היום בבוקר נספרו ארבע ניידות משטרה וביטחון עירוני מפטרלות ברחובות נווה שאנן בתל אביב. אחרי האירועים האלימים אתמול בין אריתראים, תומכי ומתנגדי המשטר באריתראיה, שהגיעו לכדי עשרות פצועים ושימוש בנשק חם ברחובות הדרומיים של העיר – הנוכחות הזו לא הפתיעה.
רק שהיה צריך אירוע דרמטי אחד כדי שכוחות האכיפה יכנסו לשכונה, ולכך פיללו התושבים, שבשנים האחרונות סובלים מאוזלת היד של העירייה והעומד בראשה רון חולדאי ושל המשטרה – שכשלו בשמירה על הביטחון בדרום תל אביב.
המהומות שאירעו אתמול הפנו את הקשב הציבורי לסוגיית הפליטים ולמעורבות שלהם באירועים אלימים, אולם תושבי השכונה מחדדים כי עיקר הטענות שלהם עוסקות בפשיעה ובהיעדר אכיפה ואינן עוסקות במוצאם של העבריינים. "האג'נדה של בן גביר היא לגרש כל מי שאינו יהודי, אבל עיקר הבעיה שלנו הם העבריינים, ובמקרה הזה הרוב המוחלט של הצרכנים הם יהודים והמוכרים הם בכלל משפחות פשע", אומר זאב נחמזון, תושב השכונה שמגדל בה שני ילדים, בני 9 ו-13.
כמו שאפשר היה לשער, היום אחר הצהריים קיימו השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ושר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף "סיור מיוחד בשכונות דרום תל אביב בעקבות הפרות הסדר של המסתננים הבלתי חוקיים במהלך שבת", לשון ההודעה שנשלחה מטעמם. הם פגשו שכונה שקטה באופן יחסי, בלי נרקומנים מזריקים ברחוב, בלי נשים עוסקות בזנות, בלי כמויות של הומלסים שישנים על נדנדות – אבל תושבים זועמים. "זה לא רק המסתננים", אמר מוטי כץ תושב השכונה לבן גביר, ומנה בפניו את התופעות שבפניהם עומדים התושבים. "אנחנו חושבים שצריך לתת להם פתרון מיידי", אמר בן גביר למפקדי המשטרה שליוו אותו. "הם (התושבים – ג.ה) הגישו בג"ץ ואמרנו להם שהם צודקים. אני לא מסוגל לראות את הדבר הזה ואת המציאות הזו". בפני עיתונאים גם אמר: "אנחנו התרענו על המציאות הזאת במשך שנים רבות, ושמח עכשיו שיש לנו הזדמנות לתקן".
אבל את ההזדמנות לתקן קיבל בן גביר כבר לפני שלושה חודשים, כאשר בג"ץ ענה על העתירה שהגישו תושבי שכונת נווה שאנן נגד השר לביטחון פנים, עיריית תל אביב והמשטרה על מדיניות היעדר אכיפה מכוונת, או לכל הפחות, רשלנית באופן קיצוני, של פשיעה בתחומי השכונה.
לטענת התושבים, הפיכת השכונה בעשורים האחרונים למעוז עבירות זנות, סחר בסמים, שימוש בסמים במרחב הציבורי ועבירות רכוש – אינה מקרית, אלא תוצר של ״עצימת עיניים מכוונת של רשויות שלטוניות בישראל אל מול פעילות עבריינית גלויה״, כפי שנכתב בעתירה.
בדיון בעתירה, השופטים יעל וילנר, דוד מינץ ונועם סולברג עמדו בהחלטתם לצד התושבים והחליטו כי בג״ץ יעקוב ויפקח אחרי פעולות המשטרה והעירייה בעניין האכיפה. "לאחר הגשת העתירה חל שיפור בטיפול המשטרה והעירייה בעניין נשוא העתירה, אך המלאכה הנחוצה עודנה רבה ומורכבת. מגמת קידום ושיפור הטיפול חייבת להימשך", נכתב בהחלטה. על המשטרה והמדינה לעדכן על הגברת פעולות האכיפה הרלוונטיות לעתירה עד ל-10 בדצמבר השנה.
שלושה חודשים אחרי שהתקבלה ההחלטה, מספרים תושבים ל"המקום הכי חם" כי לא חל כל שיפור, להיפך. התושבים עדיין חיים לצד סוחרי סמים וכנופיות פשע בחצרות בתיהם, סמוך לבתי הספר של ילדיהם; עם בתי בושת בקומה המסחרית של הבניין שלהם; ועם מכורים המזריקים מנות סם לאור יום.
בחודש מאי פרסמה ההמשטרה לראשונה את נתוני הפשיעה בארץ לפי שכונות. נוה שאנן בתל אביב מככבת במקומות הראשונים בכל הפרמטרים. ב-2022 למשל נרשמו בשכונה 432 עבירות סמים, פי שניים מהדר הכרמל בחיפה, שהגיעה למקום השני.
באותה שנה נרשמו 1,484 מקרים של עבירות רכוש, למקום השני הגיעה שוב הדר הכרמל, עם 900 מקרים. עבירות של פגיעה פיזית (323 מקרים) הגיעה השכונה "רק" למקום הרביעי ולמקום החמישי בפריצות לבתים (62 מקרים בשנה).
"כמעט בכל קרן רחוב וצומת קיימת תחנת סמים מאולתרת. הסוחרים מוציאים כסאות נוח למדרכות ויושבים בגלוי למכור", אומר תושב השכונה. "גינת לוינסקי הפכה להיות מטרד, בגינת הילדים תמיד יש מכורים לסמים שמזריקים, גם בכניסות לבניינים חדשים".
"הבניין הסמוך אלינו נקנה על ידי חברת בנייה והיא עדיין לא התחילה בפרוייקט", מספרת תושבת אחרת. "גן ילדים שהיה שם נסגר והפך למוקד עלייה לרגל של הומלסים ונרקומנים שפרצו את הכניסה. שכנים בבניין התקשרו עשרות פעמים לעירייה וכלום לא עזר. חולדאי ויתר על השכונה. גם תקופת הבחירות לא מעניינת אותו, הוא יודע שמאיתנו, תושבי דרום העיר, הוא לא יקבל קולות".
יורד עם מחבט בייסבול
ליד הבית של נחמזון, ברחוב יסוד המעלה 34, פועלת תחנת סמים כבר שנה וחצי. "היא התחילה בקטן ונהיתה גדולה", הוא אומר. "בחודש שעבר, אחרי שהתקשרתי מספר פעמים למשטרה ודיווחתי על פעילות של עסקאות סמים בהיקף גבוה, והם לא עשו כלום – התקשרתי שוב למשטרה ואמרתי להם שאני יורד עם מחבט ביסבול לטפל במפגע. רק אז הגיעה ניידת. השוטרים צילמו אותי ולא את הסוחרים, כאילו אני הבעיה ולא הם".
"כל מה שצריך שוטר זה רצון", אמר עו"ד רועי פדל, בא כוח העותרים בדיון במאי. "אין קושי, אין חוסר יכולת, צריך רצון, צריך השוטר שכשקוראים לו, או כשהוא רואה את זה לנגד עיניו, פשוט לקחת את העבריין ולעצור, לעשות את מה שצריך לעשות באותה מידה לו היו רואים את העבריין עושה את אותה עבירה, 200 מטר משם ברחוב רוטשילד… זה לא מתקבל על הדעת ואנחנו לא מצליחים להבין את הטענה שאין כאן עניין של מדיניות".
בדיון שקיים בג״ץ בעתירת התושבים בחודש מאי, גלגלו המשטרה והעירייה אחריות זה על זו. "פקחי העירייה של אגף סלע הם כוחות תגבור למשטרה, סמכויות האכיפה שלהם מוגבלת", אמר עו"ד יפה דסה דוד, פרקליטת עיריית תל אביב. "אם רואים סוחר סמים אין סמכות לפקחים". לגבי בתי הבושות טענה עו"ד דסה דוד כי סגירתם אף היא אינה בסמכות העירייה. במה העירייה יכולה לסייע? לדבריה במתן דוחות, אולם כפי שהיא עצמה הודתה מרבית הדוחות שנתנו הם בתחום של אי סגירת עסקים בשבת ובשמירה על הסדר הציבורי ורכיבה על קורקינטים, ואף לא דוח אחד שניתן לזנאי.
והמשטרה? – היא טענה כי סגירת תחנות סמים הן בגדר "מאמצים עצומים". אף מילה על כך שזהו תפקידה של המשטרה וכי היא מועלת בתפקידה כל עוד היא לא מבצעת אותו כהלכה.
" ראש העירייה עסוק בלחנוך שלטים על דמוקרטיה ודיבורים על פלורליזם, ומתעלם ממה שקורה בדרום העיר", אומרת שולה קשת, חברת המועצה ומנכלית תנועת אחותי ותושבת דרום העיר. "מבחינתו ומבחינת הממשלה אנחנו חצר אחורית וככה הם ממשיכים להתייחס אלינו. האוטובוסים מהתחנה המרכזית לא פונו. נשים סובלות מאלימות קשה במרחב הציבורי. אין פתרון למצוקת דרות ודרי הרחוב. לא מתמודדים עם הסחר בסמים. ראינו את האלימות שהשתוללה ברחובות אתמול שאפשר והיה צריך למנוע אותה. העבריינות הקשה בדרום תל אביב מגיעה מהקהילות הישראליות והזרות. הגיע הזמן שראש העירייה והמשטרה יקחו אחריות, יטפלו בסוגיות האלה שהופכות את דרום תל אביב לכאוס שממנו כלל הקהילות סובלות כבר שנים."
"בסוף העירייה והמשטרה לא סופרים את בג"ץ כמו שהם לא סופרים אותנו, התושבים", אומר נחמזון. "אני לא ממתין ללוחות הזמנים של בג"ץ – אני יוצא להגן על ילדיי, ולשמחתי אני מרגיש שהתושבים מתעוררים".
עיריית ת"א: "מציאות המאתגרת"
תגובת העירייה: "העירייה ערה למציאות המורכבת והמאתגרת בשכונת נווה שאנן. העירייה פעלה ותמשיך לפעול בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה כפי שעשתה עד כה, על מנת להעלות את רמת הביטחון האישי ולשפר את איכות החיים באזור.
יודגש כי האכיפה בגין סחר בסמים והפעלת בתי בושת היא בסמכות משטרת ישראל. יחד עם זאת, העירייה פועלת בשיתוף פעולה עם המשטרה במאבק בפשיעה בשכונה, ובמסגרת זו העירייה והמשטרה פועלות לאיטום וגידור מבנים נטושים המשמשים כר לפעילויות פוגעניות. כמו כן, היחידה לדרי-רחוב של העירייה פועלת לאיתור דרי-רחוב ומתן סיוע מקיף עבורם ואף מבצעת סיורי שטח.
ללא קשר להחלטת בית המשפט, העירייה פעלה וממשיכה לפעול בהתאם לכלים אשר עומדים לרשותה ובהתאם לסמכויות המוקנות לה על פי דין, לטובת שיפור המצב בשכונת נווה שאנן".
ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל פועלת באזור נווה שאנן ובכלל אל מול תופעות פשיעה שונות תוך נקיטת פעולות אכיפה רבות ומגוונות הכוללות ניהול תיקי חקירה לשם הבאת עבריינים לדין, סגירת מקומות הפועלים בניגוד לחוק ומשמשים לפעילות פלילית ועוד. לצד זאת, נדגיש כי פעילות המשטרה נרחבת ככל שתהא, מהווה רק חלק בטיפול בסוגיות הקיימות במקום. לצד אכיפה, נדרשת מעורבות של כלל הגופים הרלוונטיים לטיפול בכלל הסוגיות החברתיות. משטרת ישראל תמשיך לפעול באזור באופן גלוי וסמוי תוך הפעלת כלל האמצעים העומדים לרשותה למען שלום הציבור וביטחונו".
מהמשרד לביטחון לאומי נמסר: "השר והמשטרה יעדכנו את בית המשפט בהתאם להחלטת בג״ץ ובהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו בה".