אם היינו צריכים עוד הוכחה לעובדה שממשלת נתניהו השישית לא מיטיבה עם נשים, בלשון המעטה, קיבלנו אותה אתמול בבית שמש.
בעיר שהולכת ומתחרדת, התקיים אתמול סיור של שר ירושלים ומורשת מאיר פרוש מסיעת אגודת ישראל. הוא ביקר בבתי ספר בעיר, מלווה בראש העיר עליזה בלוך ובהמשך נפגש גם עם סגנה, שמעון גולדברג מסיעתו של פרוש, שמכהן גם כיו”ר ועדת תכנון ובנייה. השלושה נפגשו עם ראשי קהילות וחסידויות, למפגש חגיגי בשל הקצאת שטחים שקיבלו להקמת מבני חינוך, בתי כנסת ומקוואות.
העירייה הזמינה לסיור ולמפגש את אביה רווח-כהן, צלמת וידיאו ומיקי רווח, צלם סטילס, זוג נשוי, חרדים, תושבי העיר, בעלי גוף התקשורת "מיטב" על מנת שיצלמו את האירוע.
"הסתובבנו עם השר במוסדות השונים ואחר כך הגענו לבניין העירייה", מספרת רווח-כהן, לאחר שהסכימה לספר את סיפורה. "נכנסתי לחדר הישיבות קצת אחרי כולם. היו שם כמה עשרות אנשים. התחלתי למקום את המצלמה ולצלם. שמעתי את פרוש פונה לעליזה ואומר בקול, כך שכולם שמעו 'היא לא צריכה להיות פה', והוסיף תנועה מזלזלת עם היד. כמה דקות אחר כך ביקשו ממני לצאת. יצאתי והשארתי את המצלמה לבעלי שימשיך לצלם".
"ראש העיר פנתה בעדינות לנתי גבאי הרמ"ט שלה והוא פנה בעדינות לבעלה של הצלמת, זה לא נעשה ברעש וצלצולים", אומר איש תקשורת שנכח במקום. "היו שם כמה עשרות אנשים מהמינסטרים החרדי ולא היה מתאים שאחת צעירה עם פאה בלונדינית תהיה במקום. כשהם היו בשטח הפתוח ולא היו כל החרדים היא היתה שם וצילמה אבל בחדר סגור זה פחות מתאים שהיא תסתובב שם".
"אני מצלמת בהרבה פורומים, גם חרדיים", אומרת רווח-כהן. "היו הרבה פוליטיקאים שהגיעו לביקור בבית שמש וצילמתי אותם, אף פעם לא נתקלתי בבקשה כזו. במשך עשרים שנות עבודתי כצלמת מעולם לא נכנסתי לצלם לא בבית מדרש ולא בבית כנסת, כמקובל לאישה חרדית. הגעתי למקום ציבורי בתפקיד ולא היתה להם שום זכות להוציא אותי. זו הדרת נשים במובן הכי בסיסי שלה. אני אמשיך לצלם ולסקר אירועים בצורה מכובדת כמו שעשיתי עד כה, כיאה לאישה חרדית".
לפני 11 שנה היתה זו נעמה מרגוליס, אז ילדה בכיתה ב', סמל להדרה של העיר בית שמש. היא עלתה לכותרות אחרי שחרדים קיללו אותה וירקו עליה משום שלטענתם לא היתה לבושה בצניעות. הארץ סערה אז ובנימין נתניהו, שהיה גם אז ראש הממשלה אמר: "לעצור ולפעול נגד מי שיורק, מי שמרים יד, מי שמתנקם".
משפחת מרגוליס עזבה את העיר וכמעט לא נותרו בה חילונים. השכונות החדשות נבנות עבור הציבור החרדי, שמהווה את הרוב בבית שמש. השנה, לראשונה, סירבה העירייה לתקצב את אירועי יום האישה הבינלאומי שהיו אמורים להתקיים בשבוע הבא. "המקרה הנוכחי מצטרף לשורה ארוכה של מקרים שמוכיחים לצערנו כי התופעה של הדרת נשים חיה קיימת ובועטת, הן בדרגים הבכירים ביותר והן ברחבי העיר", אומרת סגנית ראש העיר רינה הולנדר.
"גירושה בבושת פנים של אביה רווח, צלמת מקצועית, מאולם מליאת העיריה על ידי השר פרוש הוא מעשה מביש, חמור ולא חוקי, ואסור לעבור עליו בשתיקה", היא מוסיפה. "הבעתי בפני אביה את שאט הנפש שלי ממעשיהם של סגן השר ושל אלה מהנוכחים אשר שיתפו איתו פעולה. אם לשר פורוש לא היה נח שאשה נוכחת בחדר הוא היה מוזמן לעזוב בעצמו את האירוע. מענין שהימצאותה של ראש העיר, אשה בעצמה, לא הפריעה לו. האם ההקצאות מתירות את העבירה לכאורה?"
מהעירייה נמסר בתגובה: "הצלמת אביה רווח נשכרה לצלם את האירוע ולא נכחה שם מתוקף היותה עיתונאית מקומית (או נשואה לעיתונאי). ראש העיר לא הורתה בשום שלב לאביה לצאת מהחדר. זה דבר שקר והוצאת שם רע. לאור העובדה שהאירוע צולם ניתן לראות בבירור את הדברים. המידע השקרי הזה שהוליד את השאילתה הזאת מהווה פגיעה בשמה הטוב של ראש העיר. ואין לי ספק שלא יגיע לכלל פרסום".
אלא שמלשכתו של פרוש לא מכחישים את הבקשה להוציא את רווח וגם מסבירים אותה: "מדובר הייתה בפגישה סגורה עם נציגי קהילות והשר לא היה מעוניין בתיעוד וידאו של האירוע. יצוין כי הפגישה הייתה בהשתתפות ראש העיר ד"ר עליזה בלוך".
בנוגע לתגובתו של השר, שלא היה מעוניין בתיעוד בוידיאו של האירוע, אומרת רווח-כהן: "בעלי צילם אחרי וזה לא הפריע לפרוש, רק הנוכחות שלי".
פנינו שוב לעירייה והצגנו את תגובת לשכת השר. מדוברות העירייה נמסר הפעם: "ראש העיר ד"ר עליזה בלוך לא הייתה מודעת לאירוע, בוודאי לא בזמן התרחשותו וגם לא לאחריו. באם מאן דהוא שלח הודעה , לכאורה, בשם בקשת השר הוא עשה זאת באופן אישי, לא במסגרת תפקידו ולא נתבקש לעשות זאת על ידי אף גורם עירוני".
בנוגע לאי תקצוב אירועי יום האישה נמסר מעיריית בית שמש: "העירייה מתקצבת עשרות אירועים מדי חודש העוסקים בנושאים שונים ומופנים לקהלים שונים. העיריה מתקצבת כל אירוע העובר תהליך רכש וקיבל את כל האישורים המתאימים. אם למאן דהיא יש השגות בעניין תקצוב אירוע כלשהו היא מוזמנת לפנות בצינורות העירוניים המקובלים".