שולה קשת ומוריה שלומות, חברות מועצת העיר תל אביב, הגישו השבוע ערר לוועדת הערר המחוזית נגד החלטת העירייה לתת תוקף לתכנית החדשה בשכונת הארגזים בעיר.
לדבריהן, התכנית מגדילה את זכויות הבנייה פי שלושה מהמותר ומותירה עשרות משקי בית ללא פתרון הוגן. "תחת הכותרת הנקייה 'התחדשות עירונית של המרחב הצפוני בתחום שכונת הארגזים לרווחת העיר', צפויה תכנית הארגזים לפנות מביתן ללא פיצוי הוגן או בכלל עשרות משפחות, חלקן מתגוררות בשכונה מאז הקמתה בשנות ה-40, כשלמעשה תרומת התכנית לעיר מוטלת בספק, וההליך בו אושרה היה פגום מיסודו".
בחודש ינואר אישרה העירייה את התכנית, שמגדילה את זכויות הבנייה מ-700 יחידות דיור כיום ליותר מ-2,100, תוך פינוי של כ-250 משפחות מבתיהן ומתן פיצויים מזעריים עבורם. לפי מתווה הפיצויים, רק 25 משפחות תקבלנה דירה חליפית במקום, 90 משפחות יקבלו זכות לרכישת דירה בהנחה, כ-20 משפחות תקבלנה פיצוי בסך 50 אלף שקל והשאר, כ-100 משפחות, לא יהיו זכאיות לדבר. "מרבית התושבים, שקיימו את השכונה, חיו בה בתנאים מבישים ויצרו בה קהילה במשך שנים ארוכות, לא ייהנו מהתכנית, אף שפינויים מבתיהם הוא הבסיס למימושה".
בערר, שעליו חתומה עורכת הדין שרון קרני כהן מעמותת "במקום – מתכננים למען זכויות תכנון", המייצגת את חברות המועצה, נכתב כי "התכנית היא חוליה נוספת בשרשרת ההתנהלות הקלוקלת בכל הנוגע להסדרת מצבם וזכויותיהם של תושבי שכונת הארגזים".
בערר מתארות קשת ומוריה את ההתנהלות: דיונים שהתקיימו בלי שהוצגו לחברי ועדת התכנון מסמכי התכנית; סירוב להציג תחשיב כלכלי להשוואת שווי זכויות הבניה מול עלות הפיצוי לתושבים המפונים; חריגה מסמכות בכל הקשור להיקף הזכויות הכלול בתכנית; הליך שיתוף ציבור פגום; מעט מדי דיור בר השגה, וללא דיור ציבורי כלל.
הערר מפרט גם קיצורי דרך נוספים לטענתן בניסיון של העירייה לאשר את התכנית, כמו צמצום הקצאה לשטחי ציבור, והחלטה למקם בדיעבד חניון אוטובוסים גדול בכניסה לשכונה, אחרי שהתכנית כבר פורסמה להתנגדויות.
כבר ב-1996 הוציאה רשות מקרקעי ישראל מכרז לפינוי התושבים מהשכונה. על פי המכרז, אמור היזם אשר יזכה בו לפעול פינוי השכונה ולבינויה, ולשלם פיצוי ראוי לדייריה או לתת להם מגורים אלטרנטיביים במקום. המכרז עבר גלגולים והליכים משפטיים שונים, עד שב-2016 קידמה העירייה מתווה פיצוי חדש לתושבי השכונה. באותה שנה אושרה תכנית המתאר העירונית, שהגדירה את שטח התכנית.
הקשר בין הגדלת הזכויות במתחם לבין מתווה הפיצויים עלה לאורך כל השנים, עד לאחרונה. בערר מופיע מכתב של מנהלת מאגף הנכסים בעירייה מינואר 2022, שבו נכתב: "העירייה הודיעה כי לא תתמוך בבקשת היזמים, אלא אם אלו יאותו להסכים למתווה פיצוי לתושבים".
"יש פער עצום בין הטבות במאות מיליונים שהעירייה מבקשת לתת ליזמים, לבין הפיצוי העלוב למאות משפחות שתאבדנה את ביתן", אומרת קשת. "אם לא די בכך, העירייה מציעה להקים בארגזים שכונת מגדלים אנטי-עירונית, ללא רחובות איכותיים, עם שטחי ציבור קטנים מהנדרש, וללא דיור מגוון. אי אפשר לעבור לסדר היום מול תכנית כזו לפינוי-כפוי, ולכן נאלצנו להגיש את הערר".
"העירייה היא רשות ציבורית ולא חברת נדל"ן, ולכן אינה יכולה לקדם תכנית המנשלת מאות משפחות מביתן מבלי לתת את הדעת ליום שאחרי", הוסיפה שלומות.
"פערי הכוחות בין היזמים לתושבים בשכונת הארגזים מחייבים את עיריית תל אביב ורשות מקרקעי ישראל, כגופים ציבוריים רבי עוצמה, לדאוג לתושבים הללו", אמרה עורכת הדין קרני. "כנגד הגדלה דרמטית של זכויות הבנייה, יש לתת פיצוי ראוי למי שחיו ובנו קהילה בשכונת הארגזים. במצב הקיים המשפחות עלולות למצוא את עצמן ללא קורת גג וללא שום חלופות".
להלן תגובת עיריית תל אביב-יפו:
הערר טרם הגיע לידנו. כשזה יקרה, נלמד אותו ונתייחס, כמקובל, בוועדת הערר.
בעניין מתווה הפיצויים נציין כי מדובר במתווה סוציאלי שגובש בשיתוף של העירייה, המדינה והיזמים וגם בשיתופם של התושבים.
המתווה מאפשר לאנשים שהגיעו לשכונה לאחר שנות התשעים לקבל פיצוי, במסגרתו חלקם יקבלו דירה, חלקם יוכלו לרכוש דירה בהשתתפות עצמית
וחלקם יקבלו סכום כספי שיאפשר להם לצאת מהשכונה.
היום בשעה שש ברחוב 3694 ייערך "כנס ציבורי – דורשות מתווה פיצויים הוגן לתושבות ותושבי שכונת הארגזים!" בהשתתפות תושבים, חברות מועצת העיר וחברי כנסת, בהנחיית מו"לית המקום עינת פישביין
שיחה על זה post