בשעה 17:00 היום אחר הצהריים הם ראו אותם שוב, כעשרים פקחי עירייה שהגיעו לאזור. "תתארגנו", הם אמרו. "תאספו את הדברים שלכם". מורגלים בפינויים של פקחי עיריית ירושלים, יושבי מאהל העצמאות שלפו את הטלפונים הסלולריים שלהם והתחילו לצלם את הפינוי השני להיום.
הפעם יושבי מאהל המחאה החליטו לא לוותר. הם נכנסו מתחת למשאית ההובלות וסירבו לצאת עד שהפקחים לא יורידו משם את הציוד האישי שלהם. במשך דקות ארוכות הם שהו בין הגלגלים, שרו וצעקו. כוחות משטרה ופקחים נוספים הגיעו ובמקום התפתחה מהומה.
את הצעירים שנכנסו מתחת למשאית, משכה המשטרה החוצה. אבל ברגע ששי אראל, המבוגר בחבורה נכנס מתחת למשאית וצעק שהוא עושה זאת בשביל הנכדים שלו, הם ויתרו. לאחר סיכום עם אמיר השכל שיחזירו למוחים את הציוד שהוחרם להם בפינוי שהתקיים בבוקר וגם מזה שהתנהל באותו רגע, אראל יצא והפקחים והשוטרים עזבו את המקום.
זה היה בוקר קשה עבור שוכני המאהל. בשעה 7:00 הם התעוררו לפינוי האלים ביותר שהיה עד כה במאהל שהוקם לפני 17 יום. הם מספרים שעד היום פקחי העירייה לא נגעו באוהלים שבהם ישנו אנשים, אך הפעם הם לא ריחמו על איש, גם לא על הילדים שהיו שם.
"היום חוויתי אלימות משוטרים", אומרת שני בת ה-11, עדיין ילדה שלא יודעת את ההבדל בין שוטרים לפקחי העירייה. "שוטרת ניסיתי להשתחרר, אמרתי לה 'משוגעת, די', היא עזבה אבל אז שוטר תפס לי את הרגל לחץ לי על העצם. אמר לי אם את בועטת בה אני עוצר אותך עכשיו. היה ילד בן שש שישן באוהל. אמא שלו אמרה לשוטרים 'תנו לו לצאת'. הם קרעו את האוהל. רציתי להגיד להם שאנחנו אחים שלהם ולמה הם פוגעים בנו, אנחנו לא רוצים לפגוע באף אחד". כאבה לי הרגל, לא יכולתי לדרוך עליה. אני לא רוצה לחוות את זה עוד פעם", היא אומרת.
גם תפילהיה בת ה-13 הייתה שם. "סובבתי את הראש וראיתי כמות פקחים מטורפת שהתחילו להתנפל על האוהלים. הם הבינו שהם לא יכולים להרים את האוהלים כי יש בפנים אנשים אז הם קרעו את האוהלים, חתכו עם הידיים שלהם, שברו את המקלות ואז הגיעו אלי. אמרו לי ילדה תצאי, אמרתי להם אני לא זזה זה הציוד האישי שלי. באים ומתחילים לקרוע את האוהל, להתנפל על הציוד. לקחו לי תיק, נעליים, שקית בגדים. אין לי בגדים ונעליים ושום דבר. היום בערב אמא שלי תביא לי הכל".
תפילהיה מספרת שהשוטרים שהיו במקום לא עזרו להם. "בא פקח עצבני לקח לי את הרגל והרים אותי וזרק אותי על הרצפה – חטפתי מכה בראש. לא הצלחתי לנשום. אמרתי להם אני לא מצליחה לנשום, חטפתי מכה חזקה. זה היה ממש מפחיד".
ישי בן ה-19 מספר שהוא התקשר למשטרה בזמן הפינוי כדי להתלונן על התקיפה וביקש עזרה. למרבה התדהמה לדבריו הוא קיבל מאוחר יותר הודעה: "אמרו שהטרדתי את המשטרה ושייתכן שתבוצע נגדי חקירה פלילית".
לדברי הנוכחים במקום הפקחים שהגיעו היו בלי תגי שם ובלי מדים של העירייה. "הפקחים עברו כל גבול", אומר טל גלבוע. "אתה שואל אותם לשמם והם לא מזדהים".
גלבוע נפגע בידיו במהלך הפינוי כשהטנדר של העירייה דרס אותו. "קיבלתי מכה בברך וביד", הוא אומר. "בזמן ששכבתי על הכביש מתפתל מכאבים חטפתי בעיטה לראש שלי. הם עברו כל גבול".
"אני מרגישה שזו מלחמה של אור מול חושך", אומרת ליבי, שישנה במקום מאז שהמאהל נפתח. "אין לי בית, אין לי עבודה בגלל הקורונה. אין לי איפה להיות. והיום בבוקר פקחים הסתערו עלי וגררו אותי 20 מטר על האדמה". ליבי מרימה את החולצה וחושפת גב שרוט וזרועות עם סימנים כחולים. "האמון המועט שהיה לי כלפי גורמי אכיפת החוק נסדק סופית", היא מוסיפה. "מבחנה רגשית זה שבר אותי".
המוחים במקום טוענים להתנכלות פוליטית מצד העירייה ומתקשים לזכור כמה פינויים היו להם מתחילת המחאה, או כמה פעמים הגיעו הפקחים כדי לתת להם דו"חות. מוחים ותיקים ומנוסים יותר מפנים אצבע מאשימה לעבר סגן ראש עיריית ירושלים אריה קינג. לקינג יש היסטוריה ארוכה עם המפגינים בבלפור. לפני כשלושה שבועות התגאה שהוביל לפינוי של יושבי מחאת בלפור, שטענו גם אז לאלימות של פקחים. באותו שבוע גם נצפה קינג מסייע לשוטר סמוי לפנות ולהרחיק מפגין בסיום ההפגנה בכיכר פריז. פנינו לקינג, כמו גם לדוברות העירייה, לבקש תגובה על הפינוי האלים היום ועל העובדה שהפקחים מגיעים לא מזוהי. קינג טען כי הוא עסוק ויתפנה לדבר רק ביום רביעי, ושאינו מכיר את הפרטים.
"ייאוש ותחושה נוראית"
הגעתי למאהל בשעות הצהריים, בדיוק לזמן שבו מי שנכח בזמן הפינוי ישב במעגל שיח שבו שיתפו את התחושות הקשות שלהם מהבוקר. "אנחנו מותשים", אמר דן תמיר. "הפינוי שבר אותי", הוסיפה אריאל. "חשבתי שזו הדרך הנכונה להיות בשטח. עכשיו אני מבינה שלא לא משנה מה נעשה, זה יהיה אלים".
אחרי האופוריה מההפגנה של אתמול, שהסתיימה בכך שהגיעו כמה עשרות אנשים לאזור המאהל לשוחח ולעבד את התחושות, הגיעה הנפילה הגדולה הבוקר ושברה את יושבי המאהל. "ייאוש ותחושה נוראית", אמרה אחת הדוברות. "אנחנו מבינים שזו שיטה שפועלת נגדנו ועל חשבוננו", אמר אחר.
תוך השיחה הגיעו אנשים, הניחו להם אוכל, שתייה. אמרו תודה והמשיכו בדרכם. "זו מלחמת התשה", אומרת אפרת קל, שישנה בימים אלו בבלפור. "עוד רגע מעיפים אותי מהבית", היא מוסיפה ומספרת שבגלל הקורונה היא לא עובדת כמה חודשים.
קל מספרת שכמות האנשים שישנה מול מעון ראש הממשלה הצטמצמה בגלל שרבים קיבלו צו הרחקה, אבל שהפקחים לא מפנים אותם. "פינוי בבלפור הוא פיגוע תקשורתי", היא אומרת. "פה זה לא פיגוע". אבל אחרי שני הפינויים של היום, לרבות פינוי ילדות קטנות, זה כבר לא בטוח. האם פעילות העירייה תשתנה בעקבות המראות הקשים?
"פינוי בבלפור הוא פיגוע תקשורתי. פה זה לא פיגוע"
עו"ד גונן בן יצחק שהגיע למאהל ישב לשיחה ארוכה עם הצעירים, ששתו בצמא את דבריו. הוא הבהיר להם שהפינוי שנעשה הבוקר ללא דוח תפיסה כפי שמחייב החוק לא היה חוקי. "הגן הזה הוא לא של העירייה", אמר להם. "הוא של הציבור ונועד למטרות ציבוריות כמו מחאה. הנוהל של בקשת אישור לשהיה במקום הוא של עיריית ירושלים, אבל הוא במדרג נמוך מול חוקי היסוד שמאפשרים קיום של מחאות".
לדבריו, העירייה לא נהגה בתום לב כשלא הסכימה שהסיכום שלה עם השוהים בגן יעלה על הכתב. "זו התנהגות עבריינית לא ראויה", אמר. "אין לנו ברירה אלא ללכת להליך משפטי".
הוא לא שש לעשות זאת. למפגינים אמר שאם יגיעו לגן מאות אנשים שישארו ללון האופציה הזו תתייתר. "מספר האנשים יכריע יותר מהליך משפטי", ציין.
"זו התנהגות עבריינית לא ראויה. אין לנו ברירה אלא ללכת להליך משפטי"
בזמן שהשיחה התנהלה הגיע פקח של העירייה על אופנוע, צילם את האנשים ששהו במקום ונסע, כנראה כדי לאסוף מידע מקדים לפני הפינוי. אם היה נשאר שם, הפקח היה שומע שהם מנהלים דיון ער בשאלה אם לפתוח אוהלים בערב או לוותר. "אני חושבת על הפקחים שיבואו ואני רועדת", אמרה אחת. "אני לא בנויה לזה". ההחלטה הסופית שהתקבלה היא לא לפתוח אוהלים ולישון בשקי שינה ועל מזרונים. "אני אקפא מקור", אמרה תפילהיה, הגיבורה הצעירה.
פנינו לעיירית ירושלים בבקשה להבין מדוע הפקחים לא מזדהים ולא עונדים תגי שם, מדוע לא הוצג צו תפיסה לשוהים במקום ומדוע העירייה לא עומדת בסיכומים שערכה עם המארגנים.
מדוברות עיריית ירושלים נמסר: הבוקר, המפגינים בגן העצמאות התנהלו באופן שפגע בסדר הציבורי במרכז העיר ירושלים בסמוך ובתוך גן העצמאות. לכן משטרת מחוז ירושלים ועיריית ירושלים נאלצו לפנותם. השהות במרכז העיר הפכה בלתי נסבלת עבור התושבים, שזה ביתם וזו שכונתם. אנו קוראים למפגינים להקפיד ולשמור על החוק בכלל זה על שהייה במקום שהותר בגן העצמאות, כל התנהלות אחרת תביא לפינוי ציוד ואנשים. כל הפרעה לסדר הציבורי תיתקל בפעולה נחושה של משטרת מחוז ירושלים ושל עיריית ירושלים.
שיחה על זה post