בשבועות האחרונים מתלוננים תושבים רבים בשכונות המזרחיות בנתניה על "ריח כימי חריף". חלק מהתלונות עברו ישירות לעירייה, חלקם הובעו בפוסטים זועמים בפייסבוק שתייגו את הגורמים האחראים, גם חבר מועצת העיר רני אלוש פנה לעירייה בבקשה להבהרות. התלונות היו מגובות בנתונים שהגיעו מאפליקציית "אוויר בסביבה" של המשרד להגנת הסביבה, כפי שנלקחו מתחנת הניטור שמוצבת בקריית השרון בעיר ומודדת את רמות המזהמים באוויר – ולפיהם איכות האוויר הנמדדת היא ברמה נמוכה.
מאז תחילת החודש וללא כל התראה, תחנת הניטור נעלמה מהמפה והפסיקה להראות את הנתונים על איכות האוויר. לפי מידע שהגיע למקום הכי חם, מתברר כי העירייה ניתקה את התחנה באופן חד-צדדי. בבחינת אין נתונים – אין זיהומים.
לפי מידע שהגיע ל"המקום", המשרד להגנת הסביבה היה מודע לנתונים החריגים שנרשמים בתחנה, והתכוון לערוך בדיקה השוואתית למדידת החלקיקים ולבחון האם קיימים מקורות פליטה המצביעים על הריכוזים האלה.
המשרד להגנת הסביבה מפעיל 40 תחנות ישירות ועוד 140 תחנות באמצעות איגודי ערים ורשויות מקומית. תחנת הניטור בקריית השרון, שהחלה לעקוב אחרי נתוני איכות האוויר במאי 2017, פועלת באמצעות איגוד ערים כרמל-שרון. היא מוקמה לראשונה בשדרות בנימין בעיר ועברה לספורטק, בסמוך לבית הספר לאה גולדברג.
התחנה מודדת את המזהמים העיקריים הנמצאים באוויר: גופרית דו חמצנית (SO2), תחמוצות חנקן (NOx), אוזון (O3), פחמן חד חמצני (CO) וחלקיקים נשימים. מדובר בחלקיקים קטנים שמסוגלים לחדור לדרכי הנשימה ולריאות ולגרום למחלות לב, ריאה ולמחלות בכלי הדם. אותם חלקיקים הוכחו כמסרטנים.
הנתונים שמתקבלים מתחנות הניטור עוברים לאיגוד ערים, וזה אמור להצביע בפני המשרד להגנת הסביבה על חריגות בנתונים ככל שהן מתרחשות. לפי התקן, על תחנת הניטור לעבוד לפחות 75 אחוז מהזמן. בבדיקה שערכנו עולה כי מתחילת 2023 התחנה היתה מושבתת במשך 20 ימים, כלומר פעלה רק 72 אחוז מהזמן.
בבדיקה שערכנו עולה כי מתחילת 2023 התחנה היתה מושבתת במשך 20 ימים, כלומר פעלה רק 72 אחוז מהזמן
לפי חוק אוויר נקי מ-2008, השר להגנת הסביבה רשאי להורות לרשות מקומית להקים ולהפעיל תחנות ניטור אוויר שיהיו חלק מהמערך הארצי, בהתחשב בין השאר בדפוסים מטאורולוגיים אזוריים, ריכוזי אוכלוסייה וריכוז מקורות פליטה. החוק קובע עוד כי "המקים או מפעיל תחנת ניטור אוויר שהיא חלק מהמערך הארצי, יפעל על פי ההוראות שקבע השר לפי סעיף זה ובהתאם להנחיות הממונה".
באתר העירייה נכתב כי פועלות שתי תחנות בעיר, אחת כאמור בקריית השרון והשנייה במרכז העיר: "חוק חופש המידע מחייב פרסום מדידות 3 חודשים לאחר קבלתן במשרדנו", נכתב שם. "יודגש כי הנתונים המוצגים באתר מערך הניטור טרם עברו כיול ובקרה. סיכום הממצאים יועלה לאתר העירוני לאחר השלמת תקופת הניטור". אלא שלחיצה על הלינק המפנה אל הממצאים מעלה הודעת שגיאה. כלומר, הנתונים לא מתפרסמים.
לידי "המקום הכי חם" הגיעו צילומי מסך של נתונים מהשבועות האחרונים, מהם אפשר לראות חריגות משמעותיות. למשל ב-20 בפברואר רמת זיהום האוויר היתה בדיוק כמו בנשר, על מפעליה המזהמים; יום קודם היו הנתונים חמורים יותר אפילו מאשר בחיפה. ב-27 בפברואר נמדדו רמות גבוהות במיוחד בסעיף "חלקיקים נשימים".
אחת מתושבות העיר שפנתה לעירייה באמצעות חשבון הפייסבוק שלה, התלוננה על החריגות בנתוני איכות האוויר, והציגה את הממצאים מתחנות הניטור – קיבלה את התשובה הבאה מאדיר בנימיני, סגן ראש עיריית נתניה ויו"ר הוועדה לאיכות הסביבה: "לאחר בדיקה נוספת שערכתי, תחנות הניטור (שמופעלות על ידי איגוד ערים שרון-כרמל) מוכיחות שאיכות האוויר תקינה. אין סכנה ואין פליטה של חומרים ממפעלים. צריך לזכור שאיכות האוויר באזור פולג מושפעת גם מזיהום תחבורה, שעיקרו מגיע מכביש החוף". אלא שמבט מהיר על הנתונים מהשבועות האחרונים מראה כי לעתים נמדדו תוצאות חריגות בשעות שבהן אין עומסי תנועה, כמו שעות הצהריים או חצות הליל.
"החריגות הרבות בערכי הסביבה של חלקיקים נשימים ומזהמים שנמדדו מתחילת השנה בתחנת הניטור בקריית השרון בנתניה, חלקיקים המחוללים מחלות לב, דם, נשימה וריאה ואף סרטן, מצביעות על הימצאותו של מקור פליטה משמעותי באזור. על פי משטר הרוחות והעובדה שהערכים הגבוהים נמדדו ביום ובלילה, נדמה כי לא מדובר בזיהום תחבורתי, ובכל מקרה ממצאים אלו מחייבים את הרשויות – עיריית נתניה והמשרד להגנת הסביבה, לאתר את מקור הפליטה ולהוביל לסגירתו", אומר פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. "במקום לעשות כן, תחנת הניטור היחידה באזור שותקה והרשויות ממלאות פיהן מים".
פרופ' וולפסון:"החריגות הרבות בערכי הסביבה של חלקיקים נשימים ומזהמים שנמדדו מתחילת השנה מצביעות על הימצאותו של מקור פליטה משמעותי באזור"
תושבת אחרת פנתה לעירייה ושאלה מי האחראים לניתוק תחנת הניטור, התגובה שקיבלה היתה שמדובר בהחלטה של איגוד ערים שרון כרמל. פנינו לאיגוד ערים שרון כרמל ושאלנו האם האיגוד היה מודע לניתוק התחנה, האם הוא יודע מי הורה על ניתוקה, האם הוא מודע לנתונים החריגים שנמדדו בה והאם נעשו פעולות כדי לברר את מקור הזיהום.
האיגוד בחר לא לענות על השאלות הישירות ששאלנו, והחליט לענות בתשובה כללית: "האיגוד פועל בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית למדידת ניטור האוויר ודיווח לתושבים על ממצאי הניטור. התחנה לא פעלה למשך מספר ימים ושבה היום לפעילות סדירה".
כשעה לפני שנשלחה השאלה לאיגוד ערים, ביקרנו במקום שבו מוצבת התחנה – והיא לא פעלה. גם בשעת כתיבת שורות אלו באפליקציה "אוויר נקי", שמעלה אליה את נתוני תחנות הניטור מכל הארץ, לא הופיעו הנתונים של תחנת קריית השרון.
לפי הידוע לנו, מעולם לא אירע מקרה חד צצדי של ניתוק תחנת ניטור על ידי עירייה כלשהי – תחנה שאמורה לסייע לתושבים לבחון את איכות האוויר שהם נושמים. "המקום" הפנה לעיריית נתניה כמה שאלות: מדוע היא ביקשה לנתק את התחנה, מדוע המדידות לא מתפרסמות באתר שלה ומה היא עושה על מנת לטפל בחריגות באיכות האוויר. התשובה שקיבלנו דומה מאוד לתשובת איגוד ערים, אם כי קצרה יותר וחסרת משמעות – "התחנה לא היתה פעילה במשך מספר ימים וחזרה כעת לפעילות תקינה וסדירה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "לאור ניתוק תחנת ניטור האוויר בקריית השרון בנתניה מחשמל, פנה המשרד להגנת הסביבה ביום שלישי (14.3) לאיגוד ערים לאיכות סביבה שרון-כרמל, המפעיל את תחנת הניטור, לבירור הנושא. האיגוד עדכן את המשרד כי לאחר שיחה עם נציגי העיריה חוברה התחנה לחשמל ביום רביעי (15.3) וכעת נעשות בדיקות הרצה ובדיקות לאמינות המידע. המשרד הורה לאיגוד להתחיל לשדר את הנתונים לציבור ביום ראשון הקרוב (19.3). המשרד, בשיתוף עם אגף איכות הסביבה בעירייה, יערכו בדיקות באזור במטרה לאתר מקורות פליטה פוטנציאליים לחריגות של מזהמי האוויר ולמטרדי הריח".