החברה להגנת הטבע הגישה לאחרונה בג"ץ נגד עיריית נתניה, ארגון מכבי העולמי ונגד שרת המשפטים, בדרישה לבטל את קיום אירועי המכביה בחוף פולג בעיר. במקביל, הוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בלוד עתירה מנהלית של חבר המועצה רני אלוש יחד עם תושבי העיר הרצל קרן ודוד סלמה, לגבי ההיתר שניתן לחניות ולכביש במסגרת תכנית לפיתוח המלונות בחוף.
אמנם העתירה לא הזכירה את הבג"ץ, אבל אנחנו נראה כאן כי קיים קשר ישיר בין תוכנית הפיתוח לקיום המכביה.
הארגונים הירוקים ותושבי העיר חוששים כי קיום המכבייה יוביל לפגיעה קשה בחוף, וכי ההיתרים המיוחדים למכביה נועדו ליצור עובדות בשטח, כדי לאפשר בהמשך בנייה על החוף, האיזור היקר ביותר בעיר.
יריית הפתיחה של אירועי המכביה אמורה להישמע בעוד ארבעה חודשים. במשך שבועיים ביולי יתקיימו אירועי הספורט של העם היהודי בירושלים, בחיפה ובנתניה. הכשרת השטח בפולג תעשה במרחק של 30 עד 100 מטרים בלבד מקו החוף. שדרוג של המתחם יעלה, לפי העירייה, כ-4.3 מיליון שקל והוא יכלול בנייה של טריבונות, קיר טיפוס, מתקני ספורט ועוד.
על פי חוות הדעת של ארגון גג של שוחרי איכות החיים והסביבה (המאגדים ארגונים כמו צלול, אדם טבע ודין, מגמה ירוקה ואחרים), הבנייה הזו עלולה לגרום להרס של המסדרון האקולוגי שמחבר בין שמורת נחל פולג לשמורת האירוסים ולפגוע בבעלי החיים הנמצאים בו. הפרויקט אמנם מוצג כזמני, אלא שלטענת ארגוני הסביבה, עבודות הפיתוח שיעשו באמצעות כלים כבדים יגרמו לפגיעה בלתי הפיכה.
הבנייה עלולה לגרום להרס המסדרון האקולוגי שמחבר בין שמורת נחל פולג לשמורת האירוסים ולפגוע בבעלי החיים הנמצאים בו. הפרויקט מוצג כזמני אולם לפי הארגונים, עבודות הפיתוח באמצעות כלים כבדים יגרמו לפגיעה בלתי הפיכה
"כל זאת נעשה תוך שימוש בסעיף דורסני בחוק התכנון והבנייה, בסביבה רגישה ביותר, על אף שניתן היה לקיים את אירועי המכביה במקומות אשר מיועדים לאירועי ספורט… לרבות בעיר נתניה עצמה", כתבו ארגוני הסביבה במכתב ששלחו למועצה הארצית לתכנון ובנייה, והוסיפו: "מדובר לנזק אדיר לחוף הים, שהציבור, ואנו, כחלק ממנו, לא נהיה מוכנים לקבל".
בימים אלו מתקיימת בחוף סירונית בנתניה אליפות העולם בגלישת גלים, בחסויות של של קבלנים בעלי אינטרסים בוועדת התכנון: דגלים של "תשובה התחדשות עירונית" מתנוססים כעת בשטח לצד בעלי חסות נוספים כמו בריגה ו"מכבי תנועה עולמית", המארגנים את משחקי המכביה. "המשחקים יכלו להתקיים כאן", אומרים תושבי העיר. "הנה, הכל כבר מוכן".
מיתוג ושיווק בזול
בישיבת מועצת העיר שהתקיימה בחודש דצמבר, הבהירו חברי המועצה מדוע בחרו להשקיע מיליונים באירוע הספורט. "זה מיתוג ושיווק תיירותי הכי זול שיכול להיות", אמר אפרים בולמש, המשנה לראש העיר. "עצם ההימצאות של המכביה בנתניה זה שיווק תיירותי ממעלה ראשונה ומיתוג חשוב של העיר, ואני חושב שבהחלט קיבלה פה ראש העיר החלטה מאד מאד נכונה, שהלכה לקראתם והתעקשה שהכל יהיה פה".
בולמש לא מספר מי האנשים והחברות שמרים פיירברג, ראש העיר, "הלכה לקראתם", אבל עכשיו מתברר מי ירוויחו מקיום המכביה בחוף פולג: יצחק תשובה, שעתיד לבנות מלון בחוף, וכמוהו יעקב בריגה, י.ח דמרי ושאר הקבלנים שבונים רבי קומות בשכונת עיר ימים הסמוכה. חלק גדול מרוכשי הדירות המיועדים הם יהודים מהתפוצות, ועבורם הם יקבלו כעת שיווק ממוקד ללא תשלום, מתנת העירייה.
ולא רק זאת, באמצעות המכביה נראה שהעירייה מכשירה את אחד המכשולים שהציבה הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הולחו"ף) לקראת יישום תוכנית המלונות בחוף.
עוד בסוף שנות ה-90 נתנה עיריית נתניה אור ירוק לבנייה בקו החוף. ב-1997 הגיש חבר המועצה דאז הרצל קרן עתירה לבית המשפט בדרישה לבטל את תוכניות הבנייה בחוף פולג בשל הפגיעה הסביבתית הצפויה בו. לעתירתו צורפה טענה כי אחוזי הבנייה של התוכנית זויפו, כך שהתוספו עוד 100 אלף מ"ר לזכויות הבנייה בעיר ימים. העליון קיבל את העתירה וקרן חתם ב-2003 על הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין, עם היזמים ועם וועדת התכנון של העירייה, שבמסגרתו הם היו אמורים לערוך תוכנית בנייה חדשה, בין היתר בכל החלק המערבי של החוף.
אלא שב-2019 אישרה ועדת המשנה לתכנון ובנייה של עיריית נתניה את תוכנית הבינוי של המלונות בחוף פולג כאי בודד בתוך השטח לתכנון מחדש, בלי להתייחס להסכם הפשרה.
אחת החברות שמופיעות בערר על אישור תכנית עיר ימים שלאחר הסכם הפשרה, היא דנקנר השקעות בע"מ, בעלת קרקעות במתחם. עורכת הדין של החברה הייתה ברידג'יט תשובה, שהיתה אז נשואה ליוסי, אחיו של יצחק תשובה. חברת דלק נדל"ן בבעלות יצחק תשובה רכשה ב-2004 את החברה ושינתה את שמה לאלעד מגורים.
במאי 2016 זכתה אלעד ישראל מגורים במכרז לבניית 760 חדרי מלון על 48 אלף מ"ר, ושילמה עבור הקרקע והוצאות פיתוח 62 מיליון שקל. כעבור ארבע שנים נמכרה אלעד מגורים לקרן השקעות JTLV, פרט לשני פרוייקטים שאותם בחר תשובה להשאיר אצלו – בניין המגורים בשכונת בבלי בתל אביב ובית המלון בנתניה.
החברה שפועלת לבניית המלון נקראת "אלעד ישראל מגורים בע"מ". בערר שהגישה החברה למועצה הארצית לתכנון ובנייה, הם ביקשו שהתכניות לפיתוח חוף פולג יערכו במקביל למימוש הזכויות שלהם בשטח. במרץ 2020 המועצה הארצית לתכנון ובנייה קיבלה את הערר בחלקו וקבעה כי השלב הראשון לתוכנית יהיה "פיתוח כביש היקפי ומתן מענה חנייה מספק לבאי החוף".
העירייה הזדרזה להוציא היתר בנייה לשלב הראשון והעבודות כבר יצאו לדרך. אלא שלפי העתירה שהגישו אלוש, קרן וסלמה נטען שמדובר ב"מחטף לא חוקי". "היתר הבנייה שניתן (על ידי העירייה – ג.ה) לעבודות מנוגד לדין היות ושטח המתחם מיועד לתכנון חדש, וטרם אושרה תכנית מפורטת לשטח… ההחלטה להוציא את היתרי בנייה בוועדת הרישוי לא הייתה סבירה מבלי שניתנה זכות התנגדות לציבור ומבלי שהתקבלה עמדת הארגונים הסביבתיים ורשות הניקוז".
"מיזם בעל חשיבות לאומית"
וכאן נכנסת לסיפור המכביה: אירוח של עשרות אלפי משתתפים וצופים דורש להכין את השטח לבאים בכלי רכב. "החניה הקיימת בחוף פולג לא תוכל להכיל את כמות המכוניות הצפויות להגיע לחוף", אמרה סגנית ראש העיר טלי מולנר בישיבה שהתקיימה בדצמבר האחרון. "החברה לפיתוח ותיירות נתניה כרגע נמצאת בשלבי מכרז לביצוע עבודות החניונים שנמצאים באזור חוף פולג. כך שגם נושא החניה הוא נושא שייפתר עד אז", הרגיע אבי סלמה.
ב-26 בדצמבר חתמה שרת הפנים איילת שקד על צו הפוטר את העירייה מהצורך לקבלת היתר בנייה למבנים על קו החוף, לאחר שעיריית נתניה פנתה לשקד בבקשה לפטור אותה באמצעות הפעלת סמכותה לפי סעיף 266 ה' לחוק התכנון והבנייה. הסעיף מעניק אישור לשר הפנים לקבוע "במקרים חריגים, כי קיים מיזם בעל חשיבות ודחיפות לאומית שלשם הקמתו נדרשים עבודות או שימושים זמנים שאם ביצועם יותנה באישורה של תכנית או קיומו של היתר לא יהיה ניתן לממש את המיזם במועד הדרוש".
במועצה הארצית לתכנון ובנייה שדנה באישור של שקד, אמר מהנדס העיר ארז טל, בהתייחס לסוגיית החנייה שעלתה: "בשבועות הקרובים נבצע את שלב א' שכולל בעצם את הדרך ההיקפית ואת אזורי החניה. אני לא בטוח שהדברים האלה יהיו מוכנים עד אז". הוא רק לא אמר להם שהחנייה והדרך ההיקפית נעשו בהיתר שניתן שלא כדין, במחטף שנגדו עתרו התושבים.
מנכ"ל המכביה רואי הסינג כנראה לא היה מודע לדברים: "חניית הקהל הינה חלק מהליך הרישוי וההפקה כמו גם תנאי הרישוי יביאו זאת בחשבון, אף על פי כן יובהר כי לא יוקמו/יוכשרו מגרשי חנייה חלופיים בשטחים לא מופרים, זו גם עמדתנו הברורה והחד משמעית", כתב למועצה הארצית לפני הדיון.
מתוך המכתב ששלחו ארגוני הסביבה למועצה הארצית לתכנון ובנייה: "השימוש בסעיף 266ה' נעשה על מנת לעקוף את הליכי ועקרונות התכנון – הן עקיפת הצורך בהכנת תכנית והן עקיפת הצורך בהוצאת היתרי בנייה, ואגב כך, עקיפת שיתוף הציבור בהליך התנגדויות סדור, דווקא במרחב שהינו כה חשוב לציבור. מדובר במחטף בלתי מתקבל על הדעת". לפי חבר מועצת העיר נתניה, רני אלוש, "קיים חשש שהצו הזה משמש כעלה תאנה לקידום מהלכים תכנוניים שלא אושרו סטטוטורית".
ארגוני סביבה: "השימוש בסעיף נעשה על מנת לעקוף את הליכי ועקרונות התכנון. מדובר במחטף בלתי מתקבל על הדעת"
בנוסף לצו השנוי במחלוקת, חתמה שקד בחודש האחרון על צו לצירופה של חבצלת השרון לתחום שיפוטה של נתניה. מדובר ב-570 דונם שיעברו מהמועצה האזורית עמק חפר אל שטחה של נתניה. הצו ניתן לאחר "מאבק לא קל", כפי שציינה פיירברג. ישובי עמק חפר הודיעו כי הם מתכננים לצאת למאבק משפטי נגד ההחלטה, שפוגעת לדבריהם בסביבה.
נראה כי לשקד יש פינה חמה בלב לנתניה, בין היתר בזכות חיים ג'אן, סמנכ"ל מפלגת ימינה, ועד לאחרונה יו"ר סניף נתניה של המפלגה. ג'אן, לשעבר איש הליכוד, מקורב לפיירברג ולבנה, הצליח להביא את שקד לעיר מספר פעמים.
מלשכת שרת הפנים נמסר בתגובה לטענות: ״אירוע המכביה הוא אירוע בעל חשיבות בינלאומית ולאומית כאחד והפעילות הספורטיבית של המשתתפים נדרשת בחלקה הגדול לחול ים. השרה חתמה על הצו להקמת המבנים הזמניים לאירוע. הכנו לוותה על ידי אקולוג מומחה ובהתאם להנחיות רשות הטבע והגנים שהתקבלו והוטמעו. ההנחיות מתייחסות לאופן התאורה וגידור האתר, אשר יאפשרו את המשך ההטלות של צבות הים בתקופה זו. האירוע הזמני לא יגרום לנזקים משמעותיים לסביבה הטבעית והחזרת מצב החוף לקדמותו תעשה מתוך ראיה להקמת מסדרון אקולוגי בשטח זה״.
השרה שקד: "האירוע הזמני לא יגרום לנזקים משמעותיים לסביבה הטבעית והחזרת מצב החוף לקדמותו תעשה מתוך ראיה להקמת מסדרון אקולוגי בשטח זה״
השכנים מעיר ימים
לפיירברג יש קשרים חזקים גם במשרד התיירות, שייקח חלק באירועי המכביה באמצעות העברת תקציב של שלושה מיליון שקל לפי החלטת ממשלה מ-2020, וכן בשיתופי פעולה שונים, כפי שעלה בפגישתו של השר האחראי עם יו"ר המכביה אריק זאבי.
בראש משרד התיירות עומד השר יואל רזבוזוב, שכיהן בעבר כחבר מועצת העיר נתניה ומחזיק תיק הספורט בה. שר התיירות סיפר בעבר כי פיירברג היתה הראשונה להכניס אותו לשטח הפוליטי. "היא גילתה אותי", אמר בראיון לעיתון המקומי של נתניה עם כניסתו לתפקיד. "יש לה המון זכויות אצלי ואני תמיד אעריך את זה. היא זו שפתחה בפניי את העולם הזה".
רזבוזוב מתגורר בשכונת עיר ימים, הצמודה למתחם שבו תתקיים המכביה. פיירברג אף היא בעלת דירה בשכונה, בקומה ה-15 במגדל ספיריט של הקבלן י.ח דמרי, שרשומה על שמה ועל שם בעלה, רוני איכר.
השר רזבוזוב מחזיק ב-5 אחוז ממניות חברת "נופים התחדשות עירונית דיזנגוף נתניה בע"מ", אשר מקדמת פרויקט פינוי בינוי ברחוב דיזינגוף 63-65 בנתניה. בנובמבר 2021 שלח משרד המשפטים חוות דעת בנוגע לניגוד עניינים של השר ובה נכתב: "ככל שיגיע לטיפולך עניין הקשור במישרין בעיר נתניה (להבדיל מנושאים רוחביים אשר משפיעים על נתניה באופן עקיף), שיש בו כדי להשפיע בצורה כלשהי על החברה או על הפרויקט, יהיה עליך לפנות אל היועץ המשפטי למשרדך כדי שייבחן, בתיאום עם הח"מ, אם קיימת מניעה מעיסוקך בעניין זה". במסמכי רשם החברות שמו של רזבוזוב אינו מופיע כבעל מניות, ונראה כי הן מוחזקות בנאמנות.
השר רזבוזוב מתגורר בשכונת עיר ימים, הצמודה למתחם שבו תתקיים המכביה. פיירברג אף היא בעלת דירה בשכונה. מנכ"ל משרד התיירות היה מ"מ מנכ"ל עיריית נתניה ועוזרו עד לאחרונה הוא צפריר פיירברג
מנכ"ל משרד התיירות הוא דני שחר, שהיה מנהל התפעול בעיריית נתניה וממלא מקום מנכ"ל העירייה. עוזרו של המנכ"ל שחר היה עד לאחרונה צפריר פיירברג, בנה של ראש העיר. פנינו למשרד התיירות לבדוק מהם תחומי האחריות של צפריר פיירברג במשרד המנכ"ל ונענינו ב"אין תגובה". יומיים לאחר שפנינו לקבלת תגובה נודע כי צפריר פיירברג הוזז מתפקידו.
נזכיר כי ב-2016 נעצרו צפריר ומרים פיירברג בחשד לקבלת שוחד בתמורה לקידום פרוייקטי בנייה בעיר, בראשם פרויקט קורל של היזם אברהם תשובה, אחיו של יצחק תשובה. יצחק תשובה הוא בעל הזכויות לבניית מלון בחוף פולג. ביוני 2019 נסגר התיק מחוסר ראיות ולא הוגש כתב אישום.
במשרדו של השר רזבוזוב סירבו להגיב לכתבה.
מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "העירייה תגיב לבית משפט, אך תוסיף כי העבודות הפיתוח מבוצעות כדין, ולצערנו, מדובר בניסיון נוסף של העותרים אשר אינם משלימים עם תכניות מאושרות, החלטות מוסדות התכנון ופסיקת ביהמ"ש המחוזי שכבר דחה את טענותיהם בנוגע למתחם המלונאות ויישום הסכם הפשרה".
שיחה על זה post