חודש אחרי שגמלאי אגד הגישו תביעה נגד חברת נצבא בטענה לשחיתות חמורה במכירת אגד לחברת הנדל"ן – הוגשה תביעה נגד חברה אחרת שנמצאת בבעלות קובי מימון, פוליגון נדל"ן בע"מ. התובעים, בעלי מניות מיעוט בחברה, דורשים מינוי על פי חוק של שני דירקטורים חיצוניים לחברה, אשר ימנעו "הפרות דין ובזיזת נכסיה של החברה". ביום שלישי הקרוב אמורה החברה למסור את תשובותיה בבית המשפט.
מימון, טייקון השולט בחברות גז ונדל"ן, מקורב ומקושר מאד במשק ובשלטון, הסתיר במשך שנים את הקשר שלו לעסקים שבבעלותו. פוליגון היתה החברה היחידה שבה החזיק מניות באופן אישי ונשא בתפקיד יושב ראש הדירקטוריון באופן פעיל.
התביעות האחרונות מאפשרות לשפוך אור על חלק מהדרכים שבהן פועלות החברות שבבעלותו ואלו שנטען שהן בבעלותו.
התובעים, אהרון כהן, בעל מניות מיעוט בחברה (משקיע קטן מן הציבור, כהגדרתו) וחברת "כוכבית המודעות" מגולל באמצעות עורך דינו גולן קאשי כיצד ניסה להביא את המידע על אותן "הפרות דין ובזיזת נכסי החברה" לכאורה בפני הדירקטורים החיצוניים של החברה רואה חשבון חן שרייבר (כיום נשיא לשכת רואי החשבון בישראל והבעלים של המרכז הארצי להכשרת דירקטורים) ומיכל גור (כיום מנכ"לית חברת אלמוגים) על מנת שאלו יפעלו בעניין, אולם לטענתו, הם "בחרו להתפטר מתפקידם ולא למלא את חובות הזהירות והנאמנות שלהם כלפי החברה". (התגובות של שרייבר וגור מופיעות בסוף הכתבה).
לפי כתב התביעה, מזה שנה וארבעה חודשים החברה לא מקיימת את הוראות חוק החברות, המחייבות כי בחברה ציבורית ימונו שני דירקטורים חיצוניים (דח"צים) לפחות. העדר הדח"צים אינו מאפשר קיום על פי חוק של גופי פיקוח, בהם ועדת ביקורת וועדה לבחינת הדוחות הכספיים. כיום דירקטוריון החברה כולל חמישה חברים, מהם שלושה ממשפחתו של מימון (אחותו ושני בניו).
כהן טוען כי בעלת השליטה – The Gate Sattelment מגילברטר, אשר הנאמן שלה היא חברה בשליטתו של קובי מימון – התנגדה באופן שרירותי וללא נימוק לכל דירקטור חיצוני שהציעו בעלי המניות. "מדובר בנסיבות שהן קרקע פורה לשימוש לרעה בנכסי החברה ולניהול בלתי תקין, שלא לומר תרמית וגזילת נכסי החברה", נכתב בכתב התביעה. "הדברים מקבלים משנה תוקף בנסיבות בהן יש ראיות לשימוש לרעה בנכסי החברה".
שימוש ששווה מיליונים?
פוליגון עוסקת בתחום הנדל"ן המניב, בין היתר בפיתוח והשכרה של נכסי נדל"ן שנמצאים ברשותה. שניים מהנכסים האלו – מחסני ענק בסגולה ובירקונים המשתרעים כל אחד על שטח של כ-20 דונם – נמצאים במרכז כתב התביעה.
בדוחות הכספיים של החברה מ-2008 ועד 2020 לא פורטו הכנסות שהתקבלו מהשכרת המחסנים הללו. אולם, כפי שטוען כהן בכתב התביעה, קובי מימון אפשר לחברות שנמצאות בשליטתו לעשות שימוש במחסנים ולאחסן בהם ציוד רב מבלי לשלם בעבור האחסנה.
לכתב התביעה צורפה, למשל, הודעת מייל שבה מבקש מנהל התפעול של נצבא החזקות מהמנהל הכללי של חברת פוליגון, להעביר ציוד מהמחסן בסגולה לארכיון של נצבא. הודעת מייל אחרת עוסקת בצורך לשדרג את קו הטלפון במקום כדי לשדרג את האבטחה. "ולא סתם אבטחה", נכתב בכתב התביעה. "מדובר באבטחה שלא היתה מביישת את הכוחות הכי מיוחדים".
לכתב התביעה מצורפת גם דרישת ארנונה של עיריית פתח תקווה על סך 1.3 מיליון שקל עבור שימוש במחסנים בסגולה כשטח מסחרי בין השנים 2016-2020. פוליגון רשמה את ההוצאה הזו בדוחותיה הכספיים. כלומר, שילמה מבלי לטעון נגד העירייה. לטענת עורך הדין הדבר מעיד כי אין לה טענות הגנה בעניין זה. ולמעשה בחברה נעשה שימוש בנכסיה ללא קבלת תמורה עבור האחסנה.
עוד צורף לכתב התביעה פענוח של תצלומי אוויר שנערכו כל שנה בין השנים 2010-2019. לדברי המפענח, על פי התצלומים אפשר לראות שבמחסנים קיים ציוד, בין היתר כלי רכב, ציוד הנדסי, מכולות ועוד.
בנובמבר 2021 פנה כהן לחברה בבקשה לגילוי ועיון במסמכים, בטענה כי נעשה שימוש במחסנים וזאת לצורך בחינת הגשת בקשה לאישור תביעת נגזרת. החברה סירבה לבקשתו וטענה כי בדקה את הדברים אך לא היו דברים מעולם.
"ניר הוא ילד מחונן"
עם הון בשווי 1.1 מיליארד דולר, מימון הוא אחד המילארדרים המסקרנים. הוא ידוע כמי שעובד בחשאיות, לא מתראיין, חבר קרוב של שר האוצר לשעבר משה כחלון (שהתפטר היום מתפקידו כיו"ר יונט קרדיט). במשך שנים כיהן בתפקידים לא רשמיים בתחומי הגז והנדל"ן והיתה מיוחסת לו השליטה בחברת ההחזקות "אקויטל", שכוללת בין היתר את ישראמקו; מאגר הגז תמר; חברת נצבא שמחזיקה בתחנות מרכזיות רבות בארץ, בהן התחנה המרכזית בתל אביב ומתחם כיכר אתרים; מתחם איירפורט סיטי ועוד.
ב-2010 עזב מימון את ישראל ועבר להתגורר עם בת זוגו בגילברטר, שם הקים את חברת The Gate Sattelment ששולטת בפוליגון. באותה שנה נפתחה חקירה ברשות המסים נגד מימון. ב-2018 הפך מימון לבעל עניין בחברת אקויטיל. מקורביו אמרו אז לגלובס כי הדבר לא ישפיע על חקירת רשות המסים משום שהוא "תושב חוץ שאינו מחויב במס בישראל".
באוגוסט 2020 התבקשה ועדת התגמול של החברה לשלם למימון כיושב ראש החברה שכר של 10 אלפים שקל בחודש. "אני עובד בצורה פעילה", הוא אמר בישיבת הדירקטוריון בתשובה לשאלה למה לשלם לו שכר דווקא עכשיו. "אני מעורב בחוזים, בשיווק, בכל סכום שיוצא מהחברה, אני מומחה בתפעול שוטף", ענה מימון. "קובי מעורב בכל מה שקורה בחברה", אמר גם המנכ"ל ניר שוחט באותה ישיבה. "החל מאישור הזמנות, תשלומים וכיוצא בזה, שום תשלום לא יוצא ללא אישור של קובי". ועדת התגמול החליטה לאשר את הסכום המבוקש.
כעבור חודש, החליטו בעלי המניות לא לאשר את כתב ההתחייבות לשיפוי לניר מימון, בנו של קובי מימון, שמכהן כדירקטור בחברה ובעל מניות בה. בפרוטוקול הישיבה עונה קובי מימון לטענה על כך שנצב"א אחסנה ציוד במחסנים של פוליגון: "חסר לנצבא שטחים לאחסון שהיא צריכה אותנו?" לגבי ההחלטה לא לאשר את השיפוי לבנו, אמר:
"לא יכול להיות שמארק צוקרברג הקים את פייסבוק ומנהל אותה בגיל 21, לא יכול להיות שאלכסנדר מוקדון כבש חצי עולם בגיל 21 – והבן שלי, שהוא ילד מחונן לכל הדעות, לא ראוי להיות דירקטור".
הבן ניר מימון, כיכב בהקלטה שהתפרסמה ב-2018 ובה הוא נשמע יחד עם חבריו יאיר נתניהו, כשהם עושים דרכם ממועדון חשפנות ומדברים בגסות על בחורות. בהקלטה נשמע נתניהו כשהוא אומר למימון: "אבא שלי סידר לך עכשיו 20 מיליארד דולר. אתה לא יכול לפרגן לי ב400 שקל?", כשהוא מתייחס למתווה הגז.
באותה ישיבת בעלי מניות מאוגוסט 2020 התייחס קובי מימון, התייחסות נדירה, גם לאסטרטגיה הניהולית שלו: "אני שמרני לכל אורך דרכי והבאתי תוצאות. ניהלתי את כל קבוצת אקויטל והבאתי אותה בצורה שמרנית כי אם הייתי הולך בדרכם של תשובה ואחרים ומשקיע בכל מיני השקעות כאלה ואחרות ומותח את עצמי עד הסוף באשראים – הייתי גומר כמוהם.
"אני מכתיב את האסטרטגיה. אני לא צריך לרוץ ולעשות עסקים בכוח. זה שעושים באזז בתקשורת זה לא מה שמפתח את החברה. בסוף הדרך זו שורה תחתונה, לא דיבורים. לא שמעת אותי בתקשורת מדבר עם שום עיתונאי אבל הבאתי שורה תחתונה בניגוד לכאלה שדיברו בתקשורת ועשו רעש ועשו עסקים שהם שום דבר".
מפוליגון נמסר בתגובה: "מר אהרון כהן פועל מזה כשנה וחצי כדי למנוע מבעלי המניות מהציבור כהונת דירקטורים חיצוניים בחברת פוליגון, על מנת לפגוע בהם ובפעילות החברה. הוא הגיש תביעה רצופת כזבים לבית המשפט, בה הסתיר מבית המשפט כי הוא זה שפעל כדי להביא לסיום כהונתו של הדירקטור החיצוני שכיהן בחברה, והוא זה שסיכל את בחירתם כדירקטורים חיצוניים של מועמדים שהוצעו על ידי גורם אובייקטיבי בלתי תלוי ונקי כפיים – יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר. זאת עשה אהרון כהן במטרה לפגוע בחברה ובבעלי מניותיה מן הציבור, ועל אף שחוק החברות מחייב שמינוי דירקטור חיצוני לראשונה יקבל את אישורו של בעל השליטה.
הצגתו כמי שמגן על בעלי מניות המיעוט מעוררת גיחוך, והנכם מופנים לת"צ 18602-04-20 אהרון כהן נ' Centaurus Investments Limited (נבו 31.01.2021), שבו התיימר לייצג את כלל בעלי המניות מהציבור, ובפועל דאג רק לעצמו (ולכיסו). יתר הטענות שהוצגו בפנייתכם הקצרה חסרות יסוד אף הן. החברה השיבה לפנייתו של מר אהרון כהן בעניין השימוש במחסנים והצגתו כדין בדוחות הכספיים של החברה, והנכם מופנים לתשובתה".
יצויין כי ביקשנו מהחברה את המסמכים המוכיחים את טענותיהם נגד כהן ואת התשובה לפנייתו בנוגע לשימוש במחסנים ולא נעננו.
תגובת רשות המסים: "איננו נוהגים להתייחס לחקירות".
חן שרייבר מסר בתגובה: "אני בוחר לא להתייחס".
מיכל גור מסרה בשיחה עמה: "כשהגיע אלינו המידע על השימוש במחסנים פנינו למנכ"ל ניר שוחט וביקשנו את בדיקתו. למיטב זכרוני הוא אמר שהמחסן חסר ערך מבחינתם. אמרנו לו שעל אף שאתה אומר שאין שם דבר, אנו מבקשים שהוא ינוקה ויפונה מכל דבר למען הנראות. כדי שלא תהיה לזות שפתיים. התפטרתי מתפקידי כדירקטורית משום שבעלי השליטה בחברה שאותה אני ממנכ"לת ביקשו שאצמצם את העבודה שלי בדירקטורים אחרים. כיום אני בדירקטוריון אחד מתוך ארבעה שבהם הייתי".
פנינו מספר פעמים לרשות לניירות ערך לקבל את תגובתה, אך זו טרם התקבלה.
שיחה על זה post