בסוף השבוע שעבר החליט השר במשרד המשפטים, דודי אמסלם, לא להאריך את כהונתו של המשפטן אווקה זנה, ראש היחידה למאבק בגזענות ויוצא אתיופיה הבכיר ביותר בשירות המדינה.
כחלק מהחלטת ממשלה, אדם הממונה לתפקיד בסגל הבכיר בשירות המדינה, נבחר לתקופת כהונה של שש שנים, שבסיומה היא מוארכת בשנתיים נוספות. ברוב המוחלט של המקרים, אלא אם עולות טענות על חוסר מקצועיות, כהונה של איש סגל בכיר מאורכת עד למלוא התקופה המותרת בחוק. אם לא, מוצע למינוי תפקיד רוחב אחר. השר אמסלם בחר לא להאריך את כהונתו של זנה, ולא להציע לו תפקיד אחר, והוא יסיים את תפקידו בחודש אוגוסט.
שר המשפטים לא שוחח עם זנה לפני שהחליט שלא להאריך את כהונתו, אלא הודיע לו על כך באמצעות מנכ"ל משרדו. הפגישה הראשונה בין השניים נערכה יומיים לאחר שזנה קיבל את ההודעה על סיום תפקידו, והיא נמשכה פחות משעה.
"כאשר שר מודיע לבעל תפקיד, יומיים לפני שהוא פוגש אותו, שלא מאריכים לו את הקדנציה – זה לא מבטא התעניינות ביחידה, במשימות שלה, או ביכולת של בעל התפקיד", אומרת אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר.
פלמור סומנה יחד עם זנה, כמו גם כל היחידה למאבק בגזענות, כיעדים ברשימות של מפלגת נעם. "בעולם הזה, שבו יחסי האמון בין הקהילה לממסד לא גדולים, מצער שלקחו את אחד מבעלי התפקידים הבכירים הבודדים בממשלה שהוא יוצא אתיופיה, ונפרדו ממנו כלאחר יד", היא מוסיפה.
גזענות מוכרת רשמית
לאחר מחאת יוצאי אתיופיה הגדולה ב-2015, שפרצה בעקבות פרסום סרטון וידאו בו נראים שני שוטרים מכים את החייל דמאס פיקדה, הוקמה ועדה שבראשה עמדה פלמור. הקמת הוועדה והוצאת דוח עם מסקנותיה היו דבר נדיר במחוזות הבירוקרטיה הישראלית. יתרה מכך, זו היתה הפעם הראשונה שהממסד הישראלי, בהובלתו של בנימין נתניהו, הודה והכיר באופן רשמי בגזענות כלפי יוצאי אתיופיה ושילב נציגים מהקהילה בטיפול בבעיה.
היחידה פועלת למיגור גזענות על רקע צבע עור, מוצא, לאום או דת, כלפי כל האוכלוסיות בחברה הישראלית, ולא רק כלפי יוצאי אתיופיה, אלא גם בחברה הערבית, בקרב חרדים ועוד. היא מהווה כתובת למי שנפגע מגזענות ממסדית, עוקבת אחרי היישום של המלצות ועדת פלמור, פועלת בשינויי חקיקה וכותבת דוח שנתי.
הדוח האחרון של היחידה, שפורסם בחודש מרץ, העלה כי שיעור התיקים שנפתחו ליוצאי אתיופיה מכלל התיקים במשטרה בשנים 2019-2022 כפול מחלקם באוכלוסייה (3.5 אחוז מכלל התיקים) וכתבי האישום שיוחסו ליוצאי אתיופיה עמד על 4.3 אחוז מכלל התיקים.
מהדוח עלה גם כי ב-2022 נפתחו 415 תיקים בגין תלונות בנושא גזענות בשירות הציבורי. מדובר בירידה לעומת השנים הקודמות, שהוסברה בדוח "בשל היעדר כלים משפטיים למאבק בגזענות שנמצאים בשימוש היחידה למאבק בגזענות ובשל אמון הציבור שנסדק על רקע אי הסדרת סמכות היחידה בחוק. בנוסף לכך, אין מספיק פרסומים למאבק בגזענות ולהנגשת שירותי היחידה למאבק בגזענות לכלל הציבור".
בחלק מהמקרים היחידה לא הצליחה למלא את מטרתה, למשל להילחם בגזענות במשטרה, ויותר מכך – במערכת החינוך. ״היחידה הייתה אמורה להוות נקודת אור חיונית במאבק למיגור הגזענות המערכתית. אך למרבה האכזבה היא פעלה ללא סמכויות אכיפה בחוק, משרד המשפטים החליט לעשות מהלך שלא מחייב שינוי יסודי, על אף שהתרענו ודרשנו את סמכויות האכיפה שלה לצד עיגון חסינותו של ראש היחידה בפני תביעות, שני דברים שלא קרו. פעילות היחידה עם מגבלות אלו לא תוביל לשינוי משמעותי״, אומרים מאגודת יהודי אתיופיה.
היחידה הצליחה לגרום לשינוי מסויים בשיח בשירות הציבורי, ואין ספק שהדרך עוד ארוכה. לא עוזרת לכך העובדה שהממשלה הנוכחית גזענית ומנסה לקדם אפלייה בחסות החוק.
לא עושה נעים למערכת
"קשה להילחם בגזענות ממסדית, ולא רק בשילוב של נתניהו ובן גביר", אומרת ד"ר שולה מולא, פעילה חברתית ומי שישבה במועצה המייעצת ליחידה למאבק בגזענות, שהוקמה אף היא כחלק מהמלצות ועדת פלמור. "היה קשה גם בזמן לפיד ובנט, וגם בזמן איילת שקד, כשהיתה שרת המשפטים והקימה יחידה בלי שיניים. העובדה שלא האריכו את הכהונה של אווקה לא מפתיעה אותי, בזמן הנוכחי בו אנחנו נמצאים. הממסד לא רוצה אותנו, האתיופים, עוסקים בזכויות יסוד".
מי שעמד עד לאחרונה בראש המועצה המייעצת הוא פרופ' אליקים רובינשטיין. בחודש פברואר הודיע על פרישתו מהתפקיד, אותו מילא בהתנדבות. "ההודעה על אי הארכת הכהונה של אווקה ציערה אותי", הוא אומר ל"המקום". "מדובר במשגה. עקבתי מקרוב אחרי העבודה של אווקה. הוא עשה עבודה יוצאת מהכלל. כאשר מישהו עושה עבודה יפה במשך שש שנים, מקים יחידה יש מאין, הפורמליות מאפשרת, לכל הפחות, להציע לו תפקיד הולם אחר". כרגע לא מונה מחליף לפרופ' רובינשטיין, ופנייה שלנו בעניין למשרד המשפטים לא נענתה.
"אווקה הוא לא יקיר המערכת", אומר גורם במשרד המשפטים. "הוא לא עשה נעים למערכת שירות המדינה. כן, הוא יכול היה להיות אדם אהוד, 'אתיופי מחמד', אבל הוא בא במטרה למגר את הגזענות בכל מחיר".
גורם במשרד המשפטים: "אווקה הוא לא יקיר המערכת. 'אתיופי מחמד', שבא במטרה למגר את הגזענות בכל מחיר"
ביום המאבק בגזענות התראיין זנה ל-YNET, ובין היתר נשאל על התבטאויות גזעניות של חברי הכנסת ועל ההקצנה בגזענות, שבאה לידי ביטוי, למשל, בניסיון לחוקק חוק שמאפשר אפלייה בבתי עסק. "אני חושב שזה שחבר כנסת מסוים משדר גזענות בתוך הכנסת, זה נורא ואיום", אמר. "אני באמת רוצה שנבחרי ציבור יהיו אחראים למה שהם אומרים. מילים משפיעות. אני לא יכול לבוא היום ולבקר את הממשלה על ההתנהלות שלה ושל נבחרי ציבור, מתוך מקום של המגבלות שיש לי כעובד מדינה, אבל אני כן חושב שצריכים פה להיזהר. זו עצה מקצועית שלי. אני חושב שהמדינה צריכה לקחת אחריות. בוודאי נבחרי ציבור צריכים לקחת אחריות על הנושא הזה".
נאבקים במאבק בגזענות
נושא הגזענות מעסיק מאוד את השר אמסלם, כפי שהיה אפשר לראות משלל התבטאויות שלו בנושא. למשל, בראיון למאקו אמר "רוב האשכנזים הם גזענים, בוודאות", בראיון למעריב האשים את השמאל בגזענות ואף יצא נגד נתניהו ברמיזה כי ראש הממשלה גזען כלפי מזרחים. בצעד חריג, השר ענה בעצמו על הטענות נגד אי הארכת כהונתו של זנה, ולא המשרד כפי שנהוג, וטען כי: "מדובר בתפקיד לתקופה של שש שנים, כפי שמקובל לגבי כל בעלי התפקידים שכהונתם קצובה. עורך הדין אווקה זנה מסיים את תפקידו לאחר שהמשרד פעל להאריך את העסקתו בחצי שנה נוספת. בכוונת המשרד לאייש את התפקיד בהקדם".
"אמסלם אוהב את העדה", אומרת ד"ר מולא. "לדבריו, הוא בעצמו חווה גזענות במגע עם הריבון והמקורבים לריבון, אבל אמסלם רוצה פעולה אנטי גזענית רק כשמדובר באתיופים ובמזרחים. לא מוצא חן בעיניו עיסוק מורחב בצדק ובשוויון, כלומר מה שאווקה זנה מנסה לעשות – להילחם בגזענות באשר היא".
ד"ר שולה מולא: "לא מוצא חן בעיני אמסלם עיסוק מורחב בצדק ושיווין, להלחם בגזענות באשר היא"
כעת, החשש הוא שהיחידה תוחלש עד שתהפוך ללא אפקטיבית במאבק בגזענות. "לא אתפלא אם יביאו מישהו אחר, יכול להיות אתיופי, שיחשוב שמאבק בגזענות זה מסאז' לראש ולרגש של אנשים, ולא מהלך של שינוי במדיניות ואכיפה שלא מתפשרת", אומרת מולא. "אם זה יקרה, זה יהרוג את הסיכוי למאבק בגזענות. לפחות היתה לנו תקווה. אין אותה עכשיו".
פנינו למשרד המשפטים וביקשנו לדעת לכמה בעלי תפקידים בסגל הבכיר לא הוארכה הכהונה לשנתיים נוספות אחרי שש השנים הראשונות, ביקשנו להבין האם יצא מכרז לתפקיד ראש היחידה, והאם נבחר ממלא או ממלאת מקום לתפקיד ראש המועצה המייצעת במקומו של פרופ' רובינשטיין. לא קיבלנו תגובה לאף אחת מהשאלות.