בית הדין לעבודה חייב בשבוע שעבר את רשת ויקטורי לפצות שלושה סטודנטים בסכום של 19,000 שקלים בגין פיטורין שלא כדין במהלך אירועי חודש מאי 2021. סניף טבריה של רשת המזון הגדולה פיטר את הסטודנטים רשא אגבריה, תאמר דרויש ואחמד אגבריה, לאחר שלא התייצבו בעבודה בשל ההפגנות והאירועים, והסבירו שחששו לחייהם. השלושה פוטרו ללא פיצוי.
בשיחת השימוע של אחמד אגבריה נאמר לו, כפי שניתן לשמוע בהקלטה שפורסמה ב-ynet: "לא הגעת לעבודה. נטשת את החנות ופגעת בתפקוד החנות. מבחינתי זו עמדה פוליטית. נקטת עמדה פוליטית בלי לשים לב כנראה".
הסטודנטים, מאום אל פאחם, מוסמוס בואדי ערה ופרדיס, פנו למרכז מוסאוא בבקשה ללוות אותם בתביעה נגד רשת ויקטורי. עו"ד ויסאם יאסין המתמחה בדיני עבודה ייצג אותם מטעם המרכז, והתעקש שהרשת תציג את תיק ההגנה, בו הכחישה שהפיטורים התבצעו על רקע לאומי או גזעני וטענה כי היא מעסיקה עשרות עובדים ערבים.
ביום רביעי האחרון החליטה השופטת אורית יעקבס מבית הדין האיזורי לעבודה בנצרת לחייב את הרשת בפיצויים בפשרה, במהלכה חזרו בהם התובעים מהטענה שפוטרו בשל אפליה על רקע גזעני וכי היו אלה פיטורין פוליטיים. הסטודנטים הסכימו להצעת בית הדין לפיצוי כספי, בתקווה "שהיא תשמש כלקח לכל אלו שמפטרים עובדיהם הערבים באירועים פוליטיים".
"מדובר בסטודנטים שעבדו תקופות קצרות, רובם עד 10 חודשים, והיו נתונים לפיטורים שלא כחוק", אמר עו"ד יאסין, "אנו רואים בהחלטת בית המשפט מסר חשוב לכל המעסיקים". ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא, מסר כי בחודש מאי 21 היו מקרים רבים של פיטורי אזרחים ערבים, ורבים מהם הוחזרו לעבודה לאחר התערבות המרכז.
"אני מקווה שהקול שלנו יגיע לכל הערבים שכל יום נתקלים בגזענות", אמרה היום רשא אגבריה, שהיתה אז סטודנטית לחינוך וקהילה, ונרשמה בימים אלה ללימודי תואר שני ליועצות חינוכיות, "אני מרוצה שהחלטנו לתבוע, לא מוכנה לוותר על הזכויות שלי. זה אמנם נגמר בפשרה אבל אני עשיתי מה שיכולתי, עד סוף הדרך נלחמתי.
"אני באה ממשפחה שמרנית דתית, ההורים לא נתנו לי לצאת מהבית, אני עשיתי מלחמה כדי ללכת לעבוד. הייתי צריכה כל שקל כדי לממן את הלימודים שלי, וגם הייתי חרוצה, הייתי בקשר טוב עם כל הצוות, עובדה שקידמו אותי מקופאית לאחראית קופאיות עצמאיות. במאי שנה שעברה נעדרתי מהעבודה בויקטורי בטבריה יומיים, כי דווקא באום אל פאחם ובכל ואדי ערה היו מחסומים, נהרג בחור בן 17, המצב היה כל כך קשה, שמעתי שתקפו עובדים ערבים בטבריה, ההורים לא הסכימו שאצא. הסתכנתי ונסעתי למעונות באפיקים, ביקשתי ממנהל הסניף שייתן לי יומיים לשכנע את ההורים שלי, אבל ברגע שהגעתי לדירה קיבלתי זימון לשיחת שימוע. אמרתי לו, 'באתי לעבוד, למרות הקשיים והפחד של ההורים שלי, נשארו לי שלושה חודשים לסיים את הלימודים, אני צריכה את העבודה'. הם שלחו סידור בלי השם שלי עוד לפני שיחת השימוע".
מרשת ויקטורי נמסר: "כפי שניתן ללמוד מהחלטת בית המשפט, התובעים חזרו בהם מהטענות ההזויות על אפליה, גזענות ופיטורים על רקע פוליטי ובכל מקרה פסק הדין ניתן על דרך הפשרה לפי פסיקת בית המשפט. הרשת מעסיקה ביושרה ובהגינות אלפי עובדים ובינהם יהודים, מוסלמים, נוצרים וכו' ללא שום הבדלי דת, גזע או מין".