בתחילת השבוע הופצה ברשתות החברתיות תמונה של קבוצת תיירים אסייתים עם גבר מנצרת. הכיתוב שהוצמד לתמונה, שהופצה בעיקר בקרב דוברי ערבית, טען כי מדובר בחברי המשלחת הדרום קוריאנית ששוטטו ברחבי ישראל והתגלו כנשאי קורונה.
עד מהרה התברר שהמצולמים הם קבוצת תיירים מסין שפקדה את ישראל בפסח 2017. הנצרתי שצולם מחובק איתם, היה נהג האוטובוס של הקבוצה.
הסינים מצטרפים לצילומי מסך מזויפים של ידיעות, כותרות ומבזקים המדווחים לכאורה על חולים בקורונה שהתגלו באזורים שונים בישראל, ומופצים ברשת בימים האחרונים בהיקפים גדלים. רבים מהפרסומים הופצו במגזר הערבי.
“שיטת הקורונה", כך כתב יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אתמול בעמוד הפייסבוק שלו ובישר על ידיעה שהופצה על חשד לקורונה בגבעתיים, והופרכה על ידי משרד הבריאות. "זה לא הפריע לתועמלני הליכוד לקדם בכל הכוח ולפמפם את המסר שיש קורונה בגבעתיים", כתב גנץ. " למה דווקא גבעתיים? כי היא מעוז של כחול לבן".
גנץ הזהיר את תומכיו שזה מה שהליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו מתכננים לעשות היום ביום הבחירות: להפיץ פייק ניוז בכל אזור שמזוהה עם המפלגה כדי להשאיר את תומכיה בבית.
"כשיום הבחירות בפתח, הקורונה היא כבר לא רק איום בריאותי אלא עלולה להפוך לאיום משמעותי על טוהר הבחירות ולכלי משמעותי ומסוכן לדיכוי הצבעה", אומרים בבלוק הדמוקרטי, עמותה הפועלת באמצעות מחקר, קמפיינים ועבודה ציבורית כנגד מגמות אנטי-דמוקרטיות בישראל.
בקבוצות וואטסאפ ערביות שונות הועבר קובץ המתחזה להיות הודעה רשמית של משרד הבריאות, כולל שימוש בפורמט רשמי ובלוגו של אתר המשרד, על כך שאזרחי ישראל מונחים לחבוש מסכות פנים בצאתם מהבית.
ראש הממשלה הזהיר לפני כשבוע כי המשטרה ושב"כ נערכים למקרה שגורמים זרים יפיצו ידיעות כוזבות בנוגע לנגיף הקורונה, כדי להשפיע על הבחירות. לא ברור מי אחראי על הפצת הידיעות הכוזבות על הוירוס במגזר הערבי, אבל ברור מי יכול ליהנות מהן.
"לעורר רגשות של פחד וספק"
"הסיבה שהידיעות הללו מצליחות להתגלגל בצורה ויראלית היא ההשפעה שלהן על הרגשות שלנו", אומר אופיר בראל, חוקר פייק ניוז בסדנת יובל נאמן באוניברסיטת תל אביב. "הן ממעוררות רגשות שליליים ספציפיים של פחד, ספק ואי וודאות שמניעים אותנו לבצע פעולה. בניגוד לרגש כמו עצב שמשאיר אותנו פסיביים. ידיעות הפייק ניוז הופכות ויראליות בהשראת הפחד". לדבריו ההודעות הללו בהחלט עלולות להשפיע על אחוזי ההצבעה במקומות מסוימים.
לא כל הודעה הופכת לויראלית – צריך שיכללו בה כמה מרכיבים. "למשל ניסוחים מדויקים שיניעו רגשות", אומר בראל. "זה צריך להיות מוגש בצורה מתוחכמת. צריך לדעת איך להפיץ אותן. דבר נוסף הוא יצירת רושם של סמכות: לקחת ידיעות ולעטוף אותם בסממנים של בעלי סמכות. למשל להתחזות לוועדת הבחירות או למשרד הבריאות".
"זה צריך להיות מוגש בצורה מתוחכמת. ליצור רושם של סמכות: למשל להתחזות לוועדת הבחירות או למשרד הבריאות"
לדברי בראל אי אפשר לזהות פייק ניוז במאה אחוז מהמקרים, אבל כדאי לשים לב לניואנסים. "קודם כל להסתכל על הניסוח: האם הכותרת נותנת מידע נייטרלי ואובייקטיבי או שיש לה ניסוחים רגשיים. אפשר לשים לב לתאריך הידיעה, יכול להיות שהיא ממוחזרת. וגם לבחון את התמונה שמצורפת לידיעה ולבדוק אם יש לה קשר או התאמה לנושא הידיעה – כמו למשל בפייק ניוז שאדם מת בתל אביב מהקורונה. אפשר לראות שהניסוח בעייתי ושהתמונה לא מתאימה".
בבלוק הדמוקרטי מאמינים שפוטנציאל דיכוי ההצבעה עצום: ממשקיפים שיגיעו לקלפיות במעוזי "היריב" חבושים במכוון במסיכות כדי לייצר הרתעה ושמועות, דרך הודעות כזב מטורגטות על שינוי במיקום הקלפי בגלל נוכחות של נשאי קורונה, הודעות שמנחות אנשים להישאר בבתים באופן מיידי ועוד.
"נקטנו בכל האמצעים האפשריים כדי להתמודד כמה שאפשר עם הנושא", אומר דובר ועדת הבחירות המרכזית גיורא פורדס. "במרכז השליטה שלנו יהיו נוכחים כל בעלי התפקידים הקשורים לנושא: משטרה, פרקליטות, אנשי טכנולוגיה ועוד כדי לתת מענה מיידי, בעיקר הסברתי. ולאחר בדיקה הכחשה מיידית באם ניתן".
משטרת ישראל אף היא נערכת לאפשרות כי מחר לאורך היום יופצו שמועות ודיס אינפורמציה הנוגעת למהלך התקין של הבחירות ברחבי הארץ. "על רקע היערכות מדינת ישראל והטיפול בנגיף הקורונה, גם במהלך יום הבחירות משטרת ישראל תסייע ככל שידרש למשרד הבריאות, לוועדת הבחירות וליתר הגופים העוסקים במלאכה למנוע כל ניסיון פגיעה במהלכן התקין של הבחירות", אומרים במשטרה.
"במסגרת ההיערכות הוקם באגף החקירות והמודיעין דסק ארצי שבו ישבו כלל נציגי החקירות, המודיעין, הסיגנט והמז״פ. מטרת הדסק תהיה לייצר תמונת מצב עדכנית על הנעשה בקלפיות ברחבי הארץ בהתאם לתרחישים". לדבריהם כוחות גדולים של משטרה גלויים וסמויים יפעלו בריכוזי הקלפיות ובאזורים הסובבים אותם כדי למנוע ולאתר פעילות בלתי חוקית.
גם בבלוק הדמוקטרטי נערכים להיום: "אנחנו בקשר עם רופא בריאות הציבור שיתראיין לפי הצורך ובחברה הערבית אנחנו בקשר עם ראשי מועצות למקרה שיהיה צריך להפריך שמועות מהשטח", אומר רן כהן. "כמו כן יש לנו צוות בשיתוף עם משמר הבחירות האזרחי שיהיו פזורים בשטח ויעבירו דיווחים".
שיחה על זה post