הפעילה החברתית וחברת מועצת העיר ת"א-יפו עד לא מזמן, עו"ד גבי לסקי, תתמודד לתפקיד יו"ר לשכת עורכי הדין בבחירות הקרובות שיתקיימו בחודש יוני. מאחורי ההתמודדות של לסקי לתפקיד, מתארגנת רשימה של עורכי דין שישובצו כמועמדים לתפקידים במוסדות השונים במחוזות ובמועצה. בין היתר מדובר בעורכי הדין רחלי אדרי מנכ"לית התנועה לחופש המידע, פיני פישלר, יהונתן קלינגר (גילוי נאות: קלינגר הוא היועץ המשפטי של המקום), הפעילה החברתית שלומית ברהנו, עמית זילברג, מרים בריינין, ואסף דרעי מהקליניקה להוצאה לפועל במכללה למינהל. בשלב זה, לסקי ואנשיה אוספים חתימות הנדרשות להתמודדות.
"מספר רב של עורכי ועורכות דין פנו אלי כדי שאציג את מועמדותי לראשות לשכת עוה"ד", אומרת לסקי בתגובה ראשונה, "אין ספק שהלשכה צריכה תיקון יסודי אחרי השפל שאליו הגיעה. ציבור עוה"ד ראוי להנהגה של אנשים שלא באים לעשות לביתם ולבתי חבריהם, אלא כדי ליישם את עקרונות חוק הלשכה לשמירה על טוהר המקצוע, קידום זכויות אדם ומינהל תקין".
נקרא לילד בשמו: אפי נוה עזב. למה עדיין דחוף לך להתמודד?
"קודם כל הגיע הזמן, אחרי שלוש נשיאות בבימ"ש עליון, שתי שרות משפטים, שאישה תעמוד גם בראש לשכת עוה"ד. מעבר לכך, לא ראיתי התייחסות של אף אחד מהמועמדים האחרים לחוק של הלשכה. אין אף אחד שמדבר על תיקון עמוק לא רק בזכויות שלנו עורכי הדין, אלא בעיקר בחובות שלנו לחברה. לעורכי דין וללשכה יש באופן מהותי תפקיד מרכזי בשמירה על החברה, בגלל הידע המקצועי והעיסוק בנושאים האלה – ואנחנו הפנינו עורף לתפקידנו. הלשכה לא פועלת בכיוון הזה בכלל, היא נותנת לחקיקה אנטי דמוקרטית ולפגיעה בז"א לעבור, ואפילו לוקחת חלק בכך לטובת שותפים פוליטיים".
מה הסיכוי שלך מול המנגנון שהקים נוה, ואנשיו עדיין שם?
"אנחנו פועלים כקבוצה, בודקים את ההיתכנות, ואוספים חתימות שבלעדיהן אי אפשר להתמודד. ההשתתפות בהצבעה בלשכה היא נמוכה מאד יחסית, ויכול להיות שכניסה של גורמים שלא שייכים למנגנונים ולמימסד תגרום לעו"ד שלא מצביעים בד"כ להשתתף הפעם. אין לנו שום תמיכה כלכלית, אני שומעת סכומים שמועמדים אחרים מדברים עליהם, מאות אלפי שקלים לפחות, והמומה. אין לי מקורות כספיים, אני לא מקושרת למנגנונים או קשרי הון שלטון, ולכן אחרי שנבדוק את האפשרויות נעשה כל מה שאפשר"
יו"ר לשכת עורכי הדין הזמני עו"ד אבי חימי, התייחס היום למועמדותה של לסקי: "הבחירות הן הליך דמוקרטי ואני מברך על כל מתמודד שנכנס למערכה הקשה, המורכבת, והחיונית ללשכת עורכי הדין. אני לא מכיר אותה ברמה האישית, נפגשתי אתה מספר פעמים בימי חיי. אני מכבד את הליך ההדמוקרטי, וכל מתמודד שבוחר להתמודד".
חימי הוא אחד מעורכי הדין שהכריזו על כוונתם להתמודד לתפקיד, ביניהם ציון אמיר, אילן בומבך, אביחי ורדי, ודרור ארד אילון. ציון אמיר מסר: "יש דמוקרטיה ואני מקדם בברכה כל אדם שרואה עצמו מועמד מתאים להתמודד".
ברק כהן, שתמך בלסקי ברשימת מרצ, התייחס היום למועמדות החדשה: "גבי היא הדבר הנכון לכל מקום, לא רק ללשכה. אבל בתקופה הנוכחית גם בהיבט המגדרי, גם הצורך בריסון הכוח של הלשכה, גם חוד החנית של זכויות האדם, סביבה, כמובן מנהל תקין, ויכולת לעבוד בצוות באופן שמכיל את מגוון בני האדם, הופך אתה לאדם הראוי ביותר".
עו"ד לסקי נולדה במקסיקו ועלתה לארץ בגיל 15, והיא אם לתאומים. היא בעלת תואר שני במשפטים מאוניברסיטת ת"א ומאוניברסיטת נורט'ווסטרן שבשיקגו, פעילת זכויות אדם פמיניסטית, חברת מועצת העיר ת"א מטעם מפלגת מרצ בין השנים 2013-2108, ומזכ"לית שלום עכשיו לשעבר. היא משמשת כשופטת בבית הדין העממי לדיור ציבורי, שמשה בעבר כיו"ר הנהלת מרצ, ומשמשת כיו"ר ועדת חקיקת זכויות אדם בלשכת עורכי הדין. לסקי היא בוגרת מרכז השל למנהיגות סביבתית, ועורכת טקסי נישואין מטעם מרכז "הויה" לעריכת טקסים. כמו כן, שימשה גבי כחברת דירקטוריון בחלמיש, ובמוזיאון ת"א לאומנות.
לסקי היא שותפה במשרד עורכי הדין שהקימה "גבי לסקי ושות", העוסק בזכויות אדם עם דגש על חופש הביטוי והמחאה, ומייצגת פעילים ישראלים ופלסטינים בבתי המשפט בישראל ובבית המשפט הצבאי. היא ייצגה במספר תיקים בעלי פרופיל ציבורי ושמשה יועצת משפטית של ארגוני מחאה בהם משפטה של מובילת המחאה החברתית בשנת 2011 דפני ליף אשר הסתיים בזיכוי, ושאר פעילי המחאה החברתית, יונתן פולק מתנועת האנרכיסטים נגד הגדר, פעילות ארגון מחסום ווטש, חושף השחיתויות רפי רותם, ארגון גוש שלום בעתירה נגד חוק החרם, דארין טאטור, ועהד תמימי. היא אף חתמה על הקול הקורא למען יונתן היילו.
בבחירות המוניציפליות בת"א בשנת 2013 היא נבחרה לחברת מועצת עיר מטעם מרצ ויזמה את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם בדבר שילובן של נשים במוקדי קבלת החלטות, כחוק עירוני בת"א. היא אף שמשה כיו"ר הוועדה העירונית לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ויועצת ראש העיר לנושאי קיימות ואורבניות. היא זכתה בשנת 2012 באותו זכויות האדם על שם אמיל גרינצווייג מטעם האגודה לזכויות האזרח.
בכנסת ה – 20 נבחרה לסקי למקום השביעי ברשימת מרצ, אך מאחר ומרצ זכתה בחמישה מנדטים בלבד, לסקי לא נכנסה לכנסת. בבחירות למועצת העיר ת"א בשנת 2018, שובצה לסקי למקום הרביעי ברשימת מרצ. אך מאחר ומפלגתה זכתה בשלושה מושבים בלבד, נותרה מחוץ למועצה. היום היא ממוקמת במקום 9 ברשימה לכנסת.