"זו מדינת היהודים. פה את חיה ואת צריכה להבין את זה", אמר אתמול נהג אוטובוס לקבוצת נערות בנות 15, רגע אחרי שדרש מהן לכסות את גופן ולשבת בחלק האחורי של האוטובוס, בעוד את הבנים שהיו איתן הושיב מקדימה. "זה מה שקורה עכשיו במדינה הזאת", הבהיר להן.
הדברים שלו תועדו ופורסמו אמש בחדשות 12 – והם מסמנים את העידן החדש של נשים במדינת היהודים: התמודדות עם מרחב שמדיר אותן, מקטין אותן, מעלים אותן. צודק הנהג, אנחנו צריכות להבין את מה שקורה במדינה, ולהתנגד לזה. בקול גדול, בכל הכוח.
המחיקה של נשים מעוד ועוד זירות בציבוריות ובמרחב הישראלי הולכת ומחמירה ככל שמתחזק האופי היהודי של המדינה – כפי שרואה אותה הפלח האורתודוקסי השולט בישראל – ובא על חשבון זכויות האדם; ככל שנותנים מקום לתפיסות דתיות קיצוניות ולרבנים המכתיבים אותן להכתיב כמעט כל היבט של יחס המדינה לנשים ולזכויותיהן. ככל שמושרשת התפיסה שאפשר ואף ראוי לתת עדיפות לערכי הדת על חשבון זכויות נשים.
הפגיעה בנשים תחת הממשלה הנוכחית מתרחשת במקביל מלמעלה למטה ומלמטה למעלה – בתנועת מלקחיים שמצמצמת את הקיום שלנו. מלמטה – רק שלושה מקרים בשבוע האחרון של נהגים שמסרבים להעלות נוסעות שלבושות לא לפי כללי הצניעות המדומיינים שלהם, ומלמעלה – כאשר למשל רק החודש אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק לפירוק הרשות העצמאית לקידום מעמד האישה, והפיכתה לרשות פוליטית הכפופה לשרה מאי גולן. על מנת לפרק את הוועדה, הקימה הקואליציה ועדה מיוחדת בראשות ח"כ שמחה רוטמן, בניגוד לעמדה של יועמ"שית הכנסת.
מלמטה – הרב צבי קוסטינר, שאמר כי "צבא יהודי הוא צבא בלי בנות", הוזמן בשבוע שעבר ל"יום ישיבה" בפיקוד דרום. ולמעלה – השרה עידית סילמן מקדמת הפרדה מגדרית במעיינות, וכשהשדולה למען האשה הדתית והחרדית התכנסה כדי לדון ב"זכות להפרדה מגדרית", ארגוני נשים לא הורשו להשתתף בדיון.
מלמטה- אישה שצעדה ביום שבת ליד בית כנסת בהרצליה גורשה בצעקות ובקריאות "תתעוררי, המשיח מגיע". מלמעלה – הממשלה סירבה לקדם הצעת חוק למניעת אלימות כלכלית שעברה בעבר בקריאה ראשונה כחקיקה ממשלתית לא לפני שהעלתה הצעת חוק של המשרד לשירותי דת המעניקה לבתי הדין הרבניים סמכות לפסוק במזונות ילדים.
מלמטה – משחיתים פניהן של נשים שמתנוססות על לוחות מודעות ומלמעלה – נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ מודיע כי טפסים ומסמכים מטעם הנציבות ייכתבו בלשון זכר בלבד.
במשך שנים אנחנו ב"המקום הכי חם" זועקות את ההפרדה המגדרית, טוענות כי היא מסוכנת, זוחלת מהמרחב הדתי אל המרחב הציבורי הכללי ובעיקר טוענות שבסוף היא תפגע בכולן. מה שהוצג בתחילה כהפרדה וולונטרית הנוגעת רק לחרדים המעוניינים בכך, הפך להדרה שיטתית של נשים מהזדמנויות בתעסוקה, מתפקידים בצבא, משירותים ציבוריים ומאירועי תרבות. רק מאבקים משפטיים של ארגוני נשים הצליחו לבלום חלק מהמקרים – רק מאבקים של נשים יוכלו כעת למנוע את המשך הפגיעה.
בחודש פברואר האחרון תחת הכותרת "ממשלת נתניהו השישית הכריזה מלחמה על נשים, ואתן שותקות", כתבה פרופ' גילה שטופלר, מרצה למשפט חוקתי וזכויות אדם ודיקנית הפקולטה למשפטים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, בטור שפורסם ב״המקום הכי חם״ ועסק בסכנות שטומנים ההסכמים הקואליציוניים לנשים. "ההתעלמות הציבורית מהפגיעה הצפויה בנשים", טענה שטופלר בטור שהתברר כנבואי ממש, "מעוררת מחשבות עגומות על הזלזול הנמשך של הציבור במחיר שמשלמות נשים בשל מעמדה של הדת הפטריארכלית בישראל, שעומד להיות גבוה עוד יותר עם התחזקותה הדרמטית של הדת עם הקמת הממשלה החדשה".
בעוד כחודשיים יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות, כפי שפרסמה ב"המקום הכי חם" העיתונאית עינת שחק, רק 16 אחוז מחברי המועצה המכהנים ברשויות המקומיות בארץ הן נשים. גם אם מורידים מהספירה את הרשויות הערביות והחרדיות, שם הדרת הנשים מובנית, המצב לא מאוד משתפר ועומד על 25 אחוז. הדרך לשינוי המצב תתחיל אם יותר נשים יצביעו למועמדים שמקדמים ערכים ליברליים או, רחמנא ליצלן, יחליטו סוף סוף להצביע לנשים. הגיע הזמן.