטת הליכים משפטיים, שהעתקים ממנו נשלחו למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ולמשרד העבודה והרווחה, הוא כתב: "בין מרשותינו מטפלות שמגיעות בחופשת סוף שבוע לדירות פרטיות שבה הן מתגוררות (זהו ביתן לכל דבר ועניין) ושומרות שלא לצאת משם במהלך חופשת סוף השבוע.
"…אין חולק כי המאבק בקורונה חשוב כמו גם מאמציכם לשמור על הדיירים ובריאותם. עם זאת, יש לשמור גם על הזכויות הבסיסיות של המטפלות הזרות ושל הדיירים בהן הן מטפלות – אלה שתי אוכלוסיות מוחלשות, אשר זקוקות לתמיכה שדרוש שתינתן להן על ידי המוסד".
"למה לפיליפינים אסור?"
"לפי הבדיקה שלנו, אין חולה אחד בבתי אבות ובדיור מוגן שנדבק מהמטפל הפיליפיני שלו", אומר הריסון סאנטוף מהברית הלאומית של קהילות פיליפיניות, "אין סיבה להמשיך באותו אופן. עכשיו מרשים לעובדים ישראלים לצאת ולהיכנס ממקום העבודה שלהם – אז למה לעובדים פיליפינים אסור?".
למקום הכי חם נודע כי לאחר שנשלח המכתב פנו מספר משפחות, שקרוביהן נמצאים בדיור המוגן, אל העובדות וביקשו מהן להסיר את עצמן מהפנייה. עוד נודע כי לפחות מעסיק אחד קיבל מידע שגוי, שלפיו העובדות הזרות מתכוונות לתבוע אותו כמעסיק, ולא את הדיור המוגן.
ניסינו לשוחח עם העובדות במקום ללא הצלחה, ומגורמים שמכירים חלק מהן נמסר כי הן חוששות למקום עבודתן וכי ככל הנראה בחרו שלא להמשיך עם ההליכים המשפטיים. מכרים ששוחחו עימנו אמרו ש"הן חוששות שהן על הקצה", סבלנותן פוקעת ושאיכות הטיפול בקשישים תפגע בשל כך.
עוד נודע שהנהלת הדיור המוגן התירה לעובדות לצאת להתאוורר, בהתאם להנחיות, למשך שעה בערב. עם זאת, מדובר בדרך כלל בזמן שבו הן מכינות את הקשישים לשנת הלילה – כך שההטבה אינה רלוונטית עבורן.
מאחוזת צהלה סירבו למסור תגובה.
מעו"ד בן ארויה נמסר: "למרבה הצער, עד לרגע זה לא התקבל במשרדנו כל מענה למכתב. המוסד מחויב לקיים את הדין החל במדינת ישראל ובוודאי שלא להפלות בין עובדים ישראלים לעובדים זרים. עיקרון השוויון בפני החוק הוא עיקרון מקודש. המצב ולפיו העובדים הזרים כלואים דה-פאקטו במוסד מבלי יכולת לצאת לחופשת סוף השבוע ואפילו לא לדואר או לבנק – צריכה לזעזע כל אזרח במדינה. משהמוסד אינו מטפל בעניין ומעדיף לגלגל את האחריות אנה ואנה, אנו מצפים שמשרדי הבריאות והעבודה והרווחה יפעלו לאלתר בעניין".
שיחה על זה post