כמעט שנה חלפה מאז הוסר צו איסור הפרסום מעל שמו של הבכיר מעיריית תל אביב שנחשד בעבירות מין בקטין – ארנון גלעדי, חבר מועצה מטעם הליכוד לשעבר משנה לראש העיר, חבר בוועדות מרכזיות ונושא תפקידים שונים, בהם הממונה על תחום קידום הנוער. בעקבות חשיפת הפרשה התפטר גלעדי מתפקידו השונים בוועדות, אבל לא מהמועצה.
משום שנבחר על ידי הציבור – בבחירות 2018 קיבלה סיעת הליכוד בראשותו מנדט, מושב אחד במועצה – ראש העירייה רון חולדאי לא יכול לפטר אותו מתפקידו, אלא אם גלעדי לא ימלא את תפקידו. כעת מתברר שהעירייה פועלת בניגוד לפקודת העיריות ולא מפסיקה את כהונת גלעדי במועצה, למרות שהוא לא נוכח בכל הישיבות כנדרש.
סעיף 123. (א) לפקודת העיריות קובע כי חבר מועצה שנעדר מישיבות המועצה במשך שלושה חודשים רצופים, או משלוש ישיבות מועצה רצופות, יחדל להיות חבר במועצה.
בדיקה שערכנו לגבי נוכחותו של גלעדי בישיבות המועצה מעלה כי הוא נעדר מ-16 מתוך 20 ישיבות שהתקיימו בין יולי 2021 לספטמבר 2022. בחודשים יולי 2021 עד אוקטובר 2021 הוא נעדר ברצף מארבע ישיבות מועצה, מנובמבר 2021 עד דצמבר 2021 נעדר ברצף משלוש ישיבות. מפברואר 2022 עד מאי 2022 נעדר מכל הישיבות שהתקיימו.
חולדאי עצמו מודע להיעדרויות המרובות של גלעדי מישיבות המועצה. הנה חילופי דברים ביניהם, בישיבה שהתקיימה ביוני 2022.
חולדאי: "ארנון, ארנון, לאן אתה הולך?"
גלעדי: "לראות את גל. אה, גל פה?"
חולדאי: "פעם הוא כבר מגיע אז הוא הולך".
בהמשך שוב ניסה גלעדי לצאת.
חולדאי: "יש לנו עוד מועצה".
גלעדי: "אני יודע, אבל יש לי דבר דחוף".
חולדאי: "לא, אין לך, אין לך, נפלה הממשלה".
גלעדי: "אני אספר לך אחר כך, אני אספר לך".
"הסיוע של רון חולדאי לארנון גלעדי מקומם ותמוה", אומרת חברת המועצה שולה קשת (סיעת 'אנחנו העיר'). "בנושא הזה של היעדרות, פקודת העיריות לא מבחינה בין היעדרות מישיבה מן המניין וישיבה שלא מן המניין. הוא הפר את החוק שלוש פעמים בשנה וחצי האחרונות. לפי החוק, גלעדי היה אמור להיות מודח לאור היעדרותו מהמועצה. מדוע ראש העירייה מגבה אותו? חולדאי מוכיח שוב במקרה הזה, כי שלטון החוק ואתיקה ציבורית אינם נר לרגליו. לכאורה, ההגנה על שותף קואליציוני חשובה יותר מהאינטרס הציבורי.
"ראוי היה שראש העירייה לא יתמוך בפוליטיקאי שרץ למועצה בקמפיין הסתה ושנאה, ראוי היה שראש העירייה יעשה בדק בית פנימי לגבי התהליכים שאיפשרו לגלעדי להשפיע על מערכת התכנון העירונית תוך ניצול לכאורה של תפקידו הציבורי. ראוי היה שראש העירייה לא יגונן על אדם שלאחרונה גם נחשד בעבירות מין. במקום זה נראה שראש העירייה מעדיף להתגונן ולצופף שורות עם שותפיו לקואליציה".
שולה קשת: "עבור חולדאי, ההגנה על שותף קואליציוני חשובה יותר מהאינטרס הציבורי"
פנינו לגלעדי לקבלת תגובה. "את מדברת עלי?", שאל. "תבדקי חברי מועצה אחרים", וניתק את השיחה.
מעיריית תל אביב נמסר: "בניגוד לנטען, ארנון גלעדי הפר את פקודת העיריות פעם אחת בלבד בשלוש השנים האחרונות ואין זו עילה להדיחו".
יכולת גבוהה לשיבוש
לפני כשנה התלונן צעיר במשטרה כי גלעדי שידל אותו לזנות כשהיה בן 15. גלעדי נעצר ושוחרר בתחילת דצמבר לאחר ארבעה ימים. הוא נדרש להפקיד ערבות עצמית, הוצא נגדו צו הרחקה מהמתלונן ונאסר עליו לצאת אז מהארץ.
השופט טל ענר אמר בדיון כי מעשיו של גלעדי מצביעים על מסוכנות מינית. "מדובר בחשוד שיש לו כוח, השפעה רבה ויכולת גבוהה לשיבוש", טענה נציגת המשטרה פקד שלי היאט. התיק הועבר לפרקליטות ממנה נמסר השבוע: "התיק נשלח להשלמות חקירה. ממצאי ההשלמות הועברו לבחינת הפרקליטות וטרם התקבלה החלטה".
חודשים ספורים קודם לכן, באוגוסט 2021, הגישה המשטרה נגד ארנון גלעדי כתב אישום בפרשת דוד ביטן (פרשה 1803), שנחשפה לראשונה בסוף 2017. לפי החשד, בין 2011-2017 קיבלו ביטן וגלעדי טובות הנאה מגורמים פרטיים לטובת קידום האינטרסים הנדל"ניים שלהם. בתקופה האמורה כיהן גלעדי במוקדי הכוח של העירייה: חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר, הממונה על פיתוח העסקים בעיר, ויו"ר הוועדה להתחדשות עירונית.
עבירת השוחד המיוחסת לגלעדי נוגעת לשלושה מיזמי נדל"ן שאת עניינם קידם על פי החשד בענייני תכנון ובניה בתחום העירייה. לפי הודעת הפרקליטות, גלעדי ביקש וקיבל מהיזמים כספים, כאשר טען כי הכספים נועדו לעמותה למען מאבק בשוהים בלתי חוקיים בדרום תל אביב. בפועל, העמותה כלל לא הייתה קיימת. גלעדי נעצר אז ומעצרו הוארך בחמישה ימים. משפטו מתנהל כעת בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
בחודש מרץ האחרון נחתם הסדר טיעון עם נאשם אחר בפרשה, כדורגלן העבר חיים רביבו. במסגרת הסדר הטיעון הודה רביבו בעבירה של סיוע להפרת אמונים. בכתב האישום תואר שרביבו, יזם של פרויקט בנייה בתל אביב, פנה לגלעדי על מנת שיסייע לו לקדם את עניינו, והעביר לו צ'ק על סך 10 אלפים שקל לפקודת עמותת "תל אביב שלנו צדק עירוני", שכאמור אינה קיימת.
מכתב האישום נגד גלעדי עולה כי גורמים במינהל ההנדסה וכן גורמים בוועדה המקומית פעלו בהתאם לדרישותיו של גלעדי, בניגוד להמלצות גורמי המקצוע ובניגוד למקובל. כך למשל, מסרו גורמים אלו מידע פנימי לגלעדי, איפשרו לו להיות נוכח בפגישות מקצועיות ובפגישות עם היזמים, וכן פעלו בהתאם להמלצותיו.
פנינו לעירייה ושאלנו האם היא העמידה לדין משמעתי גורמים אלו. בנוסף, ביקשנו לקבל פירוט של הפעולות שעשתה העירייה, בנוסף להליכים המשמעתיים, כדי למנוע הישנות של מקרה זה. כמו כן העברנו שאלות ספציפיות על הפרוייקטים המופיעים בכתב האישום.
התגובה שהתקבלה לא התייחסה לאף אחת מהשאלות: "ראשית כל", לשון התגובה, "נציין כי הוועדה המקומית לתכנון ובניה של תל אביב- יפו פעלה ופועלת באופן מקצועי, ענייני ונטול פניות. הוועדה אף זוכה לאמון והכרה מיוחדים, ביכולותיה ומקצועיותה, וזאת על ידי כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות הייעוץ המשפטי לממשלה, שהכריזו עליה כוועדה מקומית עצמאית מיוחדת, הנהנית מסמכויות נרחבות. מכיוון שהעובדות עליהן נשאלנו מופיעות, לדבריכם, בכתב אישום (שאינו ברשות העירייה ולא מוכר לנו), לא נתייחס להליך משפטי תלוי ועומד".
יועצים ללא מכרז
גלעדי אמנם לא המשיך לכהן בוועדות העירייה, אך המשיך לעבוד בשכר כמנכ"ל איגודן, איגוד ערים דן לתשתיות איכות הסביבה. רק באוגוסט שנה שעברה, במקביל להגשת כתב האישום נגדו, עזב גלעדי את תפקידו. עד שעזב, לא רק שראש העירייה חולדאי סירב להדיחו מתפקידו כיו"ר איגודן – הוא גם הביא בנובמבר 2020 לאישור מועצת העיר הצעה למנותו כנציג העירייה בוועדה הציבורית הבינעירונית של נתב"ג.
גם התפקיד שביצע גלעדי באיגודן לא היה חף מביקורת. לפי דוח מבקר המדינה שהתפרסם במרץ 2020, גלעדי ומנכ"ל איגודן מארק אוקון מינו שני יועצים חיצוניים בשכר של מאות אלפי שקלים, ללא מכרז, ללא הסכם בכתב וללא סיכום לגבי אופי העבודה. העיתונאי בר פלג חשף בהארץ כי אחד היועצים היה דודו לניאדו, יו"ר מטה הליכוד בתל אביב, שניהל עבור גלעדי את הקמפיין שלו בבחירות האחרונות למועצת העיר.
הקשר בין גלעדי לביטן לא נותק. לאחרונה נחשף בחדשות 13 כי גלעדי הריץ את דויד לניאדו בפריימריז של הליכוד לכנסת במחוז תל אביב. לניאדו, בעל עבר פלילי, היה המועמד של דוד ביטן וגלעדי עמד מאחוריו. לאחר שנחשף עברו, פסל יו"ר ועדת הבחירות של הליכוד, השופט מנחם נאמן, את מועמדותו של לניאדו לכנסת.
את מקומו של גלעדי כמשנה לראש העיר וכיו"ר איגודן תפס חבר המועצה גל שרעבי דמאיו, שמשמש גם כמנהל תחום החינוך העל יסודי. ב-2015 חשף העיתונאי אבנר הופשטיין בגל"צ כי נגד שרעבי, אז ראש צוות בצופים, הגיעו תלונות מנערים על כך שהוא הטריד אותם מינית. שרעבי, כך נחשף, החליט להתפטר מתפקידו לאחר הפרסום.
"באשר לטענות נגד גל שרעבי", מסרה העירייה, "העירייה איננה מתייחסת לשמועות ורכילויות, אשר אינן מגובות בעובדות ושאפילו לא הוגשה תלונה בעניינן. במועצת העיר, אליה נבחר גל שרעבי, הוא ממלא, בהתנדבות, תפקיד מרכזי תוך הפגנת מעורבות וענייניות רבים".