אחרי שבילו את חופשת הקיץ בין ארבע קירות וחששו לצאת החוצה שמא משטרת ההגירה תשים עליהם את ידה, חלק מילדי העובדות הזרות נשארו אתמול והיום בבתיהם ולא פקדו את ספסל הלימודים עם תחילת השנה כמו שאר חבריהם לכיתה מפחד שהמעצרים יימשכו.
ביום חמישי האחרון התפרסמה הנחיה של מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור יוסף, שלא לעצור ילדים מועמדים לגירוש בדרכם לבתי הספר, במהלך יום הלימודים ובמהלך החזרה הביתה. ההבטחה ניתנה בפגישה שערך מור-יוסף עם ראש עיריית תל אביב רון חולדאי.
הדברים הוצגו כהישג וכהתחשבות, אלא שבפועל מדובר בהחרפה ובחזרה אחורה למדיניות הישנה בנושא. שכן, בשנים האחרונות המדיניות השתנתה לטובה והיה נהוג שלא לערוך כלל מעצרים של ילדי מהגרות עבודה במהלך שנת הלימודים כולה.
עו"ד דודי תדמור הגיש עתירה לבג"ץ הטוענת כי מדובר בשינוי מדיניות בתקופה של ממשלת מעבר וערב בחירות, בימים שאין אכיפה של הכנסת – ועל כן שינוי המדיניות אינו חוקי.
"אז לא יעצרו אותם בדרך לבית הספר ובחזרה, אבל מה לגבי חמש בבוקר או שבע בערב? אז זה בסדר?", שואלת אורלי שפע מזור, אם לשני תלמידים בבית הספר "גרץ" בתל אביב ."יש אימהות שמפחדות שפקחי רשות ההגירה לא ימלאו אחר ההסכם או יעקבו אחרי הילדים שלהם וכך יגלו איפה הם גרים. זו הסיבה שלא כל הילדים חזרו לבתי הספר וחלקם עדיין מסתתרים".
"אני לא מרגישה בטוחה"
"הילד ממש רצה ללכת לבית הספר. הוא ביקש, התחנן, רצה לראות את החברים שלו אחרי הקיץ הנוראי שהוא עבר, אבל לא הסכמתי", אומרת ס', עובדת זרה מהפיליפינים שמסתתרת בגוש דן יחד עם בנה בן השמונה. "הסברתי לו שאני לא מרגישה בטוחה. שהוא עוד קטן, שהוא הילד היחיד שלי והוא אמר בסדר. אני ממש מפחדת.
"הרבה חברות שלי גם מפחדות ולא שלחו את הילדים לבית הספר. אנחנו לא יודעות מה המצב ולא רוצות להעמיד אותם בסכנה. אמרתי לעצמי שאחכה עוד שבוע לראות מה קורה ואם הכל יהיה בסדר אשלח אותו לכיתה. בינתיים הוא בא איתי לעבודה".
"היא מאוד מפחדת", אומרת מי שמארחת את ס' ואת בנה. "הצעתי לה שאני אקח את הילד בכל בוקר לבית הספר, אבל היא סירבה בתוקף. היא אמרה שזו החלטה שהיא והחברות שלה קיבלו, שהם מפחדות שיעקבו אחריהם. בינתיים הילד שלה מנותק, לבד, בלי החברים, זה ממש עצוב".
"האיום עוד נוכח"
בתל אביב וברמת גן נערכו אתמול מחאות שקטות בכניסה לבתי הספר, תמונות הילדים נתלו על הגדרות יחד עם שלטים שעליהם נכתב "לא מגרשים ילדים". בבית הספר בלפור בתל אביב התאספו הורים בשער הכניסה, ויחד עם מורים ותלמידים חילקו מדבקות וצמידים לאות הזדהות. בין התלמידים שהגיעו לבית הספר הייתה מאורין ולאסקו בת העשר ששהתה עם הוריה ואחותה במשך שבועיים במעצר, עד ששוחררה ביום חמישי האחרון בערבות, עד שתתקבל החלטה בעניינה.
"הילדים שהגיעו היו בפחד ובטראומה אחרי חודש קשה", אומר אבי לובין, חבר בהנהגת ההורים מבית הספר. "הייתה אווירה מאוד קשה. עד הרגע האחרון רבים מהם התלבטו אם להגיע לבית הספר. ידענו שיש חששות. אמנם רשות האוכלוסין הבטיחה שלא תעצור את הילדים, אבל הם לא סמכו על ההצהרה הזו. קשה להם לסמוך".
על רקע ההודעה המרגיעה כביכול והשחרור בערבות של מאורין ואחותה מיקה -קים עד שתתקבל החלטה בעניינן בבית המשפט המחוזי, החליטו בהנהגת ההורים בבית הספר בלפור להמשיך בפעילויות המחאה. "חשוב לנו שלא יחשבו שהאיום הוסר ושהכל בסדר", אומר לובלין. "נראה כאילו הרשויות מתחשבות – אבל יש פה הטעיה. האיום עוד נוכח".
שיחה על זה post