היום בבוקר קיבלו מנהלות גלריית ברבור בירושלים הודעה על סגירת הגלריה הפועלת בשכונת נחלאות. במכתב, החתום על ידי מנהלת אגף נכסי העירייה נכתב בין היתר: "מאחר והנכס נדרש לצורך גן ילדים, החליטה ועדת טרום פרסום (ועדה פנימית ללא תוקף סטאטוטורי) שאין מקום להקצאת הנכס לצרכי ציבור, לא לכם ולא לכל גורם אחר". עוד הוסיפה מנהלת אגף נכסי העירייה כי עליהם לפנות את הנכס לא יאוחר מ-90 יום ממועד קבלת המכתב.
"נפעל במאבק ציבורי ומשפטי כדי להפוך את ההחלטה", אומרת מיכל רפפורט, ממפעילות הגלריה. "אמנם יש מחסור עצום בגני ילדים בירושלים, אבל זה לא שגלריה אחת קטנה תציל את העניין וזה לא צריך לבוא על חשבון תרבות ואומנות".
אלא שצהלת השמחה של סגנית ראש העירייה חגית משה, מראה את התמונה המלאה: "קול תורה וציונות ישמע במקום ברבורי השטנה של ברבור. אני שמחה שהמאבק שהייתי שותפה לו עוד מהקדנציה הקודמת הצליח ולכדנו שתי ציפורים במכה אחת. גם תוספת גנים חשובה וגם סגירת גלרייה שהתמחתה בפרובוקציות ופגיעה בשמה של ישראל, במסווה של חופש האומנות".
גם חבר המועצה ופעיל הימין אריה קינג התייחס להחלטה: "הבטחנו לטפל בגייס החמישי בעיר הקודש – קיימנו", כתב בדף הפייסבוק שלו. "תודה להנהלת העירייה הבכירה ובראשם ראש העירייה, מר ליאון משה, על הגיבוי המוחלט והנחישות בהשלמת המהלך, והכי חשוב על ההקשבה לרחשיי הציבור בכלל ותושבי נחלאות בפרט, תושבים שמהם נלקח הנכס וניתן לארגון שמאל קיצוני וקיקיוני".
"זו ההוכחה שמדובר בפגיעה בחופש הביטוי ולא בעניין של גני ילדים", אומר עו"ד יוסי חביליו, חבר הקואליציה בירושלים ומי שליווה בהתנדבות את הגלריה במאבקים המשפטיים הקודמים. "לעירייה חסרים מאות גנים – זה לא שהילדים יזרקו לרחוב מחר בבוקר אם הגלריה לא תיסגר. אני מאוכזב מאוד ממשה ליאון, שבחר ללכת עם הימין הקיצוני ולא עם חופש הביטוי. משה ליאון צריך להחליט אם הוא הולך עם חופש הביטוי או שהוא הולך עם הקיצוניים, האם ירושלים תהיה פתוחה ופלורליסטית או סגורה וחשוכה".
בתגובה על ההחלטה סיעת מרצ מאיימת בפרישה מהקואליציה, כך צייץ לפני שעה קלה כתב כל העיר שלומי הלר, שציטט את חברת המועצה לורה וורטון שאמרה: "לא נסכים לתכתיבים פוליטיים או למדיניות של בריונים נגד חופש הביטוי".
"אני מניחה שהימין הקיצוני היה בקשר עם ראש העיר או עם אנשים אחרים בעירייה", היא מוסיפה בשיחת טלפון. "אנחנו בתקופת בחירות והם רוכבים על ההחלטה, הם חוגגים את זה. גם אם היה צורך בבניין, לא עושים את זה בצורה כזו. זה נושא רגיש".
סגירה במקום הקצאה
את הגלריה הקימו ב-2005 חמישה אמנים ירושלמים בוגרי בצלאל כמרחב עצמאי לאמנים ואמניות ללא מטרות רווח. בגלריה נערכות תערוכות חודשיות, סדנאות והרצאות וגם פרויקטים שנעשים עם הקהילה המקומית. באוגוסט, למשל, התקיימו במקום תערוכה של עמותת אנוש לבריאות הנפש, ושל שק"ל (שילוב קהילתי לאנשים עם מוגבלויות) עם בצלאל, והתערוכה השנתית של קבוצת הציירות הותיקות של שכונת נחלאות.
בשנתיים האחרונות עומדת הגלריה בפני איומי סגירה מצד משרד התרבות ועיריית ירושלים בשל אירועי שיח בין יהודים לפלסטינים שהיא מקיימת בתחומה, בהם ערב נכבה בעברית ואירוח של אנשי ארגון "שוברים שתיקה", ושיח פתוח על טקס יום הזיכרון לישראלים ולפלסטינים.
שרת התרבות ועיריית ירושלים קראו לסגור את הגלריה בשל אירועי שיח בין יהודים לפלסטינים שהיא מקיימת בתחומה, בהם ערב נכבה בעברית ואירוח של אנשי ארגון "שוברים שתיקה", ושיח פתוח על טקס יום הזיכרון לישראלים ולפלסטינים.
"בשנתיים האחרונות גלריית ברבור מנצלת פעם אחר פעם את הלאקונה המשפטית ואת ידנו הכבולות משפטית כדי להמשיך ב׳בירבור פרו פלסטיני בלתי פוסק׳ החותר תחת עצם קיומנו ומטבח אגדות נכבה", כתבה שרת התרבות מירי רגב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ביוני 2018 בניסיון נוסף להביא להפסקת פעילותה.
פעמיים דחה בית המשפט בקשות של העירייה למנוע את קיומם של אירועים בגלריה, בנימוק שאין עליה לביטולם אולם באוגוסט 2018 קבע בית המשפט השלום בירושלים כי יש לפנות את הגלריה. בתביעתה טענה העירייה כי היא צריכה את המבנה לשימושים אחרים וכי המקום לא הוקצה לגלריה בהתאם לנוהל. "אין מחלוקת עובדתית שהסיבה להגשת התביעה היא ביטויים שאין דעת העירייה נוחה שיאמרו מעל מקרקעין ציבוריים של העירייה", אמר השופט אמיר דהאן בפתח דבריו אבל החליט בפסק דינו לפנותה.
הגלריה עירערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי באמצעות האגודה לזכויות האזרח וטענה שאסור לעירייה למנוע קיום של אירועים פוליטיים. בהמשך הסכימה העירייה להסדר פשרה שעל פיו הגלריה תבקש הקצאת מקרקעין והעירייה תדון מחדש בהשארתה במבנה שבו היא פועלת. עם זאת העירייה בחרה להעביר את הנושא לוועדה העלומה של טרום פרסום. לפי ההחלטה, העירייה לא תפרסם את דרישת ההקצאה אלא תעביר את השטח להקמת גני ילדים. בפני הגלרייה עומדים כעת שלושה חודשים למצוא מקום חלופי או לשנות את ההחלטה.
מעיריית ירושלים נמסר: "שכונת נחלאות מתאכלסת בשנים האחרונות בזוגות צעירים עם ילדים, מה שמצריך גני ילדים נוספים. המבנה המדובר שימש בעבר כגן ילדים, ולאור הצורך בגן נוסף בשכונה, ביקש מינהל החינוך לשוב ולהפעיל את המבנה ככזה. בדיון ועדת ההקצאות, ועל-פי בקשת הגורמים המקצועיים בעירייה, הוחלט על שימוש בנכס לטובת מטרה זו. הסוגיה גם עלתה בבית המשפט והעירייה פועלת לפי פסיקתו".
שיחה על זה post