השבוע התקיים בוועדת הכספים של הכנסת דיון ב"הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה". עשרות עמותות עומדות בתור במשך שנים כדי לקבל את הסעיף הנחשק, שמסייע מאד בגיוס תרומות: לפי חוק העמותות, תרומה לעמותה שיש לה אישור 46 א', מעניקה לתורם זיכוי ממס הכנסה בסך 35 אחוז מגובה התרומה. תורמים רבים מעבירים כספים רק לעמותות שמאפשרות להם להזדכות.
בין עשרות העמותות שהגיעו לאישור הוועדה נמצאת עמותת "עד כאן צעירים למען ישראל", לגביה נטען כי היא מפרה לכאורה את חוק העמותות, בתחקיר שהתפרסם במקום הכי חם בנובמבר. על פי התחקיר, הארגון, שמזוהה עם "קמפיין השתולים" (מסע תקשורתי מאורגן נגד ארגוני שמאל שכלל שתילת אנשי ימין בתוכם) העביר ליו"ר אבירם זאבי אלפי שקלים לאורך השנים דרך חברה פרטית שבבעלותו. הכסף הועבר מעמותות קשורות ל"עד כאן", כמו "מגן לישראל" ו"הפורום לישראל הירוקה", וזאת לכאורה בניגוד לחוק שאוסר על מי שנותן שירותים לעמותה בשכר לכהן כחבר ועד (סעיף 33 א' לחוק העמותות).
על פי הבדיקה שלנו, באותן שנים שבהן לכאורה הועברו כספים ליו"ר עד כאן, מגופים אחרים שמנהל שותפו להנהגה גלעד אך, העמותה לא דיווחה לרשם באופן מלא על העברת כספים בינה לבין גופים קשורים אליה.
בדיון קודם שנערך בוועדת הכספים לפני כעשרה חודשים, דרשה ח"כ נעמה לזימי (עבודה) לא לאשר לארגון הטבת מס לפי סעיף 46. לדבריה, "גוף שרודף פעילי שלום וזכויות אדם, במעשים פליליים ומפוקפקים, עם תורמים אנונימיים, לא צריך לקבל את כספי המדינה דרך הטבות מס".
מצג שוא על הטרדות מיניות
לזימי התייחסה בין היתר לקביעת בימ"ש השלום בירושלים בתביעה שהתבררה כנגד צד שלישי, שמסמכים שפרסם הארגון נגד פעילי שמאל היו מזויפים או נחשדים ככאלה; לפרסום שלפיו ארגון מגן – שבמסגרתו פעלה עמותת עד כאן – היה מעורב ביצירת מצג שווא על הטרדות מיניות מצד פלסטינים כלפי יהודיות; ולהאשמות בריגול כלפי שוברים שתיקה, שנדחו בבית המשפט העליון כחסרות בסיס.
יו"ר ועדת הכספים אלכס קושניר (ישראל ביתנו) קיבל את הצעתה של לזימי, והוחלט שתיק העמותה יעבור לידי רשות המסים, לצד תחקיר המקום הכי חם, לצורך בחינה מחודשת של העמותה. עם זאת, ומבלי שרשות המיסים סיימה את חקירתה לגבי מינהל לא תקין לכאורה – הוגשה העמותה שוב לדיון בקבלת הסעיף. להבדיל מרשות המיסים, הוועדה היא גוף שמושפע משיקולים פוליטיים, שבמקרים רבים היא לא אישרה את הסעיף לעמותות בשל שיקולים כמו "פגיעה באופי המדינה".
"לאור מסכת העובדות שהגיעה העמותה חייבת להיפסל", אומר הבוקר גורם בכנסת שמעורה בפרטים. "הם נכנסים כעת לאישור כשיש עוד הרבה עמותות אחרות שמחכות, ואין ספק שזו אך ורק התערבות פוליטית. העמותה חייבת לרדת מהשולחן ולעבור לבחינה נוספת".
"על פי פסיקת בג"ץ, לוועדת הכספים יש שיקול דעת מוגבל וחלש בבואה לבוא ולהתערב בהמלצת נציבות מס הכנסה להעניק אישור לעמותות על פי סעיף 46 א לפקודה", אומר ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד), מרכז הקואליציה בוועדת הכספים. "ולכן יזמתי הצעת חוק, לפיה ועדת הכספים תצא מהתמונה והאישור יינתן על ידי הנציבות. ההצעה עברה בקריאה טרומית ולאחר מכן הגעתי להסכמות מול חברי האופוזיציה בוועדה לגבי הנוסח לקראת קריאה ראשונה. לצערי, עקב אי הסכמות מול מרכז האופוזיציה, לא ניתן להעלות את החוק לאישור במליאה.
"היות ומאות עמותות ממתינות במשך חודשים לאישור, יו"ר הוועדה קיבל החלטה להעלות את הרשימות מחר לאישור. נכון שמדובר בסוג של אילוץ, ולכן אצביע בעד לאשר את כל הרשימות, בהתאם להמלצת רשות המיסים, ובמקביל אמשיך במאמציי לקדם את הצעת החוק".
רשות המיסים: "פרטי התחקיר מוכרים"
בחודש שעבר שלח ערן עקב, מנהל רשות המסים, מכתב ליו"ר ועדת הכספים ח"כ אלכס קושניר וציין כי "אישורו של כל מוסד מהמוסדות הכלולים ברשימה יהיה מותנה בכך שהמוסד לא ישנה את מטרותיו כפי שהן רשומות בתקנון, או יחרוג בפעילותו מהאמור מאותן מטרות וכן שיקיים את כל האמור בכתב התחייבו תשצורף לבקשתו להכיר בו כמוסד ציבורי".
בסעיף 1.4 של כתב ההתחייבות נכתב במפורש שהמוסד מתחייב "לא להעסיק במוסד עובד או נותן שירותים שהוא קרוב של חבר הנהלת המוסד או של חבר ועד או של נושא מישרה בכירה בו, אלא באישור מראש ובכתב מרשות המסים אשר יינתן בנסיבות מיוחדות לפי שיקול דעתה".
מרשות המסים נמסר: "פרטי התחקיר שציינת מוכרים לעובדים הרלוונטיים ברשות המסים. עמדתנו בנוגע לעמותת עד כאן תימסר לוועדת הכספים לפי הנוהל המקובל".
לפני הדיון פנינו לרשם העמותות ולח"כ קושניר ושאלנו האם לאור העולה מהתחקיר יש להוריד את בקשת עמותת עד כאן מהרשימה עד לסיום הבדיקה, אך לא קיבלנו תשובה.
שיחה על זה post