“השוטרים עצרו לידינו בחקירת בלמים, יצאו מהאוטו והתנפלו עלינו. הם לא אמרו מילה, לא הזדהו, אפילו לא היו להם תגי שם". את הדברים שאמרה המפגינה שושי איריץ בנוגע לפינוי שהתרחש בשעת בוקר מוקדמת בשבוע שעבר בבלפור, אמרו גם
מפגינים אחרים ששהו במקום. כולם ציינו את העובדה שהשוטרים לא ענדו תג שם על המדים, למרות שהם מחויבים לכך על פי החוק ונהלי המשטרה. החובה הזו נועדה להתריע את גורמי אכיפת החוק מפני שימוש לרעה בסמכותם. בנוסף, בהעדר תג זיהוי האזרחים לא יכולים להגיש תלונה למח"ש או לפניות הציבור במשטרה.
בתקופה האחרונה, שבה השוטרים עסוקים באכיפת הוראות הקורונה ונמצאים בחיכוך יומיומי מוגבר עם מפגינים ומעצרים במרחב הציבורי, נראה שנרשמה עלייה במספר המעצרים ללא הזדהות השוטר או ללא תג מזהה ברור ובולט. בכלי התקשורת וברשתות התפרסמו סרטונים רבים של שוטרים שאינם מזוהים כשהם מבצעים פעולות אכיפה משמעותיות כמו שימוש בכוח, מעצר, עיכוב ופיזור התקהלות. כמה מהסרטונים המדוברים מובאים כאן.
בחלק מהמקרים תג הזיהוי היה מוסתר על ידי שכפ"צ, מעיל אופנוע, או חלק עליון אחר, זאת למרות שהחובה לעונדו חלה במלואה גם במקרים כאלה. במקרים אחרים נצפו שוטרים בלבוש אזרחי מפעילים סמכויות אכיפה כשאינם עונדים כל אמצעי זיהוי. כך, למשל במקרה של עיכוב ילד ללא מסכה בירושלים, כהשוטר סירב להזדהות בשמו.
בשנה האחרונה פנתה האגודה לזכויות האזרח כמה פעמים ליועץ המשפטי של המשטרהבנושא וביקשה הבהרות. בתשובה נאמר להם שהופץ מכתב בין השוטרים שחידד את ההנחיות. בין היתר הונחו השוטרים לענוד תג שם על האפוד. עוד נאמר להם שהמשטרה פועלת להתאמת כל פרטי הלבוש להוראות החוק על מנת שניתן יהיה לענוד תג זיהוי עליהם.
הבעיה עם שוטרים אזרחיים
בעקבות המחאה ברחוב וריבוי המקרים האחרונים, בשבוע שעבר שלחה האגודה לזכויות האזרח מכתב נוסף ליועץ המשפטי למשטרה, בדרישה לטפל באופן מערכתי בתופעה ולהעביר את התיעוד למחלקת המשמעת, לצורך בחינת העמדה לדין משמעתי.
"לאור הישנות התופעה והיקפה, ברור כי אין די בנעשה עד כה. דרושה תגובה כלל-מערכתית שתכלול הן תגובה משמעתית ראויה, והן חידוד ההנחיות והכשרה מתאימה לשוטרים הנמצאים בשטח. נדגיש כי אין מדובר במקרים יחידים או ספוראדיים, אלא בתופעה נרחבת של הפרה שיטתית של חובה הקבועה בחוק, ואנו סבורים כי כך גם יש להתייחס אליה", כתבו.
בתגובת המשטרה לאגודה ציינה היועצת המשפטית למשטרה עו"ד תמר הכהן-תירוש כי "על שוטרים הלובשים בגדים אזרחיים אינה חלה החובה לענוד תג שם על גבי בגדיהם האזרחים, אולם עליהם להציג תעודת המינוי בפני המעוכב/העצור בעת מילוי תפקידם".
אלא שמהתמונות ששלחה האגודה עולה כי השוטרים חבשו כובע משטרה בעת שביצעו את פעולות האכיפה. לפיכך, לדבריהם, "מרגע ששוטר חבש כובע משטרתי ופועל באופן מזוהה כשוטר, עליו לשאת תג שם… כפי שקובעת הפקודה".
"ככל שעמדתכם היא כי גם שוטר שפועל בלבוש אזרחי עם כובע משטרתי אינו חייב לענוד תג שם, עמדה שאינה מקובלת עלינו, לכל הפחות, על השוטר להזדהות באופן יזום בפני האזרח כנדרש על פי הפקודה: 'שוטר שאינו לבוש מדים יזדהה בפני אדם מן הציבור….'", לשון המכתב. "יובהר, כי מעולם לא נתקלנו בשוטר בלבוש אזרחי שהזדהה מיוזמתו בפני האזרח".
במכתבה ציינה האגודה את שעולה מהעדויות בשטח, שלפיהם במקרים רבים שוטרים מסרבים להזדהות כאשר מבקשים מהם שוב ושוב, וזאת ללא כל הצדקה ובניגוד לקבוע בחוק ובפקודת המטה הארצי של המשטרה – "חובת שוטר להזדהות בפני אדם מן הציבור".
"ברור לנו כי המצב הנוכחי, עם התפרצות מגפת הקורונה והשלכותיה הנרחבות, מציב בפני המשטרה אתגרים רבים", כתבו. "אולם דווקא באירועים רגישים של חיכוך מוגבר בין שוטרים לאזרחים בעת פיזור הפגנות, ביצוע מעצרים ושימוש באמצעים, יש להקפיד ביתר שאת על חובת ענידת תגי זיהוי… הקפדה על חובה זו היא קריטית ואף תשפר את אמון הציבור במשטרה ותביא לשיתוף פעולה רב יותר".
ממשטרת ישראל נמסר: "בהתאם לפקודות ונהלי המשטרה, שוטר הלובש מדים במסגרת תפקידו חייב בנשיאת תג שם מזהה, למעט מי שאינו לובש מדים (כגון: בלשים וכיו"ב). בנוסף קיימים פריטי לבוש ייחודיים לשוטרים, אשר אינם מאפשרים ענידת תג זיהוי (מעיל רכיבה לאופנוענים, חרמונית, חליפת סערה וכיו"ב). בנוסף, שוטרים מחויבים להזדהות בפני אזרחים כשהם נדרשים לכך, והנהלים בנושא יחודדו בהתאם".
שיחה על זה post