השבוע היה אמור להתקיים הדיון האחרון והמכריע בוועדת לתשתיות לאומיות, על זהות ארבע תחנות הכוח החדשות. הדיון, שנדחה בינתיים למועד לא ידוע , מעלה שוב את המחלוקות לגבי השלכותיהן הסביבתיות של התחנות. אחת מהן היא תחנת קסם באזור ראש העין וכפר קאסם. התחנה, שאמורה להיבנות על ידי קסם אנרגיה ולהסב רווח פוטנציאלי אדיר לבעלים מבטח שמיר – צפויה לקום מעל אקוויפר ירקון-תנינים, שם קיימים קידוחים המספקים שליש ממי השתייה הנשאבים של ישראל.
כפי שחשפנו בעבר בסדרת כתבות במקום הכי חם, הוועדה לתשתיות לאומיות אישרה בינואר להפקיד את התוכנית להקמת קסם, למרות ההתנגדויות של משרד הבריאות והגנת הסביבה. ההתנגדויות התמקדו בכך שהתחנה מסוכנת למאגרי המים החיוניים, ובשל קרבתה למרכזי אוכלוסייה, היא עלולה לסכן את חיי התושבים בשל פליטת חומרים מזהמים.
האזור שבו אמורה להיות מוקמת התחנה הוגדר על ידי רשות המים כ"אזור בעל רגישות הידרולוגית גבוהה מאוד". באתרים כאלה אסורה פעילות שעלולה לסכן את הקידוח. למשל, הצבת והפעלת תחנת כוח.
היזמים ביקשו לערוך קידוחי ניטור במקום כדי להוכיח שלא תהיה סכנת פגיעה באקוויפר. על בסיס ממצאי הקידוחים, ב-2019 כתב ד"ר עמוס ביין מחברת GeoHyd-RPD יועצים – "חוות דעת הידרולוגית לבחינת מיקום התוכנית, בהתייחס לפגיעות/רגישות משאבי המים ובהסתמך על נתוני קידוחים, כולל קידוח חדש באתר קסם". בסיכום המסמך אמר כי אפשר להפחית את רמת הרגישות מגבוהה לבינונית.
בינואר 2020 הגיש ביין עם נועם לוי מחברת "גיאוטבע" דוח בחינה נוסף ובפברואר 2020 השתתף בדיון שנערך באגף ההידראולוגיה ברשות המים על הדוחות שהגיש.
ביולי 2020, על בסיס ממצאי הקידוח והדוחות המפורטים, הגיש ד"ר יעקב ליבשיץ, מנהל אגף להידרוגיאולוגיה ברשות המים, מכתב לוועדה לתשתיות שבו המליץ לשנות את רמת הרגישות ההידרולוגית בחלק מהאזור מגבוהה לבינונית, מה שהקל למעשה על הקמת התחנה.
מייעץ גם לממשלה
כעבור מספר חודשים, בדיון שהתקיים בוועדה לתכנון ולבנייה (ות"ל) במנהל התכנון בינואר 2020, עסקה הוועדה בתוכנית תת"ל (תשתית לאומית) 100 שמטרתה "שמירה על פוטנציאל הפקת מי שתייה בדרך של הגנה על משאבים רגישים והבטחת אתרי קדיחה, הפקה והחדרת מים, קיימים וחדשים".
התוכנית דנה בחמישה אתרים אסטרטגיים שבהם, בין היתר, "יוטלו מגבלות על שימושים שעלולים לזהם את האקוויפר" – שפלת לוד, להבים, מפעלי מנשה ושקמה וראש העין – שם אמור להיות מוקמת תחנת הכוח קסם.
במסגרת הדיון עלה שמה של תחנת קסם מספר פעמים. טל אשכול, נציגת משרד ראש הממשלה, למשל, ציינה כי יש לקחת בחשבון את קיום המים התת קרקעיים בשטח התחנה. דורית הוכנר, נציגת משרד האנרגיה והמים אמרה כי תוכנית קסם המקודמת בות"ל סותרת את תוכנית תת"ל 100. גם נציג משרד הפנים, אלעד לב, אמר שדעתו לא נוחה מהתוכנית בשל הגיבוי לדלק.
את הדברים הללו שמעו 14 נציגי הות"ל, וגם עמוס ביין. ביין לא ישב בוועדה בכובע של כותב חוות דעת שהיטיבה עם חברת קסם אנרגיה ושפוגעת לכאורה בתוכנית להגנת מי השתייה תת"ל 100 – הוא נכח בישיבה כאחד משבעה אנשים שמוגדרים "צוות ות"ל".
"ביין לא ישב בוועדה בכובע של כותב חוות דעת שהיטיבה עם חברת קסם אנרגיה ושפוגעת לכאורה בתוכנית להגנת מי השתייה תת"ל 100 – הוא נכח בישיבה כאחד משבעה אנשים שמוגדרים 'צוות ות"ל'"
לחברי צוות הות"ל תפקיד קריטי באישור תוכניות לאומיות. לפי מסמך נהלי עבודה שהוציא מנהל התכנון בנובמבר 2018, אנשי הצוות מעורבים לאורך כל שלבי התוכנית, עליהם לבחון חלופות, לשמוע את עמדת הגורמים השונים, להציף קונפליקטים, להעביר מסמכי הנחיות ליזם, לבדוק את התוכנית ואת עמידתה בתנאי הסף, לבדוק את התסקיר ולהעביר עליו חוות דעת ולשמוע הערות, השגות ותשובות היזם.
במסמך שיצא ב-9 בינואר ותיאר את סדר היום של הוועדה, הוגדר ביין כיועץ הידרולוגי. ביוני, כשיצא לאור הפרוטוקול של הישיבה שונה הקרדיט שלו ליועץ נוף.
בדיון נוסף של תת"ל 100, שהתקיים בנובמבר 2020 הוא הוזכר בפרוטוקול כאחד מחברי צוות ות"ל שהשתתפו בישיבה. הפעם קיבל את התואר "גיאולוג".
פנינו לביין לשאול על ניגוד העניינים. "העניין קיבל מענה בדיונים של הות"ל ושל המועצה", הוא אמר. "אין לי מה להוסיף בעניין".
אתה לא חושב שיש טעם לפגם בכך שאתה יושב בדיונים על שמירה אסטרטגית על מקורות המים, בהן אקויפר ראש העין, ובמקביל אתה יועץ לתוכנית שיושבת בדיוק על אותו אזור ולכל הפחות היא שנוייה במחלוקת?
"נאמר שאין ניגוד אינטרסים והדברים נעשו בתום לב. הייעוץ לקסם התחיל לפני שזה היה פרויקט תת"לי, ובכל הדיונים של תת"ל 100 הובהר לכל הנוגעים בדבר שלא בטובתי אני משמש יועץ לתוכנית הזו. לא היה דיון שזה לא נאמר שלוש פעמים. כל העניין קיבל מענה במסגרת הות"ל ונקבע שלא חלה תקלה בעניין הזה".
תגובה הוועדה לתשתיות לאומיות: "ד"ר עמוס ביין לא שימש כיועץ לוות"ל בתת"ל 98. שכן, הוא שימש כמומחה מטעם קסם אנרגיה במסגרת קידום תת"ל 98 (תחנת כוח קסם). במסגרת הליך ההשגות שהתקיים בתכנית אחרת, תת"ל 100, המיועדת למתקני מים, הועלתה טענה ע"י עיירית ראש העין והועדה המקומית ראש העין, כי חוות הדעת המקצועית של רשות המים נשענה על מסמכים שנוצרו ע"י דר ביין. הנושא נבחן ע"י היועצת המשפטית של הוות"ל, אשר העבירה חוות דעתה בעניין לחוקר השומע את ההשגות בתת"ל 100. חווה"ד הומצאה גם לראש העין.
"בחווה"ד הובהר ראשית כי ד"ר ביין הפסיק לשמש כיועץ הידרולוגי של הוות"ל בתת"ל 100. עוד הובהר כי בתחילה ת"תל 100 קודמה ללא פוליגון ראש העין וכשנוסף פוליגון זה לתוכנית, מנע עצמו ד"ר ביין מכל דיון על שטח זה. עוד צוין בחווה"ד כי עמדתה המקצועית של רשות המים גובשה על סמך בחינה אובייקטיבית ומעמיקה שנעשתה ע"י השירות ההידרולוגי בהסתמך על ממצאי בדיקות שנעשו על פי ההנחיות המדויקות של השירות ונבחנו מן היסוד על ידו.
"הליך ההכרעה בהשגות בתת"ל 100 עודנו תלוי ועומד בפני החוקר".
יש לציין כי בניגוד לתגובת הוועדה, ד"ר ביין ישב בדיונים שבהם נדון פוליגון ראש העין, בין היתר בינואר 2020, כפי שהראנו כאן. בנוסף, הבחינה שנעשתה ברשות המים גובשה בין היתר על סמך מסמך של ד"ר ביין, כפי שהראנו כאן.
הבאר של כפר קאסם
ביוני השנה חשפנו ניגוד עניינים מוסדי: חוקר הות"ל ברוך יוסקוביץ' משמש גם כחבר המועצה הארצית לתכנון ובנייה מטעם מינהל התכנון, כנציג המתכננים והאדריכלים.
המועצה הארצית היא מוסד התכנון העליון במדינה. היא בין היתר נותנת אישור לתוכניות מתאר מחוזיות ודנה בסוגיות שקשורות לתחנות כוח ותשתיות אנרגיה, אשר מקודמות בות"ל. למשל בתחנת קסם.
בכובע שלו כחוקר הות"ל, אמור יוסקוביץ לשמוע את המתנגדים לתוכנית קסם ולמסור את המלצותיו למוסד התכנון. מאז 2007 משמש יוסקוביץ' כחוקר של כל התוכניות לתחנות הכוח שקודמו בות"ל.
"המצב מעין שיפוטי", אמר רן דרסלר, יועץ למינהל התכנון, בדיון בוועדת הפנים באוקטובר, והסביר: "תוכניות הופקדו להשגות. הוגשו השגות. יש חוקרים שבוחנים את ההשגות. מליאת הות"ל טרם הכריעה".
במכתב ששלח במאי עורך הדין תומר מירז, שהגיש התנגדות לתוכנית קסם, הוא ביקש מהות"ל להחליף את החוקר. "יש פה חוקר שאמור להיות בלתי תלוי ולא מוטה, שצריך לבדוק את כל ההתנגדויות הכל מאפס. מצד שני הוא חבר מועצה ארצית שהיה שייך לכל החלטות שקשורות לתחנות הכוח", הוא אומר. "יכול להיות שהוא איש מקצוע נהדר, אבל מראית פני הצדק היא בעייתית".
ניגוד עניינים נוסף נוגע גם לחברת הלובינג פוליסי, שנתנה שירותי ייעוץ ולובינג גם לחברת קסם אנרגיה – ומצד שני גם לחברת מקורות ולחברת החשמל. מקורות התנגדה נחרצות תחילה לתחנת קסם אך בהמשך שינתה את החלטתה. החברה הודיעה שתפסיק את פעילותה בסוף השנה הנוכחית, אך עדיין ממשיכה להעניק ייעוץ לשלושת הגופים הללו.
"ניגוד עניינים נוסף נוגע גם לחברת הלובינג פוליסי, שנתנה שירותי ייעוץ ולובינג גם לחברת קסם אנרגיה – ומצד שני גם לחברת מקורות ולחברת החשמל"
מאז שנכנסה הכנסת לפעילות, באפריל 21, איבדה חברת פוליסי 25 מלקוחותיה. באותה תקופה הצטרפו לחברה שמונה לקוחות חדשים, בהן שלושה לקוחות שקשורים ישירות לשוק האנרגיה: פז שמנים, פזגז, ופז בתי זיקוק אשדוד.
סימני השאלה סביב המהלך לאישור תחנת קסם מתרבים כשצוללים לדיון שנערך בוועדה הארצית לתכנון ובנייה מיולי 2020. בדיון דנו בהתנגדות של עיריית כפר קאסם לבניית התחנה, הנשענת בין היתר על כך שהבאר שמספקת מים ליישוב – באר מיתלי – נמצאת במרחק 50 מטר מהתחנה המיועדת ועלולה להיפגע במקרה של זיהום.
"קידוח מיתלי צפוי להיסגר בלי קשר לתחנה", אמרה נציגת רשות המים באותו דיון. "לפי המידע שקיבלתי, קידוח מתלי לא מאושר לספק מי שתייה". היא אמנם אמרה "אני לא יודעת מה קורה בפועל", אבל מי שמבין מה קורה בפועל, ראש עיריית כפר קאסם עאדל בדיר, לא קיבל רשות דיבור גם כשהתנגד לדבריה שוב ושוב.
הנציגה התבססה על מכתב של משה ג'רזי, לשעבר סמנכ"ל בכיר לאסדרה ברשות המים וכיום הוא ממלא מקום מנהל רשות הגז הטבעי. ב-2019 הוא כתב לנציגי קסם אנרגי כי הבאר, שמופעלת על ידי יזם פרטי, תיסגר. לדברי בדיר, הסגירה המתוכננת של הבאר כלל לא קשורה לתכנון משק המים, אלא לחוב של בעלי הבאר לרשות המים.
אם נציגת רשות המים הייתה בודקת את תוכנית האב שהזמין תאגיד המים והביוב לאספקת מים לכפר קאסם לעשורים הבאים, ושהתפרסמה במרץ 2020, היתה מגלה כי איכות המים בבאר מוגדרת כ"מי שתייה" וכי הבאר פעילה כיום וכלל לא אמורה להיסגר, אלא להפוך לבאר לגיבוי.
גם שטייניץ התנגד
בשבוע שעבר הוציאה שרת האנרגיה קארין אלהרר מכתב ליו"ר הות"ל, שבו היא אומרת – "עלינו למצות בצורה מיטבית את השטח בתחנות קיימות או להרחיבן". אלהרר ציינה רשימה של תחנות כוח שעדיפות על משרד האנרגיה. תחנת קסם לא הוזכרה כלל.
אתמול פורסמה כתבה ב"דה מרקר" עם הכותרת – "אלהרר הכריעה על מיליארדים, בניגוד לעמדת יועציה – אבל ביש עתיד מרוצים". הכתב ציין כי בקבוצת דוראד, שדורגה במקום הראשון ברשימת השרה לתחנות הכוח המומלצות על המשרד, מועסקת כסמנכ"לית רגולציה, אחותו של הלל קוברינסקי, יד ימינו של יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד.
בכתבה נטען כי המלצת השרה סותרת את עמדת משרד האנרגיה לגבי תחנת קסם. אולם, בדיון שנערך בינואר 2021 הביעה דורית הוכנר, נציגת משרד האנרגיה שהיה אז תחת שר האנרגיה יובל שטייניץ, את הסתייגות המשרד מהפקדת תוכנית קסם.
באוקטובר 2020 הגיעה החלטת ממשלה 465 העוסקת ב"הפחתת פליטות גזי חממה וייעול צריכת האנרגיה במשק", שקבעה שעד 2030 שליש מייצור החשמל בישראל ייוצר בטכנולוגיות מתחדשות (שמש ורוח). בהחלטה צויין גם כי לא יאושרו הסמכות חדשות לייצור חשמל בגז טבעי אלא אם מדובר בתוספת, שדרוג או החלפה של תחנות קיימות.
שטייניץ עצמו כתב במכתב בינואר 2021 ליו"ר הות"ל דאז מרדכי כהן, כי "הוא מצפה מהוועדה לתשתיות לאומיות, בבואה לדון בתוכניות המועמדות לאישור, תכבד את החלטת הממשלה שהתקבלה ברוב גדול. זאת לאור העובדה שעל שולחנה מונחות מספר תוכניות אשר עונות על הקריטריון הקמה "בסמיכות או בתוך מתקני תשתית קיימים".
שיחה על זה post