ההודעה שהגיעה ב-30 לאוגוסט לטלפונים של 390 הורים לילדים בכיתות א' ו-ב' בבית הספר גוונים בתל אביב היתה מפתיעה: יש להגיע עם הילדים ביום ראשון, ה-1 בספטמבר לרחוב המסגר 7, ולא לבית הספר הזמני ביפו שם היו אמורים ללמוד. זה היה השלב הראשון בסאגה שנמשכת יותר מחודש, ומגיעה לשיאה הבוקר בהפגנה של ההורים מול עיריית תל אביב בעקבות מסמך דרישות שהוגש על ידי ההורים, ושתלווה בהשבתת בית הספר ללא הגבלת זמן.
בית ספר גוונים החל את פעילותו השנה, כאחד מארבעה בתי ספר שמיועדים לילדי פליטים בתל אביב. בבית הספר הצומח ישנן שמונה כיתות א' וארבע כיתות ב', והוא ממוקם במבנה שבו שכן עד לאחרונה בית הספר התיכון "שבח מופת". בית הספר היה אמור לעבור שיפוצים ועד שאלו יסתיימו, אמורים היו הילדים ללמוד בבית ספר ביפו. אלא שאז הגיעה ההודעה וטרפה את הקלפים.
כשההורים והילדים הגיעו נרגשים לבית הספר ביום הראשון ללימודים, הם נדהמו לגלות שהמקום כלל לא ערוך לקליטתם של מאות הילדים. "בכיתות אין מזגנים, ארונות וציוד מתאים. בחלק מהכיתות חסרות דלתות, והריהוט במצוי בהן מתאים במידותיו לתלמידי תיכון ולא לתלמידי בית ספר יסודי", תיארו ההורים את שראו עיניהם במכתב ששלחו ארבעה ימים לאחר תחילת שנת הלימודים לשירלי רימון, ראש מינהל החינוך בעיריית תל אביב. כעת הם דורשים פגישה דחופה עמה להסדיר את המצב בבית הספר. לדבריהם, עד כה התעלמה העירייה וראש מינהל החינוך מבקשותיהם.
"ההורים נאלצו להוציא בעצמם את השולחנות והכיסאות ולהכניס במקומם ריהוט מתאים. יתרה מכך, הכיתות שקיבלו את פני הילדים היו מלוכלכות כל כך עד שההורים נקטו יוזמה וניקו את הרצפות בעצמם".
"בית הספר נמצא על כביש ראשי סואן שיש בו הרבה אוטובוסים. זה מאוד מסוכן", אומר בהמנט, שבנו לומד בכיתה ב' בבית הספר. "יש גם סכנה גדולה במדרגות שבבית הספר – הן יותר מדי גבוהות עבור ילדים כל כך קטנים. גם החצר של בית הספר לא מתאימה לילדים, ואין בה בכלל מתקנים למשחק או הצללה. מנקודת המבט שלנו בית הספר מתאים יותר לילדים בחטיבות הביניים ובתיכון ולא לילדים ביסודי".
ללא ארוחת צהריים, עם הסעה מסוכנת
ההורים התריעו על הסכנות עוד מהיום הראשון ללימודים, אך לא קיבלו מענה. בשבוע שעבר חששם התממש כשאחת התלמידות נפלה מהמדרגות הגבוהות ושברה את ידה.
לדברי בהמנט בפגישה שנערכה עם המנהלת לפני כשבועיים נאמר לוועד ההורים שעבודות השיפוץ אמורות להימשך כארבעה חודשים לכל הפחות ושבשלב הראשון תשנה העירייה את מיקום הכניסה לבית הספר, כך שהיא לא תהיה על הכביש הראשי. אך דבר לא נעשה. בשל כך, ומשום שהמכתב ששלחו למנהל החינוך בתחילת ספטמבר לא זכה למענה וגם הבקשה לפגישה עם ראש האגף לא נענתה – החליטו ההורים לא לשלוח את ילדיהם לבית הספר עד שלא יתוקנו כל הליקויים.
בארבעת בתי הספר "גוונים", "קשת", ביאליק רוגוזין" ו"הירדן" מתחנכים כ-2,400 ילדי הקהילה הזרה – חינוך סגרגטיבי ולא שוויוני במלוא מובן המילה. אפשר רק לחשוב מה היה קורה אם הורה מאחת השכונות המבוססות של תל אביב היה מגיע ביום הראשון ללימודים ומוצא את עצמו עם מגב, שוטף את רצפת הכיתה של ילדיו.
אלא שהמקרה של בתי הספר גוונים וקשת (השוכן באותו מתחם) הוא חריג אפילו בהשוואה לבתי הספר האחרים המשרתים את ילדי הקהילה הזרה. שני בתי הספר ממוקמים באזור תעשייה ומשרדים, הרחק משכונות המגורים שבהן גרים התלמידים ובלי שתסופק להם הסעה מסודרת. עם סיום הלימודים אפשר לראות נהגים – מרביתם נהגים פיראטיים שלא מוסמכים לעבוד עם ילדים – כשהם מכניסים מספר גדול של תלמידים לטרנזיט בצורה לא בטיחותית.
"יש סכנה גדולה במדרגות שבבית הספר – הן יותר מדי גבוהות עבור ילדים כל כך קטנים. גם החצר לא מתאימה לילדים, ואין בה בכלל מתקנים למשחק או הצללה. בית הספר מתאים יותר לילדים בחטיבות הביניים ובתיכון ולא לילדים ביסודי".
למרות שכל התלמידים מגיעים משכונות בדרום העיר – מחציתם משכונת התקווה – הם לא זכאים כמו חבריהם לארוחת צהריים חמה בבית הספר במסגרת תוכנית ההזנה, והם גם לא זכאים לתוכנית מסובסדת של יום לימודים ארוך. זאת, מאחר שבתי הספר שייכים לאזור המוניציפלי של שכונת מונטיפיורי, שלא נכללת בין השכונות הזכאיות לתוכנית.
"אנחנו מתלוננים כל יום, כל יום", אומר בהמנט. "החלטנו לשבות ולא נפסיק עד שלא ימצא פתרון לכל הבעיות שלנו".
מעיריית תל-אביב-יפו נמסר: " מדובר במבנה ששימש תלמידים במשך עשרות שנים בהיותו בית ספר של רשת עמ"ל ועבר לרשות העירייה יום לפני תחילת הלימודים הנוכחית. בניגוד לנטען, בית הספר עומד בכללי הבטיחות כולל הגישה לשער הראשי. הליקויים הקלים הקיימים, כמו מזגן תקול אחד מתוך 9 כיתות א' הממוזגות (בניגוד לנטען) יטופלו בחופשת החגים, כמו גם שיפוץ כללי של המבנה, בהשקעה כוללת של 10 מיליון שקל, כפי שהושקעו בבית ספר קשת הסמוך לו.
"יצוין כי בית הספר אינו כלול במסגרת שיקום שכונות ולכן לא זכאי להזנה. העירייה בתהליך ערעור מול משרד החינוך בנושא, אך הדבר אינו בסמכותה. נוסיף כי אחרי החגים תלמידים הגרים במרחק העולה על 2 ק"מ יקבלו הסעות מהעירייה, אף על פי שהדבר לא מחויב בחוק ומשרד החינוך נותן תקציב לכרטיסי רב קו בלבד".
שיחה על זה post