“כפי שהבטחתי מפת התרבות בישראל לא תישאר גשר צר מאוד", התפייטה שרת התרבות מירי רגב במאי 2018, בזמן שהשיקה את המכרז להקמת 16 מוסדות תרבות חדשים בפריפריה, כחלק מהתוכנית של המשרד בראשותה להקים עוגני תרבות באזורים שבהם אין פעילות תרבותית יוצרת.
לצורך מימון התוכנית, הבטיחה, יקצה המשרד 24 מיליון שקל והוסיפה: "לכולם מגיע ליצור ולצרוך תרבות ליד הבית. ב-2021 מפת התרבות של ישראל תראה עוצמתית ושוויונית יותר מאי פעם".
אלא שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. השבוע קיבלו הרשויות המקומיות שהשתתפו במכרז מכתב הודעה על ביטולו. מהמכתב שהגיע לידי המקום הכי חם עולה כי הסיבה לכך היא תקציבית: "בהיעדר תקציב מאושר ל-2020, שלח החשב הכללי במשרד האוצר מכתב הנחייה לכללי משרדי הממשלה, אשר דורש מהם להימנע, ככל הניתן לאשר התקשרויות חדשות, אשר צפויות לגרום להוצאה במזומן בשנת 2020 (למעט במקרים של התקשרות דחופה וחיונית). המכרז שבנדון נכנס לגדר הוראה זו".
עוד הוסיפה מנהלת תחום מכרזים של משרד התרבות והספורט החתומה על המכתב כי: "בהעדר ודאות תקציבית לשנת 2020 (בשל אי אישור תקציב המדינה) ובהינתן העובדה כי פרויקט עוגני תרבות הינו פרויקט אשר תוכנן להתבצע כיוזמה רב שנתית של שלוש שנים, חוסר הוודאות בנוגע לתקצוב הפרויקט ב-2020 ובשנים הבאות, מהווה מכשלה ממשית לאישורו. משרד התרבות והספורט סבור כי אין מקום להתחיל בביצוע לפועל של פרויקט בהיקף משמעותי ניכר – 9 מיליון שקל לשנה – במצב של חוסר ודאות תקציבית".
"זו שערוריה גדולה", אומר א', מאחת הרשויות המקומיות שקיבלו את המכתב. "היה יכול להיות אצלנו מקום לאנשי תרבות שהיו מוצאים פה בית. אין לנו הרבה פעילויות ממוסדות ואין לנו את היכולת הפיננסית לעשות דברים כאלה. הפרויקט הזה היה יכול להיות מקור מתאים שדרכו יכולנו לטפח ולעזור לאנשי תרבות, שיביאו את העבודה שלהם לכל הקהילה המקומית".
א' כמו חלק מהרשויות המקומיות הוציא כסף כדי להשתתף במכרז. "שכרתי מישהו שיכתוב את המכרז, הכנו מקום מתאים לטובת הפעילות העתידית, השקענו הרבה שעות עבודה והרבה כסף", הוא מסביר.
"התרבות גוועת והאלימות גואה"
המכרז הפומבי היה מיועד ליישובים מהאשכולות 1-6 במדד הכלכלי חברתי של הלמ"ס ובמועצות אזוריות שבהן לפחות יישוב אחד הכלול באזור עדיפות לאומית. "לא יכול להיות שמשרד עושה מכרז בלי שהוא מפנה אליו מראש את התקציב המיועד", אומר הבכיר ומעלה תהייה: "יכול להיות שהרשויות שהגיעו לקו הסיום של המכרז לא מוצאות חן בעיני מקבלי ההחלטות?
"הבנו את הנימוק לביטול המכרז: התקציב הוא תוספתי ויש קיצוצים לרוחב", אומר ש', מאחת העיריות שקיבלו את המכתב. "אבל הסיבה היא גדולה יותר – חוסר תרבות משוועת בפריפריה. זו ההתייחסות ברמה הלאומית לתרבות בפריפריה. הם מעדיפים להקצות עוד כסף לבחירות ובינתיים התרבות גוועת והאלימות גואה".
"לא יכול להיות שמשרד עושה מכרז בלי שהוא מפנה אליו מראש את התקציב המיועד"
לדברי ש' כבר אחרי סבב הבחירות הראשון הגיעו לאוזניהם שמועות על כך שהמרכז יבוטל. "פנינו אליהם, שאלנו, אבל לא קיבלנו תשובות עד שהגיע אלינו המכתב", הוא אומר. "זה עוד סממן לחוסר המקצועיות וחוסר ההתייחסות לתרבות בפריפריה".
גם א' וגם נ', שעובד ברשות מקומית אחרת מצביעים על הביטול של עוגני התרבות כעל נקודה אחת בתוך שורה של קיצוצים שמלווים אותם בשנה האחרונה. "במקום לחוות ב-2019 עושר תרבותי גדול של יצירה והפקה בפריפריה – אנחנו מתמודדים עם קיצוצים. לא רק של עוגן תרבות, גם הפרויקטים הרגילים קוצצו בחצי".
"הרעיון של עוגני תרבות היה יפה, היתה בו בשורה לשינוי", אומר נ'. "אבל זה רק צעד אחד, ולא מה שהיה משנה לגמרי את פניה של התרבות במדינה – תקנות סל"ע היו בשורה אמיתית לרשויות, אבל נראה שגם בזה עומדת להיות פגיעה".
ב-2016 אישר משרד התרבות את תקנת סל התרבות העירוני (סל"ע) שבאמצעותו תיקצב המשרד את הרשויות באופן ישיר על פסטיבלים ויוזמות תרבותיות אחרות. "לאור התקנה הזו עשינו מיזמים שיכולים להיות משמעותיים להמשך פיתוח התרבות אצלנו", מסביר נ'. "אבל עכשיו קיבלנו מכתב שאת הכסף של סל"ע ל-2019 נקבל – אם בכלל נקבל – רק בסוף 2020, וזה אחרי שכבר קיבלנו אישור על האירועים, ביצענו אותם והוצאנו כסף. גם פרויקטים אחרים שעשינו קוצצו בסכומים של עד 50 אחוז. עכשיו אנחנו – ובעצם כל הרשויות בפריפריה – נמצאות במצב של חוסר וודאות גדול, ולא יודעים איך תראה הפעילות שלנו בשנה הבאה. המצב קשה ובשורה התחתונה מי שנפגע אלה קודם כל החלשים".
"זו ההתייחסות ברמה הלאומית לתרבות בפריפריה. הם מעדיפים להקצות עוד כסף לבחירות ובינתיים התרבות גוועת והאלימות גואה"
א' מפנה אותנו לשורה האחרונה במכתב ששלח משרד התרבות בנוגע לביטול הפרויקט: "לא מדובר בהתקשרות חיונית שהיעדר אישורה עלול לגרום לנזק של ממש". "המשרד סותר את עצמו", הוא אומר. "השרה אמרה שהיא רוצה לתת תקציב למקומות שלא קיבלו, לצמצם פערים וחסמים ולהעלות את איכות החיים לתושבים – זה לא חיוני?"
תגובת משרד התרבות: "ממשרד התרבות והספורט נמסר כי נוכח העדר תקציב מדינה מאושר ל-2020, ולאור הנחיית החשב הכללי באוצר להימנע מהתקשרויות חדשות, החליטה ועדת המכרזים המשרדית כי במצב של חוסר ודאות תקציבית לא ניתן להתחיל בביצוע לפועל של הפרויקט להקמת עוגני תרבות חדשים ברחבי הארץ, שהוגדר מלכתחילה כיוזמה רב שנתית (לאורך 3 שנים). לאור ההחלטות התקציביות שיתקבלו על ידי הממשלה והכנסת ב-2020, המשרד יבחן מחדש את הסוגיה".
עוד נמסר כי המשרד "מחויב למדיניות לשינוי מפת התרבות, כשהקמת העוגנים היא נדבך אחד נוסף מתוכה. המדיניות שהמשרד קידם במהלך ארבע השנים האחרונות הובילה להגדלת התקציבים ולהקמת מוסדות רבים חדשים מהפריפריה, הנתמכים על ידי המשרד לראשונה".
שיחה על זה post