בין האנשים שצהלו השבוע על ההחלטה שלבג"ץ, שלפיה הומואים וגברים יחידנים יוכלו להרחיב את התא המשפחתי באמצעות פונדקאות בארץ, היתה עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ומנכ"לית "משפחה חדשה" שהתראיינה בערוצים השונים.
עמותת "משפחה חדשה" מעניקה מאז 1998 יעוץ וסיוע משפטי בכל הנוגע לענייני משפחה, בהם עריכת הסכמי ממון, צוואות, טקסי נישואים אזרחיים, ליווי בהליכי אימוץ, הורות משותפת ופונדקאות. כמו כן היא מנפיקה "תעודות זוגיות", שלפי העמותה מזכות את המחזיקים בהן בזכויות השוות לזכויות בני זוג נשואים.
בעוד העמותה משדרת עסקים כרגיל, למקום הכי חם נודע כי היא נמצאת בהליכי פירוק בימים אלה בעקבות שורה של פגמים וליקויים שמקורם בפעילות בלתי תקינה.
העמותה ממשיכה להציע את שירותיה לפונים אליה בלי לציין כי הליכי הפירוק נמצאים ברקע, ולא ברור אם מי שיתקשר איתה כעת, למשל להליכי פונדקאות או אימוץ, יקבל שירות עד תום ההליך. העמותה סירבה להגיב אם בכוונתה להודיע על כך לקהל.
בינואר התפרסמו ממצאי ביקורת עומק שנערכה ל"משפחה חדשה" מטעם רשם העמותות במשרד המשפטים, מהם עולה חשש כי העמותה גבתה תשלום עבור שירותים משפטיים ואת התמורה סיווגה בדוחות כתרומה ולא כתשלום. "קיים חשש גם כי השירותים המשפטיים ניתנים במחירי שוק ועיקר פעילותה של העמותה הינו עסקי, אך לא ניתן היה לבחון נושא זה לאור חוסר שיתוף הפעולה של העמותה וסירובה למסור רשימת מקבלי השירותים המשפטיים והתקבולים שנתקבלו מהם".
"ממצאי ביקורת עומק מטעם רשם העמותות במשרד המשפטים, העלו חשש כי העמותה גבתה תשלום עבור שירותים משפטיים ואת התמורה סיווגה בדוחות כתרומה ולא כתשלום"
כשנדרשה העמותה לפרט את ההסכמים ואת התמורה שקיבלה בגינן, סירבה לעשות זאת וטענה כי לא קיים בידה תיעוד של מקבלי השירות. "התנהלות זאת עומדת בניגוד להוראות סעיף 35 לחוק, וחמורה ביותר לנוכח העובדה שהעמותה החזיקה באישור זיכוי על תרומות לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה", נכתב במכתב התראה לפני פירוק שנשלח לעמותה בפברואר מטעם יחידת האכיפה והבקרה ברשות התאגידים.
במסמך התבקשה העמותה להמציא תגובות ואסמכתאות לטענות שעלו בממצאי הביקורת, בין היתר על התקשרותה בהסכם עם חברת "למל כהן פרסום קריאטיבי", שבה אחיה של המנכ"לית רוזנבלום, משמש כאחד משני בעלי המניות והדירקטורים. על פי הדוח ההתקשרות נעשתה "בלי שנבחנו חלופות, בלי שנבחנה סבירות התמורה.. ומבלי אישור ועדת הביקורת להתקשרות עם מקורבים… התנהלות זו מקימה חשש לחלוקת רווחים אסורה וקיים גם חשש ממשי להתנהלות שהיא בניגוד עניינים".
הביקורת של הרשם העלתה עוד כי העמותה מחלקת רווחים למייסדת, שמכהנת כמנכ"לית העמותה, באמצעות תשלומים לחברה שעל שמה ובבעלותה. "במסגרת ההסכם מעניקה חברת אירית רוזנבלום לעמותה זכות שימוש במוצרים שונים כגון כתב זוגיות, תעודת זוגיות, צוואה דיגיטלית וכו' בתמורה לתשלום תמלוגים לחברה".
"הביקורת של הרשם העלתה עוד כי העמותה מחלקת רווחים למייסדת, שמכהנת כמנכ"לית העמותה, באמצעות תשלומים לחברה שעל שמה ובבעלותה"
בדוח נכתב כי "התשלומים לחברה בבעלות המנכ"לית נחתמים על ידי רוזנבלום עצמה ועל ידי יו"ר העמותה, כשאין כל אינדיקציה לכך שהסכומים המשולמים נבדקים על ידי גורם בלתי תלוי". על פי ההסכם העמותה מעבירה לחברה 40 אחוז מכל הכנסה שתופק על ידי העמותה משימוש במוצרים הללו.
"התנהלות זו מעלה חשש כי ההתקשרות נועדה להיטיב עם המנכ"לית והמייסדת באופן המהווה חלוקת רווחים אסורה", נכתב במכתב ההתראה. העמותה ענתה בתגובה לביקורת של הרשם כי "לא קיימות חלופות לפטנטים אותם רוכשת העמותה כך שדרישת הביקורת לבחון חלופות אינה הגיונית".
הטעיית הציבור בתעודת זוגיות
הפטנטים שאליהם מתייחסת העמותה הם "צוואה ביולוגית" ו"תעודת זוגיות". צוואה ביולוגית היא צוואה שבה אדם מוריש את החומר הגנטי שלו (זרע, ביצית, עוברים) שקיבלה תוקף בבית משפט ב-2011. העמותה רשמה את המונח כסימן מסחרי רשום. כיום ישנם עורכי דין שעורכים צוואות כאלו, בלי להשתמש בשם המסחרי.
תעודת זוגיות הוצגה כחלופה אזרחית לנישואים בישראל על ידי ארגון משפחה חדשה. גם את השם הזה רשמה העמותה כסימן מסחרי רשום, למרות ששירותים אלה ניתנו עוד קודם בארץ. ב-2019 פנו עורכי הדין חגי קלעי ואוהד רוזן לארגון בפנייה מקדימה לפני הגשת תובענה ייצוגית, ובה טענו שהתעודה היא הטעיית הציבור משום שמדובר בתצהיר שאינו שונה מכל תצהיר שנחתם בפני עורך דין. העמותה גבתה עבור התעודה סכום של 1,400 שקל, פי שלושה מהסכום המקובל לעריכת תצהיר בפני עורך דין והרבה יותר מאשר הסכום הסמלי שיכול זוג לשלם תמורת חתימה על אימות התצהיר בפני עורכי דין.
פסק דין של בית המשפט המחוזי בירושלים מ-2020 חייב את העמותה להבהיר כי מעמד תעודת הזוגיות הוא כשל תצהיר, ואכן כך מופיע כיום באתר האינטרנט שלהם. עוד התחייבה העמותה לתת לכל מי שרכש תעודת זוגיות, ייפוי כוח מתמשך ללא תשלום.
ההתראה של יחידת האכיפה לא נחתה על "משפחה חדשה" בהפתעה. ביקורת העומק נערכת על העמותה כבר מ-2017, כך הם ציינו בדוח הכספי שלהם. ב-2020 ביקשה העמותה פירוק מרצון לאור "רצון המנכ"לית לצאת לגמלאות". רוזנבלום, בת 63, השתכרה ב-2020 סכום של 437 אלף שקל בשנה במסגרת תפקידה כמנכ"לית העמותה, בנוסף לסכום של כ-570 אלף שקל עבור השימוש במוצרים המשפטיים שהחברה על שמה מספקת. הכנסות העמותה בשנה שעברה עמדו על 2.7 מיליון שקל וההוצאות על 3.4 מיליון, מה שמעמיד את העמותה בגרעון של כ-700 אלף שקל. בקשתה לפירוק מרצון של העמותה נדחתה, משום שתיק העמותה העובר למחלקת אכיפה ובקרה.
הכנסות העמותה בשנה שעברה עמדו על 2.7 מיליון שקל וההוצאות על 3.4 מיליון, מה שמעמיד את העמותה בגרעון של כ-700 אלף שקל
מעמותת משפחה חדשה נמסר: "עמותת משפחה חדשה הוקמה לפני 23 שנים במטרה לקדם ולממש את הרעיון שלכל אדם יש את הזכות להקים משפחה על פי מצפונו והעדפותיו, מבלי להיות מופלה לרעה על רקע סוג המשפחה שבחר להקים. פעילות העמותה זוכה להערכה אדירה בכל רחבי העולם.
העמותה פועלת מאז הקמתה ועד היום בהתאם לדין, ותוך הקפדה יתרה על שמירת הפרטיות של הפונים אליה והנהנים משירותיה.
בעמותה התקיימה ביקורת עומק במהלכה נדרשה העמותה, בין היתר, לחשוף את פרטי כל הפונים אליה, לרבות סיבות הפניה והייעוץ שניתן לפונים על ידי העמותה. העמותה עמדה איתן וסירבה לפגוע בפרטיות הנהנים משירותיה ולחשוף את הפרטים המבוקשים. העמותה סבורה כי עמידה איתנה זו היתה הגורם המרכזי בהחלטת רשם העמותות להמליץ על פירוק העמותה.
גם יתר הטענות שנטענו כלפי העמותה, וכפי שהועברו אלינו על ידי כותבת הכתבה, מופרכות מיסודן, והעמותה הציגה לנציגי רשם העמותות אסמכתאות המעידות בבירור על הדברים. לצערה של העמותה גורמי הממשל בחרו, מסיבותיהם, להתעלם מהתשובות והאסמכתאות.
העמותה תמשיך להגן על זכויות הפונים אליה, ותציג את העמדה הברורה והחד משמעית בכל אחת ואחת מהטענות כלפיה, בפני כל גורם מוסמך".
מרשות התאגידים נמסר: "בקשת פירוק כנגד העמותה צפויה להיות מוגשת בקרוב. לאחר הגשת הבקשה לבית המשפט, הבקשה תהיה זמינה לעיון הציבור בתיק העמותה".
שיחה על זה post