בחודש אוקטובר, ימים ספורים לפני שנבחר שוב לראשות הממשלה, ציין בנימין נתניהו את יום הולדתו ה-73. הוא ישב בלשכתו במצודת זאב ולמקום הגיעו פוליטיקאים ופעילים עם עוגות ופרחים ושלל ברכות לבריאות ואריכות ימים.
מה באמת מצב בריאותו של ראש הממשלה? האם הוא סובל ממחלות רקע מסוימות? האם הוא נוטל תרופות קבועות? אין לדעת. מאז 2016 לא פורסם באתר משרד ראש הממשלה עדכון שנתי על מצבו, כפי שהיה נהוג לעשות מדי שנה.
בעדכון האחרון, תחת הכותרת "דוח רפואי לשנת 2016 – ראש הממשלה נתניהו", נכתב כי "בהתאם לנוהל טיפול רפואי בראש הממשלה, עבר נתניהו בדיקות שגרתיות שנתיות על-ידי רופאו האישי ד"ר צבי הרמן ברקוביץ. ראש הממשלה מקפיד על אורח חיים בריא ועל תזונה בריאה. ראש הממשלה עבר סדרת בדיקות מעבדה מקיפות שהיו תקינות לחלוטין… בהמשך להודעה שפורסמה בשנה שעברה, ראש הממשלה נמצא במעקב אורולוגי, וכל הבדיקות תקינות לחלוטין. לסיכום ציין ד"ר ברקוביץ כי מצב בריאותו הכללי של ראש הממשלה בנימין נתניהו מצוין", לשון ההודעה.
ומה קרה מאז 2016? מבדיקה באתר עולה שהעדכונים נעלמו, ונראה שבמשרד ראש הממשלה החליטו לוותר על הנוהל, לפחות כאשר מדובר בנתניהו. ביולי 2022, כשיאיר לפיד היה ראש הממשלה, פורסם באתר של לשכתו דוח קצר על מצבו הרפואי: "בהתאם לנוהל טיפול רפואי בראש הממשלה", נכתב שם, "עבר ראש הממשלה יאיר לפיד בדיקות מקיפות על-ידי רופאו האישי פרופסור גדי סגל ונמצא כשיר ובריא לחלוטין.
עדכון שנתי לגבי מצבו הרפואי של ראש הממשלה הוא נוהל בלבד, שאינו מחויב בחוק כמו במדינות אחרות. לפי "נוהל טיפול רפואי בראש ממשלה" שפרסמה לשכת ראש הממשלה ב-2010, ישנה התייחסות לחשיפת התיק הרפואי לציבור. לפי הנוהל שמופיע באתר של התנועה לחופש מידע, "יפורסם דוח שנתי ביחס למצבו הרפואי של ראש הממשלה. הדוח השנתי יחובר על ידי ראש הצוות הרפואי ובו תפורט כשירותו של ראש הממשלה מבחינה בריאותית. היקפו של הדוח יקבע על ידי ראש הצוות הרפואי יחד עם לשכת ראש הממשלה וצוות הלשכה המשפטית של ראש הממשלה".
בחודש שעבר עבר החוק הראשון של המהפכה השיפוטית – חוק הנבצרות. לפי החוק, הוצאה לנבצרות תיעשה רק במקרה שבו ראש הממשלה יודיע בעצמו שאיננו מסוגל פיזית או נפשית למלא את תפקידו או במקרה שבו 75 אחוז מחברי הממשלה יבקשו להוציא את ראש הממשלה לנבצרות בניגוד לרצונו.
איך ידעו חברי הממשלה האם אכן ראש הממשלה לא מסוגל מבחינה פיזית למלא את תפקידו אם הדוחות הרפואיים שלו לא חשופים לציבור? ובכן, הם לא יידעו אלא אם נתניהו או מי מטעמו יחליטו לשתף אותם בכך.
הבדיקה הסתיימה
מידיעות שפורסמו בכלי התקשורת עולה כי בינואר האחרון עבר נתניהו בדיקת קולונוסקופיה שהוגדרה "שגרתית". לאחר הבדיקה מסרה לשכתו כי: "בבדיקה נמצאו שני פוליפים קטנים, בעלי מראה שפיר, שהוסרו בשלמותם במהלך הבדיקה. הבדיקה הסתיימה. בריאותו של ראש הממשלה מצוינת, והוא חזר לפעילות מלאה". דיווח נוסף על הבדיקה לא נמסר בהמשך.
שלושה חודשים לפני כן, ביום כיפור, הגיע נתניהו לבית חולים שערי צדק לאחר שחש כאבים בחזה. בפרסומים שיצאו לאחר מכן נמסר כי נתניהו ביצע בבית החולים סדרת בדיקות "שיצאו כולן תקינות כבר בערב, אבל לאחר התייעצות הוחלט שיישאר להשגחה למשך הלילה. הוא היה במחלקת טיפול נמרץ ועבר בדיקת CT בבוקר", כך נכתב בכלכליסט.
גם באוקטובר 2017 וגם בדצמבר 2015 עבר נתניהו בדיקות קולונוסקופיה. ב-2017 נמסר כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר הבוקר בהצלחה בדיקה שגרתית במערכת העיכול, בבית החולים שערי צדק בירושלים. בבדיקה הוסרו בהצלחה 2 פוליפים קטנים".
באותה הודעה צוטט ד"ר צבי הרמן ברקוביץ', רופאו האישי של נתניהו. אז הוא ציין כי "לפני מספר חודשים הוסרה בהצלחה אבן משלפוחית השתן. רה"מ נתניהו נמצא במעקב אורולוגי. בדיקות מעבדה כלליות שבוצעו בתקופה האחרונה היו תקינות לחלוטין. לחץ הדם תקין. ראש הממשלה עבר בהצלחה בירור לב ריאות ובדיקת עיניים. יש לציין שראש הממשלה נתניהו ממשיך להיות במעקב של רופא אף-אוזן-גרון עקב היצרות מעת לעת של מערת האף השמאלית".
במרץ 2018 הגיע נתניהו להדסה עין כרם בשל חום גבוה ושיעול. "הבדיקות מעידות על מחלה ויראלית קלה של דרכי הנשימה העליונות. הרופאים המליצו לרה"מ על מנוחה וטיפול תרופתי", נאמר אז.
בנובמבר 2018 נמסר עדכון נוסף: "ראש הממשלה נתניהו עבר הבוקר בהצלחה בדיקה שגרתית במערכת העיכול, בבית החולים שערי צדק בירושלים. הבדיקה יצאה תקינה. בריאותו של ראש הממשלה מצוינת והוא חזר לפעילות מלאה".
ב-2020, כשפנינו לראשונה ללשכת ראש הממשלה בשאלה מדוע לא פורסמו הדוחות הרפואיים על מצבו של נתניהו, השיבה הלשכה שבקרוב יצא עדכון שנתי, כנהוג לקראת סוף השנה. אלא שמאז חלפו כשנתיים וחצי והדוחות כאמור לא נחשפו לציבור.
היכרות ואישורי מחלה
מלבד היותו הרופא האישי של ראש הממשלה, ד"ר צבי הרמן ברקוביץ' נחשב לחברם הקרוב של הזוג נתניהו, ואף מונה להיות קונסול הכבוד של רומניה בישראל, תפקיד שמילא עד 2022.
בדצמבר האחרון פורסם ב"העין השביעית" כי דנה כשדי, התובעת דיבה את יאיר נתניהו, מבקשת מבית המשפט לחקור אותו ואת ד"ר ברקוביץ' בחשד להצגת אישורי מחלה מזויפים על מנת להתחמק מנוכחות בדיונים.
ב-2017 דווח כי "משרד ראש הממשלה חידש את ההתקשרות עם רופאו האישי של נתניהו לתקופה של ארבע שנים החל מ-1 באוקטובר 2017. עבור תפקיד זה הוא משתכר סכום של 2,000 שקל בחודש".
בפרוטוקול של התקשרויות משרד ראש הממשלה נכתב כי ברקוביץ' הוא "רופא מנוסה ובכיר בעל רקע וניסיון בבית חולים ובעל קליניקה פרטית והוא מועדף על ידי ראש הממשלה לאור ההיכרות ויחסי האמון השוררים ביניהם". בראיון לרדיו 103, אמר ברקוביץ', שלא ביקש מעבר לכך. "אני חושב שזהו תפקיד של כבוד".
עד כמה יחסי האמון והכבוד הללו קרובים? בנובמבר 2019 זעם נתניהו, בתגובה לחשיפת אולפן שישי, כי רופאו האישי אפילו לא זומן לתת עדות שתברר האם אכן אמר לשאול אלוביץ', שנתניהו "מתאבד בשבילו" במסגרת חקירות תיק 4,000.