בחודש שעבר, בעיצומן של ההפגנות נגד ההפיכה המשפטית, פרסמה המשטרה מכרז "רכש סוסים וכלבים". המכרז מבקש הצעות מחיר ל-18 סוסים, מרביתם מסוג פריזיאן. מדובר במספר סוסים גבוה יותר מאשר נרכש בעבר, כאשר ב-2020 רכשה המשטרה 9 סוסים וב-2021 הצטיידה ב-12 סוסים. במכרז מציינת המשטרה כי על הספק להיות ערוך לספק סוסים נוספים, מעבר לכמות הראשונית, לפי דרישה.
הסוסים משמשים בין היתר כאמצעי לפיזור הפגנות והשימוש בהם זוכה לביקורת רבה מצד ארגוני זכויות בעלי חיים. "השימוש בסוסים באירועים קשים אלו מהווה פגיעה חמורה ברווחתם וזכויותיהם", כתבה ב-2020 מנכ"לית תנו לחיות לחיות יעל ארקין למ"מ המפכ"ל. "חשיפה לרעש ברמה גבוהה – צעקות, צפצופי צופרים וזעקות במגפונים, החשיפה לתאורה מוגברת, המצוקה הפיזית הנגרמת לסוסים משהייתם בדוחק הנורא, בחום הכבד וכשהם נדרשים למאמץ פיזי לא מבוטל, כל אלה מהווים פגיעה חמורה ומיותרת בבעלי החיים".
מספר הצעות חוק הונחו בעבר על שולחן הממשלה במטרה להפסיק את הנהל של שימוש בבעלי חיים בהפגנות. כתבי המקום הכי חם, שמתעדים את ההפגנות ב-32 השבועות האחרונים, היו עדים למספר מקרים שבהם פרשים על סוסים היכו באלות מפגינים, הפילו אותם לכביש ואף דחקו מפגינים שהיו על המדרכות.
לפי נהלי המשטרה, הפעלה שגרתית של סוס לא תעלה על 6 שעות רצופות, ובכל מקרה אין להעסיק סוס יותר מ-10 שעות במצטבר ביממה. בימים חמים במיוחד, כפי שמציינים הנהלים, יש להימנע מפעילות למעט במקרים חריגים ועל פי שיקול דעת מפקד היחידה. אלא שבמהלך ההפגנות בחודש יולי החם נעשה שימוש בסוסים לפיזור הפגנות, בין היתר בירושלים, ביום שעבר חוק ביטול עילת הסבירות.
לפי ההנחיות, "מגע בין גוף הסוס למפגינים יתקיים באישור מפקד כוח הפרשים ובהתאם לתרגולות והנחיות הבטיחות". הנהלים עוסקים גם בשימוש באלות: במקרה של שימוש באלה ע"י פרשים תכוון האלה לכתפיים ולזרועות (לא לראש), תוך שימוש בכח מינימלי למניעת חבלות ככל האפשר.
כפי שפרסם העיתונאי אורי בלאו באתר "שומרים", המשטרה הוציאה בחודש יוני מכרז לרכש של אלות, תוך שהיא מציינת כי האלות נדרשות "לפיזור להפגנות והפרות סדר". בשלוש השנים האחרונות רכשה המשטרה כ-400 אלות בסכום של 50 אלף שקל, הפעם מצויין במכרז כי "קיים צפי לגידול הרכש ביחס לעבר".
לפי פרסום בכלכליסט, במסגרת מכרז ממשלתי לרכישת עשרות משאיות, מבקשת המדינה להצטייד בשש מכתזיות, אמצעי נוסף ואהוד של המשטרה לפיזור הפגנות. לפי המכרז תרכוש המדינה שלוש מכתזיות במשקל 15 טונות ועוד שלוש מכתזיות במשקל של עד 18 טונות.
בנוסף, כפי שעלה בכתבת שומרים, המשטרה מבקשת לרכוש כפפות טקטיות לשוטרים, בין השאר לעבודה ב"מתארי הפרות סדר". על פי המכרז, הצפי הוא לרכישת כ-2,000 כפפות, קרוב לעשרים אחוז יותר מבשנה שעברה.
מכרז אחר עוסק בהשכרת גדרות, בהם גדרות לחץ: מחסום המשמש לחסימת תנועה ומעבר מאסיבי של קהל. משקלו הכבד וצורתו הייחודית מאפשרים חסימה מלאה. על פי פרטי המכרז, השנה נעשה שימוש עצום בהיקפו בגדרות כאלו ביחס לשנים קודמות. במכרז מצוין כי במקרה של "התארגנות להפגנה ספונטנית" מחויב הספק להגיע למקום תוך פרק זמן של עד ארבע שעות.
ב-2022 הוציאה המשטרה בסך הכל כ-137 אלף שקל על גדרות רגילות וכ-107 אלף על גדרות לחץ, השנה קפצו העלויות בצורה משמעותית ביותר: רק עד יולי השנה הוציאה המשטרה כארבעה מיליון שקלים על גדרות רגילות וכ-1.4 מיליון שקלים על גדרות לחץ.
במקביל לכל אלו מבקשת כעת המשטרה גם להצטייד בכדורי מתכת מצופי ספוג בחודש מאי התפרסם מכרז לרכישת כדורי ספוג לפיזור הפגנות. המשטרה לא ציינה את כמות הכדורים הנדרשת. ב-2022 רכשה המשטרה 17 אלף כדורים, בערך אותה כמות נרכשה ב-2018 וב-2019. ב-2021, בשל מבצע "שומר חומות", רכשה המשטרה 145 אלף כדורי ספוג.