אם הכל היה הולך כשורה, כ-5,000 אנשים היו אמורים להגיע לכנרת בעוד שבועיים, לשלושה ימים של מוזיקה וסדנאות בפסטיבל הטראנס השנתי "אינדיגו". הכל כבר היה מוכן, רק שרגע לפני החליטה משטרת טבריה לא לאשר את קיום האירוע. הטענה: "מידע מודיעיני רגיש". בשבוע שעבר הגישה ההפקה עתירה דחופה לבית המשפט וכעת הם מחכים למועד לדיון.
"אנחנו שואלים את עצמנו איך חזרנו לאותה נקודה אחרי עשייה כל כך רחבה", אומר שגיב רייבי מה"מוקשה פרוג'קט", ממפיקי האירוע. ב-2019 שוחחנו עם רייבי לאחר גל של ביטולי מסיבות גדולות ופסטיבלים, בין היתר בשל מה שהמשטרה הגדירה "מידע מודיעיני רגיש על סחר בסמים". "אנחנו הילדים הרעים של התרבות, מושכי האש", הוא אמר אז.
מאז ישב רייבי בוועדות בכנסת, ארגן את ההפגנה "תנו לרקוד בשקט", ונתן ייעוץ בתחום לגורמים שונים. עכשיו מתברר שכל זה לא הספיק. "פתחנו תיק רישוי לפני שלושה חודשים", הוא מספר. "שילמנו אגרה, כתבנו בקשה, ואז הגענו לתחנת טבריה פיזית להציג את עצמנו. נפגשנו עם קצין אג"מ, אמרו לנו הכל בסדר, צאו לדרך".
לפני חודש בדיוק חזר אליהם הטופס שבו כתב מפקד התחנה כי אינו מאשר את האירוע בשל "מידע רגיש". "זה תפס אותנו לא מוכנים", אומר רייבי. "אנחנו הפקה מקצועית, בכל מקום שבו אנחנו עושים אירועים אנחנו מקבלים חוות דעת חיוביות. ביקשנו לדבר עם מפקד התחנה. הגענו לדיון בערב ראש השנה עם עורך הדין שלנו. פתאום שמענו טענות שלא שמענו קודם, למשל שבשנה שעברה קיבלנו סירוב לאירוע. לא היה ולא נברא. הראנו להם אישורים קודמים. המפקד אמר שכנראה הייתה בעיה בתחקיר ושנקבל תשובה עד סוף השבוע.
"משכו אותנו ככה כמה ימים, אחר כך אמרו לנו שיש אישור לאירוע. אמרנו שאנחנו עובדים מסודר וצריכים מסמך כתוב. לא שלחו. בפעם אחרת אמרו לנו שפרקליטת המחוז של המשטרה לא מאשרת. דיברנו איתה. היא אמרה שמבחינתה אין בעיה עם האירוע והבטיחה לשלוח אישור. האישור לא הגיע". המארגנים ממתינים כעת במתח לתוצאות העתירה וטרם הודיעו על ביטול האירוע. לדברי רייבי, במקרה של ביטול הנזק הכלכלי למפיקים יעמוד על כ-700 אלף שקל.
בחודש שעבר הערימה תחנת משטרה דרומית קשיים על פסטיבל שהיה אמור להתקיים באחד החאנים באזור. בפוסט שכתב מפיק האירוע הוא תיאר מפגש שהיה לו עם קציני משטרה שביקשו ממנו להכפיל את מספר השוטרים ואנשי האבטחה ובכך הפכו את האירוע ללא כדאי עבורו מבחינה כלכלית:
"שאלתי אותו (את מפקד התחנה – ג.ה) איך זה יכול להיות שהבקשות הוכפלו.. אנחנו אותה הפקה, על אותו רישוי, עם אותו קהל, באותה מקום, בגזרה שלו ועם השוטרים שלו… איך זה יכול להיות במיוחד שקיבלנו את הציון הכי גבוה שהפקה יכולה לקבל. מי שחי את עולם ותרבות הטראנס בישראל מבין את המכשולים הענקיים ואת מסכת העינויים שאנחנו עוברים".
על פי החוק, פסטיבל שנערך תחת כיפת השמיים ושאליו צפויים להגיע יותר מ-500 איש, חייב להוציא רישיון עסק ייחודי (תקנה 7.7.ה). בדרך לקבלת הרישיון המארגנים חייבים לעבור בתחנת המשטרה האזורית הסמוכה למקום האירוע על מנת לקבל מהקצין הממונה דרישה לגבי היקף האמצעים הנדרשים לטובת האבטחה, כולל מספר השוטרים שעל המפיקים להעסיק. שינוי הדרישות הוא לא פעם כלי בידי המשטרה לבטל פסטיבל שאינו לרוחה, מבלי להיגרר לבתי משפט.
ב-2019, כשמספר פסטיבלים בוטלו בזה אחר זה משום שהמשטרה טענה למידע מודיעיני רגיש, שוחחנו עם עו"ד אביתר קנולר, שהגיש עתירה בשם של הפסטיבלים ראביט ודוף. לדבריו, "בית המשפט בוחן את החומר במעמד צד אחד, בלי שלעותר יש אפשרות לראות את החומר ולבחון את אמיתותו ואת האותנטיות שלו. בית המשפט לא בוחן את סבירות ההחלטה מבחינה עקרונית, אלא בנקודה הקונקרטית בלבד. דהיינו האם יש מספיק חומר שהצביע על כך שיש חשש לסחר בסמים ולמשטרה יהיה קשה למנוע אותו. לבית המשפט יש תפיסה חזקתית שהמשטרה לא ממציאה דברים ושהיא מביאה את העניין לפניו רק אחרי שבחנה את החומר והשתכנעה שהוא נכון ומדויק".
בשבועות האחרונים עלו לכותרות מספר אירועי אלימות ופרצת גדרות במסיבות טכנו המוניות. מאות מבלים פרצו את הגדרות בכניסה לפסטיבל מוזיקה שנערך בספטמבר בחוות רונית, לאחר שעוכבו זמן ארוך בכניסה. בשבוע שעבר נעצרו 22 אנשים בחשד שנכנסו ללא כרטיסים ובכוח למתחם בפארק הירקון שבו נערך פסטיבל DGTL הבינלאומי. במסיבה של הדיי ג'י עופר נסים שהתקיימה באותו מקום בסוף ספטמבר, נעצרו עשרה אנשים שניסו להתפרץ לאירוע ותקפו שוטרים. "אלימות הקהל מסוכנת, לא נעמוד בהשלכותיה הכלכליות", כתבו אז מפיקי פסטיבל דיי זירו שהיה אמור להתקיים במצדה והודיעו על ביטול האירוע.
"אצלנו זה לא קורה, הדברים מתנהלים כמו שצריך", אומר רייבי. "ובכלל, אם למשטרה יש בעיה מול הפקות אחרות או שהיא חושבת שיסתננו פרחחים למסיבה כזו או אחרת, שיטפלו בהם נקודתית. בגלל החשש שמישהו מתוך הקהל יעשה משהו סוגרים את כל המסיבה? זה לא סביר. אם יש שוטר שסרח סוגרים את כל המשטרה? אם עורך דין מהפרקליטות התנהג לא כשורה סוגרים את כל הפרקליטות? המשטרה צריכה לצאת מהקיבעון העתיק ומהדימויים הישנים שרצים לה בראש. כיום אם מישהו רוצה להשתמש בסמים הוא נכנס לטלגרם ומשיג מה שהוא רוצה".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "משטרת ישראל פועלת במהלך כל ימות השנה לאפשר את קיומם של אירועים המוניים, בהם אירועי תרבות, ספורט, פסטיבלים שונים, מסיבות ועוד. כל בקשה לקיום אירוע נבחנת על ידי הגורמים המקצועיים במטרה לאפשר את קיומו תוך שמירה על ביטחון המשתתפים הצפויים ליטול בו חלק. אשר לאירוע בכנרת, בימים אלו הנושא מונח בפני בית המשפט, ומענה ינתן כמקובל על ידי הפרקליטות. בנוגע להפקה הנוספת, נציין כי מארגן האירוע החליט לבטלו יום קודם לכן משיקוליו שלו. המשטרה תמשיך לפעול לקיומם של אירועים, אולם לא תתפשר על בטחונו ושלומו של ציבור המשתתפים ותנקוט בכל הצעדים הנדרשים מכוח החוק".