לא פחות מחמש הפגנות יתקיימו היום מול משכן הכנסת, ביום השבעת הממשלה החדשה: בשעה 11:00 יפגינו נפגעי ענף התיירות, ב-12:00 באותו מקום ימחו ארגוני העצמאים שיעמדו בנפרד ממחאת "העם נגד המנותקים", שתתקיים לא רחוק ממשתתפי "מחאת המיליון – מאפסים את השלטון". בשעה חמש יתמלא שוב הדשא מול הכנסת עם המפגינים של מחאת הדגלים השחורים.
"עדיין לא התגבשה קבוצה אחת עם מסר אחד שכולם יתחברו אליו, אבל אנחנו בדרך לשם", אומר שרון דדון מעמותת "אנחנו – למען העצמאים" שפועלת בשבועות האחרונים בניסיון לאחד בין המחאות.
בחודש וחצי האחרונים, מאז שהקורונה פגעה בצורה אנושה בבעלי עסקים, בעיקר בעצמאים, אנחנו עדים למחאות שהולכות ומתגברות. כל מגזר והמחאה שלו. אתמול למשל הפגינו בעלי אולמות האירועים מול ביתו של שר האוצר המיועד ישראל כ"ץ, וכבר ראינו הפגנות של מקצועות היופי, של חברות היסעים ועוד, כמו גם מחאת הסטודנטים, עליה דיווחנו השבוע. גם מי שמסקר את התחום כמונו מתקשה להתמצא בין שלל הארגונים ולהבין את דרישותיהם.
אז מדוע המחאות לא מתאחדות לכדי גוף אחד שינסה לפעול ביחד? "לכל קבוצה יש את השפה שלה והאג'נדה שלה והם עדיין לא מוצאים את המכנה המשותף", אומר דדון. "אבל בסוף מה שאנשים זוכרים זה את 'העם דורש צדק חברתי', מסר אחד וחזק".
"עדיין לא התגבשה קבוצה אחת עם מסר אחד שכולם יתחברו אליו, אבל אנחנו בדרך לשם"
לדבריו, העובדה שמתקיימות היום כמה הפגנות במקביל זה צעד אחד לקראת השינוי המיוחל. "נוצרה תרבות של מחאה והפגנות שלא היתה בישראל מזה תשע שנים. משהו מתעורר. עכשיו צריך לעשות סדר".
אבל אתם בעצמכם התפצלתם מתוך "אני שולמן".
"נכון, היו לנו חילוקי דעות על הדרך והיינו חייבים לקבל את ההחלטה על הפיצול. זו היתה פרידה שהמטרה שלה להניע דברים, פרידה לצורך חיבור".
השבוע היה ניסיון נוסף לייצר איחוד של כל מחאות העצמאים, בכנס חירום שהתקיים בתל אביב וכלל את נשיאות המגזר העסקי, להב, אנחנו, התאחדות העצמאים, אני שולמן, ארגון המסעדות, אולמות האירועים, בעלי הרשתות, חברות הניקיון ועוד.
"הפעם זה יותר חזק ממיליון מפלגות", אמר אוהד אלון, מייסדי "אני שולמן" ומעמותת "אנחנו". "רק ככה באמת נוכל לנצח. אין גדולים, אין קטנים, אין שחורים או לבנים יש כאן אנשים שנאבקים על הפרנסה, עצמאים שנאבקים על החיים שלהם".
מנגד יש מי שטוען שמדובר באיחוד למטרות יח"צ ומצביע על כך שארגונים רבים נותרו מחוץ לכינוס, בהם איגוד חיי הלילה, מסעדנים חזקים ביחד וקומו.
"יעזור להם להשיג כיסא בכנסת"
בימים האחרונים שוחחנו עם מרבית ראשי הארגונים הגדולים כדי להבין מה מונע את האיחוד. דיברו איתנו על אגו, על רצון לקחת קרדיט, על גודל של לוגואים במודעות הפרסום, על שאיפות פוליטיות ועל פוליטיקה פנים ארגונית וגם על שיטת הפרד ומשול מצד הממשלה. דבר אחד היה ברור לכולם – בלי איחוד המטרות לא יוכלו להתממש.
"יש אנשים שהטבע שלהם קודם לאינטרס הקבוצתי", אמר אביר קרא מ"אני שולמן". "אגו זה דבר שיוצר הרבה נזק ולצערי יש בכל מקום אנשים שמגיעים רק כדי לגזור את הסרט. אינשאללה שיהיה להם אלף קרדיטים ושזה יעזור להם להשיג כיסא בכנסת. לי אין שאיפות פוליטיות ואין לי אגו. כל עם ישראל יודע מי עושה את העבודה".
כששאלתי את קרא אם המחאה לא נפגעת מהעובדה שיש לא מעט ארגונים שפועלים למען העצמאים, הוא השיב: "איפה הם היו לפני הקורונה, זו השאלה. גופים שהיו צריכים לעבוד בשביל העצמאים לא עשו את זה הרבה שנים, ואני שמח שההתארגנות שלנו העירה דובים משנתם ואחרי 72 שנה מתחילים לדבר על דברים שלא היו לפני כן.
"אנחנו הצוות הכי גדול שקם למען העצמאים, ולכן אנחנו לא מתעסקים באחרים, ככל שנתעסק באחרים זה ייצר בעיה שהיא לא שלנו. ועדיין, אנחנו מתכוונים לשתף פעולה עם כולם".
"מהיום הראשון אחד הדברים שהיו חשובים לי הוא להתאגד עם גופים, אבל היו מספר ארגונים שסירבו לנו", מגלה כפיר שמלי מהתאחדות העצמאים. "פניתי לאביר קרא משולמן וקיבלתי שלילה. פניתי לרועי כהן מלהב אבל הוא מדבר על מפלגה, ואנחנו לא חושבים על מפלגה. אנחנו רוצים לאגד את כולם, אבל קשה לאגד עצמאים, אנשים שלא אוהבים לקבל מרות אנשים שיודעים הכי טוב והם הכי מבינים מה נכון".
"קשה לאגד עצמאים, אנשים שלא אוהבים לקבל מרות אנשים שיודעים הכי טוב והם הכי מבינים מה נכון"
לדבריו, "להיות בכותרות זה לא בריא לעסקים בישראל. אנחנו רוצים להקים מקום שיהיה בית לעצמאים. לא בנק חברתי כמו ששולמן החליטו להקים ושנראה תמוה ולא מפלגה כמו שרועי כהן מלהב חושב לעשות. העוצמה והיכולת לשינוי היא יותר גדולה מבחוץ".
"אנחנו מובילים את מחאת העצמאים כארגון שקיים 35 שנה ומאגד 56 ארגונים", אומר רועי כהן, נשיא ארגון להב. "נעשו ניסיונות כאלה ואחרים לקחת את זה לכיוון הפוליטי ולזעוק נגד הבזבזנות של הממשלה שהולכת לקום, אבל אנחנו רוצים להישאר בנישה של העצמאים והעסקים הקטנים ולזעוק את זעקתם. אנחנו ממוקדים, אבל לכל סקטור יש את הבעיה שלו וכל אחד מנסה לקחת את הבולטות שלו".
"זה לא סוד שבעבר רציתי להתמודד מטעם מפלגת העצמאים", הודה כהן מלהב. "אנשים לא הבינו מה אני זועק, הקדמתי את זמני. היום אני חושב שהרבה אנשים התפכחו והבינו שהם צריכים ייצוג אמיתי כדי לדאוג לסוגיות שלהם".
אתה מבין את הטענות שאנשים שאומרים ששאיפות פוליטיות של ראשי ארגונים מונעות את הצלחת המחאות?
"כשיהיה לנו מקום בשולחן מקבלי ההחלטות יהיה קל יותר להזיז את הדברים ולבצע. אם אהיה שם, לא אשאף להיות שר, רק חבר בכל הוועדות כדי להצליח לשנות את חוקים. כל הטענות הם של אלו שלא מבינים שכדי לשנות צריך לשנות מבפנים ולא לעמוד מבחוץ ולהיות תלוי באנשים שיעשו את העבודה בשבילך".
להיאבק בהפרד ומשול
המחאות תפסו תאוצה בשבוע האחרון על רקע הקלת ההגבלות והתחושה שהמשבר הבריאותי הגיע לסופו וגם לקראת השבעת הממשלה החדשה. מול ממשלת אחדות יכולים להפגין כל המאוכזבים: ימנים ושמאלנים, דתיים וערבים. בלי הבדל דת, גזע ושיוך פוליטי. "כשערפל הקרב שקע ואנחנו יודעים מי ראש הממשלה, המטרות יותר ברורות", אומר ינון מעוז מבעלי רשת "אברהם הוסטל" ומייסד מחאת "מרד המיסים". "כשלא היה ברור אם תהיה ממשלה וחשבו שיהיו בחירות רביעיות, היו ראשי ארגונים שהיו מכוונים לקמפיין הבחירות שלהם. כשיש ממשלה שאליה אפשר לכוון את החצים. זה מייצר שקט".
מהרגע שהמחאות קיבלו בולטות תקשורתית נשמעו טענות של כך שהממשלה פועלת בשיטת הפרד ומשול כדי להסית את הארגונים אלו באלו ולמוסס את המחאה. "ככל שהזמן חלף התרבו הסכסוכים הפנימיים, חלקם בגלל ניסיונות של הממשלה להפריד בין הארגונים תוך כדי המשא ומתן", אומר שי ברמן מאיגוד המסעדות והברים. "הם מזמנים ארגון אחד ואומרים לו משהו אחד ולארגון אחר אומרים משהו אחר".
"כשערפל הקרב שקע ואנחנו יודעים מי ראש הממשלה, המטרות יותר ברורות"
מתחום המסעדנות עצמו אפשר ללמוד על מה שקורה במחאת העצמאים. בענף הזה בלבד פועלים שני ארגונים שונים: איגוד המסעדות והברים ומסעדנים חזקים ביחד.
"קמנו כי המסעדנים הרגישו שאין מי שדואג להם, שהגוף שאמור לסייע להם הוא ישנוני, שהוא לא עושה עבורם את העבודה", אומר תומר מור מארגון "מסעדנים חזקים ביחד". "ההגעה שלנו לשטח עוררה את האיגוד אחרי עשור – וזה טוב".
אבל חילוקי הדעות בין שני הגופים הם גדולים. "הם הוציאו עם עיריית תל אביב מסמך לגבי החזרה לשגרה, עם נקודות שאותן פסלנו לפני מספר שבועות. נכון לעכשיו העירייה יצרה מכתב חדש, שמתכתב עם הדרישות שלנו".
הצורך לעבוד יחד בתקופה כזו הוא לא קריטי?
"מאוד. אבל כשיש שני ארגונים עם די.אן.איי שונה: אחד אקטיביסטי ולוחמני והשני פקידותי קשה להתחבר ביחד. יש אנשים שלא מעוניינים לשחרר את המשוכות ולא מבינים שחייבים להתחדש.
"בשנה האחרונה נהיה טרנדי להקים ארגונים, אבל אין לזה סיבה. מדובר בכאב ראש אחד גדול. כולם רוצים להיות ייצוגיים, כולם רוצים קדימה, יש הרבה אגו, כל אחד רוצה להוביל, מחפש את הקרדיט וזה פתטי".
וגם חוטא למטרה?
"לחלוטין. אני לא יודע להגיד לך אם כל ארגון מייצג את האנשים שלו נאמנה. לפעמים מחאה עממית היא דרך להגשים שאיפות פוליטיות. אני ממליץ למישהו כזה להיכנס למפלגה ולא לעשות קיצורי דרך על גבו של הציבור".
הארגון האחרון שנולד בעקבות משבר הקורונה, "מטה עתיד התיירות", מנסה לאחד את כל גופי התיירות. "זו היתה משימה לא פשוטה שכללה הרבה אגו ופוליטיקות", אומר אביב יסמן, מיוזמי המחאה ובעל חברת התיירות "ישראל אנלימיטד". "המטה היה חייב להיות מספיק רציני ורחב כדי שכולם יבינו שכדאי להם להצטרף".
"בשנה האחרונה נהיה טרנדי להקים ארגונים, אבל אין לזה סיבה. כל אחד רוצה להוביל, מחפש את הקרדיט וזה פתטי"
הצורך בהקמת המטה עלה לדבריו, משום שבעלי רשתות בתי המלון הגדולות וחברות התעופה ו"מי שיושב בשולחן האוצר לא משקפים את הצרכים האמיתיים של הענף". גם יסמן מדבר על שיטת ההפרד ומשול: "כאיש עסקים זו הטקטיקה הכי נכונה", הוא אומר. "אף אחד לא יודע מה השני קיבל והוא גם לא יספר. אנחנו חייבים לבוא כגוף אחד, התוכנית חייבת להיות כוללת".
ועם שלל הארגונים שמנסים לסייע לעצמאים, קצת נשכחו הארגונים החברתיים והמחאות שפועלות נגד השלטון. מנותקים, מחאת הריבון, דגלים שחורים ועוד. אלא שהם מקבלים כתף קרה מארגוני העצמאים שלא רוצים להיות מזוהים פוליטית משום החשש שהדבר יזיק להם בבואם למשא ומתן עם נציגי הממשלה. "למרות שהם לא הקו שלנו הרגשנו שחשוב להתאחד", אומר נציג מאחד הארגונים. "ישבנו איתם לכמה שיחות ובסוף הם לא רצו. הם אמרו לנו שאנחנו שמאלנים ופוליטיים מדי".
"תמיד יהיו ארגונים סוררים שמתעסקים באגו", אומר עו"ד אורן (קומה) פסטרנק, ממייסדי מחאת הריבון. "מי שיכול להוריד את האגו ולהתאחד סימן שחשובה לו האידיאולוגיה. יש אנשים שזה לא בהכרח מה שמעניין אותם, שהם רוצים לסגור דיל כזה או אחר ולהגיד לציבור שלהם תראו מה הבאנו לכם".
שיחה על זה post